Gå till innehåll

Öland4ever

Medlem
  • Innehållsantal

    18
  • Gick med

  • Besökte senast

Allt postat av Öland4ever

  1. En bra inledande fråga är naturligtvis - MÄRKE & MODELL? Förutsatt att det är en "branded" kaffebryggare så kan du nog förutsätta att finns det val på bryggaren som ger användaren fritt val mellan "svagt, mellan och starkt" så fungerar garanterat dessa tre val också. Enda alternativet skulle naturligtvis kunna vara att bryggaren är defekt. Som bekant är det ju så med elektroniska prylar idag att ju mer elektroniska finesser prylarna har ju mer är det som kan börja strula. Samtidigt som det ännu mer beklagliga faktumet dessvärre ligger mycket sanning i idag - det är ingen som reparerar idag utan idag köper man bara nytt! Samt "no branded" kinaprylar får man nog också ha lite "överseende" med. Enklast gör du ju ett test på maskin. Ta tre lika stora kaffemuggar som ex rymmer 2,5 dl vätska per mugg. Se till att bryggaren är helt tom både på vatten och bryggkaffe. Börja med kopp #1 och slå på ex 3 dl vatten i "vattentanken" och 3 matskedar bryggkaffe där bryggkaffet ska slås på. Brygg sedan kopp #1 i "svagt läge" och kolla styrkan på det bryggda kaffet, töm bryggaren på överskottsvatten och överskottsbryggkaffe och sedan startar du om med en helt tom bryggare med kopp #2 och gör likadant med denna och sedan kopp #3. Då bör du ju ha klara bevis för dels om... *** kaffet blir starkare resp svagare i de tre muggarna och OM de är LIKA fulla med kaffe? *** om det förbrukas lika mycket bryggkaffe till resp mugg? *** samt om det förbrukas mer vatten till den starkare muggen? Bryggkaffet förbrukar ju i sig mer vatten och starkare kaffe suger ju åt sig mer vatten. Problemet med många kaffebryggare för hemmabruk är att vattentempen inte kommer upp i den temp som vattnet ska ha innan bryggningen ska påbörjas. Ungefär som det är med elektriska våffeljärn idag - 9 av 10 elektriska våffeljärn klarar helt enkelt inte att komma upp i den temp där det går att få en lagom brun frasig våffla.
  2. Vad beträffar din första fråga i ditt första inlägg - jag tror att svaret är lika enkelt som svaret vad beträffar alla bryggare som numera ofta står på arbetsplatser och caféer idag. Alla som ska dricka en kopp gott kaffe får helt enkelt själva välja vilken styrka de vill ha på sin kopp nybryggda kaffe. Jag antar att bryggaren bara brygger en kopp i taget så kaffedrickare #1 kan välja svagaste sorten (mild), kaffedrickare #2 kan välja mellanstyrka (gold) och kaffedrickare #3 kan välja starkaste sorten (strong). Utan att behöva "mekka" med mängden kaffebönor. Men detta är bara en vild chansning från min sida. I vart fall är det väl så som många kaffebryggare ute på arbetsplatser och caféer funkar idag.
  3. Jag tycker FF är klart överlägsna de andra webläsarna. Möjligtvis att säkerheten och anonymiteten är bättre i TOR. Enda nackdelen är väl att ska man konfiguera FF till högsta säkerhet och anonymitet så är det inte gjort på en kafferast.
  4. Har du testat att "städa" datorn från massa filer som inte behövs med CCleaner? Har själv bara "gamla" datorer och jag brukar köra CCleaner en gång i veckan i de datorer som jag använder mest. Även jag kör MS Win 10 Pro. Uppdaterar dagligen! https://www.ccleaner.com/
  5. Jag har så länge jag kan minnas ENBART använt mig av gjutjärn. Stekpannor, plättlaggar, grytor och våffeljärn. Senaste tillskottet i gjutjärnsfamiljen är ett munkjärn för att kunna göra "danska äppleskivor" som alltså är en "munk" och inget annat. Min äldsta gjutjärnstekpanna är nog från första hälften av 1900-talet och jag änvänder den nästan dagligen. Annats har jag mest gjutjärnspannor från Kockums Bruk, Ronneby Bruk och Skeppshult. En sak är säkert - äldre pannor är BÄTTRE än vad nya pannor är. Fördelen med gjutjärn är bättre stekyta, godare mat och att pannan tål hur mycket värme som helst. Man kan i princip värme upp den tills den glöder förutsatt att både uppvärmningen och avsvalningen går långsamt. Däremot är jag väldigt tveksam till de som säger att steker man dagligen i gjutjärn så får man i sig sin dagliga dos av järn!!??? Då tror jag att det är mycket bättre att äta lite blodpudding, ta en chokladbit eller två. Eller lägga en persiljekvist på morgonmackan. Däremot kräver gjutjärnspannor mm smör att steka/bryna i. Så för den som vill bryna och steka UTAN att använda matolja eller smör eller liknande är INTE gjutjärn något att satsa på. Min favorit är riktiga gräddvåfflor dvs våffelsmet med inblandning av vispad vispgrädde och som är stekta i en gjutjärnsvåffeljärn. Av någon för mig oförklarlig anledning kan inte ett vanligt elektriskt våffeljärn komma upp i den höga temperatur för att kunna få en FRASIG VÅFFLA!
  6. Jag vill minnas att den där kontakten har inget med "jord" att göra utan mer avsedd för om man har en taklampa med flera lampor. Förutsatt att man har dubbel-tryckkontakt på väggen så kan man välja att bara tända ex en lampa i taklampan eller om man trycker på andra kontakten så tänder man hela taklampan dvs då tänds alla lamporna i taklampan.
  7. Önskar alla självfallet en skön, solig och underbar midsommar!
  8. Öland4ever

    Tips på fläkt?

    Frågan återstår ju om det är själva motorn som låter, om det är "vibrationer" i allmänhet du störs av? Eller om det är själva fläktbladen som låter som förflyttar luften? Ju större fläkt, ju större fläktblad, ju högre brus blir det från fläkten. Förutsatt naturligtvis att det inte är fel på själva motorn. Ljudlösa fläktar är nog svårt att tillverka. Det vet vi alla som har bil hur mycket fläktarna i bilarna låter.
  9. Öland4ever

    Tips på fläkt?

    Är det fläktmotorn som låter eller vibrationer från fläktmotorn som sprider sig vidare i taket eller är det bara själva fläktbadens "krock" med luften som gör att ljudet uppstår? Att få tag i en ljudlös fläkt går inte, tyvärr! Hörselproppar? 🙂
  10. Jag steker nog mest torsk och kalmarsundsflundra som jag får av fiskarna här på ön. Och likaså när jag steker strömming som är fiskad i nordostatlanten eller västkusten. Och den steker jag enbart i smör - osaltat så klart. Lax är inte ofta jag stekt. Den brukar jag mest ge ett hastigt uppkok.
  11. Jag vet att palmolja har högt fettinnehåll. Rent allmänt kan jag inte direkt komma på något man som privatanvändare och hemmakock kan använda palmoljan till. Steker gör jag så gott som enbart i en kombo smör och rapsolja. Bryner likaså. Olivolja går ju bort rakt av eftersom den inte tål höga temperaturer. Fisk blir ju godast att steka i smör utan inblandning av anda oljor. Fritera har vi minskat mer och mer på. Mest beroende på frityroljans korta livslängd. Men när det väl händer så kör vi jordnötsolja, i synnerhet när vi friterar pommes. Bak osv brukar vi köra en kombo av raps- och solrosolja och tycker resultatet blir bra. Utom vissa bullar, kakor osv som kräver rent smör. Så jag vet ärligt talat inte vad man som privatkock eller privatbagare skulle kunna använda palmolja till? Däremot har jag hört snacket att palmoljan kan förorsaka cancer men det kanske mer har att göra med om den är kallpressad eller varmpressad. Dessutom är det ju inte bara att trava in i närmaste livsmedelsbutik eller stormarknad och hitta mängder med palmolja på hyllorna. Så vi får väl utgå ifrån att det är en olja som är ämnad för industriell produktion.
  12. Min svärmor, dvs min frus mamma, bor sedan många år i Italien. Och enl henne är palmolja totalförbjuden i Italien när det gäller livsmedel. Och även hela EU är kritisk till palmolja även om olika länder spretar med olika uppfattningar. Öland är en av av Sveriges största producenter av rapsolja så varför stödja en produkt som odlas på andra sidan jordklotet?
  13. Att något "känt" varumärkes-flashdrive har lagt av har jag aldrig varit med om. Däremot "no name" minnen från Kina som fungerat EN GÅNG sedan har de lagt av. Fick för många år sedan gratisminnen av IDG när jag prenumererade på PC För Alla av märket TRAXDATA och de funkar faktiskt fortfarande fast de är över 10 år gamla.
  14. Vi köpte kryddburkarna på LIDL i vintras. Fast det stod inte "potatiskrydda" på svenska på burkarna utan det stod "Kartoffelgewürz" på tyska på burkarna. Smakade helt exakt som Knorrs "svenska" potatiskrydda. Vi köpte fem burkar. 10 kronor styck om jag inte minns fel. Fast jag är ganska säker på att vi kastade alla fem burkarna. Dels innehöll Knorrburkarna palmolja och dels väldigt mycket salt. Och palmolja försöker vi undvika. Inte för naturens skull utan av personliga hälsoskäl.
  15. Har du inte behov av ett grossistförpackning på 12 meter så är det väl bara att gå in i närmaste butik som du vet använder bubbelplast för att packa kunders varor och fråga om du kan få en meter. Du kan säkert få någon meter gratis eller ett par meter för en guld-tia. 🙂
  16. Knorrs potatiskrydda finns än idag. MATSPAR.SE - KNORR POTATISKRYDDA Men den kanske inte finns i varenda butik. Alt är Santa Maria Pommes Frites Krydda. Klart godkänd till stekt potatis, potatismos, potatisgratänger och självklart till pommes. :-)
  17. Eftersom jag enbart trampar mountainbike för njutningen av en cykeltur samt för att motionera både benmuskler och hjärta så är det en vanlig cykel som gäller för mig. Dessutom är Öland troligen Sveriges plattaste landskap, så några backar existerar knappt, så förutsatt att det inte blåser så är cykelturen en underbar upplevelse. Det brukar bli en tur på 10 mil vår, sommar och höst.
  18. Mitt första inlägg på detta forumet eftersom vi alla som varit medlemmar på IDG's Eforum blivit utsparkade sedan en vecka tillbaka. Så detta blir mitt första inlägg på detta forumet. Tänkte bara i brist på annan sysselsättning en het, mycket het sommardag fråga vad ni tycker om värmen? Själv bor jag på Öland och har mindre än 100 meter ner till en lång sandstrand och Kalmarsund. Underbart skönt att svalka sig när tempen ligger på 30 grader i skuggan och över 45 grader i solen. Och inne i vår fastighet håller ACn på att ruinera mig med tanke på de höga elpriserna. Så vad tycker ni om värmen? Vi har ju bevisligen fått upp lite av den värme som drabbade Spanien och Frankrike för någon dryg vecka sedan. Tänk på att sommaren är kort, otroligt kort. Hoppas bara av vi slipper bränder som dessvärre ofta går hand i hand med torkan. Dvs hoppas vi slipper åskoväder med blixtnedslag och skogsavverkare får väl sysselsätta sig med något annat. Filosoferat en het sommardag på Öland.
×
×
  • Skapa nytt...