Jump to content

Externa hårddiskar/usb-minnen/backup


Recommended Posts

Denna som jag upplever hysteri på att man skall skaffa minne mer minne mest minne har nu drabbat en mej närstående,läser olika datortidningar ofta, både i pappersform och på nätet, även dom flesta sajter som inte handlar om datorer, skriker ut " skaffa mer minne / gör backup .

Har lagt program på usb-minne för att ha tillgängligt vid ominstallation, men ärligt talat så ,hur ofta krachar en dator, och hur många ggr har programmen i usb-minnet då inte uppdaterats, dom flesta har ju 2 datorer eller kompisar med dator, är det då inte bättre att installera färska program/ nya versioner istället för gamla som uppdateras ? enda vettiga att spara är som jag ser det virusprogram så man slipper gå ut på nätet utan skydd. Foton kan ju vara bättre att spara i extern hårddisk/usb-minnen än i fotoalbum, men film o musik och annat finns ju alltid tillgängligt dygnet runt på nätet.

Hysteri eller ej angående minne/mer minne/mest minne ???

Edited by Malou
Tråden flyttad till => Allmänna datorfrågor och -diskussioner
Link to comment
Share on other sites

Tja vad skal man säga, du har rätt i delar av stycket, men idag har riktigt många stora samlingar av foton och olika dokument sparade på sin data och att ha extern backup eller kopia är viktigt då återskapande vid en krasch kan vara mycket svårt och om det skickas till specialist, mycket dyrt.

Så att investera 500 - 1000 kronor på någon extern enhet till sådan säkring är bra, att bli av med flera års minnen, foto, brev och dokument kan nog ge envar där kan föreställa sig eländet, kalla kårer.

Link to comment
Share on other sites

Hysteri eller ej angående minne/mer minne/mest minne ???

Om det är RAM-minne du syftar på, kan man bara konstatera att i princip varenda fabriksbyggd dator som säljs i standardutförande i dag, säljs med väldigt snålt tilltaget minne! Anledningen kan man bara spekulera i, men det lutar väl åt att industrin vill skapa "serviceintäkter". Så nej.... någon hysteri är det inte frågan om! Alla som någon gång har utökat ramminnet i en standarddator, vet att systemet fungerar rejält mycket snabbare och bättre efteråt.

Vad gäller backup, så är det helt klart viktigt att ha en färsk, uppdaterad backup på alla personliga filer... allt annat kan ersättas. Var man sedan förvarar backupen är av mindre vikt... extern disk, annan intern disk, nätdisk, usb-minne, cd/dvd... välj själv!

Edited by e-son
Link to comment
Share on other sites

Ingen av er nämner drivrutiner eller program typ " ccleaner/adobe + andra tillägg/webbradio/fotoprogram och diverse, har läst att det för att spara tid är bra att ha allt i en backup, men vad tar inte det i tid att uppgradera / uppdatera + att vissa program behöver avinstalleras innan nyinstallation av ny version.

Link to comment
Share on other sites

Det finns jo olika program där "hämtar ut" de drivrutiner det finns installerade på datorn och sparar dessa i en mapp på valfritt ställe/enhet, något det kan vara bra att ha tillhanda vid en ominstallation.

Dessutom kan det vara en god vana att spara en kopia av alla installerade program i en mapp på en annan disk så de finns tillhanda efter en eventuell nyinstallation av operativsystemet.

För egen del använder jag flera av ovannämnda lösningar och har dessutom en "Image" dvs. en spegling av min systemdisk med operativsystemet, det gör att jag kan komma igång efter ett missöde på en halvtimme, eller om jag kanske får byta hårddisken (haveri eller uppgradering till större) kan köra in mitt Image och boota upp utan att ominstallera operativ och program.

Link to comment
Share on other sites

Kopierar och sparar allt, då och då, kanske var tredje månad och oavsett ålder på program, dokument mm. Använder 2 externa USB-diskar och CD eller DVD till detta.

Vilken nytta jag haft av detta är svårt att säga, då inga av mina datorer hittills har kraschat, men det känns OK att veta att det finns backupper på det mesta.

Ungefär som med försäkringar allmänt, man har dom, men kanske aldrig behöver utnyttja dom, men dom finns där, utifall.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...