Klocka från AliExpress?


CGD

Recommended Posts

Hej på er, jag tänker på att köpa en klocka eller två från AliExpress. Jag har aldrig köpt något från någon Kinesisk/Amerikansk sida förut så det är några saker jag undrar över.

Här är samma klocka på två olika sidor. Den ena kostar 362,38 Kr och den andra 235,03 - 411,37.
https://www.aliexpress.com/item/32851840973.html?spm=a2g0o.ams_82947.layer-gzitvd.5.5cd7617dIBWqIc&gps-id=5562377&scm=1007.19164.119556.0&scm_id=1007.19164.119556.0&scm-url=1007.19164.119556.0&pvid=7ab68b84-8d32-484c-9717-55c070d8c07b

https://www.aliexpress.com/item/32974411329.html?spm=a2g0o.ams_82947.layer-gzitvd.2.5cd7617dIBWqIc&gps-id=5562377&scm=1007.19164.119556.0&scm_id=1007.19164.119556.0&scm-url=1007.19164.119556.0&pvid=7ab68b84-8d32-484c-9717-55c070d8c07b

Varför är det olika priser och vad menar de med att ange pris från en summa till en annan? Och rullar jag längre ner på sidorna så finns där fler utav denna klocka och med olika priser. så här med en snabb titt hittar jag ett pris på ända ner till 156,36 Kr

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det första jag kan se är att det är två olika säljare. Den ene har ett lite billigare pris och snabbare leverans. Däremot får du ingen rabatt när det kommer till antal såvida du inte handlar många.

Den andre har ett lite högre pris och längre leveranstid (billigare frakt) men å andra sidan får du rabatt för ett betydligt lägre antal inköpta klockor.

Vad du väljer är naturligtvis beroende på hur många klockor du tänkt beställa. Är det bara en.. ta den billigaste. Har du otur får du dessutom betala tull i Sverige som räknas på den totala summan. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Okej. Så trotts att det är samma sida jag köper ifrån kan det ändå vara olika säljare. Det är ingen skillnad i kvalitet, typ lika utseende men olika insida eller så. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för hjälpen.

Att du inte kan svara på vilken kvalitet det är förstår jag att du inte kan svara på. Jag tycker det ibland kan bli lite svårt att få fram exakt vad det är jag frågar om.
Men här var det och som jag tycker mig fått svar på. Att de olika sidorna är visar samma klocka både invändigt och utvändigt men det kan vara till olika priser. Jag kommer nog till att köpa några fler saker och där har det varit på samma sätt att jag hittar samma sak till olika priser.
Hoppas nu bara att det hela fungerar så som jag hoppas. Men det kostar ju inte så mycket. Jag hittade även en sida som säljer exakta kopior utav mycket dyra klockor men till mycket låga priser. Men köpa en här är nog lite mer riskabelt.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har handlat på AliExpress mycket tidigare men avsevärt mindre sedan PostNords hanteringsavgift infördes och den typen av lågprisvaror jag oftast köpte plötsligt blev väldigt dyra, om man inte skulle köpa många.

Det var länge sedan jag skrev något här och jag har lite tråkigt så här kommer några kom igång saker som kan vara bra att känna till. :)

 

Kvaliten är som sagt varierande. Köp inget där du inte kan leva med att kvaliten är lite sämre än du hoppats på. Jag skulle speciellt vara försiktig med produkter som ska kopplas in i elnätet och är av okända märken som kanske inte uppfyller EU krav, eller bara är av högst tveksam byggkvalitet. De kan mycket väl vara helt ok också, men jag tycker bara det är en väldigt onödig risk. 

Säljarnas omdöme betyder precis allt på Ali, har de dåligt omdöme sållas de bort av många köpare i sökresultaten. Därför är de extremt måna om att du som kund alltid ska vara nöjd. Blir något fel så kontakta dem innan du lämnar omdöme så gör de ofta allt för att lösa det. Ibland kompenserar de dig hela eller en del av kostnaden, ibland skickar de en ny vara.

Kryssa i att endast visa varor från handlare med bra betyg (4 stjärnor eller mer). Taskigt mot nya handlare som vill etablera sig och kan vara lika bra, men du är inte där för att få vänner utan optimera din chans till en bra och smidig affär.

Ta dig tiden att ge ett kort omdöme efter avslutad affär, det hjälper andra köpare att få en uppfattning av produkten och säljaren. 

Det går att välja att bara visa produkter som skickas från EU länder så slipper man importavgiterna, men utbudet är kanske 1% av det som skickas från asien. Och ibland händer det faktiskt att varan likväl skickats från asien och man åker på importavgifterna. Du kan välja att strunta i att lösa ut paketet och hellre leva med att förlora pengarna om varan inte kostade så mycket. Du kan också förklara läget för säljaren och hoppas att den kompenserar dig för felhanteringen.

Samma vara säljs som du redan sett ofta av många handlare. Ibland ser man också att exakt samma vara existerar med olika produktnamn på där priserna på ett märke kan vara ganska mycket lägre trots att produkten i övrigt är identisk. 

I sökresultaten ser du hur många som handlat varan från respektive butik, gå in på de som har många köpa och läsa lite recension så får du en uppfattning om affärerna gått smidigt och ifall varan uppfyllde förväntningarna. 

När det står ett pris-spann istället för ett pris så finns det olika val att göra vid beställningen som leder till olika pris. Det kan vara olika paket, varianter, färger, längder, antal. Kryssa i ett val så ser du priset för just det. 

Tänk på att om du lägger en order med plock från flera säljare, så kommer dessa att skeppas separat, med risk att du får betala importavgifter för varje sändning. Beställer du flera saker från samma säljare brukar de skicka dem i samma sändelse, men det går att skriva en kommentar vid beställning där man för säkerhets skull kan be dem göra det pga importavgifterna. Jag tänkte först att de hanterar miljoner ordrar och inte läser vad folk skriver, men har blivit förvånad hur ofta och snabbt man får personliga svar. 

Om du hittat en jättebillig vara du vill köpa men tycker att det kanske blir för dyrt om du åker på importavgifter, så är det lätt att innan du verkställer ordern klicka dig in på säljarens egen sida för att se vad mer de säljer. Du hittar kanske något annat spännande som du inte visste om att du behövde, som du kan lägga till ordern så att importavgiften kan slås ut på fler varor. Inte så bra för vårt växande berg av onödig konsumtion, men kostnadseffektivt för din plånbok.

AliExpress är oftast billigt men inte alltid. Ta en titt på t.ex. Prisjakt, Pricerunner, Ebay också. Kanske kan du hitta samma eller liknande vara för liknande pris, men skeppad från EU så du slipper importavgifter.

 

Också en liten moralpredikan. PIRATKOPIOR av kända klockor och andra saker också för den delen är olagligt. Jag tror inte heller du kommer att trivas att gå runt med klockan vetandes att den inte är vad den utger sig för. Har du inte råd med originalet så köp hellre en så kallad homage klocka som kan vara ännu billigare än en piratkopia av hög kvalitet. En homeage är alltså en klocka som tagit stor inspiration av eller i vissa fall nästan en kopia av originalet, men som tydligt har sitt eget varumärke på produkten istället för att försöka luras genom att skriva t.ex. Rolex eller Rolax. En del ser dock ned på homager också, men det är åtminstone inte direkt olagligt. Det finns respektabla tillverkare som gör homeager av god kvalitet till vettiga priser, några tusenlappar. Köper du en för ett par hundralappar på Ali så kan du nog räkna med att kvaliten är därefter. Den kan vara fin i början men kan av billigt stål med dålig finnish som nöts ned, passform kan vara dålig, vattentäthet obefintlig osv. Kontrollera noga så att alla funktioner faktiskt fungerar och inte bara är där som utsmyckning. 

 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Nicklas. Det var en rejäl beskrivning. Jag har tidigare köpt en kopia av en exklusiv klocka i Hong Kong för 450 Kr. Snygg, bra höll i fem år. Att få den lagad här i Sverige är nog svårt. Jag bor i Mölndal så jag frågade en urmakare på Kvibergs marknad och där var det inga problem. Ska ta med klockan nästa gång jag är där så får vi vad som händer.

Klockan jag ska köpa från AliExpress är inte så dyr så det blir igen större förlust om den inte fungerar så som det är tänkt.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läste nyligen ett inlägg på annan sida där någon tog upp att man måste betala både avgifter och tull på varorna. Men var det inte mycket hallå om detta för ett tid sedan där det hela skulle lösas så att jag som köpare betalade alla avgifter vid köpet?

Hittade svaret. Wish har avtal med PostNord men det har inte AliExpress.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är bara att inse: allt som levereras från land utanför EU bdrabbas till 99% säkerhet av tull och moms + avgift!

Man kan ha tur om något slipper mellan, men det är nog ytterst sällsynt!

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Detta ämne är nu arkiverat och det går inte längre svara i det.