Gå till innehåll

Turbopump

Medlem
  • Innehållsantal

    460
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    18

Inlägg postade av Turbopump

  1. Kortfattat: En licens=en dator.

    Om den går att flytta eller ej beror på typen av licens. OEM är bunden till en dator och dess moderkort. Retail går att flytta men kan bara köras på en dator åt gången.

    Svaret är alltså att om du vill köra windows på två datorer så behöver du två licenser.

    Anledningen är gissningsvis att Microsoft vill tjäna så mycket pengar som möjligt på sina licenser.

    • Like 1
  2. 15 timmar sedan, Tomas E sade:

    Ibland när jag ansluter en extern enhet via USB så verkar allt låsa sig och tangentbordet slocknar kanske 10 sekunder för att sedan tändas igen. Däremot går inte låsningen över om jag inte tar bort den anslutna enheten. Det kan jag dock inte göra säkert eftersom 'säker borttagning av maskinvara' inte heller fungerar. Jag får helt enkel dra ur kabeln och starta om. Även ljudkortet "stängs av" så jag måste starta om det. Det är inte en specifik enhet som ger detta utan det har hänt med ett par olika media vid några tillfällen. Vad händer? 

    Gäller det för alla USB-portarna? Hur ser det ut i enhetshanteraren, USB-enheter, USB-styrenheter, inga gula varningar?

    Har detta pågått en längre tid eller är det nytt?  

    • Like 1
  3. Moderkortet är utrustat med 8 st. SATA-portar för anslutning av hårddiskar, cd-spelare e.t.c. Två av portarna, de översta på bild 1, är av typ Asmedia Serial ATA 6.0 GB/s och enbart avsedda för hårddiskar, inte för cd eller dvd-spelare  o dyl. Dessa portar kräver Asmedia:s egna drivrutiner.

    Nästa två portar, bild 2, är av typ Intel Serial ATA 6.0 GB/s. De funkar med både hårddiskar och e.x DVD-spelare. De vill ha Intels drivrutiner, vilket oftast finns "inbyggt" i Windows till skillnad från Asmedias drivrutiner som man kan få leta upp själv.

    De sista fyra portarna, bild 3, är också av typ Intel Serial ATA men med 3.0 GB/s, alltså halva hastigheten gentemot portarna på bild 1 och 2. Ska man kunna få ut högsta hastigheten på den anslutna disken ska man välja någon av portarna på bild 1 eller 2.

    Intelportarna körs i läge AHCI som default vilket inte Asmediaportarna gör.

    Jag förmodar att du nu har anslutit en disk, kanske den nya eller annan till någon av Asmediaportarna och att du därför får upp info om vad du har för Asmedia-controller version och att den körs i AHCI-läge m.m. Jag tror inte att det är något felmeddelande utan ren info som stängs genom att man trycker på någon tangent på tangentbordet. Om du inte ansluter någon disk på Asmediaporten får du antagligen inte upp något meddelande heller.  

     

    Skärmbild 1.jpg

    Skärmbild 2 .jpg

    Skärmbild 3 .jpg

    • Thanks 2
  4. Citat
    21 timmar sedan, CobraSnake sade:

    Hej forumsvänner, jag har det senaste haft ett meddelande när jag sätter på datorn om Sata controller. Se bifogat bild.

    Vet någon vad det handlar om?

    68C1759E-B73A-4C52-9965-67D9D32F1AC9.jpeg

     

    Om du tittar i enhetshanteraren, ser det ut att saknas någon drivrutin där? 

  5. Citat
    20 timmar sedan, Cecilia sade:

    Jag använder numera gratis Macrium Reflect efter att ha tröttnat på Microsofts. Jag har använt Cobian Backup tidigare men Macrium är enklare tycker jag men jag vet ju inte hur den nyare Cobian Reflector fungerar.

     

    Tyvärr finns det numera ingen freeware-version av Macrium Reflect längre, såvida man inte letar på lite mera obskyra sidor.

    Lite synd tycker jag som alltid använt det.

    • Sad 1
  6. 1 timme sedan, hasse99910 sade:

    DISM-Gui 1.3.0 som du tipsade mig om under förra veckan, finns den eller går den att köra med kommandotolken (CMD) ???

    Jag tror inte DISM-Gui funkar på det viset. Det är bara till för att göra det enkelt att slippa komma ihåg alla kommandona i huvudet. Däremot ser du de olika kommandona den använder när du kör den från skrivbordet. Man ser det i överkanten på kommandotolken . Exempelvis är kommandot för följande:

    Scan=Dism.exe /Online/Cleanup-Image/ScanHealth

    Analyze=Dism.exe /Online /Cleanup-Image/AnalyzeComponentStore

    Restore Online=Dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /LimitAccess

    Cleanup=Dism.exe /Online/Cleanup-Image /StartComponentCleanup

    Restore Install ESD Index 5=Dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /source:esd:”H:\sources\install.esd”:5 /LimitAccess

    Sistnämnda hade jag ESD-filen på H:\. Din kan bli en helt annan bokstav.

    Det borde gå att köra kommandona om du bootar upp från en windows installations usb. Väljer shift+F10 för att komma åt kommandopromten.

     

  7. Citat

    Fick den att starta upp nu, med mitt gamla skrivbord o.s.v men det är inte optimalt.

    Var datorn funktionell överhuvudtaget, eller "stoppade" allt på skrivbordet. I.s.f. funkar nog inte dism-kommandona heller.

    Tanken är att man med hjälp av hemladdad ISO av windows 10, som torde vara felfri, och angivet "restore" kommando ska

    "reparera" datorns installation. Viktigt att man gör det med en "fräsch" ISO -windows så dism- kommandot inte använder filer från datorns korrupta windows.

  8. Om du kommer till skrivbordet kan du testa det här för att reparera systemfilerna.

    1. Ladda hem en windows 10 ISO från Microsoft. Dubbelklicka på ISO-filen från skrivbordet så den öppnar upp i utforskaren.

    2. Ladda hem Dism-GUI version 130: DISM-Gui 1.3.0 - Software Updates - Nsane Forums. Packa upp den. Funkar utan installation.

    3.Följ nedan bildserie. Välj index 5 om du har windows 10 PRO. Index 1 är Windows 10 Home.

    Skärmbild 1_resultat.jpg

    Skärmbild 2_resultat.jpg

    Skärmbild 3_resultat.jpg

    Skärmbild 5_resultat.jpg

    Skärmbild 6_resultat.jpg

    Skärmbild 7_resultat.jpg

    Skärmbild 8_resultat.jpg

  9. Jag testade en gång att "mixa" två olika installationer av windows 11, enbart för att se om det gick.

    Jag hade en "gammal" installation som jag hade gjort backup på, partitionsvis (Macrium Reflect).

    Jag gjorde en "ny" installation som jag gjorde backup på, partitionsvis.

    Jag återställde alltsammans, behöll EFI-partitionen från nyinstallationen men bytte ut dess C-partition mot  

    den "gamla" C-partitionen. Startade upp och allt funkade. Nu visste jag att C-partition med windows på var felfri innan jag gjorde testet. Troligt är din C-partition som heter O på din bild också korrupt men det vet man först efter att man testat.

    Om du nu har kvar din clone av den kraschade disken.....

    Skärmbild 2023-03-14 100747.jpg

  10. Citat

    Uppdaterade mitt AMD-grafikkort till senaste versionen.
    När den ville starta om så gjorde jag det, men när den skulle gå igång igen så fick jag blåskärm: Inaccessible boot device.

    Har du uteslutit grafikkortet som felkälla? Din processor har  "inbyggd" grafik i form av Intel® UHD Graphics 770. Om du plockar ur grafikkortet och startar på den "inbyggda" grafiken vad händer då?

    • Like 2
  11. Din dator är modell äldre, senaste biosuppdateringen släpptes 2009. Risken för problem ökar med åldern. Det kan vara både fel på maskinvara och/eller operativsystemet.

    Fel i Service Control Manager tyder på fel i tjänstehanteraren som man öppnar med "services" i sökrutan. Vad WAS är vet jag inte.

    Jag skulle använda uteslutningsmetoden och börja med operativsystemet och antingen göra en nyinstallation eller också en reparationsinstallation. Sistnämnda innebär att du behåller personliga filer och program /appar/. 

    Krånglar datorn? Här är medicinen mot alla Windowsproblem - PC för Alla (idg.se)

    Om datorn efter detta fortsätter att bete sig som tidigare kan man nog misstänka fel i maskinvara men det blir den senare frågan.

     

     

  12. Du kan titta i datorns loggbok-windowsloggar-system om du har röda fel och i.s.f. vad de anges bero på. Titta där i samband med eller direkt efter att datorn låst sig.

    Skriv logg i sökrutan så hamnar du där.

    Skärmbild 2023-01-17 115111.jpg

  13. 1 timme sedan, tomash sade:

    Vi har nog hamnat lite över min nivå i datorkunskap. Att jag får stopp efter det att jag tagit bort alla partitionerna på disken i måldatorn beror det på att disken har MBR? Jag tycker att jag får olika besked angående UEFI. Hänger GPT ihop med UEFI? Skulle det fungera för mig om disken har GPT och hur ska jag i så fall ge den det? Finns det något program som jag kan köra från ett boot-bart USB-minne som fixar GPT?

    Starta upp datorn på ditt USB-minne med windowsinstallationen på. När den stannar på första sidan där man väljer språk m.m. tryck shift + F10.

    Du hamnar då på kommandoprompten med en beteckning som börjar med X. Där skriver du diskpart  följt av list disk . Om det funkar som tänkt ska du få upp datorns alla diskar. I högerkanten finns angivet om diskarna har gpt med en liten stjärna. Om någon disk har mbr så saknas stjärnan för den disken.

    Där ska du kunna se om din måldisk har gpt eller mbr. Om den har mbr och heter e.x. disk 0 och du vill testa att ändra till gpt så gör du som jag tidigare beskrivit väljer den disken med kommandet select disk 0 . Därefter clean  och avslutningsvis convert gpt. Motsatsen gäller förstås om du vill ändra den från gpt till mbr.

    När det är klart går du ur kommandoprompten med exit. Fortsätt sedan windowsinstallationen så får du se om det går att komma vidare med den. 

    • Thanks 1
  14. Windows 11 kräver en dator med UEFI. Disken man installerar på vill ha GPT som partitionstyp. Har din dator ej UEFI så kommer windows 11 inte att funka.

    Har din dator UEFI och disken MBR så behöver du konvertera disken till GPT för att du ska kunna installera windows 11. Jag gissar att din dators disk har MBR som partitionstyp.

    Om jag förstått saken rätt så skapade du i början en installations-USB med Rufus inställt på GPT-UEFI som datorn inte ville startade upp på. Det hade den gjort om disken haft GPT som partitionstyp. 

     

×
×
  • Skapa nytt...