Jump to content

Datorn hänger sig


carjoh

Recommended Posts

Hej! Har nyligen ( i helgen) fått problem med min stationära dator. En Fujitsu Amilo, med windows xp, ca 5-6 år gammal. Den hänger sig i olika skede, ibland i uppstarten, ibland innan skrivbordet, ibland inne på skrivbordet. Efter kanske 50 omstarter kunde vi använda den ett tag igår, men sedan hänger den sig igen. Jag förstår att det är helt omöjligt att kunna säga vad det är utan "undersökning". Min fråga är egentligen om ni tror att det ens är lönt att lämna in den?

Mvh Carina

Link to comment
Share on other sites

För mig så låter det som strömförsörjningsproblem. De två vanligaste anledningarna är att nätaggregatet har åldrats så mycket att det levererar för lite ström och att moderkortets kondensatorer har blivit dåliga med åren. Ett nytt nätaggregat kostar från 500 kronor. Men om det är moderkortet så är det svårt att byta bara det eftersom det idag är svårt att hitta moderkort som fungerar ihop med 5-6 år gamla processorer och då kan det bli inköp av moderkort, processor och RAM-minnen samt troligen nytt nätaggregat. Det gör att kostnaden ramlar iväg till minst 2000 kronor med de billigaste processorerna och det är ju inte så väldigt långt från en ny enkel dator.

Uppgraderingspaket:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=337020

Ny billig dator:

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=s415...ams=k=s41519434

Du kan själv kolla om kondensatorerna på moderkortet har blivit dåliga. De ser ut som små torn och ska vara platta och rena upptill och det ska inte ha läckt något nertill. Du kan se bilder på dåliga kondensatorer på http://www.badcaps.net/ och http://www.badcaps.net/pages.php?vid=5

Link to comment
Share on other sites

...å andra sidan, kan det vara så enkelt som att en 5-6 år gammal dator behöver ominstalleras! Särskilt om underhållet är lite eftersatt och definitivt om den aldrig installerats om tidigare. En vanlig rengöring av burken kan också tänkas hjälpa!

Edited by e-son
Link to comment
Share on other sites

Lustigt att ni säger det med rengöringen, för det var faktiskt efter dammsugning som det gick "att komma lite längre" innan den hängde sig igen. Trodde att det bara var en tillfällighet. Tog loss det blå röret med en fläkt inuti och där låg ju en hel del damm, samt även där röret mynnade, + allmänt dammigt.

Pratade nyss med en datakille, (alltså en reperatör) som menade att det kan ev vara något med kylsystemet, eftersom den går lite längre nu efter dammborttagning. Skulle isåfall nog inte bli så dyrt. Får väl ge det en chans.

Har försökt sköta underhållet, med diskfragmentering, uppdateringar, diskrensningar, allmänna rensningar mm, ofta. Men det är kanske mer än så man ska göra... Ominstallation vill jag helst slippa, en del av barnens SIMS- spel mm går ju förlorat då.

Tack för ert intresse! Man kan alltid räkna med snabba svar här = kanonservice!

Mvh Carina

återkommer hur det går...

Edited by carjoh
Link to comment
Share on other sites

Hej!

En återrapportering.

Det var mycket riktigt så som du skrev Cecilia, kondensatorerna såg inte bra. Hade börjat läcka. Eftersom det inte är ekonomiskt att göra vid så får det bli en ny dator ( till barnens förtjusning...). Så nu börjar resarch ...

Som sagt: tack för ert intresse.

Mvh Carina

Link to comment
Share on other sites

Som information-> En kondensator fungerar ungefär som ett batteri som kan laddas upp och laddas ur.

Nu kanske detta hör lite grann till ovanligheterna att kondensatorer råkar ut för dessa haverier på rellativt nya kretskort (Ju äldre grejerna är och beroende på en hög belastning så ökar också riskerna)

Speldatorer och datorer med mycket yttre kopplad utrustning inom multimedia (ljud & bild) riskerar självklart att ligga mer i riskzonen än en vanlig enkel dator som man kanske kör lite lättare program på som arbetsdator.

Att titta efter elektrolyt som läckt ut pga deformering, det kan ju ge en visuell första indikation på att kondenatorerna är på väg eller redan har gått sönder. Även en frään doft ifrån datorn är en bra indikator .Helt riktigt övervägande sålänge issolations-materialet består av just elektrolyt tillsammans med aluminiumoxid. Nu är ju denna typ av kondensator väldigt vanligt förekommande i praktiskt taget all elektronik som tillverkats i modern tid, men det finns också en rad andra typer av kondensatorer i skiftande färger & former. Finns även flera olika typer av kondensatorer av denna formen som näms i tråden och där vissa av dessa är mer ömtåliga än andra för bl.a överbelastning och felriktad spänning mellan polerna. Något & fundera på inför byte av eventuellt nätagregat kanske då det kan straffa sig & maxa på i allt för stor utsträckning. Alltid bra & ha koll på Kapacitansen och Resistansen!

En tankeställare ifråga om "deformering i toppen"..Finns kondensatorer som är lite runda redan ifrån tillverkningen.

Tipps! Öppna lådan då den är ny och ta lite bilder på nära håll..Alltid bra & ha som referens ifall något händer längre fram & jämföra med.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...