Jump to content

Problem att installera äldre version av XP pro


Benny Guldfot

Recommended Posts

Jag har en dator som jag enbart använder som musikdator. För ett tag sen kraschade min hårddisk så jag köpte en ny och installerade windows XP sp3 istället för den äldre version av xp pro som jag använde tidigare.

Jag upptäckte nu att datorn blev ganska mycket segare när jag gjorde musik. Jag kunde inte alls använda lika många synthar och effekter på låtarna som förut och vissa låtprojekt kunde jag inte ens öppna längre, datorn klarade inte av dem. Jag tror att detta möjligtvis kan bero på att den nyare versionen av XP kräver mer minne vilket gör att datorn går trögare. Oavsett vad det beror på så vill jag återinstallera min gamla setup som fungerade perfekt.

Så.. för att återställa ordningen tänkte jag installera om min gamla XP-version så att datorn ska fungera exakt så fläckfritt som den gjorde förut.

Nu till problemet:

När jag försöker installera mitt gamla XP så meddelar datorn att ett annat operativsystem finns på partitionen. Jag formaterar datorn för att ta bort det gamla operativsystemet (alltså XP sp3). När formateringen är klar fortsätter installationen med att installationsprogram kopieras etc. Sen startar datorn om för att fortsätta installationen.

Men nu kommer efter ett tag samma meddelande fram om att jag har ett annat operativsystem på datorn! alltså måste jag formatera om datorn ännu en gång. Jag har nu formaterat datorn tre gånger i hopp om att XP sp3 ska försvinna... men det fungerar ej. Det går runt i en loop som jag inte kommer förbi.

Jag vet inte vad detta beror på. När jag formaterar datorn borde väl allt försvinna, inklusive det gamla operativsystemet?

En anledning till problemet kan vara detta: Jag har en hårddisk på 320gig men när jag använde det gamla XP:t kunde datorn enbart känna av ca 130 gig. Enligt killen i min datorbutik berodde detta på att jag hade en äldre XP-version. När jag installerade det nya XP sp3 så kunde jag använda hela hårdisken.

Kan det då vara så att XP sp3:t ligger på en del av hårddisken som det gamla XP:t inte känner av? att det därför inte går att radera det gamla operativssystemet (jag använder ju den gamla XP-versionens installationsskiva när jag formaterar)? Eller kan det bero på något annat?

Och finns det något annat sätt att formatera hårddisken på än vid nyinstallation? t ex att jag installerar XP sp3 igen och formaterar hårddisken via XP sp3 och sedan installerar den gamla XP-versionen.

Jag behöver verkligen mitt gamla XP, i nuläget kan jag inte öppna flera låtmixar (som är fulla av kanaler, synthar och effekter som kräver mycket av datorn) och datorn är därför i stort sett oanvändbar.

Ett rätt komplicerat problem... i alla fall för mig. Finns det någon här som har någon idé till hur jag kan göra?

Tacksam för svar

Link to comment
Share on other sites

Om du har datorn ansluten till internet så kan det ju vara bra att veta att den 13 juli är sista gången som XP utan SP3 får några säkerhetsuppdateringar. Därefter lär det väl bara dröja ett par månader innan det finns kända säkerhetshål i datorn och risken för att datorn blir infekterad ökar markant.

När datorn startar om under installationen så trycker du väl inte på någon tangent för att starta från CD-skivan? Ta gärna ut CD-skivan i samband med omstarten för säkerhets skull.

Du har väl en möjlighet att välja hur stor partitionen för XP ska vara under installationen. Där kan du ju se till att välja t ex bara 50 GB.

En annan möjlighet är att uppgradera datorn med lite mer RAM-minne.

Link to comment
Share on other sites

Det bästa är att ta bort alla gamla partitioner, eventuella återställningspartitioner och därefter utöka volymen innan man formaterar och installerar om ett operativ (anpassad), eller om man bara ska byta operativsystem, på så sätt slipper man påverkan från dessa delar av disken. Eller partionera om den helt.

Detta ovan, i synnerhet om det är en fabriksinstallerad dator, med någon slags återställning.

Edited by OlleBull
Link to comment
Share on other sites

ok. Jag har inte internet på datorn, den är enbart en musikdator. Har inte ens word på den. Det innebär kanske att den borde gå att tweaka rätt ordentligt?

Ska prova att ta bort partitionen C: då. Frågan är bara om jag kan göra det med den äldre xp-versionen, i och med att den bara känner av 137 gig av hårddisken. Då kanske inte allt raderas?

Kan det fungera bättre att boota med xp sp3-CD´n, ta bort partitionen, avbryta installationen innan den hunnit börja och sedan installera det gamla xp:t?

Link to comment
Share on other sites

Förresten, kan jag ta bort partitionen via installationsprogrammet eller måste jag göra det inne i windows? tittar på en microsoft support-sida och där tyder det på det senare. I så fall får jag installera XP sp3, ta bort partitionen och sedan installera gamla xp:t...?

Link to comment
Share on other sites

Har du inga planer på att koppla datorn till Internet så kan du helt enkelt boota på den ursprungliga XP-cd´n och innan du startar installationen ta bort varenda partittion du ser. Du får då ett enda stort opartitionerat utrymme på hela diskutrymmet, och det är där du skall starta installationen. Behövs varken partitionering eller formatering... installationsprogrammet sköter det automatiskt åt dig.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Cecilia skriver;

"Om du har datorn ansluten till internet så kan det ju vara bra att veta att den 13 juli är sista gången som XP utan SP3 får några säkerhetsuppdateringar"

Så om man som jag har en XP skiva med endast SP1 på skulle man få stora problem? Eller räcker det med att man har SP3 på hårddisken och kör den filen efter man installerat Windows XP?

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle tro att det fortsätter att vara möjligt att ladda ner service pack 2 och 3 för det går ju fortfarande att ladda ner SP 1 http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=0136E5F8-1684-4202-B2D0-C6A43430F12A&displaylang=en . Dvs det är inte nödvändigt att själv spara en kopia av SP 3, i alla fall så länge som det handlar om tiden fram tills att all support av XP tar slut (2014).

Link to comment
Share on other sites

Hej Benny!

Som många gamla XP användare vet så tillhör de nog allmänn kännedom att installationsförloppet ibland kan hänga sig av endera anledningen.

För mej låter det som ett MBR slot ligger registrerat via partitionen som tidigare använts och som därför ger dig infon om att ett operativsystem redan finns installerat.

(MBR slot= Startväg in till 1st partition.)

Därtill bör nämnas att när man låter formatera om en hårddisk så raderas aldrig själva filerna som ligger på hårddisken utan enbart dess sökvägar fram till filerna.

Dessa kommer ligga kvar fram t.o.m något program eller Windows skriver data till hårddisken och just den plats där den gamla filen ligger lagrad.

Först då kan man annsé filen som överskriven och raderad eller viss del utav den.

Vad säger ni andra om & låta skriva över hela hårddisken vid ett fall som detta?

Finns ju bootbara CD skivor man kan göra själv och starta ifrån som innehåller överskrivningsverktyg och som raderar ut gamla spår på disken inkl. startsektorn.

Då ska inte datorn kunna klaga på något efteråt, eller hur?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...