Gå till innehåll

Turbopump

Medlem
  • Innehållsantal

    460
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    18

Allt postat av Turbopump

  1. Jag kan rekommendera programmet XNConvert som klarar de flesta formaten och är gratis för privatpersoner. Om man väljer zip-filen behöver man inte ens installera det. XNConvert. Lägg till filen. Välj fliken utdata. Välj nytt filformat. Konvertera.
  2. Har du någon systemåterställningspunkt som ligger tidsmässigt innan problemet uppstod? I.s.f. gör en systemåterställning och se om det hjälper.
  3. Kortfattat: En licens=en dator. Om den går att flytta eller ej beror på typen av licens. OEM är bunden till en dator och dess moderkort. Retail går att flytta men kan bara köras på en dator åt gången. Svaret är alltså att om du vill köra windows på två datorer så behöver du två licenser. Anledningen är gissningsvis att Microsoft vill tjäna så mycket pengar som möjligt på sina licenser.
  4. Gäller det för alla USB-portarna? Hur ser det ut i enhetshanteraren, USB-enheter, USB-styrenheter, inga gula varningar? Har detta pågått en längre tid eller är det nytt?
  5. Kategori: Utforskare för aktuella drivrutiner i datorn. Hemsida: https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer/releases/tag/v0.11.92 Direktlänk: https://github.com/lostindark/DriverStoreExplorer/releases/download/v0.11.92/DriverStoreExplorer.v0.11.92.zip Info: Litet program som översiktligt visar installerade drivrutiner i datorn och möjliggör hantering av dessa. Zip-fil som packas upp, behöver ej installeras.
  6. Moderkortet är utrustat med 8 st. SATA-portar för anslutning av hårddiskar, cd-spelare e.t.c. Två av portarna, de översta på bild 1, är av typ Asmedia Serial ATA 6.0 GB/s och enbart avsedda för hårddiskar, inte för cd eller dvd-spelare o dyl. Dessa portar kräver Asmedia:s egna drivrutiner. Nästa två portar, bild 2, är av typ Intel Serial ATA 6.0 GB/s. De funkar med både hårddiskar och e.x DVD-spelare. De vill ha Intels drivrutiner, vilket oftast finns "inbyggt" i Windows till skillnad från Asmedias drivrutiner som man kan få leta upp själv. De sista fyra portarna, bild 3, är också av typ Intel Serial ATA men med 3.0 GB/s, alltså halva hastigheten gentemot portarna på bild 1 och 2. Ska man kunna få ut högsta hastigheten på den anslutna disken ska man välja någon av portarna på bild 1 eller 2. Intelportarna körs i läge AHCI som default vilket inte Asmediaportarna gör. Jag förmodar att du nu har anslutit en disk, kanske den nya eller annan till någon av Asmediaportarna och att du därför får upp info om vad du har för Asmedia-controller version och att den körs i AHCI-läge m.m. Jag tror inte att det är något felmeddelande utan ren info som stängs genom att man trycker på någon tangent på tangentbordet. Om du inte ansluter någon disk på Asmediaporten får du antagligen inte upp något meddelande heller.
  7. Om du tittar i enhetshanteraren, ser det ut att saknas någon drivrutin där?
  8. Tyvärr finns det numera ingen freeware-version av Macrium Reflect längre, såvida man inte letar på lite mera obskyra sidor. Lite synd tycker jag som alltid använt det.
  9. Jag tror inte DISM-Gui funkar på det viset. Det är bara till för att göra det enkelt att slippa komma ihåg alla kommandona i huvudet. Däremot ser du de olika kommandona den använder när du kör den från skrivbordet. Man ser det i överkanten på kommandotolken . Exempelvis är kommandot för följande: Scan=Dism.exe /Online/Cleanup-Image/ScanHealth Analyze=Dism.exe /Online /Cleanup-Image/AnalyzeComponentStore Restore Online=Dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /LimitAccess Cleanup=Dism.exe /Online/Cleanup-Image /StartComponentCleanup Restore Install ESD Index 5=Dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /source:esd:”H:\sources\install.esd”:5 /LimitAccess Sistnämnda hade jag ESD-filen på H:\. Din kan bli en helt annan bokstav. Det borde gå att köra kommandona om du bootar upp från en windows installations usb. Väljer shift+F10 för att komma åt kommandopromten.
  10. Du kanske kan ha nytta av Hirens BootCD, en ISO med diverse verktyg som man startar med ett bootbart USB minne. https://www.hirensbootcd.org/
  11. Har du testat att göra en regelrätt reparationsinstallation med start från skrivbordet. Behåll personliga filer och appar (program). Krånglar datorn? Här är medicinen mot alla Windowsproblem - PC för Alla (idg.se)
  12. Var datorn funktionell överhuvudtaget, eller "stoppade" allt på skrivbordet. I.s.f. funkar nog inte dism-kommandona heller. Tanken är att man med hjälp av hemladdad ISO av windows 10, som torde vara felfri, och angivet "restore" kommando ska "reparera" datorns installation. Viktigt att man gör det med en "fräsch" ISO -windows så dism- kommandot inte använder filer från datorns korrupta windows.
  13. Om du kommer till skrivbordet kan du testa det här för att reparera systemfilerna. 1. Ladda hem en windows 10 ISO från Microsoft. Dubbelklicka på ISO-filen från skrivbordet så den öppnar upp i utforskaren. 2. Ladda hem Dism-GUI version 130: DISM-Gui 1.3.0 - Software Updates - Nsane Forums. Packa upp den. Funkar utan installation. 3.Följ nedan bildserie. Välj index 5 om du har windows 10 PRO. Index 1 är Windows 10 Home.
  14. Jag testade en gång att "mixa" två olika installationer av windows 11, enbart för att se om det gick. Jag hade en "gammal" installation som jag hade gjort backup på, partitionsvis (Macrium Reflect). Jag gjorde en "ny" installation som jag gjorde backup på, partitionsvis. Jag återställde alltsammans, behöll EFI-partitionen från nyinstallationen men bytte ut dess C-partition mot den "gamla" C-partitionen. Startade upp och allt funkade. Nu visste jag att C-partition med windows på var felfri innan jag gjorde testet. Troligt är din C-partition som heter O på din bild också korrupt men det vet man först efter att man testat. Om du nu har kvar din clone av den kraschade disken.....
  15. Fick du det att fungera med detta programmet? Det har inte fått någon vidare bra kritik på forumsidan: Windows Recovery CDs | NeoSmart Forums
  16. Har du uteslutit grafikkortet som felkälla? Din processor har "inbyggd" grafik i form av Intel® UHD Graphics 770. Om du plockar ur grafikkortet och startar på den "inbyggda" grafiken vad händer då?
  17. Har du felsökt nätverksproblemet med windows egen felsökare? Kontrollpanelen-Nätverks-och delningscenter.
  18. Tråkigt att höra. Din dator verkar ha en kombinerad ps/2 anslutning för mus och tangentbord. Om du inte har motsvarande anslutningar på mus och tangentbord "som du lagt på något bra ställe", så kanske en sådan här skulle funka som en tillfällig nödlösning? https://www.elgiganten.se/product/tjanster-tillbehor/kablar-anslutning/kabeladapter/usb-hona-till-ps2-hane-adapter-usb-81/216766
  19. Din dator är modell äldre, senaste biosuppdateringen släpptes 2009. Risken för problem ökar med åldern. Det kan vara både fel på maskinvara och/eller operativsystemet. Fel i Service Control Manager tyder på fel i tjänstehanteraren som man öppnar med "services" i sökrutan. Vad WAS är vet jag inte. Jag skulle använda uteslutningsmetoden och börja med operativsystemet och antingen göra en nyinstallation eller också en reparationsinstallation. Sistnämnda innebär att du behåller personliga filer och program /appar/. Krånglar datorn? Här är medicinen mot alla Windowsproblem - PC för Alla (idg.se) Om datorn efter detta fortsätter att bete sig som tidigare kan man nog misstänka fel i maskinvara men det blir den senare frågan.
  20. Du kan titta i datorns loggbok-windowsloggar-system om du har röda fel och i.s.f. vad de anges bero på. Titta där i samband med eller direkt efter att datorn låst sig. Skriv logg i sökrutan så hamnar du där.
  21. Vilken typ av hårddisk har du operativsystemet på- SSD eller mekanisk hårddisk?
  22. Starta upp datorn på ditt USB-minne med windowsinstallationen på. När den stannar på första sidan där man väljer språk m.m. tryck shift + F10. Du hamnar då på kommandoprompten med en beteckning som börjar med X. Där skriver du diskpart följt av list disk . Om det funkar som tänkt ska du få upp datorns alla diskar. I högerkanten finns angivet om diskarna har gpt med en liten stjärna. Om någon disk har mbr så saknas stjärnan för den disken. Där ska du kunna se om din måldisk har gpt eller mbr. Om den har mbr och heter e.x. disk 0 och du vill testa att ändra till gpt så gör du som jag tidigare beskrivit väljer den disken med kommandet select disk 0 . Därefter clean och avslutningsvis convert gpt. Motsatsen gäller förstås om du vill ändra den från gpt till mbr. När det är klart går du ur kommandoprompten med exit. Fortsätt sedan windowsinstallationen så får du se om det går att komma vidare med den.
  23. Windows 11 kräver en dator med UEFI. Disken man installerar på vill ha GPT som partitionstyp. Har din dator ej UEFI så kommer windows 11 inte att funka. Har din dator UEFI och disken MBR så behöver du konvertera disken till GPT för att du ska kunna installera windows 11. Jag gissar att din dators disk har MBR som partitionstyp. Om jag förstått saken rätt så skapade du i början en installations-USB med Rufus inställt på GPT-UEFI som datorn inte ville startade upp på. Det hade den gjort om disken haft GPT som partitionstyp.
  24. Varsågod trevligt när det lyckas. 😊
×
×
  • Skapa nytt...