Gå till innehåll

Outlook och Nya Outlook, m m


ChristerE

Recommended Posts

Frågor om Nya Outlook finns i några trådar här i forumet. Information som går att hitta på nätet har varit förvirrande, men tror jag har fått lite grepp om det nu och skapar tråden för andra intresserade av ämnet. Först en egen sammanfattning här under och sen utvalda delar från ett antal artiklar som ”styrker” detta (är det tänkt i alla fall). 

Artiklarna är presenterade i tidsordning för publiceringarna, detta ifall information om utvecklingen har ändrats med tiden. Sist finns några artiklar från Microsoft, som är utan datum, och en artikel som också finns länkad till i några tidigare trådar – ”Too many Microsoft Outlook's - we explain them all”. Egna kommentarer före respektive artikel skrivna i kursiv.

Så vad är Outlook? Tidigare var det enkelt, det var ett e-postprogram som installeras i Windows, även i Mac-datorer. Sen har benämningen börjat användas för tjänster och nu kommer en sammanslagning av apparna E-post och Kalender också att benämnas Outlook. Det verkar också vara tänkt att Outlook med tiden ska ersätta det klassiska Outlook, men då behöver det först utvecklas ännu mer så det innehåller det som klassiska/vanliga/stora/skrivbordsprogrammet Outlook hanterar idag.

Förstår jag rätt så blir Outlook en kostnadsfri (förstås) efterföljare till apparna E-post och Kalender, men prenumererar man på Microsoft 365 där Outlook ingår så låses funktioner upp som motsvarar dagens klassiska Outlook (men det verkar alltså inte vara klart än). Beroende på bl a Windowsversion så går det att testa ”Nya Outlook” i både appen E-post och i klassiska Outlook.


2023-02-04
Ny Outlook app under utveckling!
Microsoft jobbar just nu på en ny Outlook app. Tanken är att den ska ersätta den gamla traditionella e-postklienten Outlook och även Windows mail app. Man kan tydligt se att den nya appen har samma design som Outlook Online. Den nya appen har ännu så länge bara stöd för Microsoft Business och personal-konton. Ännu så länge kan man inte lägga till sitt Imap-konto eller sin Gmail eller Yahoo och liknande. Microsoft är dock väldigt tydliga med att appen kommer att ha stöd för e-post från tredje part. Hoppas bara att de även lägger in stöd för Google kalendern i appen. Något som den nuvarande Outlook klienten inte har. Däremot så har Microsoft lyckats att få med den i Windows E-post och Kalender för Windows 10 och 11.
https://www.lindasdatorskola.se/2023/02/04/ny-outlook-app-under-utveckling/


Outlook-appen verkar i början av artikeln avse appen E-post som följer med Windows. I slutet skrivs om ”klassiska Outlook-appen på Windows”.
2023-03-13
Ny Outlook-upplevelse för Windows kommer snart att bli tillgänglig för fler användare
Microsoft testar för närvarande den så kallade "One Outlook" med Microsoft 365 Insiders i beta- och förhandsvisningskanaler.
https://mspoweruser.com/sv/new-outlook-experience-for-windows-will-soon-be-available-to-more-windows-users/


2023-06-20
Outlook ersätter E-post och Kalender i Windows 11
Nu avslöjar Microsoft att E-post och Kalender ersätts av nya Outlook, med start i september 2024.

Redan nu kan användare testa eller byta till nya Outlook genom att klicka på "Testa nya Outlook"-reglaget som dykt upp i både E-post och Kalender. Även i vanliga Outlook går det att testa att byta till nya Outlook för Windows, så länge enbart konton hos Microsoft alternativt Google har lagts till. Microsoft lade till stöd för Gmail i början av april i år, och stöd för Icloud, Yahoo och andra leverantörer via IMAP är på väg.
Sedan introduktionen av testversionen av Outlook för Windows i maj 2022 har det rått viss förvirring kring vad som ska hända med gamla vanliga Outlook, som ingår i Microsoft 365-prenumerationer. Microsofts förhoppning verkar vara att även det programmet ska ersättas av Outlook för Windows. Det saknar dock många funktioner som är viktiga för företagskunder, som stöd för COM- och VSTO-plugin, och programmet lär därmed vara kvar i ganska många år till.
https://www.sweclockers.com/nyhet/36627-outlook-ersatter-e-post-och-kalender-i-windows-11


Artikeln ser ut att referera till apparna E-post och Kalender i Windows. Programmet Outlook har sedan länge möjlighet att lägga till konton från andra leverantörer, men det har väl appen E-post också?
2023-06-20
E-post och Kalender ersätts av nya Outlook i Windows 11
Det är sedan tidigare känt att Microsoft jobbar på en ny version av Outlook för Windows.

En annan nyhet i nya Outlook är möjligheten att lägga till konton från andra e-postleverantörer.
https://www.pcforalla.se/article/1958895/e-post-och-kalender-ersatts-av-nya-outlook-i-windows-11.html


2023-06-21
Microsoft flyttar över E-post och Kalender till Outlook – men när?
Just nu är det oklart exakt när saker och ting kommer att ske.
https://computersweden.idg.se/2.2683/1.779499/microsoft-flyttar-over-e-post-och-kalender-funktioner-till-outlook


2023-07-24
The New Outlook for Windows is Coming in August
Notably, the migration will not affect the current legacy Outlook for Windows (the version included in paid Microsoft 365 plans or Office packages). It's possible the new Outlook application is still missing a few important features compared to the current version, so the upgrade won't be forced on anyone using the current Outlook for Windows.

Google-översatt:
”Framför allt kommer migreringen inte att påverka den nuvarande äldre Outlook för Windows (versionen som ingår i betalda Microsoft 365-planer eller Office-paket). Det är möjligt att den nya Outlook-applikationen fortfarande saknar några viktiga funktioner jämfört med den nuvarande versionen, så uppgraderingen kommer inte att tvingas på någon som använder nuvarande Outlook för Windows.”
https://www.howtogeek.com/the-new-outlook-for-windows-is-coming-in-august/


Artikeln handlar mest om programmet Outlook men tar också upp ”förvirringen” i ett stycke.
2023-09-13
Skillnad på Outlook och Outlook
Microsoft har tyvärr skapat förvirring kring vad Outlook är, genom att ge flera egentligen helt skilda saker samma namn. Den här artikelserien handlar framför allt om Windows-programmet Outlook …

Utöver dessa finns två andra Outlook. Dels det som tidigare hette Outlook.com men numera bara Outlook, som du hittar på outlook.live.com, dels en företagstjänst som heter Outlook on the web. … Outlook on the web är i princip en webbaserad version av Outlook för Windows.
https://www.pcforalla.se/article/2048467/guide-outlook-microsoft-365-eposthantering.html


2023-12-01
Hejdå E-post – nu är Microsofts nya Outlook-app här
Windows-appen E-post går i graven och ersätts med nya Outlook. Så här funkar tjänsten som samlar både din e-post och din kalender på samma ställe.
Microsoft har under lång tid haft svårt att bestämma sig för vad man ska kalla sina e-posttjänster. Hotmail, MSN, Windows Live är gamla namn på den gratismejl som idag heter Outlook. Men det är inte bara gratismejltjänsten som heter Outlook. Detta är även namnet på ett traditionellt Windows-program som framför allt används av företag – liksom på en webbaserad tjänst för företag.
Under lång tid fanns det även ett gratisprogram som hette Outlook Express, men det döptes först om till Windows Live Mail och sedan bara Windows Mail. Numera heter appen E-post, men snart är även det namnet historia. Microsoft har nämligen lanserat en ny app som heter… Outlook.
Om du inte hängde med har Microsoft för säkerhets skull lagt till ordet New i appens ikon.
https://www.pcforalla.se/article/2158305/outlook-app.html


Se bl a tabellen i slutet av artikeln
Komma igång med nya Outlook för Windows
https://support.microsoft.com/sv-se/office/komma-igång-med-nya-outlook-för-windows-656bb8d9-5a60-49b2-a98b-ba7822bc7627


Ser ut att handla om efterföljaren till apparna E-post och Kalender, men som också kommer att ersätta dagens program Outlook med någon 365-prenumeration.
Microsoft Outlook
Anslut, organisera och få saker gjorda med kostnadsfri personlig e-post och kalender.

E-post och kalender på en och samma plats
Utöka ditt Outlook - En Microsoft 365-prenumeration inkluderar premiumfunktioner för Outlook, exempelvis ett reklamfritt gränssnitt, förbättrad säkerhet, kompletta skrivbordsversioner av Office-appar …
https://www.microsoft.com/sv-se/microsoft-365/outlook/email-and-calendar-software-microsoft-outlook


Nya Outlook för Windows är här
Nu ingår Outlook med e-post och kalender utan kostnad i Windows.

Få mer med Microsoft 365
Välj ett abonnemang för att få en reklamfri Outlook-upplevelse med avancerade säkerhetsfunktioner samt mer lagring och fler appar.
Se också Vanliga frågor och svar
https://www.microsoft.com/sv-se/microsoft-365/outlook/outlook-for-windows


Too many Microsoft Outlook's - we explain them all
https://office-watch.com/2022/many-faces-of-microsoft-outlook/

 

  • Like 2
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Delta i dialogen

Du kan skriva svaret nu och registrera dig senare, Om du har ett konto, logga in nu för att svara på inlägget.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...