Recommended Posts

Har testat att köra Windows 8 virtuellt på en Windows 7 maskin men gillar det inte alls. Har en annan laptop där jag kör dualboot. För att få dualboot har jag följt denna guiden och den har alltid fungerat, speciellt när det gäller att dela upp en hårddisk.

Nu tänkte jag göra samma sak på en annan laptop men det fungerar inte alls. När jag krymper hårddisken och sedan skapar en ny partition så får jag den nya partitionen logisk istället för primär. Den aktuella hårddisken har redan 3 partitioner inklusive den dolda systempartitionen. Alltså har den:

1: 100 mb System Reserverad

2: 70 gb Windows Disk Primär (Systemdisk, växlingsfil osv osv)

3: 400 gb Primär

Den sista tänkte jag krympa och utnyttja till Windows 8 på en Dual boot men hur jag än bär mig åt så blir den bara logisk. Jag har exakt samma uppsättning på en annan dator och där har jag fått den nyskapade partitionen till primär.

Vad gör jag för fel?

Mitt mål är att krympa en befintlig partition UTAN att förlora data på den...

// Manneman

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har inte gjort fel. Det ska se ut enligt din bild. Systempartitionen innehåller diverse HDD-info så den ska man inte tafsa på. Sedan har du huvudpartitionen och en vad jag gissar på opartitionerad del på 400 Gb. Formatera denna och kasta in W8 på den delen. Jag använder VMWare men tyvärr gillar inte W8 virtuella installationer så speciellt bra, men som nån annan skrev så testa med VirtualBox som kanske fungerar bättre. Ett annat tips som jag brukar göra är att göra en spegling av den disk jag har med t ex Acronis och sedan installera tänkt OS skarpt direkt på disken. Ångrar jag mig sedan så tar det mig 15 minuter att återställa den speglade disken jämfört med x antal timmar för att ominstallera OS + alla program igen.

P.S du behöver inte krympa partitionen eftersom vid en virtuell installation så anger du hur mycket disk den ska få tillgång till utöver det som är minimikrav.

Redigerad av Wheninrome
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, den dolda systempartitionen ska vara orörd naturligtvis.

Partitionen jag har som håller 400 gb och används till musiklagring och lite annat. Den är halvfull. Jag tänkte norpa 60 gb av den till en Dualboot precis som min andra laptop som har exakt samma partionering och hårdvarukonfigurering (samma modell av dator). Där lyckades jag dock få en nyskapad partition till Primär och inte Logisk. Vid en installation av W8 så kommer det upp felmeddelande att den inte kan installera på en logisk partition...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Här finns information om hur och vad man kan göra med hårddiskarna. http://www.proffs.nu/support/part.asp

Jag har inte själv installerat W8 i skarpt läge utan försökte mig på virtuellt vilket den inte alls ville. Vad jag sett av W8 hittills så kommer jag mest troligt att stanna med W7 eftersom jag inte ser vad W8 har som inte W7 har.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Där lyckades jag dock få en nyskapad partition till Primär och inte Logisk. Vid en installation av W8 så kommer det upp felmeddelande att den inte kan installera på en logisk partition...

Ta bort partitionen och installera direkt på det oallokerade utrymme som blir kvar efter borttagningen... installationsprogrammet både allokerar och formaterar alldeles av sig själv, och partitionen blir då primär. Bortagningen av partitionen görs innan du trycker på "Installera".

Edit:

Provade du verkligen "Helskärmsläge" eller "Sömlöst läge" i den virtuella installationen? Prestanda är inte mycket sämre än i en "riktig" installation... om du inte försöker spela dom tyngsta spelen, vilket grafikprestanda sätter stopp för.

Redigerad av e-son
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Japp, visst gjorde jag det, e-son.

Bara för sakens skull provade jag att göra samma sak igen...plocka bort partitionen och låta installationen göra jobbet. Och vips så funkade det. Kan möjligen bero på att jag krymte disken och lämnade den oallokerad inne i diskhanteraren. När jag provade tidigare gjorde jag samma men under installationen. Då fungerade det inte, skumt nog.

Tack för hjälpen!

Skrivet via iPhone Tapatalk

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laddar...
 • Liknande innehåll

  • Av perk
   Min HP dator med win7 har varit seg och hårddisken varit ”ganska” full. När det blivit så tidigare så har jag formaterat (eller vad det heter) om den, med skivan som var med. Då har den alltid blivit pigg, och som den var då den var ny.
    
   Nu när jag gjort det, så verkar det som om hårddisken istället fyllts ytterliggare. Den är bara på 500GB och efter öminstallationen är det endast 9,43GB ledigt utrymme.
    
   Kan någon komma med tips om vad som kan vara felet, kan det ha med win7 och att det inte verkar finnas uppdateringar till det.
    
   Eller kan jag göra något fel, är några år sedan jag gjorde det senast och minnet i mitt huvud är väl inte vad det borde vara. Men det har aldrig varit några problem tidigare då jag gjort det.
    
   Tacksam för hjälp
  • Av JoWa
   En vecka och en dag efter att Windows 10 släpptes, gick det om Windows 8 i användning den 6 augusti, enligt StatCounter.
   Win7: 54,23 % Win8.1: 14,6 % WinXP: 10,1 % OS X: 8,04 % Win10: 3,59 % Win8: 3,42 % Unknown: 2,13 % WinVista: 1,87 % Linux: 1,54 % Chrome OS: 0,27 % Win2003: 0,12 % Win98: 0,03 % Win2000: 0,01 % WinCE: 0,01 % Other: 0,02 % Windows 10 gick om Vista den 1 augusti.   27 juli till 6 augusti: http://gs.statcounter.com/#desktop-os-ww-daily-20150727-20150806
  • Av Anna Maria
   Jag hoppas att supporten för Windows 7 hjälper till ... Men det kanske inte funkar så bra... Jag läste om en som inte fick så bra hjälp... Om de inte gör det hoppas jag att jag kan få hjälp här...
   Jag har tagit bort återställningspartitionen... Jag trodde inte jag behövde den. Jag försökte att få min dator tyst genom att installera Windows 7 32 bitar istället för Windows 7 64 bitar... Nu har jag inga drivrutiner så att internet funkar på den... Jag trodde att det bara var att hämta på nätet med min Linuxdator och ta till Windowsdatorn  men dessa filer verkar bara gå att ladda ner från Windows update ... Kan man ladda ner såna filer på nån annans Windows dator och ta till sin egen dator ? 
    Mina andra datorer har blivit tysta när jag installerade Windows och Linux 32 bitar... Jag har inte Linux och Windows på samma dator.
   /Maria
    
  • Av CGD
   Finns det något program som jag kan starta datorn med som sedan kan kontrollera hårddiskar.
   Jag har en disk som plötsligt idag inte vill komma igång. När jag tittar i BIOS så finns den med där med är sedan inte med i Windows. Helt plötsligt slutade den vilja vara med utan någon som helst varning. Märkte att något var fel redan när jag startade datorn, för andra gången idag, eftersom det tog lång tid för Windows att starta.
  • Av bonusvita
   Jag har en extra hårddisk, som jag brukar använda för backuper. Det är egentligen en intern disk utan snyggt ytterskal.
   Men nu senast när jag tänkte göra ytterligare backuper, så fipplade jag omkring och råkade tappa hårddisken i golvet. Ett fall på knappt en meter i ett trägolv. Och efter det så startar inte disken överhuvudtaget. Jag hör att den går igång, den börjar snurra, men den verkar inte få kontakt.
   Och jag har grejer på den disken som inte finns någon annanstans. Jag inser väl att slaget är förlorat och att dessa filerna är räddningslöst förlorade, men jag hoppas in i det sista. Finns det något sätt att rädda det som finns på hårddisken, hur gör man då?
  • Av Korpen
   Windows update slutar inte söka efter uppdateringar i windows 7 home premium SP1, har testat att köra en fix it från microsoft men det hjälpte inte, nån som har någon ide hur man löser detta? Jag får inga felmeddelanden utan windows update bara söker och söker..
   Tack på förhand