Jump to content

Hårddisk!


Recommended Posts

Det är lite beroende på vilken Windows-version du har. I XP kan man inte göra så mycket med de program som medföljer XP utan då behöver man ha andra partitioneringsprogram. I Vista och Windows 7 kan man i programmet Diskhantering krympa C: så att det blir ett tomt utrymme på hårddisken och i det skapa en ny partition.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Föreslår du tittar närmare på något utomstående partitionerings-program liknande dessa:

Partition Wizard Home Edition 5.0

EASEUS Partition Master Home Edition

Egentligen så är de inte så svårt som de låter. Om nu är fallet att där bara finns ett styck operativsystem installerat på datorn, så handlar ju allt bara om & skapa en styck till partition vid sidan om den partition som redan finns.

Se bara till så där finns tillräckligt med utrymme först för båda partitionerna på disken.

I annat fall får du krympa partitionen som redan ligger där med enhets-bokstav C till lämplig storlek.

Därefter skapar du en partition på "unallocated" kvarvarande yta intill C partitionen.

Beroende på hur du har tänkt använda denna nya enhet D, så blir nästa steg att formatera den nya partitionen.

Kanske du planerat & köra Windows på den, isåfall bör du välja filsystemet NTFS som formaterings alternativ.

Vilken enhets-bokstav som du väljer att använda till denna nya partition, det är fritt att välja sålänge det inte hamnar i konflikt med andra enheter som oftast används som CD enhet med flera.

Helt normalt också att den nya enheten inte dyker upp i utforskaren förrens datorn har startats om, den saken brukar lösa sig helt av sig självt om du använder programmen som nämdes tidigare och inte Windows egna inbyggda.

En regel kommer man däremot aldrig ifrån - Den enhet som används till installerat operativsystem och där man befinner sig inloggad för stunden, den får automatiskt enhetsbeteckningen C.

Efter den nya partitionen blivit döpt med en enhets-bokstav och blivit formaterad så är de klart om allt gått bra.

Fritt fram för antingen spara filer, dokument, program eller låta installera ett operativ-system till parallellt med ditt nuvarande om du vill. I annat fall så ingår också möjligheten att ifrån installations-programmet i t.ex Windows skapa ny partition och formatera den samma men däremot inte krympa ner en redan befintlig vid sidan om och där kommer dessa utomstående partitionerings-programmen in i bilden som ett hyggligt alternativ istället.

Hoppas allt ger sig :)

Link to comment
Share on other sites

Du behöver inte formatera C: där Windows ligger utan det är den nya partitionen (D: eller vad den nu kommer att heta) som ska formateras innan du kan börja använda den. Däremot finns det alltid vissa risker när man håller på med partitioner och om man har otur, t ex om strömmen går, kan det sluta med att man har en dator där Windows inte kan starta så man ska alltid vara beredd på att man kan behöva ominstallera Windows.

Link to comment
Share on other sites

Så jag måste formentera datorn för att kunna göra det? jag hade ju tänkte spara lite drivrutiner än att ladda ner de hela tiden.. jag har ju då xp pro.

Helt riktigt som Cecilia skrivit här tidigare, partitionen/enheten C: behöver enbart krympas ner för att ge plats åt den nya partitionen/enheten "D" // men bara om detta behövs.

Skulle det vara så att där redan finns gott om plats, ja isåfall behöver du ju inte göra några åtgärder alls på partition C.

Det tål att nämnas mer än en gång att man ska vara försiktig med vad man väljer & göra på C enheten.

Det är ju på sätt & vis just den grenen du sitter på och den vill man ju helst inte såga av -

Windows kan ju efteråt inte startas normalt om de vill sig illa även om den egentliga skadan inte är speciellt stor.

"Lite beroende på hur & vad som tidigare gjorts" så finns de ett sätt som kan vara värt & prova innan man ger upp och om skadan är ett faktum.

Sällan detta näms men har väl blivit lite mer uppmärksammat genom alla dessa partitionerings-program som blir allt vanligare att folk börjat använda sig utav som Paragon, EASEUS m.fl.

Man kan försöka att reparera skadan med hjälp utav en bootbar/startbar CD eller DVD (som man kan göra själv).

Finns mängder av dessa image .iso filer tillgängliga att själv ladda ner från nätet.

Även i vissa sammanhang också kallat Live-program som enkelt ger dig möjligheten till att låta bränna avbilden (iso'n) ner på egen skiva.

Lika självklart som det är vad gäller skydda sig ifrån skada/förlust i Windows genom ordna Backup och Säkerhets kopior, så har man allt & vinna på att också förbereda sig lite och ha några av dessa reparations-program brända på CD/DVD m.fl format i beredskap om olyckan skulle vara framme och Windows inte kan starta längre.

Det som då kommer till hjälp i Rottis1's fall blir uppfinningen att kunna starta ett partitionerings-program i ej inloggat läge utanför Windows och utan att Windows körs på datorn och du får därigenom en andra chans att åtgärda vad de nu var som kan tänkas ha orsakat missödet på enhet C...Rebuild/update MBR, repair partition-table, master file-table, testa & kontrollera partitioner från felaktigheter, ändra aktivera/inaktivera partition, ändra enhets-bokstav & volymbeteckningar - ID nummer m.m.

Iso-filerna hittas oftast på programtillverkaren's egna sida eller kan göras innuti en del utav dessa vanligt förekommande program. (Titta efter bootable/bootbar/startbar CD).

Eller laddas ner ifrån fristående geeksidor/bloggar på nätet som denna:

HIREN's BootCD ( .zip)

Innehållande ett 60talet nyttoprogram för olika ändamål på samma CD.

Bränn avbildningen på lämplig skiva // Låt skivan ligga instoppad i släden då datorn startas // Vid start ögonblicket/Post skärmen, välj starta med skiva för att komma till programmen i offline-läge där enbart RAM minnet används.

Du befinner dig nu på skivan och utanför datorns hårddisk(ar) & jobbar gentemot aktuell hårddisk.

Därtill ska ju också nämnas att Windows egen installations skiva innehåller hjälpmedel, Återställningsverktyget i XP bl.a och genom Windows 7 så finns där ändå fler förbättringar som kan hjälpa till.

En annan lösning kan ju också va att spara ner saker till annat medium som USB-minnen, bränna på skiva om det bara rör sig om några enstaka GB som krävs...Mycket av allt detta extra jobbet med partitioner undviks ju enkelt då.

Edited by Opptokoppter
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...