IT doktorn

Medlem
 • Posts

  163
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Everything posted by IT doktorn

 1. Du aktiveras automatisk då du haft Windows 10 förut. Kan vara fel på Microsoft kontroll program då du uppgraderar från Windows 10. Fungerar det korrekt för dig med ren installation så är det nog okej. Eller så har du installerat en modifierad installation som kringgår TPM kravet, processor kontroll. Du törs köra som vanligt och är ju detsamma som Windows 7-10 med samma svaghet. Dom höga systemkraven gäller p.g.a.: Högre faror på senare tid som du säkert läst på nätet, intrång av hackare, rootkits osv. Microsoft vill minska denna risk och därför höja kraven. Sen kan man tänka sig att det gynnar både tillverkare, handlare och Microsoft att få sälja fler datorer och licenser? Nu har ju Windows 11 inte tagits med öppna armar av konsumenter och tror Microsoft kommer att tillåta äldre datorer. Skulle dom stoppa nyare uppgraderingar i framtiden så är det en stor risk att tappa intresset för Windows. Kan bli en flopp som Windows Vista och dom är nog försiktiga med detta. Så kör på som vanligt och om dom skulle ändra sig i framtiden så kan man installera ett annat virusskydd/brandväggs program om dom slutar med sitt eget skydd. Alternativ återgår man till Windows 10 igen.
 2. Skall man vara ärlig så är senaste versionen i princip bra, man får lära om sig i alla utspridda menyer. Det jag även märkt är att Wifi tappar förbindelsen rätt ofta, detta händer ej i Windows 10. Provat olika drivrutiner men ingen skillnad.
 3. Vad jag har märkt av att uppdatera från 10 till 11:an så blir det lite buggigt med en del program. Så jag installerar ren installation av Windows 11 och då fungerar allt bra. Dock är många inställningar spridda och tar tid att justera, enklare i Windows 10. Ren installation är bästa vägen att gå om man vill ha en bra utgångspunkt. Installerat senaste 22.000.258 uppdateringar idag på äldre datorer via Rufus 3.16 beta som kringgår TPM och kör MBR på 2 datorer. Fungerar mycket bra och hoppas även i framtiden att det flyter på. Har även märkt skillnaden att man tjänar 3Gb i hårddisk utrymme i Windows 11 mot Windows 10. Tycker mer om Windows 11 numera p.g.a. Dess snabbhet och kvickare respons från Firefox som jag använder.
 4. Har använt Rufus och det fungerar perfekt för äldre datorer i MBR/UEFI läge. Använder Nlite och plockat bort krav för Microsoft konto under Home versionen. Endast i pro versionen kan man välja både och. Fått alla uppdateringar upp till 22.000.258 idag och fungerar utan bekymmer. Hoppas det håller i sig framöver.
 5. Här är en bra länk som förklarar säkerheten med TPM och säkerhets boot. https://www.youtube.com/watch?v=tg9QUrnVFho
 6. Här är ett bra program för att få Windows 10 startmeny istället för Windows 11. Man kan även återgå till original i programmet om man vill det. https://www.sordum.org/14479/windows-11-classic-context-menu-v1-0/
 7. Ja det är den nyaste. Samma som sista betan. Hur var installationen för dig? körde du Home/Pro versionen. Inga större problem hos mig. Gjorde en uppdatering och kommer att göra en ny installation strax. Upplever 11:an med snabbare respons vid filöverföring och rappare överlag.
 8. Har du laddat ned det via Microsoft sida och valt lägga det på minnet? sen startar du om datorn och bootar upp det på USB-minnet via F2, F12 eller vad som gäller för din dator och följer anvisningarna under installationen. om inte det fungerar tankar du ned ISO-filen och använder Rufus som Dason säger.
 9. Ok Dason. Jag brukar plocka bort nyfikenhetsjuka i alla versioner och ta bort massa skräp program för att optimera datorer. Samt ibland så är inte dom senaste drivrutinerna bäst. Du kan kanske ta en äldre version för grafikkortet som ett exempel? Jag har haft problem med Windows Live mejl 2012. Ett program jag vant mig med under åren, funkade bra under Win 10 så jag ominstallerade den, men ingen skillnad. körde då denna bifogade fil och allt blev perfekt. Provat Thunderbird men faller ej i min smak. WLM .reg.reg
 10. Jajamän! Installerat, men har problem med Windows live. I övrigt ingen skillnad mot betan. Tror knappast detta blir nån succé tyvärr. Windows 10 är bättre och kommer att ha sina anhängare kvar där länge. Köpte mig en ny HP laptop som jag installerat detta på inatt för skojs.
 11. Bra program för dom lata som vill prova Windows 11 utan TPM https://www.neowin.net/news/easeus-win11builder-15/ Provat och ett bra komplement till Rufus.
 12. Förstod att det var så. Får prova att modifiera 11:an när den kommer skarpt. Tycker att det fungerat rätt bra med betan och är snabb i vissa moment mot Windows 10. Vi får se vad utgången blir utav dom högre kraven.
 13. Ja tom build 22463. På en annan dator så felar installationen vid 100%
 14. Den senaste builden 22463 har jag ej fått? Nån fler som har liknande i Dev Channel?
 15. Kör 22000.194 nu och verkar vara stabil och bra nu. Får prova den färdiga versionen när den kommer och ge min dom
 16. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  Det är utmärkt även jag kör Macrium och anser det bland dom bästa jag haft. Windows egna dög förr. Även jag har några äldre datorer och kan rekommendera dig att sätta i minst 8Gb-minne eller mer, det duger gott. Så jag skall ge herrn tips på några program som gör underverk i en dator. 1. https://www.ccleaner.com/ccleaner/download 2. https://www.wisecleaner.com/wise-disk-cleaner.html Tar bort skräp i datorn. 3. https://www.oo-software.com/en/shutup10/update Ta bort nyfikenhetssjuka i Win 10-11. 4. https://www.snappy-driver-installer.org/ Bra att finna saknade drivrutiner och nyare. Dessa program använder jag dagligen i mina datorer och ger både äldre och nya datorer ett nytt liv. Prova dessa så skall du se på fart och fläkt. Rena hästkuren vid en trög dator.
 17. Uppdaterat till 22000.184 idag och märker ingen större skillnad. Systemet är snabbt och flyter på bra.
 18. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  Jag har hållit på i över 30år med elektronik och datorer, samt jobbar nästan dagligen med support ärende. Man måste ha en stabil grund i kunskap och maskinvara, därefter lär man sig i efterhand vad som är rätt och fel. Många kunder installerar hejvilt och svarar ja på alla frågor i en installation av programvara samt kan ha 2-3 virusprogram samtidigt på Mest program i datorn trägen vinner utan vetskap om faror i vissa program. Jag brukar rekommendera en helt ny installation av operativsystem samt installera alla drivrutiner som krävs, sen gör man en backup. Sen kan man härja som man vill och testa olika program. Vid problem återställer man backupen och lär sig vad som är bra och dåligt. På sikt har du den bästa backupen du kan ha. Personligen gör jag detta flera gånger i veckan och sållar ut dom dåliga. Jag kan återställa valfritt system på 2 minuter. Jag kör även mot en Nas där jag har alla övriga program fullt uppdaterade och har bara Operativsystem på en SSD. Då får man ut det optimala ur en dator. Kör 10 operativsystem och kan välja efter behag. Windows-Linux-Android. Jag har 7 datorer samt en till enbart fordons diagnostik, en i husvagnen, en till programmering o.s.v. Så kör vidare och prova dig fram vid problem. Det är bästa vägen till framgång.
 19. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  För att en dator skall kunna utnyttja fullt flöde, så krävs att man har senaste moderkorten/dator som oftast kör M.2 NVMe. Det får inte finnas några flaskhalsar i hårdvaran/senaste drivrutiner. Med M2.NVMe så samarbetar gränssnittet direkt med processorn som bör vara av senaste modellen. Då kan man uppnå högre hastighet. Har man en äldre dator och använder datorn som privatperson duger en vanlig SSD perfekt. Finns många inställningar och justeringar i Windows för att uppnå snabbhet. Samt att hålla autostart program, tillägg i webbläsare till ett minimum. Håller man en dator ren utan massa onödiga program så duger det långt. Snabbheten är inte det viktigaste i en dator. Det gäller som hemma att städa och plocka bort det onödiga. Så min rekommendation till dig är om du ej är nöjd med din dator. Köp ett nyare. Kanske en Laptop är bättre?
 20. Jag brukar blåsa ur mina datorer 1gång per år. Spelar ingen roll om datorn står på ett bord. Damm finns i alla datorer via luften. Blir i värsta fall att fläktar kyler dåligt samt statisk elektricitet som kan skada elektronik. En dammsugare är tabu i en dator. Var på ett jobb där 90 datorer var uppkopplad mot ett nätverk och flera fläktar hade stannat på grafikkorten och blev service på allihop med tryckluft samt kortbyte på en del datorer. Samt flyttade dom från golv till databord. Huga. När jag servar laptops/TV så är prio 1-Tryckluft
 21. IT doktorn

  M.2 vs SSD

  Nej. SATA III 6.0Gb/s är max som du har nu.
 22. Kul att det fungerar bra nu. Men du bör även blåsa ur datorn med tryckluft för att slippa överhettnings problem du tidigare haft. Har samma problem som du att skriva i forumet. Kör Firefox och märkt att ibland får man skriva 2 gånger och vänta ca:1min innan det är skickat. Likaså från en mobil. Troligen skannas all text för säkerheten på detta forum?
 23. Har nu läst dina tidigare inlägg och kan vara fel på moderkortet som nån skrev. Likaså nätdelen. Har du tillgång till tryckluft? Isåfall bör du blåsa ut nätdelen samt moderbordet från damm. Har du tur är det källan till alla problem.
 24. Svårt att säga problemen då vi ej vet vilket moderbord du har. Du skriver 2 bios? Tror du tänker på MBR och UEFI? Vissa bord har en backup bios ifall nåt blir fel. Kolla om det finns nån nyare bios till moderkortet. Kan lösa många problem samt drivrutin för kortet/chipset. Kan även vara virus i värsta fall som satt sig i bios kretsen. Viktigt är att man installerat ett operativsystem från en säker källa.
 25. Skillnaden jag menade är att det var oftast utan högre systemkrav. En smidig övergång utan krav på TPM/Process kraven som 11:an kräver. I 7:an var det endast mer ram-minne som den gemene fixade enkelt samt kanske en hdd.