Hur kan ett katalognamn börja med punkt?


L-L

Recommended Posts

Det verkar som om program som kommer från Linux kan skapa kataloger, vars namn börjar med punkt. Vi som har t.ex. GIMP och Pidgin vet detta, det förstnämnda programmet skapar ju en katalog som heter ".gimp-2.2", det andra skapar en katalog som heter ".purple". Hur är detta möjligt? Det går ju inte att själv göra, manuellt, vad jag vet. Nyfiken!

/LA

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad är Linux?? ;D Skämt åsido så är det vanligt förekommande med filer och mappar som börjar med punkt i den världen. I Windows så kan du inte skapa mappar eller filer som börjar med punkt från Utforskaren, däremot kan du skapa detta från kommandoradstolken (cmd) genom att skriva mkdir ".mapp" för att skapa en katalog eller "echo 0 > .fil" för att skapa en fil som börjar med punkt.

Du kan sedan öppna mappen och editera filen som börjar med punkt utan problem från Utforskaren :)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för ditt svar, så det är så det ligger till. :)

Apropå tecken kan jag nämna, i fall någon är intresserad, att det går att använda / i fil- och katalognamn! Dock inte det / man gör med shift+7, utan från teckenuppsättningsverktyget. Detta har gått utmärkt för mig med många mappar, med undantag för en viss mapp. Den blev ett jätteproblem - omöjlig att ta bort på vanligt sätt, i felsäkert läge samt med Unlocker. Lyckades till slut med något annat verktyg.

Så hur som helst tänker jag aldrig mer använda skumma tecken i katalognamn ;)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Detta ämne är nu arkiverat och det går inte längre svara i det.