Turbopump

Medlem
 • Posts

  389
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Everything posted by Turbopump

 1. Det är ganska oklart varför Microsoft bara "tillåter" åttonde generationens och senare generationers processorer för windows 11. Secure boot och TPM har funnits tidigare än 2018. En teori har att göra med att i början av 2018 så hade moderna processorer designfel som möjliggjorde attacker av Spectre och Meltdown (säkerhetshål i Intels microprocessorer). Microsoft blev tvingade att släppa korrigeringar för windows som saktade ner datorer med äldre processorer. Fanns även något som kallades Zoombieload som attackerade via processorer och kunde stjäla lösenord och annan info från datorer. Det var främst Intels processorer som var sårbara och Intel gick ut med att Spectre och Meltdown åtgärdades med ändringar på hårdvarunivå som började med Intels 8:e generations processorer. Kan det vara en tillfällighet att windows 11 "säkerhetsmässigt" kräver 8:e generationens processorer eller senare, nu när man släpper ett "nytt" operativsystem? Troligen inte och det verkar som om Microsoft "tyst" vill flytta alla till ny hårdvara så dom vet att dom bara behöver stödja Windows 11 på processorer med dessa säkerhetskorrigeringar.‎
 2. Jag kör både dev.versionen 22471.1000 och 22000.258 och tycker att dev.versionen känns snabbare. Framförallt att starta utforskaren, där är det nära att man hinner gå och sätta på fika först.
 3. Om man nu vill kringgå dessa kraven så finns det en betaversion av Rufus som skall fixa det. https://www.ghacks.net/2021/10/11/disable-tpm-secure-boot-and-ram-requirements-for-windows-11/
 4. Hej.

  Jag har problem att  posta inlägg och förhandstitta på dom innan postning. Vet inte om det är fler som sagt samma. Jag använder webbläsaren edge och ublock origin och det verkar inte ha någon betydelse om jag stänger av sistnämnda.

  Det är irriterande om man suttit och skrivit ett inlägg och sedan kan man inte posta det.

  1. Turbopump

   Turbopump

   Testade just ett inlägg och bara därför att....så gick det utan problem. Men så är det inte varje gång. Har lite kontakt med en annan som brukar skriva och han upplever samma sak.

 5. Beror mycket på priset du kan tänka dej att betala. Laptopar med någorlunda prestanda börjar bli rätt dyra. Jag gillar ASUS och den här har rätt bra prestanda om man är beredd att betala 8.990:-. Windows 10 Home redo för windows 11. I.o.f.s. en gamingdator men det skadar ju inte om priset är rätt. Och hustrun är säkert väl värd det. I5 10300H processor 16 GB RAM 512 GB M.2 SSD Pcie 3.0 hårddisk NVIDIA GeForce GTX 1650 grafik ASUS TUF Gaming F15 FX506LH 15,6" FHD 144 Hz - Bärbar - Komplett.se
 6. Jag har en I7-10700K och får samma utlåtande, men där har dom fel, för jag har aldrig haft några problem att installera W11. Vet inte om dom hoppas att man inte ska installera windows 11.
 7. Har du testat att köra installationsassistenten överst på sidan? Download Windows 11 (microsoft.com)
 8. Verkar vara samma som legat ute som beta en tid.
 9. Media Creation Tool har version 22000.253 men installationen blir 22000.194, oklart varför.
 10. Download Windows 11 (microsoft.com)
 11. Är inte säker på att jag förstår din fråga rätt men gissar att du vill veta hur man enkelt kan se om TPM 2.0 är aktiverat i datorn. Det gör man i enhetshanteraren där den ska synas som en enhet. Finns den där är den i funktion. Se bifoga bild.
 12. Har du fått tidigare dev-builderna 22449, 22454, och 22458? Jag har fått dom och har haft stora problem att installera dom. Ända till nu med 22463 gick det på första försöket.
 13. Ett fel som är relaterat till datorns minneshantering och kan ha olika anledningar. Man kan börja med att köra windows eget minnesdiagnostiska verktyg (windows memory diagnosic tool) genom att kopiera ordet MdSched till sökrutan. Man hamnar då i rutan windows minnesdiagnostik. Där kan man välja att starta om datorn och låta den söka efter problem. Väljer man det startar datorn om och söker efter fel i datorns ramminnen. Det tar en stund och när den är klar startar den om och visar resultatet på en logg. Om loggen inte kommer upp automatiskt kan man leta efter den i loggboken som man hittar till om man skriver Event i sökrutan. Resultatet hittar man i mappen Windows-loggar-System. Hittas inga fel får man fortsätta leta och här finns en del tips. How To Fix Windows Stop Code Memory Management BSOD (helpdeskgeek.com)
 14. Change Size of Taskbar Icons in Windows 11 | Windows 11 Forum (elevenforum.com)
 15. "Samlingsikonen" är den uppåtriktade vinkeln (1). Klicka på den så öppnas en ruta (2). Markera en ikon och "dra" den sedan upp till rutan. Man kan göra så med alla ikonerna utom klockan.
 16. Idag släpps windows 10 majuppdatering och man kan ladda hem mediacreation tool 21H1. ISO-versionen heter 10.0.19043.928. Ladda ned Windows 10 (microsoft.com)
 17. Om du väljer F6 när du är inne i bios så ska du hamna på nedan sida. Där har du möjlighet att själv välja fläktkurvor. Om du väljer tune all gissar jag att datorn själv testar fram en lagom fläktkurva. Har du provat detta?
 18. Trevlig helg och vårdagjämning i morgon!
 19. Om din nuvarande version är Windows 10 Version 20H2 för x64 så skall du välja den versionen från katalogen. Det blir den som är näst sist uppifrån räknat.
 20. Samma problem för alla verkar det som enl. diverse andra forum. Uppdateringen finns att ladda hem från Microsoft Update Katalog. Se till att välja rätt version. Microsoft Update Catalog
 21. Hittade en sida som just varnar för trubbel med uppdateringar p.g.a. "inkorrekt disk layout". Jag tycker att din dators disklayout ser något underlig ut men jag kan inte peka på vad som är fel. Då är vi inne på BIOS-MBR vs UEFI-GPT och där finns det nog andra på forumet som kan den saken bättre. Windows: Incorrect disk layout causes trouble with updates and feature upgrades | Born's Tech and Windows World (borncity.com) Om du testar en reparationsinstallation så kommer det antagligen inte att fungera om "disklayouten" är felaktig och då återstår förmodligen en ren nyinstallation som sista utvägen.
 22. Testa först en reparationsinstallation. Ladda hem din windowsversion som ISO-fil. Ladda ned Windows 10 (microsoft.com) Välj "ladda ned verktyget nu" och klicka därefter igång det samt välj "skapa installationsmedia" och spara filen som ISO-fil på din dator. Bortse från att det står "för en annan dator". Högerklicka sedan på ISO-filen och välj att öppna den med utforskaren. I trädet som då öppnas väljer du att klicka på "setup" för att starta installationen. Du kommer sedan att erbjudas möjlighet att spara personliga filer och appar. Gör det och se om det lyckas. Förhoppningsvis har du sedan en frisk windowsversion med dina personliga filer och appar i behåll. Skulle det misslyckas återstår nog bara en ren nyinstallation med uppstart från ett USB-minne. Lycka till.