Gå till innehåll

BertL

Medlem
  • Innehållsantal

    150
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    3

Allt postat av BertL

  1. Har gudskelov hittar det mesta av det jag förlorat. Hade varit noga (för att vara jag) och gjort en säkerhetskopia på mina dokument på en annan extern hårddisk i fritidshuset innan jag åkte därifrån i augusti. Puh!
  2. 50 % nu, efter drygt ett dygn. Kan det löna sig att avsluta och starta om?
  3. Har sett ut så här i Windows File Recovery minst 6-7 timmar nu: "Source drive: 😧[Skall var D:, inte ett ankhuvud!] Destination folder: C:\RecoveryDestination\Recovery_20231111_115402 Filter: **.PDF,**.JPG Extension filter: * Sector count: 0x00000000e8e06fff Cluster size: 0x00001000 Sector size: 0x00000200 Overwrite: Prompt Mode: Extensive Continue? (y/n) Pass 1: Scanning and processing disk Scanning disk: 46%" Dags att avsluta och börja om?
  4. Fick idag veta att jag har Windows 10 i den nya datorn, inte Windows 11 som det var sagt när datorn köptes. Tydligen ett val av universitetet. Det verkar ju som att jag råkat flytta i stället för att kopiera. Det jag gjorde har jag dock gjort på exakt samma sätt många gånger tidigare och då har filerna kopierats. Den bärbara datorn har inte använts efter flytten, förutom att jag letat efter filer däri och att den har Outlook och andra program som kan ha uppdaterat sitt innehåll automatiskt när den i det syftet varit på. Kan nog vara klokt att ta ur hårddisken och söka där från någon av de andra datorerna. Först tror jag dock att jag skall testa något file recovery program från någon av de andra datorerna på den externa hårddisken. Där har sannolikt mindre ändrats. Har inte överhängande bråttom än, så jag tar gärna emot fler goda råd, ifall någon har bra idéer. Kanske finns det fortfarande firmor specialiserade på att återställa förlorade filer? I så fall är det kanske bäst att anlita en sådan?
  5. Har köpt en ny bärbar dator Lenovo X1 Carbon. Ville samla alla mina filer (främst Wordfiler) på den nya datorn. De var uppdelade mellan två datorer, en stationär och en bärbar där det mesta som jag jobbade med fanns. Det handlar om en stor mängd filer sparade i ett omfattande bibliotek med mängder av mappar och undermappar. Jag kopierade först hela dokumentbiblioteket på den ena dator till en extern hårddisk, därefter kopierade jag dennas innehåll till den nya datorn. Därefter kopierade jag på samma sätt från den andra datorn till ett annat bibliotek på hårddisken och vidare till den nya datorn. Detta gjordes i augusti. Vid kopieringen fick jag en del frågor om vilka filer jag ville behålla. Jag lade inte någon vikt vid svaret utan valde i regel den senast ändrade filen. Jag har ju gjort på samma sätt många gånger tidigare och trodde att filerna fanns kvar i de datorer de kopierats från och dessutom som säkerhetskopior på den externa hårddisken. Jag fick emellertid en chock när jag för några dagar sedan inte hittade ett bokmanus som jag lagt hundratals timmar på att uppdatera annat än i versionen före uppdateringen. Det visade sig att i biblioteket i de äldre datorerna var rensat på i stort sett alla filer och även många mappar, att mina nya säkerhetskopior försvunnit från den externa hårddisken och att mycket av det som fanns i den nya datorn var inaktuellt. Allt har försvunnit spårlöst. Det finns inga raderade filer i papperskorgen i någon av datorerna eller i den externa hårddisken. Det handlar om en mycket stor mängd böcker, bokutkast, artiklar, utkast till artiklar som skrivits under trettiofem år. En hel del finns kvar i inaktuella äldre versioner, men dessa är så många är det skulle vara ett orimligt omfattande arbete att jämföra dem alla för att se vilken som är mest aktuell. Finns det något sätt att få tillbaka säkerhetskopiorna på den externa hårddisken eller biblioteken på de tömda datorerna?
  6. Har haft många problem med Word for Windows genom åren, men detta är nytt med Word 2016. Automatisk avstavning fungera, men vissa avstavningar blir som alltid fel. Misstänker att programmet inte använder svenska avstavningsregler. När jag försöker rätta dem genom att lägga in en manuell avstavning med "Ctrl -", som jag alltid kunnat göra tidigare, går det inte på annat sätt än genom att jag skriver in ett vanligt bindestreck i stället för en avstavning. Det är problematiskt, eftersom bindestrecket till skillnad från en avstavning blir synligt ifall jag gör en ändring i texten, så att raden bryts på annan plats. Finns det en lösning på detta?
  7. Har ett problem med avsändaradressen i Outlook i Microsoft Office Professional Plus 2010 (32-bitars Office). Hur jag än gör sänds alla mina epostmeddelanden från en avsändaradress som dels är en annan än den jag angivit som standard. Denna tillhör ett Exchangekonto, medan övriga konton är IMPA/SMTP. Jag vill inte alls ha mina epostmeddelanden där. Finns det något jag kan göra?
  8. "Det finns ingen enhet för ljuduppspelning installerad" på en HP dator sedan senaste Windowsuppdateringen. Har kört felsökaren som rekommenderar omstart, vilket inte hjälper. Har även installerat drivrutin för ljud, men inte heller det har hjälpt. Dator: HP ProBook 430 G3 Windows 10.
  9. RIHTT: Du verkar utgå ifrån att jag fortfarande använder POP, fastän jag beskriver de problem som uppstod när jag gick över från POP till IMAP. Vad du skriver om POP stämmer för övrigt inte med hur jag hade det ordnat. Det gick att kryssa för att spara all post på servern, varför ingenting försvann. Nu har jag använt den beskrivna lösningen med IMAP ett tag, dvs Outlook på datorn och i mobil och platta, där gemensam inkorg finns i appen på mobilen och plattan, men inte i det "stora" programmet på datorn. Orkar inte göra om hela min mappstruktur med flera hundra mappar och undermappar, så jag använder fortfarande den gamla mappstrukturen i Outlook i datorn som "huvudstation" (utan att den är kopplad till något epostkonto). Allt som kommer in till de olika epostkontona eller sänds via dem från datorn kopieras över till den gamla mappstrukturen. Så här ser det ut idag när det gäller mina tre problem. 1) Om ett mail laddas ner någonstans och öppnas blir det markerat som läst och laddas sedan inte ner någon annanstans. Eftersom jag spar allt som skall sparas i datorn löser jag det genom att markera de mail jag öppnat på annan plats som olästa (om de inte kan tas bort direkt). Då laddas de sedan ner i datorn och syns även i övriga apparater. 2) Löste sig när jag ominstallerat Outlook på mobilen. 3) Mail som sänds från annan apparat än datorn måste jag skicka även till mig själv. Annars kommer de inte till datorn. Huvudproblemet är som väl framgår att alla mina konton inte kan sparas till en och samma inbox med underordnad mappstruktur. I stället får jag kopiera allt till samma inbox och sedan flytta till den mapp där resp mail hör hemma. Därutöver måste jag rensa bort alla mailen från inboxarna på de olika kontona, vilket enklast sker i mobilen eller på plattan, där alla konton finns samlade i en gemensam inbox. Bör nog lägga till ett sammanhängande problem. I den mån olika konton sparas i samma inbox mm på samma sätt som man kunde ha det med POP, leder det ju till att allt finns på samtliga servrar. Med POP hämtade man bara information från mailservern till datorn, mobilen etc. Med IMAP laddas informationen även i andra riktningen. Man måste därför vara noga med att se till att ha olika e-postprogram, eller om det går olika användare eller inboxar mm, i e-postprogrammet för e-postkonton som till exempel av sekretesskäl måste hållas isär. Jag har till exempel ett e-postkonto hos universitetet med min jobbmail, där meddelandena är offentliga handlingar och ett antal olika e-postkonton i mitt företag, där många e-postmeddelanden är hemliga handlingar som absolut inte får bli offentliga.
  10. Nej, skulle ta alltför lång tid att skriva in hela min mappstruktur i webmailen. Dessutom måste den ju i så fall in på alla konton. Har försökt bevara mappstrukturen i datorn genom regler som kopierar allt som kommer till de olika inkorgarna till den gamla inkorgen från POP-kontot. Jag tror att det fungerar, men min erfarenhet av regler är inte den bästa. De tenderar att sluta fungera efter ett tag. Efter det fick jag tre andra problem: 1. Mail som laddades ner i datorn laddades inte ner i mobilen och vice versa. Antagligen blev det fel, för jag hade råkat göra alla reglerna på alla epostkonton på datorn, men nu verkar det fungera så långt. Ta i trä! 2. Jag kunde inte heller skicka eller vidarebefordra eller ta bort mail från mobilen. Det verkar som om mappstrukturen på mobilen avvek från den på mailkontona. Jag blev tvungen att ta bort Outlookappen på iPhonen och ominstallera den samt installera om alla epostkonton. Nu verkar det fungera. Ta i trä! 3. Reglerna som flyttar sända mail i Outlook i datorn fungerar bara på mail som sänds från datorn. Det är väl något man får leva med, antar jag? Har tidigare haft POP med sparade mail i datorn och IMAP i mobilen (där POP inte finns som alternativ) och då har kommunikationen inte varit perfekt. Jag tror det som helhet bli bättre nu. Ta i trä!
  11. Det första problemet var en sunami av gamla mail som skickades om och blockerade hämtningen av nya mail. De lade sig till stor del i inkorgen blandade med de mail som skulle sparas. Överlåtelsen från City Networks till Loopia har också skapat många andra problem, såsom att vi varit utan fungerande support i över ett halvår. Den är kort sagt nästan ofattbart illa skött och det är nog det som är orsaken till problemen. City Networks slutade svara och Loopia postod under hösten att de inte hade något med vårt webhotell att göra därför att de ännu inte förvärvat verksamheten. För några dagar sedan kom det så ett mail där de berättade att förvärvet skedde redan i september. Nu går det inte att ringa till Loopias support därför att de är överbelastade - antagligen med ärenden rörande överföringen. Kanske borde jag försöka återgå till POP, men måste först kolla om det kan vara som de säger att det är urmodigt och om det går att fixa med IMAP.
  12. Har råkat ut för överföringen av webhotell från City Network till Loopia, vilken blivit en katastrof av stora mått för e-posten. Loopia skyller (naturligtvis) på Outlook i min dator och på att jag använt POP, som påstås vara urmodigt. De rekommenderade mig att byta till IMAP. (Det tycker också att det är otroligt konstigt att all min korrespondens, även från lång tid tillbaka, är viktig och såldes behöver sparas. För mig som lever i en sådan verklighet är det otroligt okunnigt att tycka så!) När jag nu gjort det sitter jag med ett tiotal olika separata emailkonton som vart och ett har sin mycket enkla mappstruktur, med inkorg, skräpkorg, skickat osv. Det blir naturligtvis fullständigt omöjligt att hantera. Hur får jag samtliga konton att ansluta till den äldre mycket omfattande ämnesbaserade mappstruktur som jag tidigare använt? Jag använder en Dell Precison med ett relativt nytt Windows och Outlook 2010.
  13. Hur får man filerna på datorn taggade, så att man kan söka på innehållet i dem och inte bara på filnamn?
  14. Fälten överst i webläsaren Google Chrome (version 51.0.2704.106 m) är så små att jag knappt kan se dem. Hur förstorar man dem? (Detta handlar alltså inte om visning av websidor, utan om bokmärkesfält m fl som tillhör programmet). Windows 10.
  15. Innehållsförteckningen i min bok har av någon anledning bestämt sig för att bara kännas vid tre av fyra rubriknivåer. Hur får man den att kännas vid Rubrik 4? Word i Office 2010. Windows 2010.
  16. Tack! Verkar som att sidnumren har hoppat upp och skapat dessa luckor i texten.
  17. Har fått en märklig bug i min bok som skall lämnas till tryck om bara några dagar. På utskrift syns den som en avstavning mitt på en rad med ett långt mellanrum mellan orddelarna. I filen är det avstånd mellan ord och markören försvinner vid eller nära avståndet. Det blir ingen skillnad för att jag visar dold text m.m. Det extra utrymmet på raden som buggen skapar är ändå tomt. Det hjälper inte att to bort text eller ens ett helt strycke. Bugen dyker upp på samma rad i alla fall. Har Windows 2010 och Office Standard 2010, 64-bitarsversionen. Boken är på drygt 400 sidor och drygt 700 tecken med blanksteg.
  18. Har problem med iTunes och iCloud. Använder iTunes för musik till min iPod. iCloud används för uppdateringar över Internet mellan kalenderprogrammet Outlook i datorn och min iPhone. Problemen började för några veckor sedan, antagligen i samband med någon uppdatering (såväl Windows som iTunes och kanske också iCloud uppdaterar relativt ofta). iTunes kände inte längre av iPoden när jag kopplade den till datorn med sladd. ICloud uppdaterade inte mellan datorn och telefonen (kaos). Jag avinstallerade iTunes och iCloud och tog särskilt bort programmet för kommunikation med "mobile device". Sedan försökte jag ominstallera. Det gick att installera det ena programmet, men inte det andra. Installerade jag iTunes först gick det sedan inte att installera iClouds och tvärtom. Jag antog att problemet berodde på att Windows slutat underhålla Windows 7 och hoppades att det skulle gå äver när uppdateringen till Windows 10, som jag väntade på, kom. I avvaktan på det installerade jag gamla versioner av iCloud (som jag fick att fungera delvis; kalendern uppdateras men inte anteckningar eller kontakter) och iTunes (som fungerar frånsett att det inte går att ansluta iPoden). Det gick att installerade båda, men det fungerade alltså inte så bra. Inte heller fungerade det att uppdatera programmen till de aktuella. Uppdateringen till Windows 10 gjorde nog ingen skillnad när den kom. Går i vart fall inte att uppdatera iTunes eller iCloud. Vill gärna få ordning på detta så att jag kan ladda in ny musik i iTunes och föra över till iPoden samt få fullständiga uppdateringar i iClouds, men har fått slut på idéer. Någon som har något uppslag?
  19. Tack! Laddar ner apparna, men har ännu inte fått ordning på Canonskannern.
  20. Tack för tipset, fungerade på skrivaren, men inte på skannern (som egentligen är en multimaskin; skrivare, fax, skanner). Har förstås laddat ner Windows 10 drivrutiner från tillverkarna. Går dock inte att installera drivrutinen på skannern. Hittade problem MF4320-4350 har ingen drivrutin MF4320-4350 har ingen drivrutinIngen drivrutin har installerats för MF4320-4350. Inte åtgärdat Använd lösning för problem med drivrutin Slutfört Installera en drivrutin för den här enheten Slutfört Problem med PnP-enheter Problem med PnP-enheterDet finns problem med vissa PnP-enheter. Ytterligare steg vidtas i Windows för att felsöka dessa enheter. Identifierat Problem med skrivaren Problem med skrivarenDet kan förekomma problem med Canon MF4320-4350 (FAX). Ytterligare åtgärder vidtas för felsökning. Identifierat Felet kvarstår förstås i sammanfattningen.
  21. Efter uppdatering från Windows 7 till Windows 10 har skrivare och scanner slutat fungera. Scannern känner datorn helt enkelt inte av. När det gäller datorn går det att välja den skrivare jag har installerad och angiven som standardskrivare (HP LJ 2035). Den står också som klar. Det går också att "göra" utskriften i programmet, det är bara det att det händer inget i skrivaren. Konstigt nog finns det inte heller några väntande dokument om jag öppnar skrivaren i datorn. Har aldrig sett den typen av fel förut.
  22. Vill ju kunna låsa datorn så att ingen annan kommer in i den när jag går ifrån den. Samtidigt vill jag inte att den skall låsa sig automatiskt för att jag inte knappar på den på en liten stund. Inte heller vill jag att den skall stå olåst en stund när jag lämnar den, innan den låser sig själv. Hur låser jag alltså datorn i Windows 10, som jag gjort i Windows 7?
×
×
  • Skapa nytt...