Jump to content

Begreppet "Live-TV"


zen-TAO

Recommended Posts

Hej!

Eftersom jag nyligen flyttat till en förort utanför Stockholm, som hör och häpna, ännu inte är fullt uppkopplat till kabel-tv, så vaknade intresset för att undersöka möjligheten att se olika tv-kanaler (som jag alltså inte har via kabel-utbudet) i datorn. Huset jag bor i är mycket gammalt och så även ledningar och dyligt. (Men en utbyggnad och modernisering är på gång.)

Till och börja med försökte jag se olika amerikanska tv-serier via deras egna kanalers sajter (abc, cbs, nbc, och så vidare) men det innebar ett "problem". Att se streamad tv från utlandet går inte, om man inte använder sig av en så kallad "VPN-tunnel" som lurar de amerikanska sidorna att ens egen IP-adress är - som i det här fallet - amerikansk. Det finns ett antal program och tjänster som man kan använda sig av, men de jag provat fungerar inte speciellt bra. (Dessutom verkar det finnas en begränsning för hur mycket man får streama.)

Så jag lade ned den grejen.

Istället funderade jag på alla de olika svenska tv-kanalerna. Var det möjligt att se tv live - i realtid - via nätet? Eftersom jag bara har kanalerna 1-5 hoppades jag på en öppning här. Men det är - som jag ser det - mycket "falsk" marknadsföring på nätet.

Man söker på Google och får upp exempelvis: "se live-tv gratis via nätet" och så vidare. MEN: så vitt jag kunnat se, handlar det ofta ENDAST om att någon "vänlig" själ gjort en egen sida, där de länkar till de olika svenska tv-kanalernas PLAY-funktioner. (Eller så kan man ju söka sig fram till respektive kanal på egen hand.) Detta är INTE live-tv, enligt min mening! (PLAY är ju för övrigt en funktion där respektive kanal lagt upp program enligt eget tycke för tittaren att beskåda i efterhand.)

Om det skulle finnas en tjänst där man går in via nätet på respektive tv-kanal och kan se de program som visas i realtid, det vill säga enligt vad som står i tv-tablån, då skulle det handla om "live-tv"... (Undantaget där det är realtid, verkar vara nyhetssändningar, exempelvis Rapport.)

Är det någon som har synpunkter eller kunskaper om det här så mottages de tacksamt!

Hälsningar

zen-TAO

Link to comment
Share on other sites

VLC erbjuder shoutcast tv streams med blandat innehåll... Där är filmer, serier, radio samt nått live tror jag. Du kan antingen använda VLC eller så använder du något plugin till exempelvis media center för få in shoutcast streamen till tvn.

Sen finns Justin.TV där de streamas en hel del live grejer, det bästa är också här att hitta något plugin till ett media center om du inte vill besöka sidan och leta efter streams.

Jag använder xbmc (xbox media center) och där igenom har jag diverse plugins för både justin.tv, shoutcast tv och andra tv plugins. Har även gjort liknande på datorn fast med Media Portal.

http://wwitv.com/ har svenska streams och streams från hela världen. Finns även som plugin till Media Portal.

Link to comment
Share on other sites

Hej.

Tack för tipsen, både VLC och Justin.

Jag kör VLC-spelaren som standard, men visste inte om den funktion du beskriver. (Är det någon extra funktion man behöver installera, eller finns den redan i spelaren?)

Justin verkar ganska okey. Hyfsad bild. Engelsk text på en del saker jag kollade in. Men det är ju fortfarande en "PLAY"-sida, vad jag kan förstå.

Men: jag har "bara" Vista home basic och där finns det endast en Medie-spelare och inte ett Media-Center. Så jag vet inte hur det fungerar med eventuella "plug-ins" till det jag har.

Hoppas att det finns andra som har tips och synpunkter.

Hälsningar

zen-TAO

Link to comment
Share on other sites

I VLC så är det en inbyggd funktion, kolla länken här.

http://www.alltomxp.se/forum/index.php?showtopic=10311

Du kan använda exempelvis MediaPortal som är ett gratis media center.

http://www.team-mediaportal.com/

Till MediaPortal finns även en hel del plugins.

http://www.team-mediaportal.com/files/Down...ins/Webstreams/

XBMC finns också till Windows...

http://xbmc.org/

Även här hittar du en del plugins...

http://www.xbmczone.com/addon_cat.asp?cat=...Script&id=5

Hoppas detta hjälper dej :)

edit: Justin är play och live stream... Om du exempelvis ska se en fotbolls match så söker du på sidan efter matchen så hittar man nästan alltid en live stream... Men som sagt, detta är mindre lagligt och ännu mer olagligt att länka till tydligen...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...