Jump to content

Windows Vista x64 Media center strul


radx

Recommended Posts

Hej!

Tänkte jag skulle kolla med er här om ni har något tips på ett problem som jag har.

Mitt problem berör min dator som jag har kopplat till min LCD-TV.

Först hade jag ett nvidia gf6700 kort. Körde med VGA kabel till min LG 42LY95 skärm (1080P). Allt funkade förutom att titta på 1080p film, för kortet och cpu'n var lite för slö. Vanligt tv-tittande och 720p gick fint dock. Men skärmen var ändå inställd på 1080p och skärmen var satt till pixel mappat 1:1.

Sen en dag så kom det tydligen nya drivrutiner för grafikkortet via Windows Update. Så jag laddade ner dessa och wips så kan jag inte få 1920x1080 upplösning längre via VGA. Hur jag än försökte så gick det inte. Valet 1920x1080 var borta. Högsta upplösningen som fanns nu var 1600x1050.

Slutade med att jag gav upp, jag behövde ju ändå byta grafikkortet. Köpte mig nu ett GF 8600GTS kort. Passade på köpa nytt moderkort och processor också. Core 2 Duo E6600. Sedan installerade jag om Vista från grunden och la in de senaste drivrutinerna för grafikkortet.

Kunde inte få högre upplösning än 1600x1050, även nu via VGA!

Så hittade jag på nätet folk som pratade om problemet och rekommenderade en HDMI - DVI kabel istället. Felet sägs ligga i nvidias senaste drivrutiner och inte i någon inställning i Vista. Det fanns sätt som man kunde trixa med drivrutinen under XP men jag hittade inte några sätt för vista. Jag provade PowerStripe och skapade en egen monitor fil där valet 1920x1080 fanns med i både 50 och 60 hz. Men de hjälpte inte ändå. Så jag köpte en Supra DVI-HDMI 1.3 kabel. Och se där, nu finns upplösningen där som den ska.

Men, jag tycker att grafiken ser inte så snygg ut som innan. Fonter i windows ser taggiga och trasiga ut, vissa rent av oläsliga eller åtminstone svåra att tyda. Jag tog 2st bilder på skärmen. Hoppas någon har nåt tips på vad som är galet. Fonten ser precis ut som den bör göra då man har fel upplösning och skärmen interpolerar (skalar om) grafiken.

Jag har provat med både senaste drivrutinerna nvidia forceware v162.22 och med senaste drivrutinerna ifrån Windows Update. En mysko detalj är att med nvidias drivrutiner så får jag en svart ram runt skrivbordet när jag väljer pixel mappat 1:1 och sänker jag då refreshraten till 50hz så täcker de hela skärmen. Om jag istället kör med 60hz och väljer 16:9 läge på skärmen så täcker de också kant i kant på skärmen fast inte då i 50hz. Men inte i något av dessa lägen så ser texten i windows skrivbord knivskarp ut, på så sätt som jag upplever att den gjorde förr med VGA.

Bifogar två bilder som försöker visa på hur bildkvaliteten är

img2598co0.th.jpg

img2599qz5.th.jpg

Har någon en bra guide för hur man ställer in allt detta så det blir bra? För just nu känns det som tv'n interpolerar även om nu datorn hävdar att den skickar 1920x1080.

Tacksam för alla tips.

Detta är vad jag kör med

TV: LG 42LY95 1080P

Grafikkort: nVidia GeForce 8600GTS 256MB

CPU: Intel Core 2 Duo E6600 2,4Ghz

Mem: 2x1024MB DDR2 800mhz

Board: Asus P5W DH Deluxe

OS Vista x64.

Link to comment
Share on other sites

Min primära skärm är en "Samsung SyncMaster 226WB" och med den känd av Windows så begränsas min maximala upplösning till 1680x1050 eftersom detta är skärmens gränser.

De andra tre skärmarna är för tillfället odefinierade och därför ger de mig möjligheten att justera dessa till max 2048x1536.

Du måste antagligen ange rätt typ eller okänd typ av skärm för att uppnå max upplösning.

Link to comment
Share on other sites

Hej Waxinator.

Jag provade att skapa en egen monitor inf fil som Vista läser egenskaper för skärmen ifrån. Detta hjälpte inte. Men som du också ser i mitt inlägg så var detta ett problem jag hade förr. Nu fungerar upplösningen som den ska med hdmi-dvi kabeln. Dock så återstår de övriga problemen med trasiga fonter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...