Gå till innehåll

Återställning av gammal laptop - avbryts halvvägs


Veritech

Recommended Posts

Tja, ska hjälpa farsan med sin gamla laptop som har blivit olidligt seg att återställa den. En packard bell easynote te69kb series. Den kom ju med windows 8 men är uppgraderad till windows 10. När jag försöker återställa den den vanliga vägen via inställningar så vill den inte alls utan avbryts halvvägs. Har kollat att man kan återställa under uppstart genom att trycka alt och f10. Dock fick jag en tanke innan jag provade det, funkar det ens? Återställs den då till windows 8? Eller installeras windows 10 om då?

Tack på förhand.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Vill du återställa till Windows 8 eller till 10?
Du kan kolla igenom olika typer av återställningar här: https://support.microsoft.com/sv-se/windows/återställningsalternativ-i-windows-31ce2444-7de3-818c-d626-e3b5a3024da5

Om du vill återställa till Windows 8 kan det vara bäst att följa tillverkarens anvisningar för hur man gör en återställning/ominstallation till leveransskick.

Eftersom det är en mycket gammal dator så kan det vara så att det är för mycket damm i den så att den blir för varm och därför börjar gå långsamt eller att hårddisken är dålig och det medför att Windows måste läsa många gånger från disken innan det blir rätt, vilket leder till att datorn upplevs som långsam.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Datorn ska återställas till windows 10 för det har farsan lärt sig nu (eller nja hyggligt i alla fall). Men jag testar att försöka återställa win10 genom länken du delade där. Går det så går det, har förvarnat han om att han kanske måste köpa ny dator ändå.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det kan vara så att fabriksåterställningen inte fungerar när datorn uppgraderades till Windows 10. Återställningsfunktionen kan ha tagits bort av installationen av Windows 10.

Hade fabriksåterställningen fungerat hade det blivit Windows 8 som installerats.

Istället för att återställa datorn kan du installera om den. Hämta Windows 10 och lägg den på ett USB-minne som görs startbart. Minnet måste vara minst 8GB stor och gärna tomt. Är det inte tomt kommer det att raderas när USB-minnet görs startbart.

Du kan göra detta på ett mycket smidigt sätt med hjälp av Microsofts egna verktyg, Microsoft Media Creation Tool, som du kan hämta här för Windows 10:

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10ISO
 

När USB-minnet är klart kan du starta från USB-minnet och köra installationen från det. Vid installationen väljer du Avancerad installation. Där kan du formatera eller ta bort de partitioner du önskar (de som har med Windows-systemet att göra) för att göra en "ren" installation.

Du bör kontrollera all hårdvara i Enhetshanteraren så du vet vad det är för drivrutiner du behöver hämta för att få igång all hårdvara i datorn (chipset, nätverkskort, ljudkort, AHCI-kort (för diskar), grafikkort och andra enheter.

Du kan också köra Belarc Advisor som ger dig information om hårdvaran. Belarc Advisor visar också de licensnycklar som program har, som Windows, Office med flera.

Du hämtar Belarc Advisor här:

https://www.belarc.com/products/belarc-advisor/download
 

Om du, innan du gör en ominstallation, säkerhetskopierar mappen Windows med alla undermappar (System32 i synnerhet) kan du ha alla drivrutiner tillgängliga när du skall uppdatera systemet.

Alla drivrutiner skall finnas i mappen Drivers, som finns i denna sökväg:

Windows/System32/Drivers

Vis av erfarenhet vet jag att det inte alltid stämmer utan kan finnas i andra undermappar till Windows-mappen. 
Kopiering av mappen Windows och undermappar innebär att du kan få drivrutiner som fungerar om du inte hittar dem på internet.

 

 

 

 

 

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...