Nicklas

Hedersmedlem
 • Innehållsantal

  3 002
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  54

7 följare

Om Nicklas

 • Rank

Ytterligare profilinformation

 • Kön
  Man

Senaste besökare till profilen

20 294 profilvisningar
 1. Nicklas

  Ett bildprogram

  Jag har inte använt det på länge så är inte helt säker men om jag minns rätt så klarar FastStone Image Viewer detta. Det går att göra batch job som konverterar flera bilder till en upplösning och beskär dem så lite som möjligt om de inte är i rätt höjd:bredd förhållande. Men gör man det manuellt en och en har man förstås mer kontroll. Bästa är då att ha ett markeringsverktyg där du kan skriva in bredd:höjd förhållande istället för fast mått för att sedan kunna markera att beskära precis det område som passar dig bäst. https://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm Det är (eller var åtminstone på den tiden jag använde det) ett mycket kompetent och bra program till en massa andra bildrelaterade saker också.
 2. Tänk ut några punkter som är viktiga med datorn för vad den ska användas till. Skapa ett filter för det i kombination med maxpris på Prisjakt. Se vilka träffar det ger. Välj ut några som faller i smaken. Se om de är tillgängliga i någon butik i närheten om det verkligen är viktigt att få klämma på den innan köp. De stora kedjorna erbjuder öppet köp, handla pä nätet och är du inte nöjd så lämnar du tillbaka i närmsta butik om du tycker det är smidigare än att posta tillbaka den. Edit: Ser att du nyss fyllde 500 inlägg och jag 3000, grattis till oss!
 3. Jag har ingen erfarenhet av Wish så detta är kanske en helt felaktig förutfattad mening. Är det inte bara en massa "billigt Kina skit" som säljs på Wish? Med det menar jag inte att allt från Kina är skit, men att det som sälj på Wish i regel är det. Prisskillnaden är i så fall säkert helt omotiverad då det troligen är i princip samma billiga urverk i klockorna och de görs i samma fabriker. Frågan är om det ens är riktiga perpetual calendars eller bara en vanlig kalender, i värsta fall är det kanske inte ens fungerande visare för kalenderfunktionen utan bara dekoration. Istället för att köpa en klocka för några hundra med undermålig mekanik och billigt stål som slits så det flagar så skulle jag rekommendera att lägga lite till och köpa en riktig klocka från ett erkänt märke som Seiko, Citizen, Orient, Sea-gull som inte är mycket dyrare än skräpklockorna men kan hålla hela livet. Är du ute efter en perpetual calendar så t.ex. https://cdon.se/accessoarer-och-vaskor/seiko-quartz-spc131p1-gents-quartz-watch-p40238100
 4. Nicklas

  Hotell i Usa

  @bonusvita Jaha välkommen hem igen! Har ångesten att semestern är slut infunnit sig eller är det mer borta bra men hemma bäst känsla? Verkar som det var lyckat trots en del små motgångar här o där. Vad var det absolut bästa? Vad om något skulle de helst vilja uppleva mer av? Var kul att läsa då man kände igen mycket, precis som när man ser på TV nu och kan relatera till var och varannan plats som dyker upp i amerikanska serier o filmer.
 5. Nicklas

  Hotell i Usa

  Spännande läsning! När jag kom hem därifrån för ett år sedan kände jag att nu kan jag USA, dit behöver jag inte åka utan hellre se något nytt nästa gång. Men när jag läste din blogg så blev jag sugen att åka dit igen.
 6. Jag har haft Telia IPTV i några år och det har fungerat bra. De tidigaste boxarna kunde väl ha någon lite seghet i vissa menyer men i modern tid är det inga problem. Tycker de är lika snabba som satelitboxar osv jag använt. Just nu är jag tillbaka på nätverkskabel till min TV-box men tidigare har jag använt två olika modeller av trådlösa lösningar från Ruckus och Technicolor som Telia sålt till sitt IPTV och de har fungerat bra. Jag har dock inte provat den senaste varianten som Cecilia länkade till men jag tror nog den fungerar om något ännu bättre än de äldre modellerna. Jag tror inte de lösningarna är knutna på något vis till just Telias IPTV-boxar utan funkar nog med annat också, men det är inget jag testat så reckomenderar att googla lite på det innan köp. Jag har inte kört 4K över det så vet inte om de klarar den bandbredden men 1080p upplösning har fungerat felfritt med både IPTV-kanaler och Netflix, även Spotify fungerar bra. Har kört kanske 6-7m som längst med betongväggar. De elnätsbaserade nätverkslösningar jag har erfarenhet av har funkat betydligt sämre, men det var länge sedan så de har kanske också blivit bättre. Elnätet i huset kan såklart också ha påverkat negativt. De flesta stora elektronikkedjorna t.ex. Elgiganten, NetonNet, MediaMarkt osv har öppet köp i minst 30 dagar och tar tillbaka öppnade varor (vissa kategorier undantaget) utan frågor så länge produktförpackningen är öppnad försiktigt och det inte syns att varan är använd så de går att sälja igen. Läs vilkoren på hemsidorna. Begagnade Ruckus har jag sett ganska ofta på Blocket och Tradera. Den äldre modellen av Ruckus finns i flera generationer och de ser likadan ut så viktigt man kollar exakt modellbetäckning på dem så man vet vad man får om man ska köpa begagnat.
 7. Jag tror inte där är någon skillnad på de stora märkenas tandkrämer vad gäller munhälsa och blekning så jag tar en som jag tycker smakar mindre illa och löddrar lagom. Colgate MaxFresh är det just nu. "Professionell" hemmatandblekning kostar inte så mycket att köpa från sin tandläkare om man önskar sådant och den har garanterat större effekt än tandkrämen. Säger jag som egentligen inte vet ett dugg om detta utan enbart talar utifrån egen begränsad erfarenhet.
 8. TeamViewer www.teamviewer.se är det mest använda och det är gratis för privat bruk.
 9. Nicklas

  Hotell i Usa

  Kul att det blir av trots allt! Jag tycker det är bra att ha en tydlig planering i förväg vad man vill, typ så som ni verkar ha gjort, men där det finns utrymme att ändra sig på vägen. Dvs inte för pressat tidsschema och inte boka mer än nödvändigt i förväg som inte går att avboka. Alcatraz var en av de stora höjdpunkterna på min resa men en varning är dock att som jag minns det kan det kanske vara jobbigt om dina föräldrar som är äldre går dåligt. Där är en hel del branta backar och trappor om man vill komma åt att se mycket. Osäker också hur det är i augusti men vi fick intrycket att det kan vara svårt att få biljett på plats i början på juli så vi bokade i god tid innan. Trevlig resa!
 10. Nicklas

  Hotell i Usa

  Till det priset är det ju inget att tveka på, bara kör (eller flyg)! So what om det skulle dyka upp lite extra kostnader när du har så god marginal till din maxbudget. Någon tusenlapp mer är nog inget som gör märkbart avtryck i ditt liv om ett år eller två, men stor skillnad under resan. Bara att inte behöva oroa sig varenda gång man ska upp med plånboken gör ju allt så mycket njutbarare. Jag håller med Cecilia om hyrbil, det förekommer alla typer så du sticker nog inte ut om du inte har något extremt. Så tänk inte så mycket på det utan välj något som är roligt/praktiskt/prisvärt.
 11. Nicklas

  Hotell i Usa

  Jo mig veterligen är det 2 år. Det är inte så att det kvarstår något moment att göra i din ansökan för att den ska vara komplett och att det är tiden att göra det momentet som är på väg att löpa ut? Jag kommer inte ihåg processen. Alternativt att ditt pass är på väg att löpa ut? För då slutar också ESTA't att gälla, tror jag. Förresten om det inte nämnts i tråden redan, glöm inte att skaffa internationellt körkort om du ska till USA. Det är inget "krav" men kan spara dig tid om du råkar ut för en kontroll.
 12. Nicklas

  Hotell i Usa

  Det var tråkigt att höra men låter förståndigt för det förtar ju en del av nöjet med resan om man hela tiden måste räkna varenda krona man spenderar. Bättre då att vänta tills du har ekonomi att sätta en resebudget i överkant så du utan oro kan köpa och göra det du vill och kanske ändå ha lite av resekassan kvar när du kommer hem. Men välkommen i förskott då till underbara Skåne!
 13. Nicklas

  Hotell i Usa

  @bonusvita Nationalparken Sequoia är inte riktigt på vägen utan en liten avstickare (kanske 5-6 timmar körning) mellan LA och Vegas. Där finns bl.a. världens största nu levande träd (sett till volym, inte höjd) "General Sherman" och vägen till området är en ganska extrem slingrig väg uppför, uppför, uppför som var vacker men oroväckande då vår sunkiga Jeep fick kämpa så man trodde den skulle dö när som. Förutom det stora trädet och en massa andra nästan lika stora träd var där egentligen inte så mycket att se tyckte jag. Visst det var vacker fridfull skog men inte så märkvärdig. Ångrar inte att jag åkte dit men hade vi haft kortare tid vet jag inte om jag tyckt det var värt att ödsla typ en dag på det. Mojave öknen ligger mer "på vägen" och det är precis som Cecilia säger där Death Valley är. Death Valley tycker jag var mer värt ett besök än Sequoia, dels för att det är en så extrem plats och dels för att där ligger flera olika platser längs samma väg som är värda ett besök. https://www.nps.gov/deva/planyourvisit/must-see-highlights.htm Att stå mitt ute i Badwater Basin's "ingenting" i extrem värme där vindpustarna inte svalkade utan gjorde att det kändes ännu varmare var ganska surrealistiskt. Vi uppmätte inte oväntat vår högsta värmenotering 49,5 grader i Death Valley, det var en lite mulen dag. Nu vet jag inte vilken tid på året du planerar resa och hur det eventuellt påverkar klimatet där. Hoover dammen tyckte jag var lite överskattat men ska du köra det hållet till Grand Canyon så är det självklart värt ett stopp. Tar bara en timme eller två att se allt, OM du hittar parkering.
 14. Nicklas

  Hotell i Usa

  Haha vi tänkte att när vi skulle åka så långt så fick vi ju vara där ett tag för att det skulle vara lönt. Det var underbart att vara borta så länge då man verkligen kunde koppla bort jobbet och vardagen hemma och bara leva i nuet. Man hade knappt koll på vilken veckodag det var ens. Men jag tror inte jag kommer resa så länge igen i framtiden då det har en del negativa aspekter. T.ex. måste (eller bör) man teckna förlängd reseförsäkring. Ju längre man är borta desto större risk att det hinner hända något t.ex. att man blir allvarligt sjuk. Det blev jag efter ca 4 veckor men som tur var kunde de fixa till mig så jag kunde fortsätta resan utan större besvär, men det kunde ju lika gärna blivit att jag fått avbryta resan och missat 4 veckor. Så i framtiden gör jag nog hellre 2st 4 veckors resor än en 8 veckors. Dessutom tog det några år att spara ihop semesterdagarna och ångesten när man kom hem och de var borta var sådär. USA är stort så där är nog mycket till för dig att se, go for it! Men skynda dig innan Kim och Donald hittar på något som sätter stopp för det. :/
 15. Nicklas

  Hotell i Usa

  Spännande! Jag tror inte du kommer att ångra dig. Jag kom igår hem från en roadtrip i USA där vi körde ca 1600mil på 8 veckor. Jag budgetterade 10000kr/vecka inräknat ALLT och klarade mig nog en bit under det, men då var vi ju borta längre och kunde slå ut en del kostnader över längre tid. Har inte hunnit sammanställa allt ännu. Tycker det låter som du fått till ett helt ok pris. Glöm inte ta en koll på airbnb.se som alternativ till hotel, där kan du ofta få mycket för pengarna. På vissa ställen t.ex. Grand Canyon kan det vara värt att bo en liten bit ifrån för att få ner priset, men inte för långt om du planerar en vandring ner i dalen för då vill du starta TIDIGT på morgonen för att hinna så långt som möjligt innan solen kommer. Det var det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv. Gillar du natur och vandring kan jag även rekommendera en upp till bergstoppen Angels Landing som ligger i Zion nationalpark "mellan" Las Vegas och Grand Canyon, spännande och vackert! En mellanklass SUV är det som sticker ut minst och för oss var det det mest praktiska då vi hade en del packning och färdades på alla tänkbara typer av vägar. Utanför städerna är det väldigt mycket stora (och då menar jag större än något du sett i Sverige) pickuper och det vore säkert kul att köra en sådan men i städerna är de inte lika vanliga och jag skulle inte vilja köra en sådan t.ex. i Los Angeles. Där du för övrigt bör planera din körning väl för att veta vilka filer du ska välja och komma fram i tid om du kör i rusningstrafik. Registreringsskylten visar var bilen kommer ifrån och är kanske det som mest skriker turistbil om den är från en annan delstat. När du har hybil är det inte säkert att du får en skylt från den staten där du hyr bilen. Vi hyrde en i Kalifornien som var skyltad Massachussets, nästan så långt därifrån man kan komma. När du är i Las Vegas skulle jag aboslut rekommendera att bo på ett av de kända hotell/Casinon'a längs med "strippen" för att det är en upplevelse om du kanske bara kommer dit en gång i livet. Visst det är fritt fram för vem som helst att traska in på dem (jag var inne på ett tiotal och kikade) men det är ändå inte riktigt samma sak som att vakna och gå ut mitt i semeten, samt uppleva livet där inne precis innan man går och lägger sig. Det är inte särskilt dyrt att bo där heller, de räknar med att tjäna pengar på spel och försäljning istället. Vi bodde på New York New York och Luxor. Rekommenderar även att boka in att se någon fräck föreställing när du är i Las Vegas. Kolla med ditt försäkringsbolag så du har en försäkring och all info hur du ska göra om du skulle bli sjuk. Sjukvård är svindyrt i USA och det är inte säkert du får hjälp om du inte kan uppvisa en försäkring. Tänk på att moms sällan är inräknat i priser när du handlar och att dricks på 12-20% förväntas på i princip alla ställen där du får en personlig service (utöver personen i kassan). Besök en Walmart och köp en storpack vattenflaskor att ha i bilen, vattnet i kranarna är ingen höjdare att dricka. Säger inte att följande tvunget är det bästa eller billigaste för dig men för oss funkade det bra. Vi var prismedvetna i våra val men inte dumsnåla, detta var en engångsupplevelse för livet och vi ville att den skulle bli riktigt bra istället för att vi skulle ångra oss efteråt. Av vårt 40-tal boenden var det kanske 2-3 som vi hellre hade haft något annat men inget var värre än att det funkade en natt eller två. Vi bokade våra hyrbilar via rentalcars.com Bokade en del boenden via airbnb.se Och resten av boendena via hotels.com Vi bokade allt i förväg och boendena så de var avbokningsbara dagen innan ankomst vilket vi fick nytta av då vi hade ett par incidenter och nya idéer som gjorde att vi bokade om lite under resans gång. Det var supersmidigt att avboka och boka om via hotels.com. På så vis behövde vi inte lägga mer än nödvändigt av tiden där på att leta hotel och sådant utan kunde fokusera på att njuta av resan. Skaffa ett kreditkort med bra villkor utomlands. Jag använde Coop MedMera som är avgiftsfritt och dessutom gratis att ha första året. Tänk dock på att banken i USA fortfarande kan ta ut en avgift om du tar ut kontanter. $6 per uttag var det högsta vi såg, då gick vi vidare. Det funkar fint att betala med kort på de flesta ställe. Var dock uppmärksam för att inte bli skimmad eller liknande. Undantaget är när du tankar där automaterna ofta vill ha postnummer där det ibland inte funkar med svenska kort så man måste gå in på macken och betala i förskott. Ha lite "quarters" mynt i bilen om du kör genom vägtullar, om du inte väljer att betala extra för en elektornisk vägtullsmojäng hos biluthyraren men de är dyra och kan dessutom vara olika system i olika delstater. Vi valde att istället ha navigatorn på "undvik vägtullar" och körde inte genom en enda på 8 veckor, fick se en massa spännande småvägar istället. Får du en Jeep Compass så skrik högljutt tills de ger dig något annat, tråkigare bil har jag aldrig kört! Roadtrippers.com är ett bra verktyg att planera resan. Där kan du lägga in de platser du ska besöka och få förslag på körväg och ungefär hur lång tid det tar. Och dessutom tips på sevärdheter i närheten längs med körvägen. Är det något konkret du undrar så fråga gärna jag har kanske någon färsk erfarenhet av det. Lycka till och ha en underbar resa!