Jump to content

Så uppgraderar du Windows Vista till Windows 7


Recommended Posts

Jag har sammanställt några tips för att det ska gå så snabbt och så problemfritt som möjligt att uppgradera från Windows Vista till Windows 7 och samtidigt behålla alla program och filer intakta. Just att göra en uppgradering på befintlig installation är något man kan ha synpunkter på men precis som alla andra områden i nya operativsystem så förbättras även rutinerna för att göra just uppgraderingar, och jag har just för sakens skull testat ett antal uppgraderingsscenarion utan problem.

Förberedande steg

  • Se till att ha alla patchar från Windows Update och se till att du har service pack 2 för Vista.
  • Uppdatera alla program på din dator, ta hjälp av exempelvis Seuncias PSI som skannar igenom din dator och berättar vad som behöver uppdateras. Använd även dina programs inbyggda funktioner för att uppdatera de program du har installerat på datorn.
  • Kör Diskrensning för att ta rensa bort filer som tar upp onödigt med diskutrymme. Rensa även så mycket som möjligt manuellt bland filer och avinstallera program du inte använder.
  • Starta en cmd.exe med administratörsrättigheter och kör kommandot ”compcln.exe” för att rensa bort onödiga systemfiler som skräpar sedan tiden innan du installerade service pack 2. Detta frigör extra diskutrymme.
  • Kör en fullständig skanning av din dator med ditt antivirusprogram och gärna även med Windows Defender som finns med i Windows Vista för att hitta alla eventuella skadliga program som kan orsaka problem med uppgraderingen.
  • Kör slutligen Windows 7 Upgrade Advisor för att se om eventuella program hindrar en uppgradering eller vilka konsekvenser uppgraderingen ger.

Uppgraderingen

  • Starta uppgraderingen från Windows Vista (kör installationsprogrammet för Windows 7 från Windows Vista) och när du ombeds att hämta uppdateringar för installationsprogrammet så gör du det. Efter att du svarat på alla frågor så kommer uppgraderingen att sätta igång. Uppgraderingen kan ta ett tag och räkna med ett par timmar minst.

Efter uppgraderingen

  • Besök omgående Windows Update och installera alla viktiga och rekommenderade uppdateringar samt drivrutiner.
  • Vissa drivrutiner eller program som är specifika för varje leverantör dyker inte upp på Windows Update utan istället dyker dessa upp om du via Åtgärdscentret ”Sök efter lösningar på problem”!

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...