Gå till innehåll

Flyfisherman

Medlem
  • Innehållsantal

    30
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    1

Allt postat av Flyfisherman

  1. Sammanblandning på vilket sätt? Jag beskrev exakt vad som sker, inte på vilket media specifikt. Eftersom jag har elektronik-teknisk bakgrund så svarar jag enligt detta, kan hända att inte det blir i överensstämmelse med det som avses ibland. Jag ber om ursäkt för detta.
  2. Hej, För det första bör man inte (min egen rekommendation) ha Fast boot aktktiverat i BIOS > Boot meny > Fast Boot Enabled Andemeningen till detta är att det visserligen gör att Windows startar upp snabbare, men sen har det absolut ingen betydelse. Tvärtom, om man har t.ex. ett korrupt program eller drivrutin alt. en systemfil i Windows - så ligger detta kvar i minnescellerna vid nästa uppstart. Har man däremot stängt av Fast boot (Disable) så stängs datorn av och väntar man i minst 10 sek. så att alla kondensatorer urladdats, så finns absolut ingenting kvar i minnescellerna vid nästa uppstart. För det andra: UEFI BIOS jag tror du kommer att upptäcka att det första tar ut det andra, om inte varför vill du ändra i detta? Alla UEFI inställningar som är av betydelse ska helst utföras från BIOS-setup meny, men i vissa fall på särskilda datorer finns inte detta alternativ och då är man tvingad att gå in i Windows meny som du beskriver. Men detta är väldigt sällsynt och egentligen ingenting man behöver bekymra sig om. Mvh, Flyfisherman
  3. Flyfisherman

    Filmtips?

    Oppenheimer När vi ändå är inne på ämnet filmer som jag inte gillar eller förstår. Vi försökte verkligen att se den storsäljande och Oskarsbelönade storfilmen: Oppneheimer Men efter 1 timma så lade vi ned. Filmen har dramatiserat en person, varav lite är känt och låter oss se en fiction av denna person tillsammans med andra "fiction" personer ? Tempot är åt h-te för lågt, filmen kunde kapats med 1 timme, karaktärerna otroligt nog helt bedrövliga. Vi måste sätta denna till en låg 2:a Mvh, Flyfisherman
  4. https://www.tomshardware.com/pc-components/motherboards/amd-motherboard-partners-start-rolling-out-bios-updates-with-logofail-fix AMD har släppt ny firmware AGESA version ComboV2PI 1.2.0.Ca (AMD Generic Encapsulated Software Architecture) till sina moderkortspartners. Och det kommer kanske en ytterligare AGESA version inom kort. Så håll ögonen öppna på moderkorts/datortillverkarens hemsida och kontrollera att ni har senaste BIOS-version installerad. Har ni frågor angående hur man uppdaterar sin moderkorts-BIOS, starta en ny tråd i Hårdvara och kringutrustning Enligt vad jag förstått gäller samma sak (LogoFAIL) för dom med Intel processorer med dess moderkort, men inte officiellt tillkännagivit än och detta ska tas med en nypa salt. Överlag är det alltid bra att se till att man har senaste BIOS-version installerad, det kan handla om säkerhets, minneskompabilitet och -stabilitetsförbättringar. Mvh, Flyfisherman
  5. Flyfisherman

    Filmtips?

    Jag vet inte om detta passar in men jag måste avråda från att spendera tid på 2 storserier som mest upptagit all mediehysteri. Dessutom fått höga betyg på IMDB 1. Yellowstone med Kevin Costner Efter att ha provat att se dom 3 första avsnitten så lade vi ned. Det hela är i princip en variant av Dallas med en långt mer brutalare och en huvudkaraktär som man direkt ogillar från start, det må vara att så ska det va, men denna serie är i särklass den sämsta. Inte att förglömma att det sker minst ett mord/skjutning i varje avsnitt och mest för att det ska vara "action". 2. Netflix Griselda Denna oerhört fruktansvärda kvinna från Colombia, ansvarig för 100-tals mord, framstår som en ordinär person som blivit orättvist behandlad och medkänslor för sin familj. Hela denna serie är fel från start till mål, verkligheten var något helt annat. Porträttering av Griselda med Sofia Vergaro är medioker och har lite med verklighetens brutala psykopat Griselda.
  6. Jag hittar inte enkelt var man kan anmäla ett inlägg eller tråd. Ni kan ta bort denna tråd efter att svar uppnåtts.
  7. Epic Games fortsätter sin tradition med att ge bort gratisspel på sin plattform Epic Games Store. Ibland är det direkt storsäljare, så ta tillfallet i akt att kolla med jämna mellanrum. Kravet är att Epic Games Launcher är installerad: https://store.epicgames.com/en-US/download Skapa ett konto och ni är i gång. Ps. Det kostar inget att skapa ett konto.
  8. Visst MS-Word har alltid föreslagit ny meningsbyggnad - det är en av dess starkhet, inte att förväxlas med AI. Min egen erfarenhet av MS-Word som jag använder dagligen och som det är kan jag inte säga annat än att det fungerar bra, även om det givetvis finns vissa saker som behöver handpåläggning. Bl.a. mallar som jag oftast använder kan vara inkonsekventa och kan leda till viss frustration.
  9. Flyfisherman

    Spelnyheter

  10. Nej det fungerar inte. Dels vill den genererade html filen skapa cookies från en sajt som är stängd och inte tillåter sådant (kommer upp klicka för att godkänna, men nekas), dels ligger alla andra internlänkar kopplade mot E-form, även om allt ligger sparat lokalt. Tex. om jag klickar på en Youtube länk i den lokalt nedladdade, så vill den in på Eforum vilket nekas. Trots att jag är inloggad, men hela grejen är ju att man vill kunna spara information från ett forum lokalt när detta i framtiden inte längre finns.
  11. Det som grämer mig än i dag, är att jag hade en Ericsson portabel 8088 som dom tillverkade i mitten på 80-talet. Har den inte längre kvar, gav bort den för många år sedan och nu ligger den väl på skroten... Datorn hade en sk amber skärm och en 8088 processor på 4,77 MHz, 256KB ram och dubbla 5,25" diskettstationer och vardera klarade 360KB floppy. Det fanns också en variant med hiskeliga 10 MB HDD oformaterad, c:a 8 MB formaterad med en 5,25" 360KB floppy station. En sådan den torde väl inbringa några kronor idag? Däremot har jag fortfarande kvar Ericssons eget operativsystem i stor plast box med manualer som heter Eri-Dos 3.11 (bygger på Microsoft Dos 3.11). Bilden är ett ex på just en sådan såg ut, minus diskettstationerna i fronten. Bilden från mitt skrivbord.
  12. Det som slår mig är att när jag väljer i webbläsaren FF - skriv ut som Adobe PDF, så använder den min Adobe Acrobat Pro och att jag då får tydligare text, än när jag testade direkt med Adobe Acrobat Pro där jag fick Helvetica Neue Ultra Ligh, en font som i princip är oläslig. Måste vara en inställning i Acrobat Pro jag missat? Helvetica Neue Ultra Ligh är också den fonten som blev i min test nr 2 ovan. Visserligen kan det vara så att olika webbsidor använder proprietära fonter som dom betalat för och därmed inte finns med i alla program, men då brukar dom programmen konvertera sådana fonter automatiskt till ex Times New Roman eller Arial etc vilket som ligger närmast och i mitt fall så valdes det Helvetica Neue Ultra Ligh. Och jag vet inte vilka fonter Firefox har och hur den väljer en font som inte finns med - därmed att den valde Helvetica Neue Ultra Ligh när jag sparade som pdf. Ja bara en teori jag har... [Edit] Andra får gärna rätta mig eller testa och delge sina resultat.
  13. Nu har jag testat dom 3 olika alternativ som finns för mig att tillgå i Firefox - skriv ut: I alla tre så blir det bäst resultat om man väljer liggande A4 (webbsidan är ju bredare än en stående A4). 1. Skriv ut som Adobe PDF: texten ser bra ut, inbäddade länkar fungerar inte. 2. Spara som PDF funkar, dock är det fel fonter och gör texten svårläslig, fungerande länkar. 3. Skriv ut som Microsoft Print to PDF: Texten ser bra ut, däremot inga inbäddade länkar fungerar samt att viss text överlappar annan text och det handlar om Cookie text, som av någon anledning smyger sig in och lägger sig ovanpå. I alla tre alternativen ligger inbäddade bilder med - dock ej fungerar inbäddad Youtube url. Men visst, för att spara undan en tråd för privat bruk så var det ett alldeles utmärkt gratisalternativ. Så antingen nr 1 eller 3 om man skall se det något som skall kunna läsas med tydlighet. Mvh Ps. Jag har inte testat Mikael63 förslag ovan, jag har inte Chrome eller dom övriga. Ej heller testat med MS Edge. [Edit] Alt 1 går bort som gratis alternativ eftersom valet endast finns om man redan har Adobe Acrobat Pro.
  14. Hej alla gamla Eforum:are. Jag hade inte varit inloggad på Eforum sedan 2020 eller nåt, men nu loggade jag in och kollade runt. 12000 inlägg sedan 2010 https://eforum.idg.se/profile/73434-flyfisherman/?_fromLogin=1 En sak som slog mig var att Nyhetsroboten var uppdaterad med senaste nytt. Mest intresserad av om det går att på nåt sätt spara undan vissa trådar för privat bruk och det kan handla om upphovsrättsbrott, så därför kan jag inte ge exempel. Det där kan andra bättre och jag skulle uppskatta om det ginge få lite förtydligande om vad som är tillåtet eller inte. Men vad jag gjorde var att gå in i Guide forumet och skapa ett par pdf-filer av några av mina egna guider (som kanske tillhör IDG?) nåja. Jag använde Adobe Acrobat Pro för detta och det gick alldeles utmärkt, sånär som på att fonterna inte ser helt korrekt ut, men i övrigt kommer all text och bilder med så som det ser ut i tråden där. Möjligen nån inställning i Adobe Acrobat Pro, men detta var ju också mest en test. Ville bara säga att om gamla Eforum medlemmar är intresserade av att spara vissa trådar så är det fullt möjligt (man måste vara inloggad), förr eller senare kommer allt innehåll på Eforum att försvinna, en tidsfråga... Adobe Acrobat Pro är exceptionell, men visst det är en väldigt dyr programvara. Kanske finns nåt liknande som Freeware som kan göra just detta: att skapa pdf av en webbsida och att man kan bestämma hur många undernivåer som skall vara med? Mvh
  15. I samband med detta, fundera över denna formulering: https://www.alltomwindows.se/guidelines/ Uppdatering av forumreglerna Vi reserverar oss mot att forumreglerna kan uppdateras när som helst till följd av händelser som inträffar och som inte täcks av reglerna som finns beskrivna idag. När en ändring eller ett tillägg görs meddelas det direkt under denna sektion. Kanske skriva nåt i stil med (bara spånar lite nu): Forumets regler kan komma att ändras utan föregående varning. Större ändringar kommer att meddelas via xxx. Det är upp varje användare att hålla sig ajour med forumets regler alt Användare på forumet förväntas läst reglerna och följa dessa... alt Forumets regler kan komma att ändras och kommer att meddelas via xxx Användare på forumet förväntas läst reglerna och följa dessa. Som sagt bara spånar lite... Och till att börja med: döp om titelraden från Riktlinjer till Regler https://www.alltomwindows.se/guidelines/ En riktlinje är inget krav, en regel är något som ska följas (på forumet). Blir lättare för den/de som skall moderera samt att alla vet vad som gäller... Mvh, Flyfisherman
  16. Flyfisherman

    Spelnyheter

    Något nytt om Crysis 4? Detta är vad jag hittat: https://www.theloadout.com/crysis-4/release-date Dom flesta kommer väl ihåg Cryteks slogan i mitten av 2000-talet: It will melt your compturer. Crytek Engine var då det mest extrema som i princip inga vanliga datorer klarade av rent grafikmässigt och processormässigt. När Crysis 3 kom ut 2013 var det samma sak, fast denna gång var det användarna som sade till datortillverkarna: But can it run Crysis? Förövrigt är CryEngine en exceptionellt bra grafikmotor som används flitigt både inom spelvärlden, men också inom forskning och all annan rendering. Det som gör denna intressant även för vanligt folk, är att den är billig (dock inte gratis) att använda. Först när man börjar göra kommersiella saker betalar man en viss royalty avgift. Jämfört med Unreal Engine så kan denna vara ett väl så bra om inte bättre alternativ Man kan ladda hem och testa fullt ut, kräver dock en inloggning på Cryteks sida. https://www.cryengine.com/ Mvh
  17. Inte säker på frågan, men som lagringsmedia kommer en hårddisk över lång tid framöver att dominera. Ett exempel på detta är Seagates ofattbara 200 TB hårddisk för data centers: https://www.controle.net/storage-seagate/storage-200tb-exos-ap-4u100-seagate Som lagringsmedia behövs heller inte extremt snabba läs- och skrivhastigheter (idag). Jag antar att det är en fråga om kostnad också, kr/GB Men detta just för data centers och andra faciliteter som hanterar extremt stora datamängder. Titta bara på CERN https://home.cern/science/computing/storage Citat: Even after the drastic data reduction performed by the experiments, the CERN Data Centre used to process on average one petabyte (one million gigabytes) of data per day during LHC Run 2. Fast dom använder förstås band (tape) för att kunna lagra extremt stora datamängder. https://home.cern/news/news/computing/cern-data-storage-gets-ready-run-3 Citat: The custodial copy of all of CERN’s physics data – amounting to about 340 petabytes – is stored on magnetic tapes at the CERN Data Centre, also called the WLCG “Tier-0”. [Edit] Dessutom är magnetband säkrare mot dataförlust, korrupta data och haverier jmfrt med hårddisk eller SSD för den delen. https://spectrum.ieee.org/why-the-future-of-data-storage-is-still-magnetic-tape Som kuriosa hade jag en kollega på Ericsson för flera år sedan som konstruerade ett litet kretskort med styrkrets samt kopplat till en VHS-video bandspelare, vilken han kunde använda som backup & restore hemma för privat bruk. Kodade egen programvara i C och har för mig att VHS spelaren anslöts via FireWire eller om det var via parallelporten till datorn (osäker där). Det började som ett litet kul projekt, men sedan visade det sig att det fungerade över förväntan. Ryssarna tillverkade och sålde faktiskt sådana kontrollenheter i mitten av 90-talet för att kunna ansluta befintlig VHS-video bandspelare till datorn för backup & restore. Kommer inte ihåg hur mycket data ett 240 min VHS band kunde lagra, men jag minns att det var mycket med den tidens mått mätt. Dock var det långsamt, att lagra eller läsa ett fullt sådant 240 min band tog just den tiden eller ännu mer eftersom lagringstabellen ofta låg i början av bandet och sedan kommer datat efter i sekventiell ordning och beroende vilket data man skulle hämta så var det ett väldans spolande på spelaren.... När jag tänker på saken så har jag faktiskt sett ryssarnas programvara kopplat ihop med en VHS-spelare och programvaran såg ut som en idendisk kopia av Norton Commander (NC) med samma F-knappar etc. fast gjord för just detta. Kördes i MS-Dos 6.22 miljö.
  18. Vad som är bra eller bästa alternativ till MS-Office är ju i mångt och mycket vilka funktioner man eftersträvar när det kommer till ordbehandlings och kalkylprogram. Det är klart att jämförelser gärna vill göras mot MS-Office vilket är erkänt en mycket bra programsvit, som givetvis kostar därefter. Självklart finns det likvärdiga och i vissa fall t o m bättre motsvarigheter i GNU/Open Source som inte kostar lika mycket för licenser för ett företag och i många fall kanske dom inte ens har MS-Windows till att börja med, så där är man tvingad till andra alternativ. I den bemärkelsen välkomnar jag denna lista och kommentarer om vad som är bra eller mindre bra med olika alternativ till MS-Office, bara man samtidigt skiljer på vad man skall använda Office sviten till. Är det för professionellt bruk eller för hemmabruk? Vilka krav har man på funktionalitet? Och det är väl något som borde styra vad man eftersträvar. Mvh
  19. Bara rätt i en sak...? Men alldeles riktigt som du förklarar så ypperligt (som alltid) i den meningen. I och för sig var jag inte ute efter att ha rätt, mer en undran om dom saker jag tog upp, men bra att du skrev detta. Tex. när då §1 Allmänna regler 4. Använd korrekt svenska och ett vårdat språk, då vi varken vill se svordomar, könsord eller andra opassande eller stötande ord. När inte ens av den/dom som skrivit reglerna inte hanterar svenska språket korrekt, hur är det för övriga som kanske inte har svenska som modersmål eller har andra språkproblem men behöver hjälp? Jag anser regeln är diskriminerande och borde skrivas om.
  20. Tack för din input, tyvärr gäller det inte mig pga dom tipsen är för dom som köpt och installerat via Steam, medan jag kör via Rockstar Games launcher. Jag kan visserligen tömma Shader Cache,via AMD Adrenaline S/W men det har jag redan provat och jag är långt ifrån övertygad att dom verkligen löst problemet. Det sker ja nästan så man skulle vilja kalla det slumpmässigt...
  21. Hej, Jag är ny på forumet och inte säker på hur saker och ting fungerar här. Men en sak slår mig direkt: konstiga regler för att kunna skriva en post i ett underforum utan att bryta mot reglerna. Tex: §1 Inlägg - innan du skriver 2. Innan du väljer vart du vill skapa tråden se efter om det är rätt forumkategori du postar i. Skriv sedan ett utförligt ämne på den tråd du skapar. - Skriva utförligt ämne? Menas det med en avhandling? - Dessutom är inte §1 pkt 2 ovan korrekt svenska som krävs enligt regel §1 Allmänna regler pkt 4. nedan. Allmänt står det: forum för it-proffs, det vill säga dig som jobbar professionellt med hantering av Windows-datorer och andra enheter. -Jag har läst en del trådar där och i princip inga som uppfyller kraven för att skriva där, varken frågeställare eller dom som svarar. Program och programtips står det: Programmets namn och version [typ av program] Kategori: Vilken kategori programmet tillhör, ex. Instant Messagong, Säkerhet osv. Hemsida: URL till nedladdningssidan Direktlänk: URL där filen finns för direkt nedladdning. Change log: URL till eventuell change log på vad som är nytt för just denna version. Info: Eventuell info/kortare beskrivning av programmet. - Hur är det tänkt att någon skall kunna tipsa om nåt, när man dessutom hela tiden måste vara uppdaterad med logfiler och versions nr? §1 Allmänna regler 4. Använd korrekt svenska och ett vårdat språk, då vi varken vill se svordomar, könsord eller andra opassande eller stötande ord. - Visst, inga svordomar eller könsord eller på annat sätt otrevligheter, men korrekt svenska som krav? Då faller ju större delen bort av alla inkl den som skrivit reglerna (många fel där) och förresten - hur många är det ens som vet vad det betyder att skriva på korrekt svenska? Jag är förvisso inte en av dom som kan skriva på korrekt svenska alltid. Bara några av dessa regler och krav som jag finner något minst sagt märkliga. Kan du/ni förklara detta? Mvh, Flyfisherman
  22. Flyfisherman

    Spelnyheter

    Något nytt om Mass Effect från BioWare? Det ryktas om Mass Effect 4? ME1 till ME 3 är kanske dom mest intensiva , krävande och samtidigt roligaste RPG och strategispel. För dom som gillar sådant har många timmar framför sig (minst 40 tim för att ta sig igenom ME 1 och c:a 50 tim för ME 2 och c:a 70-90 tim för ME 3) om man tar alla sidouppdrag och gör allting. Och alla hänger ihop, dvs att alla val man gör påverkar handlingen i detta och även i nästa spel. Några saker som är viktiga att tänka på: ungefär som i Deus Ex- Mankind med Adam Jensen, så är dialogvalen här oerhört viktiga för hur spelet utvecklar sig och om man vill ha så bra slut som som möjligt. Dessutom påverkar vissa val vad som sedan händer i nästa spel och om vissa av ens kamrater överlever eller inte inkl ens käraste... (vilken den nu må vara, också ett val). Tex. i ME1 så finns det val som påverkar ME2 sedan och även i ME3, i ME2 är det också vissa val som påverkar ME3. Man måste tidigt välja vilken typ av karaktär man spelar och detta val kan inte sedan ändras och ett tips är att när man spelat ut ME1 och skall börja med nästa spel ME2 så importera din karaktär från tidigare ME1 (man får ett val), då får man med en del bonus och material man samlat in från förra spelet och lika sedan till ME3. I mina ögon är Mass Effetct det mest extrema RPG och strategispel som någonsin gjorts, där man genom att kunna påverka handlingen via dialogval. Ja, helt häpnadsväckande!! Mvh, Flyfisherman
  23. Jag tackar Cecilia och Mikael63 för detta eminenta tips. MyPhoneExplorer kunde faktiskt hantera min gamla Sony Ericsson C702 (2008) och lyfta ut telefonboken och sedan få in denna i min Samsung Galaxy S20 FE. MyPhoneExplorer är helt gratis och klarar av att hantera det mesta när det gäller mobiler inkl att ta backup på viktiga data. Rekommenderas. Officiell webbplats: https://www.fjsoft.at/en/ Kom ihåg att klicka ur ev 3:e parts program under installationen. Mvh Flyfisherman Ps. Att följa reglerna på detta forum med att upprätthålla vilken programvaruversion och change log det är när man postat ett tips om en programvara, är bara rent löjligt. Glöm det! Så här står det i reglerna på detta forum: Så här bör inlägget om programmet se ut: Programmets namn och version [typ av program] Kategori: Vilken kategori programmet tillhör, ex. Instant Messagong, Säkerhet osv. Hemsida: URL till nedladdningssidan Direktlänk: URL där filen finns för direkt nedladdning. Change log: URL till eventuell change log på vad som är nytt för just denna version. Info: Eventuell info/kortare beskrivning av programmet.
  24. Hej, Ibland så händer det mitt uppe i RD2 att det kraschar med den löjliga error koden: Unknown Error ffffffff - (8f). Vad, jag har verkligen sökt och jag är heller inte ensammen om problemet. Och allt jag har testat med att stänga av allt i Radeon s/w ja, jag har testat det mesta i inställningar både i spelet och utanför, som tips man hittar och inte fungerar. Börjar tro att Rockstar Games Red Dead Redemption 2 inte använder så bra grafikmotor - även om grafiken i sig är helt makalös på min bildskärm 2560x1440 och slår det mesta. Är det någon annan på detta forum som upplevt detta fenomen? Min Rig: GPU: ASUS TUF Gaming AMD Radeon RX 6900 XT OC 16GB GPU Driver: AMD Adrenalin s/w: 22.8.1 Extended monitor setup: Gigabyt.e AORUS-FI27Q27" 2560x1440 @165Hz (primary), Philips IPS 24" 1920x1080 @60Hz (secondary). Mobo: Asus ROG Crosshair VIII Hero (wi-fi) with AMD X570 chipset BIOS ver. 4201 (AGESA version to Combo V2PI 1207). SAM: Enabled and fully functional. CPU: AMD Ryzen 9 3950X (16 cores) Ram: Corsair Vengeance LPX 2X8GB @3200 MHz CL16 LPX=Low profile 33.5mm height so it fits under my Noctua NH-D15 SE AM4 CPU cooler. @1.35V 3200MHz Tested Latency 16-18-18-36 Part. No. SKU CMK16GX4M2Z3200C16 Chassis: Fractal Design Define 7 with 6 140mm fans: Intake one at bottom, two at front. Outblow: two on top and one at rear. CPU Cooler: Noctua NH-D15-Se AM4 (two 140mm fans). PSU: Corsair RM850X 850W 80 Plus Gold certified. Storage: M2 Samsung 980 Pro 2TB NWME, SSD Samsung 950 Pro 1 TB SATA, BPX M2 NWME 480GB Mouse: Logitech Gaming mouse MX518 Antivirus: Norton 360 Deluxe Windows 10 Pro 21H2 with latest Windows optional update. Mvh
  25. Detta var mycket bra skrivet mbgtmari och jag är fullständigt överens med dig om allting. Mvh
×
×
  • Skapa nytt...