Uppgradering/installation från Vista till Win 8.1


Recommended Posts

Microsoft tillhandahåller Upgrade Assistants där man kan testa om det går att uppgradera en dator med en nyare
Windowsversion. Tyvärr kan man ju inte kolla om drivrutinerna kommer att fungera. Kan man göra det någonstans?
 
Bakgrund:
Har själv en äldre bärbar Vostro 1500 där Dell inte erbjuder support vad gäller uppgradering från Vista Business till 
Win 7 eller 8. Enligt Upgrade Assistant ska det inte vara några problem att uppgradera till Win 8.1.
Problemet med drivrutinerna finns likafullt även om man är beredd att göra en anpassad Windows-installation.
Kan man testa drivrutinerna gentemot specifikationerna för t ex Win 8.1, m hj a något generellt program eller på en sajt?
Tråkigt att behöva skaffa en ny Winversion bara för att konstatera att det inte fungerar?

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du bör nog konsultera Dell istället för Microsoft när det gäller uppgradering till Windows 8/8.1. Dock verkar det närmast omöjligt att få reda på om det finns Windows 8-drivrutiner till din modell. Förmodligen måste man surfa in med just den aktuella datorn och använda sig av servicetaggen för att komma någon vart.

 

Edit:

Det fanns visst en lista. Det verkar som Vostro 1500 saknar stöd för Windows 8-uppgradering.

Redigerad av e-son
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har provkört W10 på en gammal Vista-burk här hemma och det var ingen trevlig upplevelse, segt som sirap. Tveksamt om du får en betydligt trevligare dator för att du byter upp dig. Om jag skulle uppgradera min Vista-dator datorn så blir det Linux Mint Mate eller liknande och inte Windows.

 

Men det kan alltid vara värt att prova, din dator kanske har betydligt högre prestanda än min gamla dator som gör att det flyter bättre.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svar! Dell kollade jag med först av allt och de svarade som väntat att de inte har någon support för vare sig för Win 7 eller 8 vad gäller Vostron. I klartext betyder det att de inte kan garantera att just drivrutinerna skulle fungera. De räknar förstås med att folk byter dator när de vill ha en ny Windows-version. Min tanke var närmast om det skulle finnas någon tjänst/programvara som kunde identifiera vilka drivrutiner på en dator med ett äldre Windows som inte skulle fungera med ett nyare. Kunde vara ett sätt att undvika detta slit och släng vad gäller hårdvara. Ofta är det Webbläsaren som inte kan uppgraderas när man har ett för gammal Windows, därav önskemålet att kunna installera Win 8.  

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ofta är det Webbläsaren som inte kan uppgraderas när man har ett för gammal Windows, därav önskemålet att kunna installera Win 8.

Inga problem med att använda senaste Firefox, Opera eller Chrome mm i Vista.
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 I klartext betyder det att de inte kan garantera att just drivrutinerna skulle fungera. De räknar förstås med att folk byter dator när de vill ha en ny Windows-version. Min tanke var närmast om det skulle finnas någon tjänst/programvara som kunde identifiera vilka drivrutiner på en dator med ett äldre Windows som inte skulle fungera med ett nyare. Kunde vara ett sätt att undvika detta slit och släng vad gäller hårdvara. 

 

"Klartext" är nog något mer komplicerat än så. I praktiken är det förmodligen BIOS som behöver uppgraderas för att Windows 7/8/8.1 skall fungera bra, och någon ny BIOS har man inte tagit fram. Drivrutiner finns troligen med redan i Windows-installationen. Notera att detta är en kvallificerad gissning och inte kända fakta.

Nu är det inte nödvändigtvis så, att det inte fungerar. Något program/tjänst som kan kontrollera detta i förväg, känner jag inte till, men du kan ju prova själv om du vill. Du måste inte köpa en licens för att testa. Som alltid har du en månads provperiod, med möjlighet till ytterligare några månaders förlängning via slmgr-kommandot. Vet inte om du kan skapa installationsmedium från Vista-maskinen, men annars kanske du har tillgång till någon uppgraderad maskin. En generisk produktnyckel för Windows 8.1 Professional har du här...

 

XHQ8N-C3MCJ-RQXB6-WCHYG-C9WKB

 

Redigerad av e-son
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En annan lösning är att köpa en begad maskin. Hittade en till min dotter som var designad för win 8.1. Jag fick den endast för 2500kr. så det är ju inte så mycket mer än vad en licens kostar 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, drivrutinerna ingår i Windows-paketet så det är förstås mer relevant att tala om datorns BIOS när det handlar om vilket stöd som finns för uppgradering. Visst kan jag testa att göra en anpassad installation även om det är lite omständligt. Kanske ändå värt ett försök...

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laddar...
 • Liknande innehåll

  • Av CGD
   Jag har tappat drivrutinerna till skrivare och skanner efter anniversary update. Är det allmänt så?
   Hur kan jag se om det är fler som behöver installeras om och hur ser jag efter vilken drivrutin som driver grafikkortet?
    
    
  • Av LionKing
   Hej!
   Hur är det med anniversary update som - om jag förstått rätt - kommer på tisdag nästa vecka? Kommer den som uppdateringar normalt kommer till Windows 10, alltså automatiskt i bakgrunden, eller har man möjlighet att ladda ner den som en ISO-fil och installera den på det viset? Sitter man på en någorlunda snabb anslutning har det inte så stor betydelse, men har man inte det kan det vara praktiskt att kunna ladda ner en ISO.
   //LionKing
    
  • Av Lenovo W8
   Hejsan !
    
   jag undrar lite över om man nu installerar den nya gratis versionen av W10 , hur blir det då md ens web cam då om den funkar 
   på W8 / W8.1 osv.  kollat den cam jag tänkt köpa dess drivrutiner , dess uppdatering ang om W10 men ser ej att nån web Cam har nån W10 uppdatering alls.
   Då kan man iv kanske ej kunna använda sin cam i W10 , nån som vet mer om det?
  • Av Beldia
   Har provat att installera via win update 2 gånger mislyckades
    
   har provat att göra clean install på en disk utan partioner
    
   säger då att den saknar drivrutiner på något, säger inte vad för något
   fast jag har inte en pryl kopplad mot datorn, har endast min ssd disk
    
    
   så jag ger er rådet att låta bli denna version
    
    
   har ej haft problem med tidigare versioner av win 10
   har då fungerat smärtfritt
  • Av Beldia
   Har testat länge köra windows 10 i wmplayer har fungerat hur bra som helst, Men nu så tänkte jag att jag skulle köra den skarp på min maskin men det går inte att installera. Har tagit ut alla usb enheter när jag ska installera.
   Har kopplat ut alla hårddiskar utom min SSD disk. Men inget hjälper.
    
   Min hårdvara
   Moderkort Asus Sabertooth X79
   CPU Intel 3960 extreme ed
   64GB Ram
   Grafik Asus Geforce GT 780
   SSD Intel 520 480GB
    
    
   Någon som har någon ide?
   Hårdvaran fungerar ju i WmPlayer
  • Av Korpen
   Hej jag uppgraderade mitt windows 8 till 8.1 då den släpptes och då fanns inte drivrutinerna till nätverkskortet..alla andra drivers fanns men den viktigaste som nätverkskortet fanns inte..jag letade och testade en hel drös från HP:s hemsida..sen tänkte jag att den kanske kommer om ett tag så nu var jag inne och kollade om den drivrutinen hade uppdaterats så den var kompitabel till windows 8.1..men den lyser med sin frånvaro..Jag fick göra om datorn till fabricksskick och återgå till windows 8..men nu när dom ska sluta med uppdateringar till windows 8 så är jag ganska oskyddad och datorn står nästan och ber om intrång..dåligt av HP och även dåligt av Microsoft i mina ögon..Vad gör man i ett sånt läge jag sitter i nu? kräver en ny dator av HP?..datorn köpte jag för ca: 1,5 år sen..kanske t.o.m dryga året bara..