ATA 133 till SATA adapter


Go to solution Solved by Skrotnisse,

Recommended Posts

Tyvärr hittar jag inga druvrutiner till Windows 7 för mitt gamla IDE controllerkort. Tänkte därför att en ATA/SATA adapter som tex denna från Kjell & Co kunde funka för mig.

 

Min fråga är, funkar det smärtfritt med en sådan adapter? Eller finns det bättre adaptrar än just den jag länkade till? Jag vet att att läshastigheten blir den samma som för en ATA-disk men det är inte det som är bekymret, problemet är att moderkortet bara har en IDE-kontakt och jag har två gamla ATA-diskar och en DVD släde som skall samsas om denna och det går ju liksom inte...

 

Eller är det bättre för mitt blodtryck att helt enkelt skaffa en ny DVD-enhet och låta de två gamla ATA-diskarna samsas om IDE-kontakten?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

 

Ja, en adapter kostar ju ungefär som en DVD-brännare så frågan är om det är bättre att strunta i adaptern.

Fördelen kan ju vara att den är användbar för vilken ATA-enhet som helst men om det finns nackdelar som krånglig att installera/konfigurera eller dålig funktion så vete katten om det är värt det.

 

Kommer väl i framtiden att skaffa en ny SATA-hårddisk men som ensamförsörjare till en tonåring så har min dator dessvärre ganska låg prioritet så jag får hålla mig till mina gamla IDE-diskar ett tag till.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Rekommendationen har så länge jag kan minnas varit att alltid ansluta hdd och optiska enheter på separata kablar. IDE-diskar för sig och disc-läsare/-brännare för sig alltså. 

 

 

Då fick jag lära mig nått nytt, hade ingen aning om det faktiskt. Jag har alltid kört CD/DVD som master master och hårddisk (även systemdisk) som slave då det faller sig naturligt eftersom det passat med kablarna då 3,5" racken oftast sitter under 5,25" racken.

Har aldrig upplevt nåt bekymmer med det men ibland har det varit ett fasligt pillande med jumpern mellan master/slave/cable select pinsen för att få två hårddiskar att samsas på samma lina.

 

Tänkte dock närmast på att jag kanske kan använda adaptern i något annat sammanhang eller kanske i en annan dator den dagen jag skaffar en SATA-disk och inte behöver den till DVD-enheten längre.

 

Frågan är dock fortfarande, kommer en adapter att vara bra för mitt blodtryck?  :wacko:

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
 • 3 weeks later...
 • Solution

När nöden är som störst är hjälpen som närmast brukar man säga...

 

Nu satt vi väl inte i sjön precis men mina ATA/SATA bekymmer löste sig. En kompis kom förbi med en dator som dött åskdöden och ville ha hjälp med att bärga datat på hårddisken. Så jag hjälpte honom med det och för det fick jag plocka grejer ur datorn innan han körde den till återvinningen. Datorn hade både en DVD-brännare och en 500 GB hårddisk med SATA snitt som fungerade felfritt och nu sitter de i min rigg.

 

Efter att ha googlat lite på adapters har jag noterat att det finns lika många åsikter om dem som det finns tillverkare. Vissa har bara bekymmer, för andra funkar det utan några som helst problem. Så det får vara för mig, i alla fall för ett tag.

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laddar...
 • Liknande innehåll

  • Av perk
   Min HP dator med win7 har varit seg och hårddisken varit ”ganska” full. När det blivit så tidigare så har jag formaterat (eller vad det heter) om den, med skivan som var med. Då har den alltid blivit pigg, och som den var då den var ny.
    
   Nu när jag gjort det, så verkar det som om hårddisken istället fyllts ytterliggare. Den är bara på 500GB och efter öminstallationen är det endast 9,43GB ledigt utrymme.
    
   Kan någon komma med tips om vad som kan vara felet, kan det ha med win7 och att det inte verkar finnas uppdateringar till det.
    
   Eller kan jag göra något fel, är några år sedan jag gjorde det senast och minnet i mitt huvud är väl inte vad det borde vara. Men det har aldrig varit några problem tidigare då jag gjort det.
    
   Tacksam för hjälp
  • Av JoWa
   En vecka och en dag efter att Windows 10 släpptes, gick det om Windows 8 i användning den 6 augusti, enligt StatCounter.
   Win7: 54,23 % Win8.1: 14,6 % WinXP: 10,1 % OS X: 8,04 % Win10: 3,59 % Win8: 3,42 % Unknown: 2,13 % WinVista: 1,87 % Linux: 1,54 % Chrome OS: 0,27 % Win2003: 0,12 % Win98: 0,03 % Win2000: 0,01 % WinCE: 0,01 % Other: 0,02 % Windows 10 gick om Vista den 1 augusti.   27 juli till 6 augusti: http://gs.statcounter.com/#desktop-os-ww-daily-20150727-20150806
  • Av Anna Maria
   Jag hoppas att supporten för Windows 7 hjälper till ... Men det kanske inte funkar så bra... Jag läste om en som inte fick så bra hjälp... Om de inte gör det hoppas jag att jag kan få hjälp här...
   Jag har tagit bort återställningspartitionen... Jag trodde inte jag behövde den. Jag försökte att få min dator tyst genom att installera Windows 7 32 bitar istället för Windows 7 64 bitar... Nu har jag inga drivrutiner så att internet funkar på den... Jag trodde att det bara var att hämta på nätet med min Linuxdator och ta till Windowsdatorn  men dessa filer verkar bara gå att ladda ner från Windows update ... Kan man ladda ner såna filer på nån annans Windows dator och ta till sin egen dator ? 
    Mina andra datorer har blivit tysta när jag installerade Windows och Linux 32 bitar... Jag har inte Linux och Windows på samma dator.
   /Maria
    
  • Av Korpen
   Windows update slutar inte söka efter uppdateringar i windows 7 home premium SP1, har testat att köra en fix it från microsoft men det hjälpte inte, nån som har någon ide hur man löser detta? Jag får inga felmeddelanden utan windows update bara söker och söker..
   Tack på förhand
  • Av jakob
   Hej, jag har köpt en splitter ny laptop Acer från media markt, (jag vet att den är Windows 7 kompatibel)
   Jag är desvärre tvungen att omformatera den på grund utav att jag arbetar i Pro Tools 11, var på att den versionen av pro tools inte stöds av Windows 10. (och pro tools 12, som stöds, kostar 5500 kr, medan Windows 7 Home Premium - 64 Bit - ESD kostar kring 800 kr)
   Jag köpte licensen via internet och fick allt via epost, så inga skivor eller usb stickor är iblandade. Varje gång jag försöker installera så hamnar jag på samma ställe. Jag kommer bifoga 5 bilder som pekar på vad som händer, som kanske kan hjälpa er att hjälpa mig bättre.
   När jag kör igång istallationen går allt som det ska fram tills att (se bild 1, tog bilden lite för tidigt, procent satsen hinner komma till 20%) datorn vill startas om som den tidigare nämnde i installationen.
   När datorn startas om så hamnar den direkt på bild nummer 2, (bild nummer 3 är inzoomad på felkoden) och sedan omdirigeras jag till bild nummer 4 (bild nummer 5 är samma som bild nummer 4, bara att man inte såg andra alternativet med min kamera.)
   När jag trycker på F8 när det är markerat på "Installationsprogrammet för Windows" så omdirigeras jag till bild nummer 2
   Därför kan jag endast välja "Windows 10" för att sedan komma tillbaka till mitt föredetta operativ system, dvs windows 10.
   Hur ska jag gå till väga för att kunna fixa windows 7. Skulle uppskatta det jätte mycket, tack på förhand!
   MVH JAKOB

  • Av Andreas Stenhall
   Kors i taket men Microsoft har nu släppt en rollup som innehåller alla fixar för Windows 7 sedan SP1 släpptes. Med andra ord kan man nu slippa installera 200+ uppdateringar efter en ny installation av Windows 7 SP1:
    
   Läs mer: https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/05/17/simplifying-updates-for-windows-7-and-8-1/