Gå till innehåll

ChristerE

Medlem
  • Innehållsantal

    292
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    10

Allt postat av ChristerE

  1. Är det en fast IP-adress som är satt direkt i datorn, eller är det en reserverad IP-adress i DHCP-servern? Det senare kallas inte sällan också för en fast IP-adress, vilket det på sätt och vis är men "fast" på ett annat sätt. Om det senare gäller så kan det vara så att datorn av någon anledning inte får svar från DHCP-servern när det är dags att förnya IP-adressen. Och så sätts en autokonfigurerad adress i stället, som då börjar på 169.254.
  2. VPN kan användas av olika anledningar, förstår man hur det fungerar så kan VPN sen användas där man ser att man har nytta av det. Här en beskrivning från Kjell "En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet)". Hur funkar det? - VPN | Kjell.com Med en VPN-tjänst för t ex privat bruk kan man skydda sig för att bli avlyssnad på ett öppet trådlöst nätverk på flygplatser och i kaféer, m m, som Thirteen skriver om. Eller så kan man få det att se ut som att man är uppkopplad i Sverige fast man befinner sig på andra sidan jorden. Men mellan den server man använder för VPN och slutmålen för det man gör på nätet så skyddar inte VPN. Använder anslutningen HTTPS så är trafiken skyddad mellan sin egen enhet (dator, mobil, surfplatta) och de webbplatser man besöker. Men ett oskyddat trådlöst nätverk på något fik, m m, är ändå en säkerhetsrisk. För ett företag med kontor på flera ställen kan de använda VPN mellan alla kontoren och då blir det som att alla sitter i samma nätverk även om anslutningarna använder det öppna internet. Men något att tänka på för företag med anställda som jobbar hemifrån, eller befinner sig på andra platser utanför företagets lokaler, är om de tillåter teknik som använder "Split tunneling". I så fall kan inkräktare få tillgång till företagsnätverket genom den anställdes dator. Det här har jag inte lyckats förstå. Webbplatsen får fel information om var man befinner sig, men vad med VPN blockerar cookies?
  3. Med en extern så blir det nog bara krångligt att ta bort något men behålla så mycket av den att en diskett kan matas in för att få den taktila känslan. Men kabeln kan ju kapas i alla fall. 😁 USB Diskettstation / Floppydisk - Elgiganten
  4. Det handlar väl inte om att "få bort" figuren, utan om vad den är till för och förstås hur cellerna kan markeras. Kanske tolkar jag fel men jag tycker det ser ut som att där finns en bild som markerats, som det går att vrida och att flytta på. Är cellen så liten så det är svårt att med musmarkören hitta ett ställe där den kan markeras så borde det gå att markera en cell intill och sen flytta markeringen med piltangenterna. Kanske inte en förklaring och en lösning, men i alla fall en tanke.
  5. Det finns lite olika tips att hitta på nätet om hur man direkt skapar ett lokalt konto i Windows 11. Hittade nyligen ett som jag inte tror jag sett tidigare, hittar inte heller att det redan finns med någonstans här i forumet. X-Mens tråd beskriver även annat så det känns okej att ta med tipset här i samband med lokalt konto. Har också använt det så jag har sett att det fungerar, det handlade då om Windows 11 Home. "You can work around this restriction by entering the address no@thankyou.com as your Microsoft account." Windows 11 setup: Which user account type should you choose? | ZDNET Här några andra texter om Windows 11 och lokalt konto, om de intresserar någon. Can I run Windows 11 without a Microsoft account? (xda-developers.com) How to Create a Local User Account in Windows 11 (makeuseof.com)
  6. Tack för beskrivningar och tips. Tror det kanske fungerar som jag skrev i första inlägget, installationen/uppdateringen behåller databasen om den redan finns från en tidigare installation. Nu är situationen en annan där det inte finns någon befintlig databas vid installationen. Lägger ingen mer tid på att fundera på det här utan det blir att ta kontakt med leverantören.
  7. Och så ser det ut att vara för det här programmet, det här installationspaketet. I alla fall att en SQL-server finns med, men att det den här gången blev en annan version. Skulle då kunna vara en miss från programmakaren för det här installationspaketet. Den situationen finns inte för de installationer och uppdateringar som gjorts i några datorer som använts, och används, för det här programmet. Installationsfilen/-paketet jag har installerar både programmet och databasen. Så att "trixa" på det sättet är inget som jag ger mig på. Det är väl det som det gör, SQL Server finns med, eller menar du något annat än det jag tycker mig ha beskrivit om "installationspaketet"? Tidigare installationer och uppgraderingar har fungerat utan problem. Installationen "flöt på", den här gången liksom tidigare, så jag noterade inte så noga vad som hände under processen. Men kollade förstås om förvalda alternativ borde ändras innan jag klickade vidare. Är jag osäker på om en avinstallation lämnar spår av föregående installation kan jag återställa datorn med en backup. Då kan jag göra en installation igen och vara mer uppmärksam på förloppet. Och hittar jag ingen lösning så är det ju bara att kontakta leverantören av programmet. TILLÄGG: Fastnade i exemplen och förklaringarna och svarade på dem. Men installationen gick alltså bra och programmet går att starta, problemet är att det inte går att göra restore till databasen från en backupfil från befintligt program/databas.
  8. Nej, har inte provat det. Har ingen större erfarenhet av databaser mer än att använda redan installerade sådana. Eller som nu, följa en guide för att installera en databas, som i det här fallet hör ihop med ett program som sen använder databasen. Det är en lokal databas för endast en "klient", inte någon serverversion som flera ska kunna nå. Programmet installerades (första gången) för över tio år sedan i en föreningsdator, och det innan jag blev ansvarig för programmet. Guiden från då anger SQL Server 2005 Express, som väl är fri att använda och som leverantören av programmet använder sig av. Programmet är köpt och kräver en licens för att fungera. Artikeln du länkar till var en av dem jag fick träff på när jag själv googlade lite. Tänker att övriga versioner av SQL Server kostar pengar och funderade därför inte över att prova någon annan version. Dessutom ska väl då själva programmet konfigureras för att fungera ihop med databasen, vilket också kräver en del kunskap. Tidigare installation i ny dator har fungerat liksom uppdatering av programmet. Det var nu det sket sig och jag ser då en nyare version av SQL Server i "Program och funktioner". I programmet anges sjäva programmets version för "Database version:", där ser man inget om SQL Server. Programmet är ett register över flera 100-tal olika nycklar (med flera numrerade exemplar för varje nyckel) och med funktioner för ut- och inlämning, och utskrift av kvittenser. Är väl inte intressant för problemet men någon kanske undrar. Kommer ingen lösning här i tråden så kontaktar jag leverantören av programmet, men kollar här ifall någon kanske har en lösning. Nyckelhanteringen kan skötas i befintlig dator tills det fungerar att flytta databasens innehåll till ny dator, så en lösning på problemet är inte akut.
  9. Har installerat ett program på ny dator och innehållet i tillhörande databas kan hämtas från backup från befintlig dator via ett litet program "Backup & Restore" som tillhör "hela paketet". Med restore av en backupfil från den gamla datorn så ska man alltså kunna fortsätta jobba med programmet och databasen i nya datorn. Har gjort så tidigare utan problem men nu fungerade det inte. Antar det kan bero på att installationen i nya datorn använde en senare version av databasprogrammet. Får vid restore av en backupfil följande felmeddelande. (Göra en backup från den nya, tomma, databasen fungerar utan problem.) Lite luddigt vad ... location than: "" innebär, har t ex provat att lägga backupfilen i samma mapp där installationen placerade den initiala databasfilen (.mdf) men det fungerade inte heller. Vid restore får man ange i vilken mapp man placerat backupfilen så det är inte där problemet finns. Så frågan nu är hur man gör för att få med sig innehållet i databasen från den gamla datorn. Går backupfilen att konvertera, eller finns det program som direkt kan hantera databasen från gamla datorn och uppgradera den? Det bör handla om MS SQL Server 2005 Express i gamla (befintliga) datorn, men i "Program och funktioner" i Kontrollpanelen står det "Microsoft SQL Server 2005", inget om Express. Installationen av själva programmet installerar också databasen, SQL Server. Uppdaterade programmet förra året och efter det var det fortfarande 2005 för databasen. Men det kan bero på att uppdateringen behöll befintlig databas. Nu vid installation i ny dator blev det en nyare version av databasen. Samma exefil används för uppdatering och för ren installation, och vid installationen i nya datorn uppfattade jag det som att installationsprogrammet hämtade databasinstallationen från nätet. "Program och funktioner" i Kontrollpanelen: Från gamla datorn. Från nya datorn, där både 2012 och 2017 finns med. Har googlat lite men frågar här i forumet så kanske någon redan har kunskap om hur det här kan lösas. Gamla datorn har Windows 10, den nya Windows 11, men det borde inte ha med "problemet" att göra, tycker jag.
  10. Handlar frågan om att söka med Google som sökmotor så går det att ändra så sökning direkt i adressfältet avser Google. Byta standardsökmotor i Microsoft Edge - Microsoft Support (Var det inte 2strokes tanke så kanske tipset i alla fall kommer till användning för någon annan.)
  11. Här en till artikel från PC för Alla, ett par dagar gammal. Microsoft bekräftar trasig Windows-uppdatering – kommer med lösning - PCforAlla
  12. Just det går förstås inte utan att vara inloggad, men är rimligtvis inte lika angeläget för IDG att ge tillgång till som att erbjuda möjligheten att fortsätta läsa inlägg och trådar.
  13. Vad är vitsen med att logga in, det ska ju ändå inte gå att skriva i forumet? Och läsa i forumet har i alla fall jag inget problem med att göra. Eforum är stängt för nya inlägg och svar sedan 20 juni 2022. Klicka för att läsa vad som hände och om alternativ. - Eforum (idg.se)
  14. Den går också att ansluta till kabel-tv. Men det finns kanske inte kabel-tv från Tele2 där du bor. Om det finns så kan du också använda mottagaren direkt i tv'n (det är väl få modeller som säljs i Sverige som inte har mottagare kompatibla med Tele2's kabel-tv-nät). Kom igång med Tele2 Tv Hub - Tele2
  15. Så får man ha koll på för vad och hur synkroniseringen är inställd, så inte filer på datorns hårddisk också raderas när man raderar i OneDrive, och vice versa, såvida inte båda versionerna ska tas bort. (Finns kanske kommenterat i någon av texterna som det länkats till, men tar med det direkt här i tråden så att det inte missas.)
  16. Har du loggat in till ditt Microsoft-konto och där kollat orderhistoriken? För mitt Microsoft 365 Personal finns senaste betalningen med där, och de tidigare ("årsbetalningar" som snart är dags att förnya).
  17. Det innebär att man låter klientdatorn göra "beräkningsjobbet" för utskriften, i stället för datorn som delar ut skrivaren. Har inte full koll på vad i utskriftsprocessen det handlar om, skrivaren gör ju också en del av det hela för att det ska placeras ut svarta och färgade små punkter som blir text och bild. Det senare till skillnad mot GDI-skrivare där punkterna/pixlarna skapas i datorn som skickar "färdiga bilder" av hela sidor till skrivaren. Tror inte GDI-skrivare är så vanliga nu, men tas med för att illustrera att punkterna/pixlarna någonstans ska skapas. I engelsk version av Windows kan det stå "Render print jobs on client computers", vilket jag tycker bättre beskriver vad det handlar om än ordet "återge". I alla fall om man är bekant med rendera/rendering. Hittar inte så mycket information på svenska så det blir mest på engelska. Render Print Jobs on Client Computers | PaperCut Client-Side Rendering Overview - Windows drivers | Microsoft Learn Rendering | IDG:s ordlista What is GDI printer? | Webopedia Graphics Device Interface - Wikipedia
  18. Utöver Thirteens information om ID-handlingar så står det också om personliga biljetter (och om rabatterade biljetter, som väl inte är aktuellt). "4.4 En biljett som har utfärdats för viss namngiven resenär är personlig och gäller bara för denne resenär. Om tågpersonalen begär det ska resenären styrka sin rätt till resan genom att visa upp en av SJ godtagbar och giltig identitetshandling". På en annan sida skriver SJ följande. "En personlig biljett gäller endast för den person vars namn framgår av biljetten. Biljetten ska visas på tåget tillsammans med giltig ID-handling. Utan giltig ID-handling kan du anses sakna giltig biljett." "1. SJ Årskort SJ Årskort är personligt och ska visas upp vid biljettkontroll tillsammans med ID-kort." "2. SJ Månadsbiljett SJ Månadsbiljett är personlig och ska visas upp vid biljettkontroll tillsammans med ID-kort." SJ Köpvillkor gäller vid köp av resa eller tilläggstjänst av oss Dessa biljetter är de enda som anges som personliga så övriga bör väl fungera utan att man behöver visa ID-handling.
  19. Men det avser väl VGA-porten, eller ...?, punkt 4 på sidan 16 i manualen. När det gäller varianterna av DVI så är jag osäker när det gäller om kontakterna passar oavsett digitalt/analogt. Men ville i alla fall ta med det, ifall lösningen finns där.
  20. Det finns flera varianter DVI, kan det vara att det inte stämmer mellan datorn och den gamla skärmen? "De benämns DVI-D (Digital), DVI-A (Analog) och DVI-I (Integrated, både digital och analog)." Hur funkar det? - Bildskärmsanslutningar | Kjell.com
  21. Tar och kompletterar med lite teknik här. Tablå-tv har traditionellt sänts markbundet eller via kabel-tv, och man tittar när programmen sänds. För sändningar via internet finns två tekniker, multicast och unicast. Med multicast sänder en videoserver programmen endast en gång och de sprids på nätet vidare från nod till nod till alla som väljer att titta just då - tablå-tv. Med unicast sänder videoservrarna en separat dataström för varje "mottagare". Osäker på om multicast fortfarande används, unicast kan i alla fall användas även för program som startas enligt tablå. Och eftersom det är separata dataströmmar till varje mottagare så kan det gå att pausa och sen fortsätta, eller starta direkt från början av ett program. När det gäller inspelningsbara boxar så brukar de ha "time shift". Har man funktionen aktiverad så spelas aktuell kanal in hela tiden, med en "buffert" på någon eller ett par timmar. Så en längre paus än så går inte att göra, såvida man inte gjort en "vanlig inspelning". Som de flesta andra så har Tele2 (tidigare Com Hem) både tablåbundna sändningar och streaming med Play-tjänster. Har man TiVo-boxen, som nu håller på att ersättas med deras Tv Hub, så går det att utgå från programguiden (tv-tablån) men ändå backa några dagar för att se ett tidigare sänt program, om jag förstått saken rätt. En sorts kombination av programguide/tablåsändning och "play". Osäker på om boxen/huben då behöver anslutas till internet eller om Tele2 fixar detta genom endast kabel-tv. När tv via internet var nytt vet jag att i alla fall Telia använde multicast för tablå-tv. Ett problem då var att det fungerade dåligt med WiFi, därav de separata Ruckus-enheterna (sändare/mottagare) eller andra motsvarande enheter. Unicast fungerar med WiFi. Artiklarna från Kjell har några år på nacken men informationen bör väl stämma trots teknikutveckling och kanske ändrade benämningar för ett och annat. Hur Funkar Det? - IPTV | Kjell.com Hur Funkar Det? - IPTV-inkoppling | Kjell.com Hur Funkar Det? - Webb-TV | Kjell.com Multicast not working via wireless - Installing and Using OpenWrt / Network and Wireless Configuration - OpenWrt Forum Multicast over Wireless (wirelesslywired.com) ruckus-installationshandbok_TSP_1427.pdf (brftorbjorn.se)
  22. ??? "UR och SVT samsänder i Kunskapskanalen och du kan se programmen när du vill på UR Play eller SVT Play." Kunskapskanalen - UR Program A-Ö Program - Kunskapskanalen
  23. Har ingen "steg-för-steg-beskrivning" men i en annan tråd finns ett inlägg som beskriver olika sätt att hantera e-posten på. Där kanske du hittar information som hjälper dig att förstå vad som händer, och också hitta tips om inställningar för att hantera e-post i flera enheter. Så fungerar e-post – hämta eller hantera den direkt på e-postservern, m m Exchange liksom imap synkroniserar e-post mellan e-postservrar och en eller flera använda enheter, men hanterar även kalendrar och kontakter. Det senare får man också i t ex Gmail men då handlar det om webbmejl, inte användning av något e-postprogram. Hittade ett par sidor som beskriver skillnaden mellan protokollen som används i e-postprogram. Skillnaden mellan pop, imap och exchange - rmit Koll på mail. Vad är skillnaden på POP3, IMAP och Exchange ActiveSync? | Optinet - Säker IT-drift
  24. Kanske beror på att uppgradering sägs inte vara gratis längre, artiklarna skrivna i höstas. You can't upgrade to Windows 10 for free anymore | PCWorld Can you still get a Windows 10 upgrade for free? | ZDNET
  25. Ja, du visade ett av flera sätt att hitta fram till Enhetshanteraren. Och jag förstod då också vad "appen" ("Den här datorn") handlade om, d v s skrivbordsikonen "Den här datorn". Men frågan från @2stroke handlar om vad som visas i "Den här datorn" (är i alla fall vad som skrevs i frågan). Hänvisar till mina tidigare inlägg och citerar följande från ett av dem.
×
×
  • Skapa nytt...