-64

Medlem
 • Innehållsantal

  140
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Om -64

 • Rank

 1. En hel del Off Topic, men jag kan inte hålla mig från att berätta följande sanna historia. Detta var på senare delen av 90-talet och jag hade köpt "ett datorpaket" på någon sorts avbetalning/lånekredit av en firma i Uppsala. Jag skriver det rent ut, för jag vill minnas att dom gick i konkurs senare. Det var en PC med Win 95 och en "3 in one" kopiator-printer-skanner och ett telefonmodem för internetuppkopplingen. Hursomhelst, jag behövde support i något ärende som jag har glömt nu. Jag ringde upp supportavdelningen på Uppsalafirman med min vanliga sladdtelefon. Jag fick det vanliga beskedet: Alla våra tekniker är upptagna. Vi svarar så fort vi kan! Jag satt nog och väntade i 45 minuter, men ingen svarade. Utan att lägga på luren tänkte jag för omväxlingen skull att ringa samma nummer med mobiltelefonen. Jag gjorde så, och kom fram direkt! Jag har inget minne av om jag påtalade att jag satt med den andra telefonen och väntade, men jag fick nog hjälp i alla fall genom mobiltelefonen. Och jag borde väl ha lagt på sladdtelefonluren när jag kom fram med mobiltelefonen. Men detta är några år sedan, så man sparar bara på dom minnena som har betydelse i sammanhanget.
 2. JoWa: Tack för vägledning och tips! Det var din text här: IE, som saknar PDF-visare, som fick mig att inse att jag har ju ingen sådan i Internet Explorer. Så jag installerade Acrobat Reader och markerade att den skulle jobba på Internet Explorer. Efter omstart och några extra uppdateringar fungerar det nu. Vi tar länken som jag försökte kopiera exempel: http://af.valeryd.se/pdf/kopplingsschema_se.pdf Här ser man ju att det är en fungerande URL och att det är en PDF. Dessutom har jag öppnat den i Internet Explorer 11. Och nu börjar jag förstå sambandet här. Någon dag i januari sa datorn helt plötsligt att den skulle göra en ominstallation och den "tog över" själv och jobbade på. Den hade krånglat lite dagen innan och även lite mera samma dag. Efteråt fick jag då installera om några program och lägga till själv. Men tydligen hade jag inte tänkt på Acrobat Reader förrän nu när gav vissa tips och anvisningar. Och det är ju bara att tacka för det. Länken behöver ni bara ta som ett exempel. Det var den som jag försökte att kopiera men det fungerade inte och jag skrev min fråga här. Men nu fungerar det. Tack för detta.
 3. Här är ett exempel på en länk som jag har kopierat med högerklick på adressraden. Jag tar den från en webbsida:: file:///C:/Users/Anders/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/IE/PVTIGBGW/kopplingsschema_se.pdf Kan ni öppna den och få något vettigt ur den? Jag kan ge ett "facit". Det handlar om 13-poliga släpvagnskopplingar. Får ni fram det så har ni lyckats. Men inte jag. Jag har prövat att klistra in den i Word, men den är inte manöverbar där. Och det förslag som Hanseg föreslog förändrade inget. Du sa att man skulle bocka för det man ville ha. Det fanns överhuvud taget inget som hette PDF i den tabellen.
 4. Ja, jag har valt Explorer. Jag "känner mig inte bekväm" med Edge och undviker det om jag kan. Kan man klicka och byta på en öppnad sida? Alltså en sida som öppnas i Edge och jag vill skicka länken till någon. Kan jag då markera att jag vill ha Explorer i stället?
 5. Jag kan inte skicka vidare en länk från en PDF-sida som jag har öppnat i Win 10, Edge. Det vill säga, jag kan skicka den vidare, men länken fungerar inte som någon gällande URL när den kommer fram. Det ser mera ut som någon adress som finns (tillfälligt?) i min dator. Normalt använder jag Internet Explorer 11, men vissa sidor öppnas av sig själva i Edge och det är då det blir fel.
 6. Jag kan inte spela upp en DVD-skiva

  Tack Hanseg! Jag hade ingen extra DVD-spelare förutom det som ingår i Win 10. Nu har jag installerat VLC efter ditt tips och kan se min film. Än en gång, tack!
 7. Jag försökte med Microsoft support på nätet, men det blir bara en ständig rundgång med lösenord och konton som inte fungerar. Så jag prövar här i stället. Jag försöker alltså spela en DVD-R skiva, men det låter sig inte göras. Datorn, en HP Pavilion, känner tydligen att skivan finns där för det kommer upp någon ruta antingen i Media Player eller i Utforskaren. Jag kan även se i "Den här datorn" att skivan finns på plats. Media Player säger något om musik, men detta är en film. En "fabrikstillverkad" film och köpt på "sedvanligt hederligt" vis. Jag har spelat upp delar av den tidigare, så det finns ingen tvekan om att den är riktig och fungerar. Jag har Win 10. För många år sedan, inte på den här datorn, fick man ställa in i något program om det var en DVD eller CD. Är det fortfarande något sådant som spökar?
 8. Ja, jag kollar och KB2538243 stämmer. 2011 fanns inte den här datorn, den är tillverkad om jag minns rätt (?) 2014 och hade Win 8 från början. Det var ju strul med bytet till Win 10. Första installationen gick bra när det kom, men senare uppdateringar fastnade inte. Datorn blev "blockerad" och jag fick göra återställning varje gång. Men i höstas 2017 blev det av en tillfällighet så att uppdateringen fastnade och jag har nu riktiga uppdateringar och senare versioner av Win 10. Jag har skrivit om detta tidigare och det finns ju trådar om det. Men det kanske finns mera som fattas?
 9. Jag hittade KB-numret och flera sidor därtill. Men det var en massa långa tabeller som inte säger mig något. KB-numret var i alla fall: KB 2538243. Och det kom 2018 02 08. Så här på rak arm kan jag säga ett par sidor där felet ofta uppträdde. Volvoforum Jag Rullar. Och så ett annat forum, Jarnvag.net. Även dagstidningar som DN och SvD. Där kunde det stanna mitt i en nyhetsartikel som man höll på att läsa. Om man då klickade på Återställ Webbsidan föll man ur den aktuella artikeln. I bästa fall kom man till tidningens startsida. I sämsta fall fick man gå ur internet och gå in igen där man hade fått avsluta. Någon enstaka gång har det också hänt på YouTube, men det får nästan räknas som undantag. Det stannade inte mitt i en film (musikvideo) som man lyssnade på utan när man ville gå vidare till nästa video.
 10. En nyhet i denna frågan? I går kväll 7 februari -18, fanns det en uppdatering när jag skulle stänga av datorn för natten. "Uppdatera och stäng av" stog det. Jag gjorde så. I dag startade jag datorn på morgonen. Än så länge har det felet jag beskriver i den här tråden inte inträffat hittills, under minst 9 timmar. Hade det varit tidigare dagar och veckor så skulle det statistiskt sett ha inträffat ett tiotal gånger redan under dagen. Skall man våga hoppas på att Microsoft hade observerat tillräckligt många "felmarkeringar" från mig och andra, så dom gjorde en motåtgärd som kom i den uppdateringen i natt? Är det någon mer än jag som har upplevt detta? Jag har inte ändrat något i datorn. Jag har Win 10, 1709. OS ver, 16299.192. Och använder huvudsakligen IE 11. Edge finns där men jag öppnar det inte avsiktligt. Det kommer när jag öppnar något speciellt på webben.
 11. JoWa: Jag är väldigt nöjd så länge jag slipper en massa reklam och annat trams. Det gör jag inte med Edge. Däremot med Internet Explorer.
 12. Flera gånger om dagen blir den webbsidan som jag för tillfället har uppe utan kontakt med mus eller tangenter. Det kommer ett meddelande i en gul ruta längst ner att: "Webbsidan (webbsidans namn) kan inte nås". Och så finns det en knapp som heter Återställ webbsidan. Trycker jag där så kommer det upp en mindre ruta där det står något om att Windows, eller Microsoft, söker efter en lösning på felet. En grön "linjal" rör sig under några sekunder och något meddelande fladdrar förbi att felbeskrivning skickas till Microsoft. Sedan händer ett par varianter. A: Man måste trycka på Återställ Webbsidan, en gång till. Då kommer man inte med automatik tillbaka där det stannade. Är jag på t.ex en dagstidnings webbsida och felet kom när jag skulle läsa en nyhetsartikel, så kommer jag i bästa fall tillbaka till tidningens startsida. I "svåra" fall får jag gå ur internet och gå in igen. Jag använder Internet Explorer 11. Variant B: Det kommer en gul ruta igen längst ner, men med texten: "Gör webbläsaren snabbare genom att inaktivera tillägg". Jag har kollat på detta några gånger, men då vill den ta bort program som jag har valt att installera för "min egen bekvämlighet". Jag har t.ex Adblock och Classic Shell. Program som jag inte vill vara utan. Jag kopplar det här med Inaktivering av program med webbsidan kan inte nås eftersom dom 9 gånger av 10 hänger ihop, till varandra och i lika dana textrutor. Har dom ett samband? Kan man stoppa den här inaktiveringsrutan på något sätt?
 13. I dag 2017 11 17 är första dagen med bredband via optofiber (på den här postadressen. Annars har jag haft det förut). Vi har fått vänta rätt länge på det. Kommunen där vi bor började prata om det för ungefär 4 år sedan. Sedan hände (som vanligt) i sådana här sammanhang inget alls på något år eller två. Kommunen är lite utspridd i en handfull tätorter eller samhällen. Man började i centralorten och dom större tätorterna. Men inte massivt och fiber till alla. Utan man delade in tätorterna i mindre delar där kanske större trafikstråk eller bostadsområden gjorde någon sorts naturliga gränser. Det är så gott som uteslutande villor här. Man ville ha en intresseanmälan (inte bindande i det läget) med 50 % av villorna inom området för att börja räkna och projektera. Det gick lite trögt och bara några enstaka områden byggdes. För snart 2 år sedan dök det upp ett privat riskkapitalbolag och erbjöd optofiber. Men dom ville bara ha 30 % intresseanmälan. Det satte fart på kommunens bolag och dom sänkte sig till 30 % också. Det innebar ju att några av dom här småområdena genast hade "full pott" för utbyggnad. Det började synas grävmaskiner och kabeltrummor på gatorna här och flera områden hade fiber i villorna redan förra året. Det privata bolaget fick nog inte tillräckligt många intressenter för dom "backade ur". Prismässigt skulle det bara skilja mindre än en hundralapp och kommunen var faktiskt billigast. Kommunen har också gått i god för att man skall få göra ROT-avdrag. Även att kunna förmedla banklån till dom som vill ha det. Bruttosumman är något över 18 000 kr. Efter ROT-avdraget skall det bli 16 000 kr och några hundralappar, som jag inte minns exakt nu. Det framgår väl när räkningen kommer. Kommunen och andra bolag, Telia, Bredbandsbolaget m.fl poängterar att om man vill ansluta sig senare när allt är färdigbyggt, kommer det att kosta mycket mer. 25 - 30 000 kr och mer ändå i vissa fall, har nämnts på olika hemsidor. Hur var det då med bredbandet på premiärdagen? Jo, naturligtvis blev det ett avbrott någon halvtimma mitt på dagen. Jag ringde supporten och fick veta att man jobbade intensivt på det och det hade drabbat alla kunder till det stora bolaget som finns i regionstaden några mil bort. Det blev ju som väl var inte långvarigt. Tidigare har vi haft ADSL här. Det har varit enda möjligheten om man inte vill pröva med mobilt bredband. Men vi bor i en radioskugga så det är uteslutet i vårat fall. Dessutom har vi dåliga erfarenheter av mobilt bredband. En bekant bor på 8'nde våningen på ett berg på Södermalm Sthlm, och har fri utsikt mot Kaknästornet och många andra telemaster. Den personens mobila bredband brukade fungera i ca 5 minuter. Sedan föll det ur. Vederbörande bytte sedan till anslutning genom tv-uttaget, Comhem och fick en stabil uppkoppling. Jag försökte hjälpa våran bekant när det var som mest hopplöst. Jag frågade på en elektronikstormarknad om det verkligen skulle fungera så dåligt. Expediten hade svårt att hålla sig för skratt men ansåg att mobilt bredband, även om man bor i en storstad, är att anse som en nödlösning. Vårat, nu bortkopplade ADSL hette 24/3 i beställningen. Det var det snabbaste som gick genom telejacket. Jag mätte flera gånger med Bredbandskollen. Det var aldrig mer än 19/1 Jag mätte det nya här alldeles nyss, det var 55 Mbit ner och 11,5 upp. Till dom läsare här som eventuellt bor på landsbygden men vill ha bredband, kan jag berätta att den här kommunen uppmanar så många som möjligt som bor så att bilda byalag och på så vis skapa ekonomiska möjligheter för att bygga ut för optobredband på landsbygden. Det finns en hel del jord- och skogsbruksgårdar här i denna kommunen. Det finns ju en annan, inte så trevlig sida som lurar bakom hörnet. Telia och Skanova vill lägga ner telestationer på landsbygden, och i vissa mindre områden här har man redan börjat. Kopparkablarna har nått sin maxgräns. Det går inte att få ut något mer. Dom väljer att stänga i stället. Man kan ju fundera lite mer på detta. Vem skall betala för det nya när man lägger ner den gamla infrastrukturen? Det offentliga samhället eller konsumenterna? Hur som helst tycker jag att man borde inte få stänga av förrän man har byggt ut ersättningsalternativet!
 14. Nyheter i tråden! Det har hänt lite märkliga ting i den här trådens ena innehåll. Jag klagade ju först på min HP-skrivare och sedan på HP-datorns oförmåga att kunna uppdatera Win 10. Särskilt Venoms och Cecilia var aktiva men även några andra deltog. Tack för erat engagemang! Emellertid var det så häromkvällen att jag somnade ifrån datorn som då var påslagen. (Datorn kan ibland vara ett utmärkt sömnmedel. Helt biverkningsfritt om man inte lutar huvudet för mycket eller åt fel håll) När jag vaknade till vid midnatt såg jag att datorn jobbade med uppdatering. Det var en text, ungefär: "Datorn uppdaterar registret. 72% färdigt. Stäng inte av datorn." Nu skall man veta att vid tidigare uppdateringar av Win 10 har jag aldrig sett något sådant. Datorn har varit svart och okontaktbar. Så jag tänkte att detta är väl någon liten uppdatering av något "extraprogram", jag har t.ex Office och använder Outlook. Där har det kommit uppdateringar tidigare och dom har kunnat installera sig utan problem. Jag lät den hålla på. Så jag gick och lade mig och somnade en gång till. När jag vaknade nästa morgon kollade jag datorn och tittade i Winver. Där fick jag se något märkligt. Det stog Windows 10. Version 1703. OS 15063.674. Som det framgår i tråden har datorn tidigare alltid "stått still" i version 1511. Några uppdateringar har inte fastnat i datorn. HP har varit medvetna om detta och meddelat på sin supportsida att vissa nummerserier från en viss tidslucka inte kan uppdateras i Win 10. Dit hör alltså min dator. Men nu har alltså Microsoft lyckats "köra om" dom här felkonstruerade HP-datorerna och installera version 1703 i stället. Jag har inte sökt information på HP's sida om detta. Deras sida är lite svårnavigerad. Uppgiften om att det inte går att uppdatera vissa HP-datorer i Win 10 stog så att säga "inte på första sidan!". Men jag sa tidigare att jag började leta efter en ny tänkbar dator. Dell tycks bara sikta in sig på företag och Lenovo är i princip en tusenlapp dyrare än andra jämförbara märken och modeller. Jag fick emellertid skjuta det framåt för andra prioriteringar. Och det visar ju sig nu att det var gott att hålla ut en liten tid. Hjälp kom från Microsoft. Dock kommer vi att köpa en ny "4 in one" skrivare inom närstående tid.
 15. Hej! Jag fick just ett mejl om vad den senare och kommande uppdateringen i Win 10 innebär. Eftersom du är sajtägare och avsändare av mejlet vänder jag mig till dig med mitt "klagomål".

  Det känns väldigt "surt" att läsa sådana meddelanden för jag tillhör dom som inte kan få några uppdateringar i Win 10. Detta är inte något fel från Microsoft utan det är HP som "högaktningsfullt sk***r" i kundernas situation. Det är ett känt fel att en batch med HP-datorer inte kan ta emot dom uppdateringar som Microsoft skickar ut. Min HP Pavilion är en av dom som inte kan ta emot uppdateringarna. Jag är kvar i version 1511 med mitt Win 10.

  Om vi jämför med t.ex bilvärlden så hade det blivit allmänt känt och rapporterats i media att "Bilfabrikat XYZ återkallar X miljoner fordon och rättar till ett fel som uppstog vid konstruktionen. Kunden drabbas inte av några kostnader."

  Jag hade kunnat tänka mig att möjligen betala några symboliska hundralappar för en fungerande lösning på det här för datorn skulle ändå behöva åtgärdas på någon auktoriserad verkstad i ett sådant läge. Men något sådant bjuder inte HP på. Däremot skickar HP reklammejl om sina nya produkter.

  Du, Andreas och många andra har säkert "rakare" kontakter till HP och deras säljavdelningar än vad jag ens kommer i närheten av. Så ni får gärna berätta för HP att jag tänker inte köpa någon mer dator av dom! Jag hade t.o.m. tänkt byta dator för några veckor sedan, men fick prioritera annat i stället. Och skriv i fackpress och andra liknande publikationer om detta. Och pressa gärna HP på en förklaring varför dom är så ointresserade av att hjälpa kunderna? Och låt inte nöja dig med svar om att man kan installera om Win 10, för det gäller inte min dator. Det är bara på vissa nummerserier som det går att göra så. Inte min.

  I stort förakt för HP, -64