Gå till innehåll

Hur ser reglerna ut idag för elektroniska anslagstavlor.


Myggan63

Recommended Posts

Hur ser reglerna ut idag för elektroniska anslagstavlor, ( forum, bloggen..... med mera ).

Följande hemsida http://sinsu.nu/anonym.htm tar faktiskt upp en mass bra information för alla användare på ett förståeligt och användbart sätt för läsaren.

"Ta reda på vem som är ansvarig för den websida du vill skriva på. Vill du skriva på en lösenordsskyddad sida, eller i en mailinglista, ta då reda på vem som kan läsa det du skriver där, om det inte den informationen finns på själva sidan.

Och viktigast av allt - följ de lagar och regler som gäller, och akta dig för personer och organisationer som inte själva följer de lagar och regler som finns:"

Lag och ansvar.

Det har under många år arbetats på att skapa en nya lag för den sociala samvaron på Internet/elektroniska anslagstavlor. Men frågan tycks vara svårlöst. Gällande lag/lagar om ansvar för elektroniska anslagstavlor är utfärdad 1998. Får du på någotvis problem är det här du finner svar på hur du går vidare. Allt för få "användare" som är kränkta eller utsatta för någon form av brott som faktiskt ryms inom http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980112.HTM driver brottet/kräkningen vidare för lagföring. I många fall finns en rimlig om inte stor möjlighet att få upprättelse. Jag vill hävda att det är en utbredd okunskap ibland många användare på olika elektroniska anslagstavlor om både skyldigheter och rättigheter enligt http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980112.HTM

Lag om ansvar för elektroniska anslagstavlor, ( Utfärdad:

1998-03-12 ): http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980112.HTM

SFS 1998:112: Källa är: Regeringskansliets

rättsdatabaser.

Ett bra råd är följande.

"Enligt en lag som heter Lag om ansvar för elektroniska anslagstavlor, ska den som är ansvarig för en elektronisk anslagstavla, alltså en plats där andra än den personen själv kan skriva inlägg, hälsningar eller texter, uppge sin identitet på sidan. Det är för att myndigheterna ska kunna nå den som är ansvarig, om det händer någonting på sidan som strider mot någon lag eller förordning. Det ska också tydligt stå på sidan vem eller vilka som kan läsa det som skrivs där".

"Kontakta gärna den som står som ansvarig för sidan, och ta reda på om han/hon verkar vara seriös eller inte. Står det inte vem som är ansvarig för sidan, eller om du inte får ett tillfredsställande svar på ditt mail, ska du vara väldigt försiktig med att skriva där".

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...