Jump to content

Så här kan du "pimpa" ditt Vista!


Manneman

Recommended Posts

På uppmaning tänkte jag göra en liten beskrivning hur man moddar och stylar Vista. Det var ju inte så länge sen man satt med XP och gjorde allehanda moddningar för att få XP att se ut som Vista... nu är det dags att få Vista att se ännu snyggare och glassigare ut...

Nedan föjer lite korta instruktioner hur man moddar och vad man kan modda. De flesta gånger måste man byta/ersätta vissa filer. För att göra detta måste man ofta ha äganderättigheter på de filer man ska ersätta. Beskrivning hur detta görs följer ofta med de filer man ska ersätta, så jag går inte in på det i detalj.

Här är några exempel på vad man kan styla.....

Visual Styles:

Man förändrar hela Vistas GUI (Graphic User Interface) Detta görs bäst med ett litet gratisprogram som heter VistaGlazz (http://www.codegazer.com/vistaglazz.htm) Det är gratis och funkar väldigt bra. En nackdel är att när du ska applicera ditt VS så får du samma namn på alla VS i listan... altså fler exemplar av Windows Aero och Windows Vista Standard. Man får prova sig fram. Kan man leva med detta så är det ett bra program. Ett annat program är TuneUp Utilities 2007. Ett program som främst rensar och optimerar Vista, men även kan ändra VS, Loginskärm och Bootskärmen. Nackdelen är att det kostar (http://www.tune-up.com/products/tuneup-utilities/)

Knappar i Explorer och IE7:

Två filer ska ersättas, vilka också är de man hittar på diverse sajter för modding. Det gäller browseui.dll och ieframe.dll... Att tänka på med dessa filer är att de ofta blir återställda via Windows Update... framför allt IE7. En mer permanent lösning kommer säkert inom kort. I XP använder man en applikation som heter Styler... det är bara en tidsfråga innan det dyker upp en motsvarighet till Vista. Innan dess håller vi tillgodo med att modda dessa två filer. På nätet finns det ganska få moddade knappar i IE7, men ganska måga till Explorer.

Välkomstcenter:

Inget speciellt att hänga upp sig på, men visst ska vi vara grundliga. Det man oftast ändrar på här är färgen på bakgrunden. Filen man moddar här är oobefldr.dll.

Om-fönstret:

Ja, vill man verkligen visa att man har ett annorlunda Vista kan man modda winver. Detta görs genom att modda basebrd.dll. Min egen Avatar till vänster visar en moddad sådan.

Flytta infopanelen överst:

Man använder ett VS med ett sk Top-shellstyle. På detta sätt får man Explorer att se ut som t e x Välkomstcenter... all info överst istället. Detta är reglerat i VS man använder, men går att använda som vanligt. För att modda detta ska man byta ut en mer kritisk fil...shell32.dll. Här gäller det att vara mer säker på sin sak.

Loginfönster:

Finns ett kanonprogram som heter Logonstudio Vista... är gratis och hittas här: http://www.stardock.com/products/logonstudio/downloads.asp

Perfekt att ändra loginfönstrets bakgrund till samma som ditt skrivbordsunderlägg....

Källa?

De bästa samlingarna hittar man på www.deviantart.com och www.joejoe.org. Med de flesta VS och moddningarna medföljer instruktioner hur dessa appliceras. Nedan följer en kort beskrivning.

Mappen med din nya VS ska innehålla en .msstyles fil tillsammans med två undermappar. Undermapparna heter Shell och En-Us. Alla VS ska läggas i C:WindowsRecourcesThemes. Dubbelklicka på .msstyles-filen för att applicera ditt VS. I listan kommer de nu märka att det finns fler av varje redan befintligt utseende, så du får prova dig fram. Använder du TuneupUtilities plockar du bara det VS du vill ha i listan... förutsatt att du lagt det i rätt katalog enligt ovan.

Denna beskrivning gäller Windows Vista 32 bitars... om det funkar på samma sätt på 64 bitars har jag ingen aning om. Microsoft släppte en uppdatering i början på sommaren som oskadliggjorde alla 3:e parts VS. De som är anpassade för denna uppdateringar sträcker sig någon månad tillbaka. Applicerar du ett VS som INTE är anpassat för denna uppdatering kommer du att få Klassisk på hela ditt Windows... blä...

Tryck på med inlägg nu, eller lämna ett personligt meddelande så hjälper jag Er så gott det går. Jag är inte journalist eller redaktör... så jag har inte skrivvanan som våra kungar härinne...*L*

Mange

manneman32@gmail.com för frågor om jag inte svarar i tråden

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Är det lätt att "unpatcha" vistaglazz? Är det bara att avinstallera?

EDIT: Installerat och patchat nu..

All skillnad jag märker är att aeroeffekter även fungerar i maximerade fönster, vilket bara är bra :)

Den gör så du kan installera nya teman.

http://browse.deviantart.com/customization...styles/?order=5

Har inte vista själv, så ja kan inte svara på så mycke.  :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Naturguiden

Hej Försöker få till detta med Aero men får det inta att funka , kanske för att jag har basic modellen av Vista som det inte fungerar?

Link to comment
Share on other sites

Yepp... det står ofta om ett visual är till Basic... Det finns patchar att aktivera Aero även för dem som kör Vista Basic, men inget jag rekommenderar. Man vet aldrig hur det blir med "äktheten"

Här kommer en länk till ett snyggt Basic Visual...

http://tha-elf.deviantart.com/art/Windows-...-BASIC-67190952

Det ljusblåa får en snygg gradient silvergrå färg.

Eller varför inte dessa?

http://psycob.deviantart.com/art/STOMP1-0-...-Basic-66148392

http://dimage.deviantart.com/art/Smooth-Silver-65796156

För övrigt gäller samma för applicering.

Mange

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...