[LÖST] Underligt problem med att starta XP med SATA PCI-controller och disk.


Recommended Posts

Problemet är nu löst. Se sista inlägget!

I min XP-dator med en hårddisk har jag satt in ett SATA-kort för att kunna använda EN (1) SATA disk. Alltså inte RAID, vilket gjorde att jag fick flasha om BIOSet. Jag har också laddat ner den drivrutin som skall användas.

Hårddisken har hitttats och konfigurerats m h a DiscWizard och, för att se hur det fungerade, klonade jag ATA diskens två partitioner till SATA-disken.

När jag nu startar om datorn från HD0 (ATA) visas kortets BIOS och därefter händer ingenting tills hårddisken tröttnar på att söka och lägger sig i någon sorts viloläge. Den enda åtgärden är omstart. Samma sak händer om jag anger SCSI som startalternativ.

Av ren slump tar jag efter några startförsök bort datakabeln från SATA-disken och gör ett nytt startförsök från HD0 varvid XP går igång som vanligt sedan kortets BIOS visats en stund. När jag nu sätter i datakabeln igen med datorn gående dyker den klonade SATA-disken upp och är fullt användbar att lagra på.   Testar igen att starta med kabeln i -- datorn hänger!

I detta läge plockar jag fram minnespinnen på vilken jag lagt kortets flashbios och drivrutin och pluggar in pinnen i USB för att ev ladda om drivrutinen. SATA-datakabeln inkopplad i disken. Omstart.

Givetvis startar alltihopa nu hur lätt som helst. Jag testar några gånger med och utan "datakabel i" och "kabel ur" samt "minnespinne i" och "minnespinne ur" med samma resultat: för att kunna starta XP så att jag kan se SATA-disken MÅSTE PINNEN VARA I eller så måste kabeln sättas i EFTER UPPSTART. Det går faktiskt även bra att starta med en extern USB-hårddisk inkopplad!

Minnespinnen innehåller en del olika "boot"-filer sedan jag försökt att göra den "boot-bar" i st f en diskett. Kan någon av dessa ställa till detta problem som egentligen gör att ett problem löses. Min önskan är ju att det skall fungera UTAN minnespinne och med datakabeln i.

Kan någon förklara för mig vad som händer och gärna vad jag skall ändra på eller var jag skall skriva om startordningen eller något sådant. Gärna också så att jag kan få datorn att boota från den nya SATA (SCSI) -disken.

Lasse

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Hårddisken har hitttats och konfigurerats m h a DiscWizard och, för att se hur det fungerade, klonade jag ATA diskens två partitioner till SATA-disken.

Nu har jag läst igenom 2 gånger och man måste ju börja någonstans i BIOS mysterier... ;)

Den här cloningen måste ha gjort att det finns 2 systemdiskar i burken...

Sen är det att lusläsa alla BIOS inställningar för just den här BIOS mjukvaran.

Om jag uppfattat det rätt så kan det bli mycket kostigt om det är så och att

man behöver en boot manager för att hantera det här.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, det är riktigt. I detta scenarirot finns det två eller tre diskar med XP-system. Kopplar jag ur dem stannar datorn i sökläge sedan SATA-kortets BIOS-namn visats och efter "Verifying DMI Pool Data" om minnes pinnen INTE är i och i programmet FixNTLDR som finns på pinnen om den ÄR I. Detta prog ger ju då olika förslag på var NTLDR. Dock inget som leder vidare till SATA-disken. BIOS försöker boota från SCSI.

/L

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 2 weeks later...

Ja, nu har jag löst det i alla fall.

Problemet var tydligen att SATA-Link drivern inte hängde med XP-installationen efter första ombootningen vid installationen och då kunde det inte komma åt den nya hårddisken för att fortsätta installationen. Detta löstes lätt med Nlite där drivern kopierades in.

Sedan går det bra både att läsa och skriva på disken liksom att boota med den om den går ensam i datorn. Oberoende av vad BIOS anger som bootdisk. Finns det flera diskar i datorn går det att fixa startordningen med hjälp av redigering av "boot.ini" på första disken. Tycks dock kunna bli problem för det har hänt att XP själv har redigerat tillbaka till "grundalternativet" utan att "fråga mig om lov".

Varför minnespinnen spökade till det var nog att det även på den låg en version av "boot.ini" som dock pekade på helt galen startdisk.

Så var det med det!

Lasse

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laddar...