Jump to content

Windows Complete PC återställningsavbildning, eller?


Buskis

Recommended Posts

Jag har Vista Business edition på en bärbar dator. Jag har för liten hårddisk, det är en SATA på 60 GB. Nu har jag köpt en ny disk, 120 GB SATA. Hur gör jag för att flytta mitt system och mina övriga filer till den nya disken på bekvämaste sätt?

Jag har försökt använda Vistas eget backup- och restorecenter. Eftersom det är en bärbar kan jag ju inte ha två sata-diskar inkopplade utan har tagit en backup med alternativet "Windows complete PC återställningsavbildning" och styrt denna backup till en extern usb-disk. Sedan har jag tagit bort 60 GB-disken och skruvat i 120 GB-disken. Därefter har jag startat på den återställningsskiva som följde med datorn (Toshiba).

Här kommer mitt problem: Vad jag förstår så startar jag verkligen från skivan men när jag har valt språk och sedan "reparera datorn" så hittar den backupen (dvs återställningsavbildningen på usb-disken) men när jag valt den är "nästa"-knappen gråmarkerad och datorn säger att jag inte kan återställa denna backup eftersom jag startat från hårddisken.

Hur löser jag detta? Jag har ju ingen "riktig" Vista-skiva eftersom det följde med datorn. Kan jag starta från vilken boot-bar skiva som helst och sedan komma åt "reparera datorn" ändå? Eller ska jag använda andra program?  ::)

Ämnet redigerat av stenis, har förtydligat ämnet/rubriken

Ämnet flyttat av stenis

Link to comment
Share on other sites

Ladda ner en valfri Vista skiva på nätet. Du behöver Vista för att återställa Vista totalbackuppen.

Det är helt okay att bränna ut en skiva eftersom du inte kommer att missbruka licensieringen.

Sedan bootar du på nya CD'n och gör som tidigare.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag tankat ned och bränt en Vista bootbar DVD. Jag startar med den i läsaren, hamrar på F2 och väljer att starta från CD-läsaren. Jag uppmanas att trycka valfri tangent för att starta från DVD-skivan vilket jag gör. "Windows läser in filer" och sedan får jag upp Vistas grafiska skylt "Välj språk och andra önskade inställningar". Jag väljer svenska på alla tre och trycker på "Nästa".

Här kan jag välja "Installera nu", "Viktig info..." eller "Reparera datorn". Jag väljer det sistnämnda och på nästa skylt MS Vista 112970 MB (C:) Vista som är enda val och trycker "nästa". Nu får jag upp fönstret "Alternativ för systemåterställning" och här väljer jag "Windows complete PC-återställning". Den hittar då säkerhetskopian på F: med rätt tid och datum så jag markerar det valet och klickar på "Nästa".

Nu skulle jag egentligen gnälla om att valet "Återställ" fortfarande var gråmarkerat (vilket det var när jag nyss försökte) men helt plötsligt gick det att klicka på "Nästa" och därpå fick jag bekräfta att C: skulle formateras innan säkerhetskopian på F: återställdes. Alltså måste jag ha gjort något fel förra gången. Jag låter dock den långa beskrivningen ovan stå kvar, någon framtida förvirrad läsare kanske har nytta av beskrivningen.

Förbannade OEM-lösningar som gör att man ska behöva gå omvägar!

Tack för hjälpen Waxinator! 

Link to comment
Share on other sites

Trevligt Buskis !!

Du får se efter om du fick samma partitionstorlek som på tidigare disk eller om du utnyttjar hela disken.

Om du behöver utöka partitionen så är "Gparted" är ett disk partitioneringsprogram som klara att förändra

storlekar och placeringar. Det är en ISO-fil som bränns och bootas upp på.

http://downloads.sourceforge.net/gparted/g...mp;big_mirror=0

Link to comment
Share on other sites

Hmm, lite problem kvarstår:

Jag fick inte samma partitionstorlek som tidigare utan fick "tillbaka" mina två tidigare partitioner på 30 GB styck. Men efter lite pyssel i Vistas "Datorhantering/Diskhantering" har jag nu en partition C: på 30 GB samt en partition D: på 80 GB (samt den lilla partitionen för systemåterställning).

Mitt problem är att jag skulle vilja ha en större C: på cirka 60 GB och en D: på 50 GB men efter vad jag förstår kan jag inte utöka C:, det vill säga "system på disk 0", är det korrekt uppfattat? Jag har inte testat Gparted men däremot Vistas inbyggda "Datorhantering/Diskhantering" samt "Paragon Partition Manager Pro" (som ju också är Linuxbaserad).

Link to comment
Share on other sites

Aha, det klarar biffen alltså? Okej sorry, men jag hade Paragon hemma och antog att disk0 var untouchable eftersom det inte fungerade. Jag testar och återkommer (men familjen säger att jag bör göra det först i morgon om jag ska få något påskgodis i glaset innan middagen). :)

Link to comment
Share on other sites

Däremot borde det vara olagligt att sälja operativsystem utan att det medföljer originalskivor!

Jag kunde inte hålla mig igår utan brände en gparted-cd och satte igång processen. Det var tur för det tar en jäkla tid men det ser mycket bra ut Waxinator!  :)

Link to comment
Share on other sites

Nu är jag igång igen. gParted skötte sig fint vad gäller omfördelning av partitionernas storlekar. Däremot fick jag strul med dual boot efter att ha kört gparted. Ska jag ställa frågor om det problemet här eller flytta över till Linux-avdelningen med den frågan?

Link to comment
Share on other sites

Antingen så startar du  på Vista-DVD och väljer att "Reparera" och "Startup repair".

Eller så installerar du XP/Vista verktyg som VistaBootPro eller EasyBCD.

http://www.vistabootpro.org/

http://neosmart.net/dl.php?id=1

Är det Linux / Ubuntu DualBoot du saknar så är det en Linux-fråga eftersom den ersätter Vista booten.

EasyBcd hanterar även att lägga till Linux partitioner.

Link to comment
Share on other sites

Det är Linux dual boot jag har installerat och saknar. Fast saknar och saknar, det verkar som det helt enkelt är ett grafikproblem: http://www.alltomxp.se/forum/index.php?topic=10145.0

Dual boot finns alltså där och fungerar, det är bara väldigt osynligt.  ;D

Men jag ska inte slita mer på dig med det problemet, det hör knappast hemma i denna avdelning, dessutom går det att leva med. Det är nästan lite fräckt när man väl lärt sig hanteringen!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...