Jump to content

Flera externa skärmar till bärbar dator


Go to solution Solved by ChristerE,

Recommended Posts

Tänker använda två externa bildskärmar till en bärbar dator (ASUS). Har förslag på en lösning men postar för att kolla så jag inte missar något, eller för att få tips på andra lösningar.

Bildskärmarna kan anslutas med både HDMI, DisplayPort och USB-C (med DisplayPort-bildsignal). Datorn har 1 HDMI-port och 1 USB-C men USB-C-porten har inte stöd för bild (och några USB-A-portar).

Det finns adaptrar för USB-C till HDMI som t ex följande, se länken, men den är inte ett "externt grafikkort" och eftersom USB-C i datorn inte levererar bildsignal så har jag ingen användning för den. En kabel med USB-C i båda ändar fungerar då förstås inte heller (bl a sådana följde med skärmarna).
Plexgear Adapter USB-C till HDMI - HDMI-signalomvandlare | Kjell.com

Så hittade jag en dockningsstation - ASUS Triple Display USB-C Dock DC300. Ser inget om "graphic card", men med anslutningar för flera bildskärmar så måste den rimligtvis klara grafiken på egen hand. Borde inte ens behöva stöd för bild i USB-C-porten den ansluts till i datorn.
En finess är också att man kan starta datorn med en knapp på dockan, bra om man inte ska använda datorns egen skärm.
ASUS Triple Display USB-C Dock DC300|Docks Dongles and Cable|ASUS Global
asus-triple-display-usb-c-dock-dc300.pdf

I databladet anges MST i samband med "Video Resolution". De två bildskärmarna kan kopplas ihop med varandra och endast en av dem behöver då anslutas till datorn, men det kräver om jag förstår rätt stöd för MST även i datorn. Borde ju inte behövas tillsammans med dockan som ju har flera portar för anslutning av flera skärmar.

Bildskärmarna är 25 tum med 2560 x 1440 pixlar, vilket dockan ser ut att klara med två anslutna bildskärmar.


Hittade också denna, men är osäker på om den generar bild på egen hand, eller om det handlar om omvandling från USB-C till HDMI där porten i datorn behöver stöd för bild.
ASUS USB-C Mini Dock|Docks Dongles and Cable|ASUS Global


Bakgrundsinfo
Har tidigare använt ett par av ASUS portabla skärmar, se länken och ett exempel. För dem installeras en drivrutin i datorn och de fungerar även med USB-A-portar.
Asus ZenScreen MB166B Portabel monitor 15.6" USB-A - Portabla datorskärmar | Kjell.com

Har en tid anslutit en 25 tums bildskärm och den med HDMI, men nu när jag vill ha två sådana så blev det problem med portarna. Det jag får med dessa större skärmar, i förhållande till de portabla 15 tum 1920 x 1080, är både "mer bildyta" och större ikoner och text i t ex Utforskaren.

 

Link to comment
Share on other sites

Jag har en "dyr" dockningstation, en HP. Den strömförsörjs dels för att hålla liv i dockan men den klarar även av att ladda en bärbar dator ansluten med USB-C.

Jag tror att den främsta skillnaden är just det - om den klarar av att ladda eller ej. Jag behöver då bara ansluta USB-C till min (jobbardator) så har jag tillgång till två skärmar, tgb och mus samt nätverk om jag kör trådat. Om jag tar datorn till en kund som har dockningsstationer av fabrikat DELL fungerar det på samma sätt där. Jag kan då låna en ledig arbetsstation och endast ansluta en (1) kabel.

HP-dockan har två DP och en HDMI men HDMI följer den ena DP, en lösning jag även sett på andra dockor. Jag "behöver" tre skärmar och då får jag ansluta den tredje skärmen via HDMI direkt från datorn om jag vill ha utökat skrivbord på alla tre.

Ungefär 2010 hade jag en enkel USB-adapter som utan besvärliga inställningar klarade av att hantera upp till sex skärmar endast via en USB 2-port.
Tillägg: Hade sparat länken, och det är alltså en adapter per skärm det är/var frågan om i det fallet.
http://www.hisdigital.com/gb/product2-518.shtml

Då var det ju inte frågan om 4K eller liknande utan det man kunde få via VGA & DVI.

Men att tänka på är om dockan klarar laddning om det önskvärt samt hur grafikportarna kan disponeras.

Edited by Mikael63
Link to comment
Share on other sites

9 timmar sedan, Mikael63 sade:

Jag tror att den främsta skillnaden är just det - om den klarar av att ladda eller ej. Jag behöver då bara ansluta USB-C till min (jobbardator) så har jag tillgång till två skärmar, tgb och mus samt nätverk om jag kör trådat. Om jag tar datorn till en kund som har dockningsstationer av fabrikat DELL fungerar det på samma sätt där. Jag kan då låna en ledig arbetsstation och endast ansluta en (1) kabel.

Möjlighet till laddning kan vara bra att kolla, men det finns som jag förstår det i grunden två sätt för anslutning av externa skärmar med en docka. Antingen finns stöd för "display" i porten i datorn eller så behövs någon form av externt grafikkort i en docka, eller i en adapter. Man kan också behöva installera drivrutiner i datorn, för t ex anslutning via USB-A. I det du beskriver så finns minst det ena eller det andra i din dator respektive i de dockor du anslutit till. Annars borde det kommit en situation då det inte blev någon bild på skärmen/skärmarna.

När det gäller ASUS Triple Display USB-C Dock DC300 (se första inlägget) så har jag mejlat Dustin Home och frågat men har inte fått svar än.
 

Några begrepp att hålla reda på (förutom USB, m m).
DisplayPort, DisplayPort Alternate Mode - DP Alt Mode, DisplayPort DSC (Display Stream Compression), DisplayPort MST (Multi Stream Transport), Displaylink.
 

Citat från några forum (mina markeringar)
"Det tråkiga svaret är att det kommer bero på vad du har för dator och skärmar. Troligen kommer du långt med en USB C-docka som stödjer Displayport Alt Mode, om era laptops nu stödjer det."
Dockningsstation laptop och stationär? - Tangentbord, möss och övrig kringutrustning (sweclockers.com)

"Inga problem att sitta med 2st 4k skärmar med en modern thunderbolt-docka, så länge datorn också stödjer det."
"Sedan finns det dockor som har ett eget grafikkort, vilket gör att man inte blir så beroende av vilken typ av anslutning det är, men å andra sidan kan man bara glömma att t.ex. spela på dem."

Dockningsstation som klarar två 1440p-skärmar med DisplayPort? - Bärbara datorer: Köpråd (sweclockers.com)

"The USB C port on this model does not support display export."
Zenbook 15 UX534FT usb-c over hdmi issues - ASUS - ZenTalk - 144110

"It's most likely that the usb-c port does not support display if the cabel worked with an another device."
Asus zenbook 15 cant support external monitor with USB C ? : r/ASUS (reddit.com)


Här ett antal guider om allt detta
Guide till DisplayPort via USB-C | Dell Sverige
Om USB-C: Vad är USB-C DisplayPort (DP Alt Mode)? | BenQ Sverige
USB-C Introduction: What is USB-C DisplayPort (DP Alt Mode) | BenQ US
Unlocking Your USB-C Port's Display Potential: A Beginner's Guide to DP Alt Mode (cablematters.com)
What is Display Stream Compression (DSC)? (cablematters.com)
What exactly is DP Alt Mode? (minisopuru.com)
USB-C - Wikipedia
USB-C - Wikipedia (Alternate modes)

Citerar några meningar i guiden
"Assuming your system has a GPU output wired to its USB-C port -- and not all systems with USB-C ports do!! -- this is the configuration a USB-C to HDMI or USB-C to DisplayPort dongle/cable would use."
"And if you’re using USB-C to DisplayPort (as opposed to HDMI), you can of course take advantage of DisplayPort MST to split that bandwidth across multiple displays, ..."
"But on top of that, DisplayPort 1.4 systems can also optionally support DisplayPort DSC (Display Stream Compression). ... But it requires support from both your PC and the other equipment involved."

‎Demystifying USB-C and Thunderbolt, i.e. adapter and dock capabilities/limitations | DELL Technologies

DisplayPort MST explained (eaton.com)

OBS! Mitt Bitdefender varnade för och blockerade något i följande tråd hos Sweclockers
DisplayPort över USB-C – ett träsk utan motstycke - Skärmar och TV-apparater (sweclockers.com)

[Notebook] How to determine the function of USB-C ? | Official Support | ASUS USA

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Solution
On 2024-07-10 at 21:51, ChristerE sade:

När det gäller ASUS Triple Display USB-C Dock DC300 (se första inlägget) så har jag mejlat Dustin Home och frågat men har inte fått svar än.

Idag fick jag svar från Dustin Home. Inget besked om dockan jag frågade om men tips om en annan, och den skulle jag välja även om den andra skulle fungera för mitt behov.

"Prokords professionella docknings stationer är utrustade med DisplayLink chip vilket innebär:
En docka som fungerar med alla typer av datorer det ända du behöver är en USB port. Det inkluderar gamla USB-A och nya USB-C standarden ..."

Prokord Workplace Charging Dockingsstation USB-C 5K Dual Monitor 65W USB 3.2 Gen 1 (3.1 Gen 1) Type-C (PK-5KDLC) | Dustinhome.se

(Tipset från Dustin Home får anses fungera som en lösning.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...