LasseD

Medlem
 • Innehållsantal

  16
 • Gick med

 • Besökte senast

 Innehållstyp 

Profiler

Forum

Gallery

Downloads

alltomwindows.se - Sveriges största community om Windows

Inlägg postade av LasseD

 1. Hej,

  Efter att ha ominstallerat mitt VISTA HP och därefter återinstallerat Office 2007 har listan "Senast använda dokument" under Office-knappen försvunnit.Går jag in under Word-alternativ/Avancerat/Visa är alternativet "Visa detta antal dokument" grått och oanvändbart. Informationen när jag pekar på det är: "Kommandot är för tillfället inaktiverat av administratören. En grupprincip är inaktiverad. Kontakta administratören". Förnyad installation ger samma resultat.

  Jag är ensamanvändare av datorn (ingen annan administratör)och VISTA Home Premium ger mig ingen möjlighet att påverka grupprinciperna. MS-supportens förslag på nätet förstår jag inte.

  Någon som kan ge mig ett tips mera lätt att förstå än det MS's?

  Lasse

 2. Just det, Mange. Det var vad jag förstått skulle kunna hända när jag googlat runt. Och därför jag inte velat testa med att installera rakt rakt över med den gällande versionen. Undrar vad som kan hända i maj om man låter bli att avinstallera betan... enl MS " support.microsoft.com/kb/948465 " lär det i alla fall vara nödvändigt att avinstallera den.

  Lasse

 3. I likhet med någon i en tidigare tråd vill jag avinstallera VISTA SP2 utvärderingsversion. MS säger på sina supportsidor att den inte kommer att fungera efter april 2010 och att jag MÅSTE avinstallera före detta datum.

  Eftersom storebror säger så följer jag deras beskrivning och startar avinstallationen. Efter "Steg 1" kommer då ett meddelande om att "delar av servicepacken INTE kan avinstalleras men att nytt försök skall göras efter omstart". Efter omstart meddelas att det inte gick att avinstallera nu heller så hela SP2 kommer att återinstalleras. Detta upprepas några gånger.

  Så nu sitter jag här fortfarande med "utvärderingsversionen" (det står så prydligt skrivet på skrivbordet) och undrar vad som kommer att hända i april 2010. Eller var det kanske 1 april 2010 det skulle hända något?

  Någon som har något förslag om vad som hänt och ev lösning?

  Lasse

 4. Hej,

  Kan någon kunnig person därute på ett enkelt sätt förklara för mig hur jag skall komma till rätta med följande problem:

  I augusti 2008 köpte och installerade jag ett moderkort från Gigabyte, GA-MA78G-DS3H, rev 1. På kortet finns ljudchip från Realtek med ALC889a codec och HD Audio. Installationen av bl a ljud-drivers från medföljande skiva gick bra liksom en uppgradering som jag hämtade hem.

  I denna dator kör jag två hårddiskar med XP pro varav den ena har exakt samma konfigurering av XP't som "huvuddisken" och endast tjänar som referens och backup vid ev strul.

  Problemet: För ett tag sedan kom jag på att jag saknade allt ljud i datorn. Trodde först att någon kontakt lossnat men det fanns inget sådant synligt. En kontroll med "referensdisken" visade att ljudet där fungerade helt OK vilket jag tycker talar för att felet ligger i drivrutiner el liknande.

  När jag därför försöker installera om ljuddrivrutinerna från skivan och startar om kommer meddelandet om nya enheter som söker sina drivrutiner men inget ljud. Försöker installera från den uppdaterade, nedladdade versionen från Gigabyte men alla försök slutar i ett meddelande om "Access denied". Googlar och hittar flera med samma problem men väldigt få som fått det att fungera. Svaren går ut på att XP Service Pack 3 har installerat nya drivers men MS har inte kollat att de verkligen fungerar samt att det inte går att rulla tillbaka till tidigare versioner eftersom registret markerar att det är SP3 som gäller för datorn.

  En lösning som förslås är att ändra i registret så att det där ser ut som att SP2 gäller samt att inaktivera och avinstallera UAA och sedan köra en patch från MS, KB888111, installera drivers från Realtek och ändra tillbaka till SP3. Det finns med en beskrivning till KB888111 men den gör inte tillvägagångssättet klarare, i a f inte för mig. Visst har även jag installerat SP3 efter det att jag bytte moderkort i augusti.

  Så OK, jag har försökt flera modeller att fixa detta, blir allt mer förvirrad av alla kryptiska förklaringar och sitter nu med flera röda och gula prickar i enhetshanteraren och en dator som förtvivlat och utan resultat söker efter drivrutiner för något nytt som den kallar för "MEDIA", i tre exemplar, tills den ger upp och påstår att det är "Fel MeDIA". Och ljudet finns naturligtvis inte! Men givetvis på "referensen" trots att det står att jag har SP3 även där.

  Vare sig Gigabyte eller Realtek tycks ha något att säga om detta problem.

  Någon därute som kan komma med något bra tips? På ett enkelt språk!

  L

 5. Hej,

  När VISTA kom fixade jag så att jag kunde köra det på en hårddisk och det gamla XP på en annan  i min VAIO-laptop som saknar möjlighet att i BIOS välja "startdisk". Det var lätt gjort efter råd från detta forum, EasyBCD och lite fixande med Windows startfiler. Allt har fungerat perfekt, när jag startat från VISTA-disken kan jag läsa och skriva till XP-disken och tvärtom.

  När jag på tisdagskvällen skulle skulle avsluta en XP-session dök det välkända meddelandet upp: "Stäng inte av datorn, håller på att installera uppdateringar......".  Det tog lång tid och när jag så småningom nyfiket kunde starta om för att se vad det var som var uppdaterat visade det sig att det var XP-SP3. Jag hade visserligen gjort detta själv i juli men OK, kanske fanns det någon anledning att förnya det hela. Och visst, Media Center bblev ganska hyfsat, t o m programguiden fungerade!

  Men...  kontakten med VISTA-disken hade försvunnit. Varken i Utforskaren, den här datorn eller på något annat ställe fanns något annat än en enhets-ikon med, i o f s rätt beteckning men helt tom. Inga filer fanns kvar och inga diskhanteringsverktyg fungerade. Startade jag däremot från VISTA-disken gick det fortfarande att se och använda XP-disken.

  Turligt nog hade jag gjort en systemåterställningspunkt innan jag körde XP-SP3 i juli och när jag backade dit blev allt som tidigare: Från VISTA sytntes XP och från XP syntes VISTA.

  Något i SP3 uppdateringen måste alltså hindra mig från att se min andra disk! Men vad?

  Kan någon förklara vad jag skall göra för att förhindra att det blir så här. Kanske någon del av SP3 uppdateringen som kan avinstalleras?

 6. Ja, nu har jag löst det i alla fall.

  Problemet var tydligen att SATA-Link drivern inte hängde med XP-installationen efter första ombootningen vid installationen och då kunde det inte komma åt den nya hårddisken för att fortsätta installationen. Detta löstes lätt med Nlite där drivern kopierades in.

  Sedan går det bra både att läsa och skriva på disken liksom att boota med den om den går ensam i datorn. Oberoende av vad BIOS anger som bootdisk. Finns det flera diskar i datorn går det att fixa startordningen med hjälp av redigering av "boot.ini" på första disken. Tycks dock kunna bli problem för det har hänt att XP själv har redigerat tillbaka till "grundalternativet" utan att "fråga mig om lov".

  Varför minnespinnen spökade till det var nog att det även på den låg en version av "boot.ini" som dock pekade på helt galen startdisk.

  Så var det med det!

  Lasse

 7. Ja, det är riktigt. I detta scenarirot finns det två eller tre diskar med XP-system. Kopplar jag ur dem stannar datorn i sökläge sedan SATA-kortets BIOS-namn visats och efter "Verifying DMI Pool Data" om minnes pinnen INTE är i och i programmet FixNTLDR som finns på pinnen om den ÄR I. Detta prog ger ju då olika förslag på var NTLDR. Dock inget som leder vidare till SATA-disken. BIOS försöker boota från SCSI.

  /L

 8. Problemet är nu löst. Se sista inlägget!

  I min XP-dator med en hårddisk har jag satt in ett SATA-kort för att kunna använda EN (1) SATA disk. Alltså inte RAID, vilket gjorde att jag fick flasha om BIOSet. Jag har också laddat ner den drivrutin som skall användas.

  Hårddisken har hitttats och konfigurerats m h a DiscWizard och, för att se hur det fungerade, klonade jag ATA diskens två partitioner till SATA-disken.

  När jag nu startar om datorn från HD0 (ATA) visas kortets BIOS och därefter händer ingenting tills hårddisken tröttnar på att söka och lägger sig i någon sorts viloläge. Den enda åtgärden är omstart. Samma sak händer om jag anger SCSI som startalternativ.

  Av ren slump tar jag efter några startförsök bort datakabeln från SATA-disken och gör ett nytt startförsök från HD0 varvid XP går igång som vanligt sedan kortets BIOS visats en stund. När jag nu sätter i datakabeln igen med datorn gående dyker den klonade SATA-disken upp och är fullt användbar att lagra på.   Testar igen att starta med kabeln i -- datorn hänger!

  I detta läge plockar jag fram minnespinnen på vilken jag lagt kortets flashbios och drivrutin och pluggar in pinnen i USB för att ev ladda om drivrutinen. SATA-datakabeln inkopplad i disken. Omstart.

  Givetvis startar alltihopa nu hur lätt som helst. Jag testar några gånger med och utan "datakabel i" och "kabel ur" samt "minnespinne i" och "minnespinne ur" med samma resultat: för att kunna starta XP så att jag kan se SATA-disken MÅSTE PINNEN VARA I eller så måste kabeln sättas i EFTER UPPSTART. Det går faktiskt även bra att starta med en extern USB-hårddisk inkopplad!

  Minnespinnen innehåller en del olika "boot"-filer sedan jag försökt att göra den "boot-bar" i st f en diskett. Kan någon av dessa ställa till detta problem som egentligen gör att ett problem löses. Min önskan är ju att det skall fungera UTAN minnespinne och med datakabeln i.

  Kan någon förklara för mig vad som händer och gärna vad jag skall ändra på eller var jag skall skriva om startordningen eller något sådant. Gärna också så att jag kan få datorn att boota från den nya SATA (SCSI) -disken.

  Lasse

 9. Hej,

  För att få till en nätverkskarta på min VISTA-dator och efter att ha läst Stenis utmärkta handledning laddade jag hem WindowsXP-KB922120 och försökte installera den. Medelandet som följde berättade att jag redan hade denna uppdatering eftersom jag tidigare installerat XP-SP3.

  Bra tänkte jag då är det bara att lägga till detta protokoll på nätverkskortet. Men icke, jag kan inte på något ställe hitta hur detta skall gå till och var jag kan detta protokoll eller den fil jag skall installera.

  Kan någon berätta för mig hur man gör?

  Dessutom: Vista kan inte rita en nätverkskarta p g a att jag har en "inkompatibel router". Trots att Netgear anser att dess WPN824 v2 är VISTA-kompatibel. Måste jag byta till nästa version?

  Mvh

  Lasse

 10. Hej,

  Jag försöker att med hjälp av EasyBCD skapa dual boot i min laptop. Tyvärr fungerar det inte och jag vore tacksam för tips.

  Utgångsläget är så här:

  2 SATA-HD, HD1 (här ligger VISTA Home) och HD2 (3 partitioner, 1 = data, 2 = XP Pro och 3 = gömd)

  Diskarna kan sitta antingen som primärdisk eller sekundärdisk. Datorn startar alltså i vanliga fall från primärdisken.  Det finns ingen möjlighet att ändra startordning mellan hårddiskarna i BIOS.

  ----------------------------

  Secnario 1. HD1 = C: primärdisk. Operativsystemet blir då  VISTA,  HD2-1 = D:,  HD2-2 = G:.

  Fungerar bra utan Dual Boot.

  Om EasyBCD installeras på HD1  och XP läggs till med start från G:, kan VISTA startas från bootmanager men om jag försöker starta XP  händer inget utan datorn startar om. Markerar jag att XP ligger på C:  kommer felmeddelande om att filen ntldr saknas eller är trasig.

  -------------------------

  Scenario 2. HD2-2 = C: primärdisk. Operativsystem blir XP,  HD2-1 =  D:,  HD1 = H:. 

  Fungerar helt OK,  ntdlr finns på rätt plats.

  EasyBCD går ej att installera på XP ("Viktiga filer saknas").

  Jag tror att de få inställningar jag gjort i EasyBCD är riktiga men eftersom det inte fungerar så.....

  Nämnas bör att jag under de månader jag haft VISTA kört dual boot utan problem m h a GAG men helt plötsligt slutade detta att fungera och nu kan jag inte få igång det igen.

  Så jag är tacksam för alla tips. Det är litet jobbigt att byta de två hårddiskarna (10 skruvar och en lucka i botten) varje gång jag vill skifta OS och jag litar inte helt på VISTA ännu.

  -------------------------------------

  Tillägg  2007-08-25

  Hej igen,

  Jag ser att flera varit och tittat på min fråga men hittar inget lösningsförslag. Kanske är detta ett problem endast för dem som, i likhet med mig, inte har kläm på vad som händer under skalet på XP och VISTA och som inte hade hittat det magiska med bootloaders, bootmanagers mm.

  Men efter litet trixande hit och dit har jag nu förstått följande:

  Om Vista ligger på första hårddisken och XP på den andra och det i BIOS inte går att växla startalternativ, går problemet att lösa genom att installera t ex EasyBCD  i VISTA. När man sedan väljer XP som andra boot-alternativ hittas inte NTLDR trots att den filen finns på XP-disken. Varför? Jo NTLDR  och  BOOT.INI  och  NTDETECT.COM skall tydligen ligga på C:, VISTA-disken. BOOT.INI måste dessutom editeras för att kunna hitta rätt HD och partition där XP ligger. Dessa filer är gömda och skrivskyddade så man måste gå omvägar via DOS eller annat för att komma åt dem.

  Ganska självklart så här efteråt. För den som vet. Står säkert beskrivet på något ställe på nätet som jag inte hittat. Men jag hittade spåret i en annan tråd här på forumet. Tack,japanmannen! Man lär sig alltid något nytt!

 11. Javisst!

  Så ska det se ut!!

  Och det var ju lätt att ändra med den inbyggda redigeraren.

  Det visade sig att VISTA trodde att ALLA dokumentfiler jag flyttat låg kvar på den gamla H-disken som inte finns.  Så jag fick ju litet övning i registervård också.

  Hjärtligt tack för hjälpen!

  Lasse

 12. Ja, det stämmer, det var jag. Men efter din hjälp hade jag alla filer där jag vill, tack för det!

  Men det stämmer också att nyckeln i registret pekar fel för "Favoriterna".

  Detta har tydligen hänt, varför vet jag inte:

  När jag installerade Vista på en ny HD hade jag kvar XP på den gamla som hade tre partitioner C:, D: och gömd. Bytte plats på diskarna så den nya satt först.  Den nya disken blev då C: och den gamla G: och H: av någon anledning. Alltså  C: för VISTA, G: för XP och H: för datafiler enl din rek.

  Detta fungerade bra och jag lät det vara så tills för någon dag sedan då, av någon underlig anledning, gamla G:  döptes om till D:  (med XP't) och H: blev G: (med alla datafilerna).  Registret hängde tydligen med namnbytet när det gäller dokument, bilder o.s.v.  Men glömde styra om "favoriterna" och trodde att de fortfarande låg kvar på H: som ju inte finns längre.  Kanske blev datorn lika förvirrad som jag.

  Men nu skall jag ändra i registret. Är litet osäker på terminologin där. Det finns olika värden att ändra "DWORD" , "QWORD", Strängvärde...... Vilken typ skall jag redigera?

  Kan du rekommendera någon "register-rengörare" som fungerar säkert i VISTA?

  Tack för hjälpen!

  Lasse

 13. Helt plötsligt har "Favoriter" i I Explorer försvunnit. Jag har nog hjölpt till själv genom att försöka flytta på dem.

  Själva mappen där de ligger finns och alla länkarna ligger i den men knapparna "Lägg till ..." och Ordna..." i Explorers menyrad fungerar inte. Inte heller "Favoritcenter" visar några livstecken. Jag har exporterat länkarna från gamla XP men det går inte att Importera dem till I Explorer i Vista. Det verkar som om Vista inte hitar någon mapp att lägga dem i. Har kollat att alla behörigheter är förbockade i filerna men det tycks inte hjälpa.

  Och det går inte att nyinstallera I Explorer i Vista och "återställningsfunktionen" lär inte bry sig om Favoriter och sökvägar.  Dessutom fungerar allt i en "ny" användare som jag skapat och som tar emot importen av Favoriter. Så själva explorern verkar fungera.

  Så vad gör man då? Någon som kan tpsa?

  Lasse

 14. Efter att förgäves ha försökt flytta mina användarmappar från hårddisk C: till D: enl "Tips & Tricks/ Filhantering" har den mapp som där kallas "Hämtningar" antingen försvunnit eller ändrat egenskaper och blivi "gul" i st f "grön". Egenskapen "Plats" har försvunnit. Därmed kan jag inte fortsätta att leta efter en lämplig plats åt mina Downloads.

  Finns något sätt att återskapa denna typ av fil eller ge filen tillbaka "Flytta-egnskapen".?

  /L