Boota direkt till skrivbordet


Recommended Posts

Trots att Microsoft arbetat hårt med att hindra användare att hoppa förbi den nya startmenyn efter inloggning har man missat en liten detalj som gör det möjligt att kringgå detta. Genom att starta Utforskaren och gå till View - Options och där välja Change folder and search options - View och där kryssa i "Restore previous folder windows at logon" möjliggör du detta. Observera att tipset bara fungerar om du lämnar en Windows Utforskare öppen när du stänger av din dator, annars kommer du att i vanlig ordning landa på startmenyn efter inloggning.

Källa: Neowin

Link to comment
Share on other sites

Man kan också schemalägga det här skriptet att starta vid inloggning, så slipper man komma ihåg att öppna utforskaren vid avstängning. Spara skriptet som desktop.scf, eller liknande.

[shell]
Command=2
IconFile=Explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop

Link to comment
Share on other sites

Suck.

Kan vi inte få en "Windows 8" guide som berättar hur man får WIndows 8 att se ut och fungera som XP också.

Det är ett otroligt tjat om hur Metro gränssnittet skall rundas så att vi kan få tillbaka den "vanliga desktopen" och väldigt lite prat om vad som faktiskt är intressant och bra med Metro (även om man inte har touch).

Här får ni några enkla tips:

Istället för scripts tryck Winkey + D så är ni er tillbaka i er gamla desktop.

Om ni däremot trycker Winkey så kommer ni faktiskt till Metro gränssnittet.

Där kanske ni kan använda t.ex Kontakter för att samla in de vänner ni har i Outlook Hotmail Linked in Google Facebook etc.

Tar ni med Facebook så får ni ju alla meddelanden till er + whats new på bekantingarna.

Personligen så jobbar jag med en tablet PC (en Lenovo x220 tablet) så jag har både touch och keyboard.

När jag sitter vid skrivbordet och jobbar så har jag den dockad och jobbar då med externt keyboard, mus och skärm.

I det läget så blir det naturligare att använda musen och/eller keyboard i metro istället för touch.

så j-vla svårt är det ju nu inte.

Ut i vänstra övre hörnet när man skall byta app (om du dessutom då glider ner längs vänster skärmkant med musen så ser du alla öppna appar).

Ut i övre högra för att göra det jag normalt gjorde i startmenyn, söka efter program som jag vill starta.

Har dock blivit slö så för det mesta skriver jag bara direkt i Metro starten på det programnamn jag vill ha.

Det är ett simpelt sätt att t.ex öppna upp control panel på.

(Men det kanske är "bättre" att första öppna upp desktopen och sedan klicka på en startknapp för att därefter glida upp med musen till höger och klicka control panelen.)

annars blir det Winkey +C

störde mig först på att den gemensamma sökningen för filer,program.setting som finns i Windows 7 nu är separerade men gillar faktiskt att man nu kan söka i alla typer av appar när man är där. GIllar t.ex att snabbt kunna söka i Kindle appen, eller IE10 efter författare.

Och det finns ju kortkommandon om man vill söka direkt

Winkey + Q för sökning i appar

Winkey+ W för sökning i settings

Winkey + F för filer

Om det är nu bläddring mellan appar i metro som är svårt kanske ni skall prova mitthjulet på musen, eller dra musen ut i högerkanten.

För er tangentbordsfreaks som giller kortkommandon

Winkey + Shift + end hopp till sista appen

Winkey + Shift +home hopp till första appen.

Till sist.

låt oss anta att Microsoft inte har gjort Metro på pin kiv. Då kanske de applikationer som finns där har ett syfte.

Som ett exempel.

Fullskärm i IE10 kombinerat med HTML5 för HD video kan möjligen vara ett OK sätt att se en film eller tv program på. En klar fördel med detta kontra browser startad via desktop är att den automatiskt pausar och tystnar när jag byter till en annan app.

Att jag sen kan med musen ta tag i ”title bar” och dra ned den till 1/3 eller 2/3 skärm och göra annat under tiden jag tittar är OK för mig.

(och för er som inte hittar url bakåtknapp och flikar. Prova höger musknapp)

Ser fram emot era tips för både desktop och Metro.

Edited by kocshei
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Man kan också schemalägga det här skriptet att starta vid inloggning, så slipper man komma ihåg att öppna utforskaren vid avstängning. Spara skriptet som desktop.scf, eller liknande.

[Shell]
Command=2
IconFile=Explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop

 

Hej

Det här scriptet fungerade alldeles utmärkt i Previewversionen av W8.

Nu när jag installerat ett äkta W8 Pro på en ren HD får jag det inte att fungera.

Har Microsoft sabbat detta?

 

MVH

Göte

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Similar Content

  • By JoWa
   En vecka och en dag efter att Windows 10 släpptes, gick det om Windows 8 i användning den 6 augusti, enligt StatCounter.
   Win7: 54,23 % Win8.1: 14,6 % WinXP: 10,1 % OS X: 8,04 % Win10: 3,59 % Win8: 3,42 % Unknown: 2,13 % WinVista: 1,87 % Linux: 1,54 % Chrome OS: 0,27 % Win2003: 0,12 % Win98: 0,03 % Win2000: 0,01 % WinCE: 0,01 % Other: 0,02 % Windows 10 gick om Vista den 1 augusti.   27 juli till 6 augusti: http://gs.statcounter.com/#desktop-os-ww-daily-20150727-20150806
  • By Andreas Stenhall
   Sökfunktionen som introducerades med Windows Search 4.0 i samband med Windows Vista lever kvar även i Windows 7, 8 och 8.1 och är kraftfullare än många vet. Förutom att helt enkelt börja skriva ett applikationsnamn eller namn på en fil eller dokument så går det att göra så mycket mer när det gäller att hitta information i dokument, filer eller e-postmeddelanden.
   Bakgrunden till att jag skrev ihop den här guiden är att det i ett uppdrag hos en kund kom in en beställning på införande av en ny applikation i plattformen som skulle möjliggöra sökning inuti JAR-filer. Funktionen finns dock redan i Windows men man måste aktivera indexering av innehåll i filer.
   Till guiden har jag även lagt en mängd tips om hur man kan söka snabbare och effektivare genom att välja fler termer och attribut att söka efter.
   Guide: Så söker du som ett proffs i Windows
  • By Andreas Stenhall
   Sökfunktionen som introducerades med Windows Search 4.0 i samband med Windows Vista lever kvar även i Windows 7, 8 och 8.1 och är kraftfullare än många vet. Förutom att helt enkelt börja skriva ett applikationsnamn eller namn på en fil eller dokument så går det att göra så mycket mer när det gäller att hitta information i dokument, filer eller e-postmeddelanden.

   Till att börja med går det att söka i innehållet i många typer av dokument, exempelvis Word-filer såväl som vanliga textfiler. Man kan till och med söka i innehållet i textfiler som ligger i en zip-fil.

   Det går dessutom att aktivera indexering av filer där som standard bara namnet indexeras, exempelvis kan du aktivera det för JAR-filer (Java) eller andra typer av filer som innehåller ren text. Detta görs via Indexeringsalternativ > Avancerat > Filtyper och där välja en filtyp och sedan aktivera "Indexera egenskaper och filinnehåll".
    
   Själva sökverktyget du kan söka i är startmenyns sökfält i Windows Vista, 7 och 8/8.1 respektive sökfältet som finns i övre högra hörnet i Windows Utforskaren.

   Avancerade söktermer

   Det går också att förfina sina sökresultat genom att använda olika termer. Olyckligtvis har Microsoft översatt dessa till svenska och den enda dokumentation som finns att tillgå är på engelska. Här kommer i alla fall några exempel på hur man kan lägga till olika termer för att förfina sökningarna.

   Sök efter Word-filer (detta inkluderar både doc och docx-filer)
    
   typ:doc Sök efter en fil som innehåller filnamnet "dokument"
    
   namn:dokument Kombinera dessa för att söka efter Word-dokument som innehåller filnamnet "dokument".
    
   namn:dokument AND typ:doc Du kan också använda OR vilket i söksträngen ovan skulle innebära att du söker efter dokument som antingen innehåller "dokument" i filnamnet eller är av typen Word-dokument.

   Det finns äver fler söktermer att tillgå:
    
   senaständrad:igår senaständrad:för länge sedan senaständrad:tidigare i år senaständrad:tidigare den här månaden senaständrad:förra veckan senaständrad:tidigare den här veckan eller
    
   storlek:tom storlek:mycket liten storlek:liten storlek:mellan storlek:stor storlek:mycket stor storlek:gigantisk Sök i e-post och dokument där Andreas Stenhall är författaren av dokumentet eller har skickat e-postmeddelandet:
   författare:andreas stenhall harbilagor:ja AND från:andreas stenhall AND textsträng  
   Sammanfattning
    
   Sökfunktionen i Windows är riktigt kraftfull, använd ovanstående information för att snabbare och enklare hitta det du söker.
  • By plaincollar
   Hej
   För att kunna dra igång SystemRescueCD måste jag enligt en källa aktivera Legacy Support och inaktivera Secure Boot.
   Jag får då ett felmeddelande i setup enligt bifogad bild/rubrik.
   Fråga: Är detta en standardnotifiering som alltid poppar up eller är det något speciellt för min dator?
   Orkar inte riskera ytterligare en död dator att återuppliva.
   (Måste köra SRCD på en skadad HDD)
    
   Windows 8, 64 bit, HP Envy Notebook.
    
   Tack på förhand//pc

  • By Andreas Stenhall
   Du som kör Windows 8 bör snarast säkerställa att du har uppdaterat till Windows 8.1 och då även den stora uppdateringen till Windows 8.1 som släpptes i april i år. Om du inte har uppdaterat till Windows 8.1 Update 1 så kommer du inte lägre att få några säkerhetsuppdateringar vilket utsätter dig och din dator för en stor tillika onödig risk.
    
   Läs mer: Hög tid att uppgradera till Windows 8.1 eller Windows 8.1 Update 1
  • By CGD
   Gör Windows 8.1 alltid en dold extrapartition vid installering? Jag får problem hur jag skall göra när jag gör en backup med Acronis True Image. Ja inte så mycket själva backuppen utan mer när det är dags för en återställning.