Jump to content

Tangentbordsproblem


eklov

Recommended Posts

Hej, jag har två datorer, den ena XPpro i, den andra W7ultimate 64-bit.

XP-datorn har PS/2-tangentbord och W7-datorn har usb-tangentbord.

När jag installerade XP ville installationen att jag ska trycka på F8 för att gå vidare. Då "tog inte" F8-tangenten på PS/2-tangentbordet, utan jag fick byta till usb-tangentbordet och trycka på F8! Om jag började installationen med usb-tangentbordet gick det inte alls vid punkten "tryck på valfri tangent om du vill starta med skivan". Inget hände. Efter installationen har jag PS/2-tangentbordet kopplat till XP-datorn.

Så har vi W7-datorn. Installation gick utmärkt med usb-tangentbordet, men när jag skulle gå över till felsäkert läge med F8 började problemen. F8 tog inte! Till slut höll jag ner F8 långa stunder med jättekorta lyft. Då kom en text "error reading harddisk press Ctrl+alt to restart" och några knaster från burken. Sedan startade jag om datorn med PS/2-tangentbordet istället. DÅ GICK DET BRA!

Det har gått troll i mina tangentbord!

Någon som vet?

Link to comment
Share on other sites

BIOS inställning är vad som behövs.. med stor sannolikhet i alla fall :)

Innan installationen, gå in i BIOS och ställ in så du kan använda USB keyb.

Vad är det för datorer och vilka bios tillverkare sitter i, om du inte vet hur du gör?

Ami, Award, Phoenix Ibm etc och version

Link to comment
Share on other sites

Det känns omedelbart som det vore enklast att byta tangentbord mellan de olika datorerna :rolleyes:

I BIOS kan du leta efter USB Keyboard Support eller USB Legacy Support eller liknande. Observera att flertalet tangentbord är mjukvarustyrda just vad gäller multimediaknappar men även F-tangenter.

Link to comment
Share on other sites

Tekniken har ju gått framåt även när det gäller tangentbord.

Kan tänka mig finns en hel del nyare tangentbord (USB) som klarar spara viss information från moderkortet lite grann ungefär som externa skärmar kan göra. När det handlar om äldre PS/2 anslutna tangentbord så är ju dessa i regel baserade på mer äldre teknik. Dom är för de mesta ganska enkelt mekaniskt uppbyggda inuti med t.ex ett par tre membran av utstansad plastfilm som då ligger dikt an mot varandra och i dom två yttre membranen finns då kontaktslingor som när dom kommer i kontakt med varandra utgör en knapptryckning. Genom dom fungerar som dom gör så kan dom påverkas av slitage efter ett tag särskilt av hårda knapptryckningar som vid spel och liknande.

Sen har det också varit vanligt under många år med en billigare sorts skarvkontakter inne i olika typer av elektronik. Har själv sett detta finnas i både laptops som i dessa äldre tangentborden. Liknande skarvfria tunna plastremsor med inbyggda ledare som bara pressas fast i änden då mot ett ställe som ersättning för vad vi annars är vana vid som hon/han kontakter. Det kan också va orsaken till vissa tangenter slutar fungera eller funktioner i datorer som USB som krånglar, skärmar som lägger av, touchpads som inte funkar osv.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...