Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Google      Logga in   
  • Registrera konto


Senaste foruminläggen


Nyhetsbrev

  • Genom att prenumerera på nyhetsbrevet Allt om Windows som ges ut av First Publishing Group riskerar du inte att missa något i Windowsvärlden. Du kan antingen prenumerera direkt hos FPGroup eller registrera dig som medlem i forumet då du automatiskt kommer att få nyhetsbrevet skickat till dig varje vecka.Om sajten


* * * * *

Första intrycket av Windows 8 – har Microsoft lyckats eller inte?


Igår tillbringades hela dagen med att suga i sig information om Windows 8 och att få se och framför allt känna på Windows 8 med en lånad surfplatta körande Windows 8 Developer Preview. Jag vet ärligt talat inte var jag ska börja men det finns mycket att berätta, framför allt om gränssnittet och prestanda men även andra områden som säkerhet och intressanta nya företagsspecifika funktioner.

Till att börja med har det varit mycket fokus på det nya gränssnittet som kallas ”metro”, det vill säga det gränssnitt som man tidigare visat upp på All Things Digital D9-konferensensen. Konceptet är att gränssnittet är fyllt av rutor där varje ruta representerar en applikation och där innehållet i dessa uppdateras live med ny fräsch information beroende på vilken applikation det är.

Själva touchgränssnittet som sådant såg ut att fungera mycket bra på demonstrationena vi fick se under dagen så det var med mycket stor spänning jag packade upp den sprillans nya surfplattan från företaget X (vi får inte avsöja detta ännu) och startade den. Efter att ha konfigurerat den tog det inte lång tid att konstatera att man faktiskt lyckats väldigt väl med gränssnittet och att det går att hantera väldigt smidigt. Allt flyter på mycket bra, till och med förvånansvärt bra med tanke på att Windows 8 faktiskt inte ännu är i beta.

Avsaknad av nya ”metro style”-applikationer

Kort så delar man i Windows 8 upp applikationer i två kategorier, desktop applications och metro style applications. Det förstnämnda är klassiska applikationer som vi använder idag och som används i på det klassiska skrivbordet medan metro style applications är anpassade för det nya gränssnittet metro i Windows 8.

Just avsakanden av applikationer för metro style idag är något som gör att metro-gränssnittet en smula oanvändbart men eftersom allt även kring utvecklingen och utvecklingsverktygen varit hemligt fram till nu finns det gott hopp om att utvecklarna nu kommer att sätta full fart framåt med att utveckla applikationer som fungerar med det nya gränssnittet i Windows 8, och att vi framåt jul kan konstatera hur väl detta har lyckats.

För att det ska fungera väl med att hämta nya applikationer har man också presenterat Windows Store som är den plats där man kommer att kunna ladda hem, köpa eller under en period utvärdera applikationer. Windows Store kommer dock inte att öppna förrän senare, troligtvis månader senare eller kanske först när betan av Windows 8 släpps, något som jag om jag skulle spekulera hejvilt gissar kommer att inträffa strax efter årsskiftet.

En sista sak om gränssnittet är att ribbongränssnittet i Windows Utforskaren är ett positivt inslag, tro det eller ej, men det ger en väldig tydlighet även för den vane användaren och det är absolut nödvändigt på en surfplatta. För den som önskar går det alltid att dölja ribbon-knapparna med Ctrl + F1 eller genom att klicka på pilen i det högra hörnet.

Internet Explorer 10 i fullskärmsläge

Förutom att Internet Explorer 10 är lite bättre på allt än vad IE9 är vad gäller prestanda och att ha stöd för standarder är att Internet Explorer har stöd för att köras i fullskärmsläge i metrogränssnittet. Det är en smula ovant men är defintivit något som borde vara standard i alla webbläsare på alla plattformar. Fokus på innehållet, bra gjort Microsoft! Om man kör IE10 via skrivbordet ser det än så länge ut som Internet Explorer 9 det vill säga med synliga menyer.

Prestanda förbättras återigen

Windows 8 är utan tveckan optimerat på alla sätt och vis och min första bedömning är att det är väsesnligt större skillnader på prestanda än mellan Windows Vista och Windows 7 vilket bådar mycket gott. Hårdvarukraven för Windows 8 är fortfarande desamma som för Windows 7 men Microsoft har gjort mycket för att optimera koden och få ett så resurssnålt Windows som möjligt.
Jag går ut lite snålt med att säga att Task Manager är helt ny. Den bjuder på många intressanta nyheter som att kunna se historik för resursnyttjande per applikationer, vad gäller minne, disk, cpu och nätverk och då inte bara nätverk utan även kablat/trådlöst kontra mobil anslutning.

Men faktiska optimeringar man gjort för att förbättra prestanda är bland annat att man har lagt in en funktion i minneshanteraren som per automatik kombinerar minnessidor (page combining) för att minimera mängden RAM-minne som används. Vinsten av detta är helt beroende av applikationerna men det sänker på det hela taget utnyttjandet av RAM-minnet.

Data och inställningar synkas

För att ta med dig information och inställningar oavsett vilken dator du loggar in på finns det kopplingar till Windows Live SkyDrive som säkerställer att information och inställningar synkroniseras och följer med dig. Man har inte kommunicerat mycket om detta ännu men räkna med att mer information följer. Det kommer att bli intressant att testa detta i praktiken då det är en mycket efterlängtad funktion i Windows.

Säkerheten förbättras på flera sätt

Det första riktigt coola vi möttes under gårdagen var inloggning på en surfplatta som inte sker med pin-kod, lösenord, fingeravtryckläsare eller smartkort utan med touchgester. Man kan alltså lägga in att för att logga in på en surfplatta måste du trycka på koordinat X, koordinat Y och sedan göra en viss rörelse på skärmen för att låsa upp datorn eller logga in.

En intressant sak som man inte pratade om men som man klassade som nytt i Windows 8 är BitLocker och möjligheten att kryptera endast det data som används på en partition, till skillnad från idag då hela partitionen krypteras.

Secure boot är en helt ny funktion som säkerställer att bootfiler på maskinen inte har ändrats eller manipulerats. Om detta skulle upptäckas kommer Windows inte att starta kort och gott vilket hindrar att skadliga program tar sig in i datorn i ett tidigt skede. Värt att notera är också att Windows Defender finns kvar i Windows 8 men att det låter som att man döper om Microsoft Security Essentials till Windows Defender vilket innebär att Windows 8 kommer med ett komplett antivitusprogram som standard. Mycket intressant är också det faktum att antivirusprogrammet laddas bland de första komponenterna vid boot av datorn. Notera att Windows Defender alltså ingår och har laddats i de tidigare mätningarna vid boot som man presenterat på Windows 8-bloggen.

Intressanta nyheter för företagen

Som expertkonsult inom området med fokus på Windowsklienten på Knowledge Factory är det som vanligt intressant att se vad som bjuds i kommande Windows 8 vad gäller funktioner för företagen. Även om alla andra områden som användargränssnitt, prestanda, kompatibilitet och säkerhet är något som påverkar även företagen finns det alltid några saker som är specifika för företagsmarknaden.

Till att börja med har man förenklat Direct Access framför allt för mindre företag då man inte längre kräver en PKI-infrastruktur för att kunna använda denna förträffliga funktion/vpn-dödare och inte heller ställer samma krav på ipv6 som tidigare.

En annan intressant nyhet är Windows To Go som innebär att man kan ha Windows 8 på en USB-sticka och låta användarna ta med sig dessa till sina arbetsplatser och helt enkelt köra OS med data och inställningar från sitt USB-minne. Framför allt kan detta tänkas användas i lägen där användarna delar på datorer i något slags skiftarbete exempelvis. Det här är naturligtvis inte något som är avsett bara för företagen utan även hemanvändare som är intresserade av att ta med sig sin Windowsinstallation.

Hästjobb ger resultat på upploppet

Hittills har Windows 8 genererat inte mindre än två miljoner installationer av operativysstemet under testning i labben i Redmond. Man har lagt 9,3 miljoner timmar på prestandatestning och 380 000 timmar på kompatibilitestetning av 12 000 appar och hårdvaruenheter. Det är bland annat med anledning av det Microsoft har god grund för att säga att allt som fungerar på Windows 7 kommer att fungera på Windows 8.

Återställning och reparation

Ett välbekant inslag är at trycka F8 under start av datorn för att få alternativ som kan fixa datorn när problem uppstått. Med Windows 8 nås samma meny genom att trycka Windows-tangenten men alternativen som erbjuds är desto fler. Bland annat kan man via destta alternativ nu återställa en dator till ursprungskonfiguration och ta bort alla användaranpassningar.

En annan intressant funktion är möjligheten att om problem uppstår låta den återgå till standardinstallation men utan att får den sakens skull påverka dokument och inställningar i något som kallas för ”refresh my pc”. Detta är möjligt genom att utnyttja nya deploymentverktyg, och just deployment är något som ligger mig mycket varm om hjärtat så dessa funktioner ska jag definitivt titta närmare!

Det kommer mera...

... var så säkra. Steven presenterade kort en slide med flera hundra nyheter som man inte hunnit prata om hittills så räkna med att det kommer att komma mer information om allt som vi ännu inte vet något om.

Ett citat som jag gillar är att man kanske något kaxigt säger att Windows 8 innebär ”mobiltet som innebär att du använder enheterna medan du bär dem, inte enheter du bär och sedan använder”. Det ligger något i det.

Windows 8 på en surfplatta finns det en grym potential i och jag ser stora mervärden framför konkurrenterna både på konsument- men framför allt på företagssidan. På frågan om Microsoft har lyckats med Wndows 8 så är svaret definitivt ja utifrån det jag sett och testat. Mycket hänger dock inte på operativsystemet i sig utan på applikationerna, lyckas man övertyga utvecklarna så är chansen för succé hundraprocentig! Utvecklare, låt koden flöda och kompilera hejvilt. Just do it!