Gå till innehåll

mbgtmari

Medlem
  • Innehållsantal

    334
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    25

Inlägg postade av mbgtmari

  1. Här står det var bilderna hamnar i Windows 10 (och Windows 11):
    https://www.howtogeek.com/796732/where-are-screenshots-saved-in-windows/ "Where do screenshots go on Windows 10 and Windows 11? Unfortunately, that depends on how you capture the screenshot — there is no central location where they're all stored. "
    Själv använder jag IrfanView https://www.irfanview.com och sparar mina skärmbilder i Skannade dokument eller i någon av mina undermappar i Bilder. Jag har aldrig använt inställningarna för Game Bar men med Irfan View trycker jag på Alt + PrintScren då kommer hela bilden upp där. I IrfanView väljer jag Edit > Crop selection och markerar den del av bilden jag vill spara. Sen väljer jag File > Save as och skriver ett namn på bilden. Då hamnar den i Skannade dokument där skärmbilderna finns i deras namns bokstavsordning.
    P.S. eftersom jag ser att du varit online och följaktligen läst tipsen
    I Windows 10 går det ju sen bra att dra och släppa (skärm)bilden från en mapp till en annan.

  2. Ja låt du det vara som det är. Det kanske verkade som om Norton uppdaterade Teams förra gången men Norton konstaterade nog bara att Teams var uppdaterad. Norton talar ju om i sin beskrivning av Programuppdateraren att den bara uppdaterar tredjepartsprogram.

    Jag använder själv Microsoft Defender men jag har också gratisversionen av CCleaner där en Software Updater också ingår. Den informerar mig om när det har kommit en ny version av ett tredjepartsprogram. Jag erbjuds att klicka på dessa program i CCleaner för att de ska uppdateras. Men det gör jag aldrig. Om jag vill ha den nya versionen går jag till programmet ifråga och uppdaterar därifrån istället.

    • Like 1
    • Thanks 1
  3. Att du ChristerE och vi andra trådskapare får meddelandet Vilket svar var mest hjälpsamt? är en funktion som är till för att uppmana dem som fått sitt problem löst att markera lösningsmeddelandet. (En del gör inte det.) Att meddelandet även kommer till en tråd där inget problem finns - man kan ju t ex bara vilja veta andras erfarenheter av något - gör ingenting, tycker jag. 

  4. Spara som-funktionen i Word, Excel och PowerPoint har ersatts av Spara en kopia. Jag tycker detta låter som en försämring och köper inte förklaringen. « Why does Word have save a copy instead of save as? The way to think of it: Save As leaves the original filename as the backup and allows you to keep editing the new file as the active file. Save a Copy As makes the new filename as the backup and allows you to keep editing the original file. » Här hittar du förändringsbeslutet
    https://support.microsoft.com/en-us/topic/where-is-save-as-56d9b6bb-e3bd-42d7-8253-e10039d62d3a eller med sämre grammatik:P
    https://support.microsoft.com/sv-se/topic/var-hittar-jag-spara-som-56d9b6bb-e3bd-42d7-8253-e10039d62d3a

    • Like 1
    • Thanks 1
  5. 2 timmar sedan, ChristerE sade:

    jag kan inte påminna mig om att jag såg alternativet "Ta bort".

    Jag hovrade bara över Modereringsåtgärder innan skärmbilden togs. Klicka på Modereringsåtgärder vågade jag inte. eftersom jag inte ville att den enda tråd jag själv skapat skulle tas bort. Och det verkar ha varit rätt beslut. Mikael63, som har skapat så många trådar och gladeligen tagit bort en del av dem, kan säkert bekräfta att "ett klick på Modereringsåtgärder direkt raderar" 💡

  6. Jag lider med dig för det måste vara hemskt irriterande få upp den där rutan som du aldrig bett om. Det är nog Edge som är boven. Är du inloggad  med Microsoftkontot när du söker något där?
    Kan du möjligtvis ha hjälp av Lindas Nya-Edge-Chromium-sida där hon beskriver inställningarna i Edge?
    https://www.lindasdatorskola.se/wp-content/uploads/2020/05/Nya-Edge-Chromium.pdf Beskrivningen stämmer inte helt med hur det ser ut i min Edge idag för Edge uppdateras ju ständigt och i min Edge står det både på svenska och engelska. Hursomhelst så hittar jag Logga in automatiskt-funktionen på sidan 9 i Lindas PDF. Den kan möjligtvis finnas i Profil, som jag har högst upp till vänster i Edge (se min skärmbild).

    EdgeProfilhgstupptillvnster.png.00edb4db8cea59814889c326a9c2b6f9.png

    Eftersom jag aldrig surfar inloggad och inte heller låter Edge spara mina lösenord eller synka så hittar jag dock inte den funktionen hos mig. Däremot finns din ruta med Flytta Ändra storlek Stäng på sidan 4 i LindaPDFen och i Edge hos mig. (Se min skärmbild, där Lindas bild finns till vänster och min inställning till höger.)
    Du kan i alla fall läsa igenom LindaPDFen för att se om du hittar någon ledtråd till varför den ovälkomna irriterande rutan dyker upp.

    Jag trodde först att ChristerEs länk "Hur ditt Microsoftkonto kan användas för att logga in i andra appar" var lösningen. https://support.microsoft.com/en-us/account-billing/how-your-windows-account-can-be-used-to-sign-in-to-other-apps-4c89ea0e-02e5-4d1b-bbc1-5f6250601440 Där är ju meddelandena Fortsätt logga in? Logga inte in eller Fortsätt och där ska man välja Logga inte in. För att bli av med detta skulle man gå till Inställningar > Konton > Epost & konton, som Cecilia skrev i sitt inlägg. Men det har du tydligen provat utan att det hjälpt.:(

  7. 43 minuter sedan, tomash sade:

    Nej jag använder inte Bitlocker såvida den inte installeras utan att man gör något.

    Det gör den inte. Eftersom du har Windows Home har du inte BitLocker, som Cecilia skrev. Jag har Windows Pro så jag har BL men den är avaktiverad. Du kan försäkra dig om att du inte har detta krypteringsverktyg genom att skriva Kontrollpanelen i sökrutan bredvid Start. När jag gör det får jag upp "Alla objekt på Kontrollpanelen"
    BitLockerKontrollpanelen.thumb.png.49ba80287a4ed54e985bff13767b1612.png

  8. Din bild https://windows10spotlight.com/images/29539

    Meera Temple hindu temple in Chittor Fort, Chittorgarh city, Rajasthan state, India
    Tags: ancient, architecture, building, city, clouds, fort, history, India, landscape, religion, sky, temple
    Men att du bara får se bilden i fem sekunder betyder ju att du missar texten jag skrev om. Nu gjorde jag bara en Google bildsökning på den. Du kan ju även söka på Meera temple på Wikipedia. Här ser du också kungadottern och helgonet Mira Bais tempel https://en.wikipedia.org/wiki/Mirabai

    • Thanks 1
  9. Nej i Assetsmappen får du inga upplysningar.
    Inställningar > Anpassning > Låsskärmen Här väljer du Windows spotlight som Bakgrund (inte Bild eller Bildspel)
    Varje gång du då loggar in på din dator dyker en av alla dessa bilder upp på låsskärmen. Ofta, men inte alltid, kommer text fram där namnet på bilden står samt frågan om du gillar bilden eller inte. Dessutom brukar det komma fram en "teaser", t ex  « Dessa heliga och mystiska träd särskiljer sig genom sin unika form med grenar som ser ut som rötter som sträcker mot skyn » (Bilden visar Baobaballén västra Madagaskar.)

    BaobaballnvMadagaskarmalgache.thumb.jpg.b8ca2c10c4ce5d77a7e056a0392c9b5b.jpg

    Det kommer även fram en text i mitten av bilden, som du ska klicka på. Texten fungerar som en länk och du kommer till msn-sidan där bilden visas och beskrivs.  Bilden härunder visar Bueng Si Fai-sjön i centrala Thailand och den länk jag fick fram genom att klicka på låsskärmstexten var denna
    https://www.msn.com/sv-se/livsstil/resor/spektakulära-solnedgångaroch-soluppgångar/ss-AAVfz2t?ocid=ems.msn.dl.
    Får du ingen sådan text kan du senare bara skriva bilder i din webbläsares sökfält så du kan hämta den sparade bilden från din dator för att Google ska visa dig bilden och var på nätet du hittar den.

    LsskrmenWindows10.png.650e4268020323d250b0bff96a1e7762.png

    P.S. Jag ser nu att msn automatiskt sätter igång bildspel, vilket jag inte vill. Men det sätter man stopp för genom att trycka på F5-tangenten.

    • Like 1
  10. Jag har också Windows 10 version 22H2
    Inställningar > Uppdatering och säkerhet. Där behöver du inte installera de valfria uppdateringarna. Dessutom kan du sätta "Hämta de senaste icke-säkerhetsrelaterade uppdateringarna" på Av.
    Att stänga av andra uppdateringar för alltid går inte. Men om du klickar på Avancerade alternativ får du veta att du kan pausa uppdateringar i upp till 35 dagar.

    W10Pausauppdateringar.png.f17c3d3933c199cebbf03d29a712ac60.png

     

    Men de månatliga säkerhetsuppdateringarna brukar inte ställa till några problem för de flesta av oss så jag förstår inte varför du tror att du får en "stabilare version" utan dem.

    • Like 1
  11. Cecilia är visserligen en kunnig person men glöm hennes tips om Citera! Det var inte bra. Hon menade förresten inte att "Bank" var något olämpligt att skriva. Det var tvärtom mycket bra för då fick man ett fint exempel på ett tillfälle när rutan med meddelandena dyker upp. Alla banker har säkerhetsrutiner och det var det hon syftade på, inte att du tog upp bankbesöket. Däremot ville hon ha ett exempel på en annan sida, förutom bankinloggningssidan, där du också får upp den där rutan.

    Du har ju skrivit "varje gång jag söker någonting" och om rutan även dyker upp på en annan sida än bankinloggningssidan är det något i webbläsaren Edge du behöver ändra på, t ex dina tillägg i Edge som WindowsPro föreslog.

  12. Nej Cecilia uppmana inte Håkan Fall att citera ett inlägg i stället för att skriva namnet på personen vars inlägg han svarar på ! En tråd blir kortare och mer lättläst om det bara skrivits ett namn. Det är jättejobbigt att läsa trådar där någon inte bara svarar på inlägget precis ovanför utan också tryckt på Citera så hela inlägget syns en gång till.

  13. 1 timme sedan, Håkan Fall sade:

    mbgtmari. Förklaring: Jag är inne på Edge > "Sök på webben"  Försöker logga in på t.ex. Min bank. Nu kommer rutan upp. Där ska jag ska välja "Kan inte logga in" eller "Fortsätt" . Det verkar som "Fortsätt" är rätt  val för då kan jag för det mesta logga in, men  den här rutan kan också komma upp när som helst och måste klickas bort. Rätt jobbigt   

    Äntligen ett relevant svar. Tack! Det rör sig alltså om inloggning i din bank på webben och du använder Edge. Det gör också @kiwi01 så hon är expert på detta och för henne funkar det. Själv loggar jag in på min bank med webbläsaren Firefox och där använder jag säkerhetsdosa och engångskoder
    https://www.swedbank.se/privat/digitala-tjanster/sakerhetsdosor.html Det krånglar ibland när säkerhetsdosans kamera skannat in kontrollbilden som dyker upp och jag, trots att jag skrivit min rätta bankPIN-kod och tryckt på OK, ändå får veta att koden är fel och måste starta om igen. (Jag kanske hade glömt att trycka på säkerhetsdosans OK.) Detta är alltså inget Windowsproblem och inte heller något webbläsarproblem utan problemet är att logga in på sin bank. Hur loggar du in i din bank? Du kanske inte använder säkerhetsdosa utan bank-ID. Hur det fungerar vet jag inte eftersom jag inte har det men där kanske man använder PIN-kod och lösenord.

  14. Håkan Fall. Du upprepar bara vad du redan sagt men du måste ge ett exempel på vad du menar med "nånstans", dvs ett exempel på en plats du försöker logga in på för annars förstår vi inte om detta sker 1. precis efter att du har skrivit in din  PIN-kod (och du inte har kommit in till ditt skrivbord) eller 2. om detta sker när du är inloggad i din dator och a. försöker logga in i Microsoft Store, dvs någon app eller b. försöker logga in på en plats på internet.
    I mitt allra första inlägg skrev jag därför "man söker väl inte efter något förrän man är inloggad och befinner sig vid skrivbordet och söker något där eller på internet".
    När kommer alltså rutan upp? Precis efter att du har slagit in din PIN-kod (och inte kommit in till skrivbordet än) eller när du kommit in och försöker logga in i Microsoft Store, eller när du försöker logga in på en sida på internet?

    • Like 2
  15. Orsaken till att jag misstänker Google Chrome för rutan som dyker upp på din skärm är att den webbläsaren införde en ny flik i början av detta år, nämligen fliken Sign in & sync in Chrome

    SigninsyncinChrome.thumb.png.a8126ef9ca0168d9c9c93fe09dd1bc40.png

    Klickade jag på den fliken kom jag hit
    https://support.google.com/chrome/answer/185277?hl=sv&co=GENIE.Platform%3DDesktop&sjid=4256435031983787235-EU
    Eftersom fliken tog tid på sig att laddas in och jag inte tänkte använda den funktionen tog jag bort den i Chromes inställningar. Vill jag logga in på mitt googlekonto räcker det ju med att jag klickar på Gmail, som syns på bilden, för Gmail (och Logga in) finns ju fortfarande kvar till höger efter borttagandet av fliken.
    Det vore bra om du i alla fall svarade på Cecilias korta fråga för det skulle underlätta för oss att lista ut varför den där rutan dyker upp på din skärm.

  16. Det går logga in i Windows 11 utan lösenord
    https://www.repairwin.com/how-to-login-to-windows-11-without-a-password/
    men det är ju inget som Microsoft rekommenderar så jag tror inte att skylten med det förslaget kommer från Windows.

    Om din inloggning gäller appar i datorn så kan man rensa Microsoft Store-cachen enligt beskrivningen här under rubriken Clear Microsoft Store Cache https://www.groovypost.com/howto/microsoft-store-not-working-on-windows-11/
    Men John DeVs instruktion här verkar lättare att följa:
    https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/i-cant-login-in-microsoft-store/c88ccf61-e70d-4294-8e47-9e2980e1fcb1 och den hjälpte frågeställaren som skrev "the wsreset.exe command worked for me instantly" Instruktionen:
    **Reset the Microsoft Store cache
    Press the Windows Logo Key + R to open the Run dialog box, type wsreset.exe, and then select OK.
    Note:
    A blank Command Prompt window will open, and after about ten seconds the window will close and Microsoft Store will open automatically.

    **Check the Microsoft Store Install Service
    Press the Windows Key + S and type in services.msc.
    Find the Microsoft Store Install Service and double click, If the status is Running, right click it then select Restart
    If disabled, change it to Automatic, click Start and click OK.

    **Reset the Microsoft Store app
    Press Start then search Microsoft Store
    Right click it then select App settings
    Click Terminate > Repair > Reset

    **Reinstall the Microsoft Store app
    Press Windows key + X
    Click and Run Windows Terminal (Admin)
    Copy and paste the command below then hit Enter:

    Get-AppXPackage *WindowsStore* -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

    Restart your computer

    P.S. Men det kanske inte gäller appar i datorn utan när du söker på Internet. Om Google Chrome är den webbläsare du använder så brukar pop-up-alternativen vara "Kan inte logga in" och "Fortsätt med Google". Är det Google Chrome du använder?

    • Like 1
  17. 6 timmar sedan, Håkan Fall sade:

    Varje gång jag söker nånting kommer rutan upp

    Frågan är om detta är ett Windowsproblem eller ett Googleproblem för man söker väl inte efter något förrän man är inloggad och befinner sig vid skrivbordet och söker något där eller på internet.
    Hur loggar du in i datorn? Lokalt konto, Microsoftkonto eller PIN-kod?
    https://support.microsoft.com/sv-se/windows/återställa-lösenordet-för-ditt-lokala-windows-konto-86912508-e584-37cc-86eb-6e9b0542b5ba

  18. Det känns uppfriskande med kulturella recensioner här i AlltomWindows som omväxling till datorproblemen.

    • Like 2
×
×
  • Skapa nytt...