Jump to content

Windows 7 frysnings problem


popi
 Share

Recommended Posts

Problem

Hej!

Jag vill börja med att påtala att jag är långt ifrån expert men jag har allmän datorvana och kan komma att skriva konstiga termer i denna post. Jag hoppas att ni har överseende med detta och hjälper mig lösa detta mystiska problem.

Jag är dessutom ledsen om en liknande tråd har startats här gällande detta som jag har missat.

Systemet som jag kör har fungerat klockrent fram till förra veckan. När jag startade upp datorn fick jag ett meddelande från något raid monitoreringsverktyg

One or more raid drives has failed please backup information from your drive

Med hast säkerhetskopierade jag saker som jag ville ha kvar till en USB.

Med en omstart av datorn fick jag se, rätt som det är en av diskarna i Raid 0 misslyckad.

För att se om det bara var någon konstig engångshändelse tog jag bort raiden, skapa en ny Raid 0:a och det fungerade.

Installationen av Windows 7 gick dessutom väl och jag använde datorn en hel dag utan problem.

Dagen efter när jag boota upp datorn så hade samma problem uppstått en av diskarna failade.

Naturligt så funderade jag på om det inte var fel på just den disken. Så jag tog bort raid partitionen och körde diskarna löst, med OS på ena disken. Men självklart efter installationen så fryser datorn när man väl är inne i operativet (efter 1-60min). Det förankrade teorin om att en av diskarna var kaputt. Så jag installerade OS på andra disken med förhoppningar om att det skulle lösa problemet, men tyvärr hängningar där med.

När jag pratar om hängningar menar jag att det inte går att göra något förutom att boota om datorn. Detta sker oftast mellan 1-60 minuter ovasett arbetsbelastning.

För att utreda om det var något fel med bägge diskarna tog jag fram mina gamla diskar tryckte in dem raida och installera W7, självklart hänger datorn där med.

Jag provar att installera viktiga uppdateringar från Windows Update och det förvärrade saken. Datorn förde ett sådant oväsen av sig i hörlurarna samt hänger sig direkt vid uppstart.

Mina teorier om dåliga diskar verkar ha fallerat så jag googlade lite och någon konkret beskrivning på just det här problemet hittade jag inte. Men många verkar ha problem med frysningar i Windows 7. Dessutom hittade jag något vagt om att de senaste Intel Raid Matrix 8.9 tillförde till problemet.

Det som jag skulle möjligtvis kunna göra är att installera Windows XP för att se om jag får samma hängningar (blir väl dagens projekt). Eller nedgradera till Intel Raid Matrix 8.8 som tydligen fungerar mycket bättre. Men då får man se till att den där nedrans windows update inte uppdaterar viktiga uppdateringar automatiskt.

När jag bootar upp datorn idag verkar systemet fungera. Inga hängningar än så länge. Jag tittade snabbt i eventloggen och såg att det fanns 1 Critical errpr och det var 41 Kernel - power. Jag antar att det är själva frysmomentet när jag var tvungen och boota om datorn.

Är det någon som haft eller har liknande problem? Jag är evigt tacksam för all hjälp.

Ursäkta för svenskan om jag skrivit lite kontigt.

Som ni ser är det detta problem en kombination av hårdvara/mjukvara/OS så jag visste inte vart jag skulle lägga denna tråd hoppas att jag landat någorlunda rätt.

Specs.

Asus P5B Deluxe

Nividia 9800 GT (Asus)

Kingston HyperX 1024MB PC-6400 800Mhz (x4)

Intel Core Duo E6600 2,4GHz

Samsung F1 HDD 750GB (x2 RAID 0)

Windows 7 professional x64

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Först och främst är jag absolut ingen RAID entusiast eller speciellt kunning,

men efter att ha läst trådar på

http://communities.intel.com/thread/5036?start=270&tstart=0,

med flera, och följt flera av dem, så framkommer ju din egen slutsats som den riktiga:

"nedgradera till Intel Raid Matrix 8.8 som tydligen fungerar mycket bättre",

ser ju ut som det bästa valet. Tom till 8.7, kanske.

Uppenbarligen hade många likartade problem med drivrutinen, som du.

Ja du får väl hålla efter Windows Update då!

Men det finns säkert flera här som kan komma på något!

Mvh

Mats H

Link to comment
Share on other sites

Nix har inte installerat Jmicron men ska göra och se om det hjälper

Edit

Tack Matc för länken då kanske jag slipper byta ut diskarna. Dock undrar jag vart jag fick Intel Matrix 8.9 ifrån då jag inte manuellt uppdaterat det? Kom den med någon uppdatering som windows update gjorde? (Jag är väldigt dålig användare av det där läser sällan vad uppdateringarna för med sig)

Edited by popi
Link to comment
Share on other sites

Nix har inte installerat Jmicron men ska göra och se om det hjälper

Edit

Tack Matc för länken då kanske jag slipper byta ut diskarna. Dock undrar jag vart jag fick Intel Matrix 8.9 ifrån då jag inte manuellt uppdaterat det? Kom den med någon uppdatering som windows update gjorde? (Jag är väldigt dålig användare av det där läser sällan vad uppdateringarna för med sig)

Det kan du kolla via Kontrollpanelen/System Säkerhet/Windows Update/Installerade uppdateringar

Link to comment
Share on other sites

Generellt är det viktigaste att gå till hemsidan för moderkortets tillverkare och ladda hem samt installera alla drivrutiner och programvara som finns där. Det är bättre att ha en för mycket än en för lite, när det kommer till moderkortsdrivrutiner.

Link to comment
Share on other sites

Problem

Hej!

Jag vill börja med att påtala att jag är långt ifrån expert men jag har allmän datorvana och kan komma att skriva konstiga termer i denna post. Jag hoppas att ni har överseende med detta och hjälper mig lösa detta mystiska problem.

Jag är dessutom ledsen om en liknande tråd har startats här gällande detta som jag har missat.

Systemet som jag kör har fungerat klockrent fram till förra veckan. När jag startade upp datorn fick jag ett meddelande från något raid monitoreringsverktyg

"One or more raid drives has failed please backup information from your drive"

Med hast säkerhetskopierade jag saker som jag ville ha kvar till en USB.

Med en omstart av datorn fick jag se, rätt som det är en av diskarna i Raid 0 misslyckad.

För att se om det bara var någon konstig engångshändelse tog jag bort raiden, skapa en ny Raid 0:a och det fungerade.

Installationen av Windows 7 gick dessutom väl och jag använde datorn en hel dag utan problem.

Dagen efter när jag boota upp datorn så hade samma problem uppstått en av diskarna "failade".

Naturligt så funderade jag på om det inte var fel på just den disken. Så jag tog bort raid partitionen och körde diskarna löst, med OS på ena disken. Men självklart efter installationen så fryser datorn när man väl är inne i operativet (efter 1-60min). Det förankrade teorin om att en av diskarna var kaputt. Så jag installerade OS på andra disken med förhoppningar om att det skulle lösa problemet, men tyvärr hängningar där med.

När jag pratar om hängningar menar jag att det inte går att göra något förutom att boota om datorn. Detta sker oftast mellan 1-60 minuter ovasett arbetsbelastning.

För att utreda om det var något fel med bägge diskarna tog jag fram mina gamla diskar tryckte in dem raida och installera W7, självklart hänger datorn där med.

Jag provar att installera viktiga uppdateringar från Windows Update och det förvärrade saken. Datorn förde ett sådant oväsen av sig i hörlurarna samt hänger sig direkt vid uppstart.

Mina teorier om dåliga diskar verkar ha fallerat så jag googlade lite och någon konkret beskrivning på just det här problemet hittade jag inte. Men många verkar ha problem med frysningar i Windows 7. Dessutom hittade jag något vagt om att de senaste Intel Raid Matrix 8.9 tillförde till problemet.

Det som jag skulle möjligtvis kunna göra är att installera Windows XP för att se om jag får samma hängningar (blir väl dagens projekt). Eller nedgradera till Intel Raid Matrix 8.8 som tydligen fungerar mycket bättre. Men då får man se till att den där nedrans windows update inte uppdaterar viktiga uppdateringar automatiskt.

När jag bootar upp datorn idag verkar systemet fungera. Inga hängningar än så länge. Jag tittade snabbt i eventloggen och såg att det fanns 1 Critical errpr och det var 41 Kernel - power. Jag antar att det är själva frysmomentet när jag var tvungen och boota om datorn.

Är det någon som haft eller har liknande problem? Jag är evigt tacksam för all hjälp.

Ursäkta för svenskan om jag skrivit lite kontigt.

Som ni ser är det detta problem en kombination av hårdvara/mjukvara/OS så jag visste inte vart jag skulle lägga denna tråd hoppas att jag landat någorlunda rätt.

Specs.

Asus P5B Deluxe

Nividia 9800 GT (Asus)

Kingston HyperX 1024MB PC-6400 800Mhz (x4)

Intel Core Duo E6600 2,4GHz

Samsung F1 HDD 750GB (x2 RAID 0)

Windows 7 professional x64

Du har känd problem med Intel Matrix Storage Drivers , OM DU LADDAR NÄR DE SENASTE FROM INTEL kommer problemet att försvinna

Glöm inte Chipset drivers med

länk:

Storage Drivers

http://downloadcente...Intel%c2%ae+RST)

Chipset

http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Chipsets&ProductLine=Chipset+Software&ProductProduct=Intel%c2%ae+Chipset+Software+Installation+Utility

Edited by Adrian_se
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...