Gå till innehåll

ChristerE

Medlem
  • Innehållsantal

    307
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    10

Senaste besökare till profilen

Blocket med senaste besökare är inaktiverat och visas inte för andra besökare.

ChristerE's Achievements

  1. Med förståelse för hur teknik fungerar blir det lite lättare att räkna ut vad som behövs för att få det ena och det andra att fungera. Kjell skriver om OTG (liksom X-Men i tidigare inlägg), och om värd och slav. USB-A och USB-B är avsedda att anslutas till värdar respektive till slavar. USB-C används för både värd och slav (lika i båda ändar av en kabel) men t ex en mobiltelefon behöver ha USB-OTG-stöd för att kunna vara värd för ett USB-minne. I artikeln, första länken, står det "Adaptern är endast en omkoppling så att tillbehöret passar rent fysiskt". För adaptrar kan det anges att de har OTG-stöd, men det skulle i så fall endast betyda anpassning mellan A- och B-kontakter (värd/slav), och olika storlekar på kontakterna. Men det stämmer i så fall inte med X-Mens information om behovet av en adapter som stöder OTG om telefonen inte stöder OTG. Det finns kanske sådana adaptrar också, eller så har jag missförstått något. Hur funkar det? - USB-tillbehör till mobilen | Kjell.com Tar också med den här länken. Hur funkar det? - USB | Kjell.com
  2. Har ingen uttömmande förklaring men det jag kan förklara är att "Kan inte logga in" rimligtvis i stället borde ha översatts till "Logga inte in" (från på engelska "Don't sign in"). Se bilden i följande artikel, aka.ms/sso-info. Hittade den sidan i samband med annat och kom då att tänkta på den här tråden också. Vet inte vad följande artikel kan förklara men tar med den också, ifall andra i forumet får någon ledtråd genom den. Undvik kontofällan i Windows 10 | lindasdatorskola.se
  3. Håller med, tror inte att varken Firefox eller någon annan webbläsare är problemet. E-post kan vara lite krångligt, och speciellt vid felsökning är det bra att ha en förståelse för de olika tekniker som används. Hämta med POP eller hantera direkt på e-postservern med IMAP. Eller använda webbmejl som lite kan jämföras med ett e-postprogram och IMAP, fast det finns med webbmejl ingen synkning för lokal kopia av e-posten, man måste vara online för att hantera e-posten. Används inget annat än webbmejl så tycker jag det här problemet inte borde uppkomma, det är ett gränssnitt direkt mot den faktiska e-postlådan. Används IMAP (i ett e-postprogram) så finns där synkning som ska göra att innehållet ska bli lika på flera använda enheter (inklusive när man använder webbmejl direkt mot e-postlådan). Krånglar något med synkningen så kan det antagligen uppstå de fenomen som beskrivs. Används POP (i ett e-postprogram) så brukar inställningen vanligtvis bli att e-posten hämtas och samtidigt raderas från e-postservern. Blandar man tekniker på flera enheter så kan man bli förvånad över att något försvunnit från en enhet eller vid användning av webbmejl, om en annan är inställd för att hämta med POP. Men det borde då inte bli som problemet som beskrivs här i tråden. Och något som kan krångla till det än mer är ifall "spara på servern" är inställt vid användning av POP. Kompletterar med detta, till det @mbgtmari länkade till i sitt tidigare inlägg (om det nu inte bara blev en upprepning 😁).
  4. Det här hör väl bättre hemma i en egen tråd, men nu behöver det kommenteras här direkt. Lite dumt bara att det riskerar att förvirra en av forumets senaste nytillskott. Tycker inte alls att det blir mer lättläst på det föreslagna sättet. Det finns då t ex ingen referens ("tidslinje") till var i tråden texten någon svarat på finns. Med forumets sätt att citera så är det ju också lätt att se ett svar vs det som besvaras. Svara utan att citera alls kan man göra när det är tydligt att svaret avser inlägget före, eller att svaret/kommentaren inte syftar på något specifikt tidigare i tråden. Händer väl inte så ofta men ibland hinner någon annans inlägg komma mellan och man undrar vad ett svar, en kommentar, syftar på. När man citerar så bör man givetvis ta med endast det från ett inlägg som svaret/kommentaren avser. Och vill man inte se ett längre citat så är det ju enkelt att "fälla ihop" det. NEEEEEEJ! Glöm INTE Cecilias tips, inte någon här i forumet!
  5. OOPS! Skulle ha kollat bättre före postning, det där ger ju ingen inzoomning bara markering av arbetsdagen.
  6. Ange den första dagen i kalenderveckan och ändra kalenderns arbetsdagar - Microsoft Support
  7. Kanalsökning avser mottagning via antennuttaget, i TV'ns egen mottagare eller i en "digital-box" (Telia-box). Precis som Philips svarade: "TV:n kan endast söka efter kanaler om dem kommer från en vanlig antennkabel in i väggen, via en box kopplad via HDMI, ett kort inkopplat i sidan av TV:n eller en satellit." (Som Mikael frågade om i sitt första inlägg.) Används för t ex en separat "digital-mottagare", men en sådan verkar du inte ha, enligt ett senare inlägg. Kan lägga till att en del "boxar" kan ha anslutningar både till antennuttag och till nätverk. Det första för en "vanlig TV-mottagare" i boxen och det senare för "streaming".
  8. Bra inlägg och information, men "Viloläge" stänger av datorn helt (förutom den lilla ström som behövs för att startknappen ska fungera). En liten sammanställning av tidigare information i tråden. Fast boot - i BIOS "Med Fast boot aktiverat startar bios bara de nödvändigaste komponenterna för att sedan kicka igång operativsystemet." Så kommer du igång med bios - PCforAlla Snabb start (Fast Startup) - en inställning Windows "När du klickar på Stäng av i Windows 10 stängs Windows inte alls av helt. I stället sparas en del av datorns tillstånd så att den kan starta snabbare." Okända knepet som stänger av datorn på riktigt - PCforAlla (Här sparas inga öppna program eller öppna dokument.) Strömsparläge - i Windows "Men om du lämnar datorn oanvänd en stund går den normalt in i vad som kallas strömsparläge. Alla öppna program sparas i minnet och datorn stängs nästan av, bortsett från att minnet och några andra viktiga komponenter hålls i gång." Strömsparläge eller viloläge – så väljer du rätt - PCforAlla Viloläge - i Windows "Strömsparläge ska inte förväxlas med viloläge. Detta fungerar likartat, men allting sparas i stället till hårddisken och datorn stängs av helt – den drar ingen ström." Strömsparläge eller viloläge – så väljer du rätt - PCforAlla (Även med Viloläge så sparas öppna program och öppna dokument, fast på hårddisken i stället för i internminnet.) Tråden avser i grunden UEFI/BIOS men efter att "Fast boot" sammankopplades med Windows så kan det väl vara relevant att reda ut detta.
  9. Tror det blev lite sammanblandning här, "Fast Boot" i UEFI/BIOS och "Snabb start" ("Fast Startup") i Windows. Med "Fast Boot" hoppas en del möjligheter över i UEFI/BIOS medan "Snabb start" läser in från hårddisken det Windows sparade där från den senaste avstängningen, för att Windows ska starta lite snabbare. Förutom nackdelar med "Snabb start" som beskrivs i artiklarna så kan det bli problem vid återställning från imagefiler gjorda av partitioner och diskar. [NUC] Using Fast Boot in Visual BIOS | Official Support | ASUS Global How to enable or disable Fast Boot in UEFI/BIOS in Windows 11/10 (thewindowsclub.com) Ser jag inte fel i hastigheten så blandas begreppen ihop i den här artikel. Fast Boot in BIOS: Pros and Cons Explained (linkedin.com) Här beskrivs endast BIOS, ingen sammanblandning med "Snabb start" i Windows. How to Enable or Disable Secure Boot and Fast Boot in BIOS (linkedin.com) (Länkar till de "första bästa" artiklar jag fick träff på vid googling.) Här uppfattar jag att Vinterfiskaren beskriver ett sätt att komma in i UEFI/BIOS om man t ex inte hinner med när datorn startas. Man gör det inifrån Windows, men det blir en omstart av datorn som tar en till UEFI/BIOS. Om det också finns möjligheter att göra inställningar i UEFI/BIOS direkt från Windows vet jag inte.
  10. För den som inte redan känner till varför så handlar det om Gibibytes (GiB) vs Gigabyte (GB), men det slarvas med informationsenheterna och Gigabyte används ofta i båda fallen. Gibibyte – Wikipedia Gigabyte – Wikipedia Konvertera Gibibytes till Gigabyte (GiB → GB) (convertlive.com)
  11. Missade där, vilken som var tänkt att styra, och att styras. Men spelar det någon större roll, tanken är att minimera uppkoppling mot nätet av W7-datorn, och det kan ju göras oavsett vem som är server och vem som fungerar som klient. Är skyddet det viktiga så fungerar väl "mitt missförstånd" också rätt bra, för enstaka tillfällen. Och finns "kraft så det räcker" går det ju också att jobba i W7-datorn fjärrstyrt från den ordinarie datorn. Några tankar i alla fall. Ska någon dator fjärrstyras via internet så kan det vara enklare med TeamViewer och en del andra program, man slipper konfigurera routern för den fjärrstyrda datorn med "port forwarding". Men inom ett lokalt nätverk så finns inte det problemet, för RDP. Och man kan ordna så att ingen dator är uppkopplad till nätet vid överföring mellan W7-datorn och annan dator (se mitt förra inlägg).
  12. Tycker Windows inbyggda fjärrstyrning borde fungera (RDP - Remote Desktop Connection). Tror det ska fungera även med olika OS i datorerna. Pro-version behövs för datorn som ska fjärrstyras och det är ju Windows 7 Pro. Kopiera och klistra in filer fungerar mellan datorerna, och datumstämplarna blir på samma sätt som om t ex ett USB-minne skulle användas. How to Use Remote Desktop in Windows 7: Step-by-Step Guide (wikihow.com) how-to-enable-remote-desktop-windows7.pdf (ulm.edu) Använder själv RDP ibland, för några datorer (Windows 10 och 11), men i mitt fall handlar det då om att hantera dem från ett tangentbord och med bildskärmarna på "huvuddatorn", den i laptopen och ett par till. Detta för att slippa flytta mig mellan datorerna, nu kan de placeras en bit bort (också de laptops och med skärmarna nedfällda). Plus att det fungerar så smidigt att kopiera filer mellan dem. Ett alternativ i mitt fall skulle vara att använda en KVM-switch men då behöver man växla mellan datorerna (och ha kablar till KVM-switchen). Nu kan jag lägga datorernas skärmar på "huvuddatorns" olika skärmar och enkelt "byta dator" bara genom att flytta musen mellan skärmarna. Eller mellan de fjärrstyrda datorerna i olika fönster på samma (stora) skärm. Det här fungerar också helt lokalt, ingen dator behöver vara ansluten mot nätet, när man vill undvika en uppkoppling (router utan WAN-anslutning).
  13. För trådlösa routrar med gästnätverk (WiFi) så är det för att isolera trådlösa nätverk från varandra. Men är det givet att det blir olika nätverk bara för att SSID är individuella, fast vad skulle anledningen annars vara. Använder man flera accesspunkter blir det inte separata nätverk bara för att de har olika SSID (eller tar jag helt fel). För routern från Synology anges "Upp till fem separata nätverk och 15 Wi-Fi-SSID:er", vilket väl måste innebära att den också kan routa mellan de olika nätverken. Men det anges endast 4 RJ-45-portar (under specifikationer). Fast nätverken kanske kan separeras utan att routning mellan nätverken medges. Under Funktioner och sen Kontorsnätverk står det: "Oavsett om du driver eget företag eller bara har en installation för en välutrustad studio eller ett labb hemma, kan du isolera dina servrar och enheter för att förhindra störningar eller säkerhetsproblem om ditt nätverk är värd för externa resurser eller om kollegor på annan plats ofta får åtkomst till det." Servrar vill man väl ofta ansluta med kabel, och finns då endast 4 LAN-portar så blir det ju inte 5 separata nätverk, men det står ju inte heller att det är 5 separata nätverk via kabel. https://www.synology.com/sv-se/products/RT6600ax#features Nu är det här ju ingen dålig router, men tar med de här kommentarerna ifall de tillför något i tråden. Ett annat sätt att lösa det hela är ifall använd operatör tilldelar flera publika IP-adresser. I så fall kan lika många trådlösa routrar placeras i de olika husen som operatören tilldelar antal publika IP-adresser. Med flera publika IP-adresser ansluts först en switch till där bredbandet kommer in, som sen WAN-portarna i routrarna ansluts till. En fråga för den lösningen är om det fungerar att dra kablar till de olika husen, annars behövs radiolänkar ordnas för varje hus.
  14. Har inget klart svar men ett antagande är att en återställningsnyckel kan behövas. I alla fall nu efter bytet av den primära disken (med Windows på). Hittade följande som kanske kan vara till någon hjälp (första bästa träff). HP-datorer – Använda BitLocker och hitta återställningsnyckeln (Windows 11, 10) | HP® Support Länk i föregående artikel. BitLocker recovery overview - Windows Security | Microsoft Learn
×
×
  • Skapa nytt...