Jump to content

Så använder du "XP mode" i Windows 7


Recommended Posts

En ny funktion som kallas "XP mode" finns till Windows 7 i form av ett fristående tillägg. "XP Mode" låter dig köra program i Windows XP totalt integrerat i Windows 7. Detta är möjligt tack vare senaste versionen av Virtual PC, som än så länge är i betaversion. Läs vidare så får du reda på hur du använder dig av "XP Mode" i Windows 7 och vilka förutsättningarna är.

Krav på hårdvarustödd virtualisering och rätt version av Windows 7

För att över huvud taget kunna användare "XP mode" krävs att din dators processor har stöd för antingen Intel-VT om det är Intel-processor, eller AMD-V om, det är en AMD-processor. Hårdvarustödd virtualisering (Hardware assisted virtualization) är vanligtvis avstängt i BIOS så du måste först börja med att aktivera det. Alla moderna processorer har inbyggt stöd för detta, men vissa budgetprocessorer har trots att de är spritt nya inte detta stöd. Hur som helst så aktiverar du funktionen, om det stöds av din processor, i BIOS.

Du måste även köra Windows 7 Professional, Enterprise eller Ultimate för att kunna använda "XP Mode".

Ladda hem uppdateringen och XP-imagen

De två filer som behövs är ännu inte tillgänglig publik utan finns endast på TechNet och Microsoft Connect, där det krävs särskild åtkomst för att komma åt filerna. Virtual PC kommer i form av en liten hotfix-uppdatering på bara några få megabyte, medan själva XP-imagen är några hundra megabyte. Efter att båda uppdateringarna "installerats" dyker dessa upp som Virtual PC i Startmenyn.

Installera program i XP-maskinen

Starta "Virtual Windows XP" och installera sedan programmet du vill köra i XP-läge. För att genvägarna ska dyka upp automatiskt i startmenyn i Windows 7 krävs att genvägarna ligger i C:Documents and settingsAll usersStart-menuProgram. När programmet installerats i Windows XP och genvägen ligger där den ska kan du söka upp den i startmenyn i Windows 7. "(Virtual Windows XP)" kommer automatiskt att läggas till bakom programgenvägens namn för att indikera att programmet kommer att köras i Windows XP-läge.

xpmode2.png

Notera att Microsoft Office Word 2003 följs av texten "(Virtual Windows XP)" vilket betyder att programmet då det startas kommer att köras i den virtuella XP-maskinen.

Total integration med den virtuella datorn i Windows 7

Meddelanden som lägger sig i "system tray" eller meddelandefältet som det kallas på svenska kommer att dyka upp direkt i Windows 7, exempelvis säkerhetsuppdateringar som vill installeras i den virtuella XP-maskinen eller meddelanden från säkerhetscentret. Notera att Word har XP-gränssnittet och körs i ett eget fönster, helt integrerat i Windows 7.

xpmode1.png

Som du ser integreras hela miljön och alla fönster från Windows XP direkt i Windows 7. Klicka på bilden för att se en större version.

Vanliga frågor och svar

Fråga: Hur är det med prestanda?

Svar: Precis som i vanliga fall då en virtuell maskin körs så är det en viss prestandaförulust och det går exempelvis inte att köra tunga spel i Windows XP-läge och få det att fungera bra.

Fråga: Hur lång tid tar det att öppna programmen som körs i den virtuella XP-maskinen?

Svar: Detta är naturligtvis beroende på vilken hårdvara som används men första gången programmet startas tar det längre tid, alla efterföljande gånger (till dess datorn startas om) går på någon sekund.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...