Gå till innehåll

Säkerhet hos dagens mobil


Stim

Recommended Posts

Ja, mobilerna blir ju allt mer lik datorer och undrar hur säkerheten egentligen ser ut. Är iPhone säkrare än andra? Vilka erfarenhet har ni och har ni drabbats av virus och annat, hur skyddar ni er osv.

Lite citat och text från två länkar värt att tänka på:

Mobilen används inte längre bara för att ringa med och skicka meddelanden. Vi utför arbetsuppgifter, sparar dokument och skickar e-post till kolleger över hela världen.

Problemet med mobiltelefoner är att de inte erbjuder samma säkerhet som bärbara datorer. Det finns som regel inga hinder för att man ska komma åt en tillfällig mobil innehållande meddelanden, telefonnummer, e-post och lagrade dokument.

Datorer är ofta utrustade med virusskydd och brandvägg och i vissa fall krypteringsfunktioner för att säkra den information som sparas på datorn. Bärbara datorer har ofta också avancerade inloggningsrutiner som hindrar obehöriga från åtkomst

De flesta mobiltelefoner saknar både virusskydd och brandvägg. Informationen som lagras är inte krypterad eftersom det bara är själva överföringen till företagets interna system som krypteras

http://www.ergogroup.se/default.aspx?path=%7B75AA6A98-E1BF-4C63-8B08-1DFE563D5F9A%7D

Säkerhet på iPhone ett allt större problem

Säkerhetsproblematiken är förstås ett viktigt ämne. Men att använda iPhone som språngbräda för att tala om problemet är väl lite att ta i. Jag inbillar mig i alla fall att Android, Symbian och Windows Mobile har i princip samma problematik. Vi lägger in mer och mer personlig information i våra mobila prylar vilket gör att skadliga program som maskar och liknande gör saken allvarlig. En annan sak som är att ta i är rubriken "Bristande säkerhet kan lura din iPhone". Jag vet att jag inte är världens bästa rubriksättare, men att lura en iPhone går inte! Den har ju inget medvetande...eller är det bara en datornörd som tänker så?

Det finns all anledning att tänka över det här. Det är inte bara i våra mobiler vi slänger ut personlig information, Facebook är ett och överdrivet talande exempel på hur människor offentliggör sitt privatliv. Riskerna ligger i att det är svårt att överblicka vilka konsekvenser som ett potentiellt angrepp från exempelvis en mask är. Vi kan inte förutspå exakt vad man kan använda all data till.

Förutom att hämta information så man kan spamma så finns ju andra användningsområden för de som ligger bakom en mask. Det kan vara politiska skäl för smutskastning eller åsiktsregistrering. Det är full möjligt att genom Facebook, kontaktlistan i telefonen, skickade och mottagna SMS, mail och så vidare skapa sig en ganska bred bild av en människa.

Tanken är inte här att spekulera vilt utan bara ta tillfället i akt och tänka lite över de problem som faktiskt kommer med det fantastiska med det mobila livet. Vi är friare, rörligare, men samtidigt så olåst till fasta punkter att vi måste ta med mer och mer av vårt liv ut på nätet och i våra mobila prylar.

http://www.omiphone.se/index.php/artiklar/fordjupning/sakerhet-pa-iphone-ett-allt-storre-problem

Lite också om Jailbreaka (också från andra länken)

Utöver det handlar det om att inte Jailbreaka. Även det innebär massa sköna saker att göra en Jailbreak och på så sätt frigöra systemet skapar det problem. Den mask som nämns i DNs artikel spreds sig bara till Jailbreakade iPhones. En mask har tämligen svårt att sprida sig på samma sätt via program som godkänts av Apple. De kollar ju varje program som släpps på App Store
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...