Gå till innehåll

Är e-posten död?


Recommended Posts

Postad (redigerade)

Hörde ett föredrag där de sa att bara runt 3% av tonåringar använder e-mail längre och då är det bara för att kontakta en äldre person som en lärare exempelvis.

Det har ersatts av SMS, Twitter, facebook och andra sätt.

Till och med företag börjar överge e-mail:

http://www.pcpro.co....-death-of-email

http://email.about.c...ail_is_dead.htm

Är det dags att damma av faxmaskinerna igen? Personligen tror jag det är spammen som har gjort e-posten mindre och mindre populär.

Redigerad av johnh3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo hos ungdomar verkar det stendött, det märkte jag av redan för 5-10 år sedan. Det är sociala medier och SMS som gäller, 2 tekniker som jag tycker är riktigt dåliga ersättare för e-post generellt sett och för mig personligen är helt ointressanta. Men det är som bekant inte alltid bästa teknikerna som segrar utan de som marknadsförs bäst.

Vad jag vet finns det inget etablerat system idag som på ett bra sätt ersätter e-post. Som är lika smidigt och flexibelt, som ger möjlighet till citering och arkivering, som dessutom är universellt plattformsoberoende och hyfsat smidigt att migrera mellan plattformar och klienter osv osv.

Spam är definitivt ett större världsproblem än t.ex piratkopiering, tänk om det satsats lika stora resurser ekonomiskt och politiskt för att mota det.

Nej e-posten kommer nog finnas kvar länge och det är jag tacksam för.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

"Thunderbird development to be stalled by Mozilla."

"Most users are apparently "happy with the basic email feature set" or are using web based forms of communications as an alternative to email on the desktop says Baker, but calls for anyone who is interested in the future development of Thunderbird to get involved now."

Källa: http://www.h-online....la-1634151.html

Redigerad av Myggan63
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Märklig rubrik, är det för att locka läsare?

Självklart att eposten inte är död! ;)

Att ungdomar inte använder epost är precis som Nicklas säger inget nytt.

Men för de som är lite äldre och för officiella ärenden så är det eposten det som gäller och kommer att vara så i många år framöver!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag använder e-mail själv ibland. Men faktum är att även företag börjar överge det:

http://www.macworld.com/article/1167041/stop_using_email_for_everything.html

http://articles.businessinsider.com/2012-04-26/news/31407169_1_asana-project-management-tech-startups

Det är alltså inte bara ungdomar. Det är väl tack vare, eller på grund av att spam problemet aldrig har tagits itu med på ett ordentligt sätt.

Det var spekulationer om det redan för många år sedan:

http://www.slate.com/articles/technology/webhead/2002/11/death_by_spam.html

På nåt sätt kommer väl e-post att överleva, men kanske i en annan form än idag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Är det någon som läst kommentarna till artiklarna i länkarna ovan? Och helt ärligt så kan jag nog inte annat än att hålla med!

What a load of bulls*it

Jo, det finns ett och annat argument som får en annan att hålla med, självklart. Och visst finns det problem med e-post (spam osv) som kan få gemene man att slita sig i håret. Men att i sin enfald tro att e-posten är på väg att dö ut? Det kommer dröja!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

"Firefox plans to add a social API".

"Each service will have its own backend process that is sandboxed and pulls data from the provider at regular intervals; this is implemented by downloading a JavaScript file from the service provider which is then run and can store persistent data in the sandbox."

"almost any kind of web service could be supported, from social networks"

Du använder helt enkelt en "plug their services into the browser/social API" till en socialmötesplats där just du kommunicerar med dina vänner eller varför inte affärspartner. Mozilla har inte släppt några detaljer om vilka typer av sociala tjänster som är målet. Det föreslagna systemet är så flexibelt att nästan alla typer av webbtjänster kan stödjas, från sociala nätverk för musiktjänster som Last.fm och mycket mer..............., ( "this most likely means support for Facebook "Like" and Google "+1" functionality )."

Mozilla/Firefox följer helt enkelt användarnas mönster i världen. I stället för att kommunicera via en installerad e-post-applikation så använder många människor idag sociala mötesplatser. Vad berör säkerheten kommer en "sandlåda", ( sandboxed ) att användas. Det innebär i praktiken att all kommunikation blir instängt i en sluten miljö som förhindrar en spridning av elakheter till din dator eller andras datorer. Vi kan kalla det en låda/box med ett lock så blir de lättare att förstå för alla läsare.

Mer information finns här: http://www.h-online....PI-1634514.html

Redigerad av Myggan63
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Då kan man ju följa upp det här med att undra vilken e-post tjänst är bäst? G-mail, Hotmail, Yahoo eller nån annan? :)

Många vill ju trots allt inte vara i en social tjänst som facebook.

I vissa fall har den blivit så full av reklam och bloatad som detta inlägg tar upp:

http://www.logia.se/blog/samhalle/facebooks-nedgang-och-fall

Jag är inte så säker på att facebook är en optimal ersättning för e-post. Då står jag hellre ut med ett och annat spam.

Redigerad av johnh3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Men på någotviss är rubriken rätt "Är e-posten död". Jag är övertygad om att jag inte är ensam om den slutsatsen. Mitt användande av fasta e-post applikationer i datorn är begränsat. Jag är inte ensam om det här mönstret, miljoner/miljarder använder har samma upplevelse. Jag vill med 100 % säkerhet påstå att de skribenter som är negativa inte representerar miljarder användares beteendemönster. Vad berör användande av sociala nätverk. Men naturligtvis respekterar jag era åsikter och lyssnar på era argument som betydelsefulla argument i flödet. Det är viktigt att låta alla föra fram sin åsikt i en demokratiskt värld med åsiktsrätt. Alla former av censur är av ondo och skall bekämpas stenhårt. Naturligtvis kommer inte e-posten att dö. Det finns alltid plats för nostalgitripper i kulturavets anda.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Faktum kvarstår... bara för att någon använder sociala medier för att kommunicera betyder inte det att man kan dra slutsatsen att e-post-användandet är utdöende. På samma sätt skulle man isåfall kunna påstå att bilen är utdöende bara för att fler och fler använder cykel och kollektivtrafik hellre än sin bil för att pendla.

Att man skulle kunna dra slutsatsen att t ex messenger är på väg att dö till förmån för direkt kommunikation, ja DET hade varit en annan sak. Men e-posten? Inte en chans...

Att 97 % av ungdomar hellre använder sociala medier som FB, Twitter och sms... det ger inte en klar bild över det totala användandet. Om man bara hårddrar det så utgör "ungdomar" en 1/5 av befolkningen (ja, jag skrev hårddrar)... resten utgör en betydligt större siffra än så. Och dessutom så kommer ungdomarna ganska snabbt se nackdelarna med kommunikation över sociala medier när dom kommer ut i vuxenlivet.

Företag utan e-post? Tjo visst... hänvisar åter igen till de kommentarer som fanns i de länkade artiklarna... bulls*it.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...