Jump to content

radera filer ?


Nilsson

Recommended Posts

Läste på pc för alla om detta: När du raderar en fil på din pc så försvinner den inte fysiskt från hårddisken, endast referensen till filen raderas.

Hur kan jag se till att alla de filer som jag raderat och trodde att de var borta helt från datorn försvunnit, men de är fortfarande någonstans i hårddiksen, så hur ska jag rensa de helt o hållet ?

Link to comment
Share on other sites

Det du skulle kunna göra är att först flytta filerna till papperskorgen, sedan radera och skriva över utrymmet som tillhör papperskorgen... då bör rimligtvis filerna och ev hänvisningar vara borta.

Men å andra sidan finns det program som återställer överskrivet utrymme också, beroende på hur många gånger det är överskrivet och hur mycket pengar någon vill betala för att få tillbaka informationen.

På vanliga magnetdiskar kan man återskapa data från fragment av en sprängd disk.. så kontentan blir väl ungefär... är datan väldigt viktig och hemlig så att du måste skriva över en massa gånger så tar det lite tid, men ingen "svensson" kan komma åt den. Är man ljusskygg.. kan myndigheterna fortfarande återskapa datan, fast inte till ett rimligt pris.

Hur det fungera på de nya flashdiskarna har jag ingen uppfattning om...

Edit:

Glömde lite... Ccleaner fixar det du vill göra :)

Edited by Venoms
Link to comment
Share on other sites

Några andra alternativ -

Med Bitlocker kan du kryptera hela hårddisken, så att obehöriga inte kommer åt någon information på hårddisken (om de inte har ditt användarnamn & lösenord). Detta hjälper till att minimera skadan ifall ens dator blir stulen. Mer info finns på t.ex. http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows7/products/features/bitlocker och http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows7/Learn-more-about-BitLocker-Drive-Encryption.

Om du vet i förväg att du vill ta bort en file permanent kan du använda ett verktyg som grundligen skriver över filens data på disken. Det första jag hittade när jag säkte var SDelete från 2006, men det finns säkert fler. http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897443.aspx har mer info.

Om filerna redan har tagits bort från filsystemet, kan du använda det inbyggda verktyget cipher för att grundligen skriva över "tomt" data på disken. Starta en kommandtolk i adminläge och kör t.ex. "cipher /w:c:\minkatalog" så skrivs borttagna filer i katalogen över. http://support.microsoft.com/kb/315672 (engelsk text) har lite mer instruktioner. Så även hjälpen i Windows.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...