• Liknande innehåll

    • Av JoWa
      Mozilla Thunderbird

      Portabel version (PortableApps.com)
    • Av JoWa
      I dag släpptes Vivaldi 1.0, den första stabila versionen av en ny webbläsare. Vivaldi utvecklas till stor del av tidigare Opera-utvecklare, som ett alternativ till ”nya” Opera, som många användare sedan Presto-tiden (Opera före Chromium) inte är nöjda med.
      Vivaldi 1.0: Not for everybody, just you
      Vivaldi för Windows finns som 32-bit och 64-bit, den senare ”experimentell”: https://vivaldi.com/download/
      Bakgrund: https://vivaldi.com/story/
      Version 1.0.435.38 är baserad på Chromium 49.0.2623.110 (samma version som Chrome stabil, f.n.).
    • Av melo
      Hej!
      Hur gör man att få rättstavning på svenska till min Firefox?
    • Av JoWa
      Secure Sockets Layer (SSL) utvecklades av Netscape, och lanserades (version 2.0) i februari 1995. SSL uppdaterades till version 3.0 1996. SSL är ett kryptografiskt protokoll som används för att skapa säkra (krypterade) förbindelser över Internet.
      Utvecklingen gick vidare, och SSL fick en efterträdare i Transport Layer Security (TLS). Version 1.0 av TLS lanserades i januari 1999, följd av TLS 1.1 (april 2006) och TLS 1.2 (april 2008).
      Alla dessa versioner kan ännu användas, men SSL 2.0 är en mycket osäker version, och väldigt får servrar stöder SSL 2.0. I ingen av dagens webbläsare är SSL 2.0 aktiverat, och endast Internet Explorer (t.o.m. version 10) har möjlighet att aktivera den osäkra protokollversionen.
      TLS 1.0 är den mest använda protokollversionen. Alla (?) servrar stöder den, och alla webbläsare har sedan länge stöd för TLS 1.0 aktiverat som standard.
      Internet Explorer i Windows 7 och 8 stöder även TLS 1.1 och 1.2, men dessa versioner är inte aktiverade som standard. För att aktivera, öppna Internetalternativ, fliken Avancerat, rubriken Säkerhet. Markera ”Använd TLS 1.1” och ”Använd TLS 1.2”. Markera inte ”Använd SSL 2.0”.

      Opera stöder även TLS 1. 1 och 1.2, men det är inte heller där aktiverat som standard. För att aktivera, gå till Inställningar, Avancerat, Säkerhet, Säkerhetsprotokoll.

      Eller skriv opera:config i adressfältet, tryck Retur. Skriv ”tls” i sökrutan och markera ”Enable TLS v1.1” och ”Enable TLS v1.2”.

      Firefox och Chrome använder Network Security Services (NSS), som stöder upp till TLS 1.1. I Chrome är TLS 1.1 aktiverat som standard, medan Firefox ännu (v. 18) endast stöder SSL 3.0 och TLS 1.0.
      I Opera och Chrome kan man lätt se vilket krypteringsprotokoll som används, se bifogade bilder.

      Läsning:
      Wikipedia: Transport Layer Security
      Wikipedia: Network Security Services
      Adam Langley (Google): New TLS versions
    • Av Hampus
      Hej!
      Kan jag inaktivera Microsoft Edge, den startar upp om jag ex.vis klickar på länkar i ett mail, men för min del så föredrar jag Chrome
      före både Edge och IE.  Finns ju ett val där jag markerat och valt Chrome men det verkar inte fungera.
      Mvh
      Hampus
       

       
      EDIT: "Grävde" lite på näten och hittade en lösning. 
      https://www.youtube.com/watch?v=vfCBRKoce3o
    • Av JoWa
      Som Microsoft meddelade tidigare¹, uppdateras ej längre äldre versioner av Internet Explorer. Med äldre menas alla versioner utom den senaste för varje Windows-version.
       
      De versioner som stöds²:
      Windows Vista SP2: Internet Explorer 9 Windows 7 SP1: Internet Explorer 11 Windows 8.1 Update: Internet Explorer 11 Windows 10: Internet Explorer 11 Versioner som inte längre uppdateras är IE7, IE8 i Windows Vista och IE8, IE9, IE10 i Windows 7. Windows 8 får inte längre några uppdateringar alls.
       
      ¹ https://www.microsoft.com/en-us/WindowsForBusiness/End-of-IE-support
      ² https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle#gp/Microsoft-Internet-Explorer