Gå till innehåll

Hjälp! Tappar avstavningarna i Word!


Recommended Posts

Sitter med en bok som skall tryckas och redan är försenad. Plötsligt försvinner mängder av avstavningar i dokumentet och det blir några sidor längre. Jag konverterar filen från .doc till .docx. Resultatet blir att i stort sett alla kvarvarande avstavningar försvinner. 

 

Avstavningarna är automatiska och ligger så att säga i mallarna som används för att formatera styckena (Brödtext osv). Inställningen är fortfarande att avstavning skall ske, dvs rutan vid "Avstava inte" är inte ikryssad. Kanske finns det något annat sätt att "beordra avstavning"?

 

Det finns inte tid att gå igenom hela dokumentet och avstava allt manuellt. Dessutom ställer manuella avstavningar till många stora problem. 

 

Windows 7. Word 2010. Dokumentet var Word 2003-2007-dokument, men har nu sparats som Worddokument, dvs .docx

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Påvels Blogg har många poster om just filformatet som man kan scrolla ner och läsa:

http://pavel.frimix.se/category/filformat/

 

Det här kanske är mest aktuellt för dig doc och docx:

http://pavel.frimix.se/2011/07/23/doc-och-docx-dokument/

 

Inte ens Microsoft egna program verkar ha samma standard:

 

Filformat

Jaha… MS genomkuppade ISO-standard, OOXML, har blivit en riktig soppa. Nu finns det oräkneliga varianter. Ingen följer ISO-standarden:
•MS Office 2007 ”Transitional”
•MS Office 2010 ”Transitional” men inte samma som Office 2007.
•OOXML tolkningar från fria program som OpenOffice.org, AbiWord, KWord, Go-oo osv som försöker anpassa sig till junket MS kastar ur sig dag från dag.

”Transitional” kan betyda vad som helst. OOXML-formatet är dött. MS lovade att gå över till ISO-formatet snabbt. Det har man inte gjort. Eftersom ISO-formatet inte stöds i Office 2010 kommer det inte att stödjas förrän tidigast runt 2014 då MS kanske släpper nästa Officeversion. MS-trogna länder som Sverige borde ta tillbaka ISO-certifieringen. Det är uppenbart att Microsoft inte menar allvar med öppenhet och standardisering.

MS har 290 miljoner problem med OOXML-formatet. MS har blivit dömt till patentintrång och ska betala 290 miljoner dollar i skadestånd. Det är väl därför Office 2010 är det dyraste Officepaketet hittills. Patentstrider visar att OOXML-formatet inte alls är öppet.

I Office 2010 stöds ODF version 1.1. Det är inte den senaste varianten som är 1.2. Då man startar programmet första gången möts man av denna varningstext

 

http://pavel.frimix.se/category/ms-office/

 

Säkrast verkar vara att spara dokument som PDF filer helt enkelt.

Redigerad av johnh3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo, jag sparar ju som pdf inför tryckning. Men det verkar också vara ett generellt problem att automatisk avstavning inte sker i den omfattning som det borde. Förr fanns det något som jag tror kallades "avstavningszon" eller något liknande och som kunde justeras, så att mer eller mindre krävdes för att avstavning skulle ske. Kanske skulle man kunna väcka liv i avstavningsfunktionen ifall man kunde ändra den? Hittar den dock inte i Word 2010 (som över huvud taget är ett mycket mer svårarbetat program än tidigare versioner). 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ett alternativ kanske är att skriva allt i ODF och skicka som sådant. Det är ju en standard som har börjat tillämpas mer:

http://www.zdnet.com/article/uk-makes-odf-its-official-documents-format-standard/

 

Libre Office är ju också gratis, hur lättarbetat det är har jag ingen åsikt om.

Men det skadar ju inte att testa:

http://www.libreoffice.org/

 

Apache Office finns också:

http://www.openoffice.org/sv/

Redigerad av johnh3
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Måste man ha ett Microsoft alternativ kanske Office 365 personal kan vara något:

http://www.microsoftstore.com/store/mseea/sv_SE/pdp/Office-365-Personal/productID.298282200

 

Då får man automatiskt alltid den senaste version och blir aldrig "fast" i en gammal Microsoft Office version.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för alla tips och råd! Körde en manuell avstavning av dokumentet. En hel del felaktigheter rättade sig, men mycket kom helt enkelt inte med. När jag nu bläddrar igenom dokumentet för att se var det finns stora mellanrum i texten ser jag att problemet verkar vara att långa ord helt enkelt inte avstavas. Det är ju också då man får särskilt stor och fula luckor. 

 

Har kört Word for Windows sedan slutet av 1990-talet, då jag bytte från Ami Pro (som på vissa sätt var ett bättre program) och satt böcker i programmet sedan 2004. På den tiden var det ett oerhört mycket bättre program, mer intuitivt och med funktionerna väl synliga. Numera är det en enda röra. (Hittade till exempel avstavningsfunktionen under fliken Sidlayout i gruppen Utskriftsformat. Inte precis där man letar först!) Det är dock så många avancerade funktioner som behövs vid sättning att det antagligen är alltför tidskrävande att byta program. Det gäller särskilt när man har en bok formaterad och klar i Word och bara gör tillägg och justeringar för att ge ut en ny upplaga. 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...