Gå till innehåll

radera filer ?


Nilsson

Recommended Posts

Läste på pc för alla om detta: När du raderar en fil på din pc så försvinner den inte fysiskt från hårddisken, endast referensen till filen raderas.

Hur kan jag se till att alla de filer som jag raderat och trodde att de var borta helt från datorn försvunnit, men de är fortfarande någonstans i hårddiksen, så hur ska jag rensa de helt o hållet ?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det du skulle kunna göra är att först flytta filerna till papperskorgen, sedan radera och skriva över utrymmet som tillhör papperskorgen... då bör rimligtvis filerna och ev hänvisningar vara borta.

Men å andra sidan finns det program som återställer överskrivet utrymme också, beroende på hur många gånger det är överskrivet och hur mycket pengar någon vill betala för att få tillbaka informationen.

På vanliga magnetdiskar kan man återskapa data från fragment av en sprängd disk.. så kontentan blir väl ungefär... är datan väldigt viktig och hemlig så att du måste skriva över en massa gånger så tar det lite tid, men ingen "svensson" kan komma åt den. Är man ljusskygg.. kan myndigheterna fortfarande återskapa datan, fast inte till ett rimligt pris.

Hur det fungera på de nya flashdiskarna har jag ingen uppfattning om...

Edit:

Glömde lite... Ccleaner fixar det du vill göra :)

Redigerad av Venoms
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Några andra alternativ -

Med Bitlocker kan du kryptera hela hårddisken, så att obehöriga inte kommer åt någon information på hårddisken (om de inte har ditt användarnamn & lösenord). Detta hjälper till att minimera skadan ifall ens dator blir stulen. Mer info finns på t.ex. http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows7/products/features/bitlocker och http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows7/Learn-more-about-BitLocker-Drive-Encryption.

Om du vet i förväg att du vill ta bort en file permanent kan du använda ett verktyg som grundligen skriver över filens data på disken. Det första jag hittade när jag säkte var SDelete från 2006, men det finns säkert fler. http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443.aspx har mer info.

Om filerna redan har tagits bort från filsystemet, kan du använda det inbyggda verktyget cipher för att grundligen skriva över "tomt" data på disken. Starta en kommandtolk i adminläge och kör t.ex. "cipher /w:c:\minkatalog" så skrivs borttagna filer i katalogen över. http://support.microsoft.com/kb/315672 (engelsk text) har lite mer instruktioner. Så även hjälpen i Windows.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Städa med CCleaner (gratis)och låt den tömma papperskorgen eller välj till "rensa ledigt utrymme" - kör du t ex Gutman med 35 överskrivningspass (tror jag är det värsta) så får nog även CIA problem att återskapa något.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...