Jump to content

Rescatux


Mikael63

Recommended Posts

Namn: Rescatux v0.74

Kategori: Systemverktyg

Hemsida: https://www.supergrubdisk.org/rescatux/

ISO: https://sourceforge.net/projects/rescatux/files/rescatux-0.74/rescatux-0.74.iso/download

Ändringar: Lika hemsida.

Info: Ett många gånger oumbärligt verktyg. Text på knapparna hintar om vad man kan använda det till.

image.thumb.png.94eb6bf2c5e1bb0654d22e9fa7d4e6c3.png

**

Man laddar hem ISO-filen och "bränner" den på ett USB-minne. Ex. med hjälp av Rufus eller balena Etcher.

När man startar upp datorn med det USB-minnet får man man val att välja skärmupplösning. "Auto" fungerar men jag har behövt välja en "failsafe" någon gång när grafiken inte riktigt hängde med. Efter en stund (det jobbas ju mot ett USB-minne) får man möjlighet att ändra vissa systeminställningar. Om man inte behöver använda tangentbordet eller om man vet hur layouten på ett "US keyboard" ser ut kan man välja att inte  ändra nåt (= Default settings, Yes). Sedan en liten inforuta och en fråga om att starta Rescapp.

När man startar får man en dialog med dokumentation om vad Rescapp är och där kan man starta "Menu" och det är den som visas ovan.
Det är inget program i egentlig mening utan en meny med snabbval.
I grunden är det Linux Debian och där finns även en menyknapp där man kan välja olika program ex. Firefox. Under "Other" finns "Rescapp" om man råkat stänga ner den menyn.
Under "Leave" kan man stänga av etter starta om datorn.

Som synes finns många olika knappar med verktyg men en del knappar gör samma sak, de ligger bara inom olika kategorier. "Easy GNU/Linux Boot Fix" finns dels vid "Boot" och dels vid "Filesystem" men är samma verktyg.

När man väljer en av dessa, ex. "Reset Windows password", får man först upp en dialog med dokumentation om vad verktyget gör. I den dialogen finns fler knappar där "Menu" tar en tillbaks till menyn ovan och knappen "Run" startar själva verktyget. Sedan följer dialoger med följdfrågor. Oftast är det det förvalda alternativet man ska välja men man behöver ta det lugnt och läsa vad som egentligen efterfrågas. Man har även möjlighet att avbryta via dessa dialogrutor.

Under "Expert tools" finns några fristående program. Gparted  är en diskhanterare med bra grafiskt gränssnitt men fungerar sämre när det är kända problem med diskar, kanske anledningen till att man startar upp med Rescatux. Testdisk och Photorec är bra verktyg om man behöver återställa filer som man raderat av misstag. Testdisk är lite enklare att använda men gräver inte lika djupt som Photorec som då är lite svårare att använda.

 

 

Edited by Mikael63
Stor bokstav mm
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...