Gå till innehåll

ChristerE

Medlem
  • Innehållsantal

    308
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    10

Inlägg postade av ChristerE

  1. Vad är skillnaden mellan Microsoft 365 och Exchange vid konfigurering av konton i Outlook?

    image.jpeg.993a792cfb10834968d93dad3b0c9af7.jpeg

     

    E-postlådan (-adressen) ingår i ett Microsoft Business Basic-abonnemang och Outlook tillhör ett Microsoft 365 Personal-abonnemang.

    Oavsett om Outlook får lägga till kontot automatiskt eller om jag konfigurerar manuellt med "Microsoft 365" eller "Exchange" så blir det "Microsoft Exchange" som resultat.

    image.jpeg.d287aa98e99e53dcfe8990456f60d64e.jpeg

     

    Se länkarna och bilderna för att bättre förstå vad jag avser, men det är de ovan beskrivna alternativen det handlar om.

    Ser ingen skillnad på resultaten efter de tre olika alternativen, och jag har googlat som en galning men inte lyckats hitta någon beskrivning av skillnaden mellan alternativen Microsoft 365 och Exchange.

    Lägga till ett nytt e-postkonto i Outlook - Microsoft Support
    Supportartikel: Inställning av email i Microsoft Outlook 2016 - Simply.com

     

  2. On 2024-04-20 at 16:02, coltnavy sade:

    Har en USB-c sticka med bilder, sätter jag stickan i min Android telefon så händer ingenting.

    Med förståelse för hur teknik fungerar blir det lite lättare att räkna ut vad som behövs för att få det ena och det andra att fungera.

    Kjell skriver om OTG (liksom X-Men i tidigare inlägg), och om värd och slav. USB-A och USB-B är avsedda att anslutas till värdar respektive till slavar. USB-C används för både värd och slav (lika i båda ändar av en kabel) men t ex en mobiltelefon behöver ha USB-OTG-stöd för att kunna vara värd för ett USB-minne.

    I artikeln, första länken, står det "Adaptern är endast en omkoppling så att tillbehöret passar rent fysiskt". För adaptrar kan det anges att de har OTG-stöd, men det skulle i så fall endast betyda anpassning mellan A- och B-kontakter (värd/slav), och olika storlekar på kontakterna. Men det stämmer i så fall inte med X-Mens information om behovet av en adapter som stöder OTG om telefonen inte stöder OTG. Det finns kanske sådana adaptrar också, eller så har jag missförstått något.

    Hur funkar det? - USB-tillbehör till mobilen | Kjell.com

    Tar också med den här länken.
    Hur funkar det? - USB | Kjell.com

     

  3. On 2024-04-18 at 12:02, Håkan Fall sade:

    Det mystiska valet "Kan inte logga in" och "Fortsätt" som jag förväntas välja i den lilla rutan förstår jag inte. Men där ligger antagligen en lösning. Kanske kan någon som använder den här funktionen förklara hur det funkar.

    Har ingen uttömmande förklaring men det jag kan förklara är att "Kan inte logga in" rimligtvis i stället borde ha översatts till "Logga inte in" (från på engelska "Don't sign in"). Se bilden i följande artikel, aka.ms/sso-info.

    Hittade den sidan i samband med annat och kom då att tänkta på den här tråden också.

    Vet inte vad följande artikel kan förklara men tar med den också, ifall andra i forumet får någon ledtråd genom den.
    Undvik kontofällan i Windows 10 | lindasdatorskola.se

     

    • Like 2
  4. 5 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Jag har svårt att tro att Firefox skulle vara boven.

    Håller med, tror inte att varken Firefox eller någon annan webbläsare är problemet.

    E-post kan vara lite krångligt, och speciellt vid felsökning är det bra att ha en förståelse för de olika tekniker som används. Hämta med POP eller hantera direkt på e-postservern med IMAP. Eller använda webbmejl som lite kan jämföras med ett e-postprogram och IMAP, fast det finns med webbmejl ingen synkning för lokal kopia av e-posten, man måste vara online för att hantera e-posten.

    Används inget annat än webbmejl så tycker jag det här problemet inte borde uppkomma, det är ett gränssnitt direkt mot den faktiska e-postlådan. Används IMAP (i ett e-postprogram) så finns där synkning som ska göra att innehållet ska bli lika på flera använda enheter (inklusive när man använder webbmejl direkt mot e-postlådan). Krånglar något med synkningen så kan det antagligen uppstå de fenomen som beskrivs. Används POP (i ett e-postprogram) så brukar inställningen vanligtvis bli att e-posten hämtas och samtidigt raderas från e-postservern. Blandar man tekniker på flera enheter så kan man bli förvånad över att något försvunnit från en enhet eller vid användning av webbmejl, om en annan är inställd för att hämta med POP. Men det borde då inte bli som problemet som beskrivs här i tråden. Och något som kan krångla till det än mer är ifall "spara på servern" är inställt vid användning av POP.

    Kompletterar med detta, till det @mbgtmari länkade till i sitt tidigare inlägg (om det nu inte bara blev en upprepning 😁).
     

  5. 5 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Nej Cecilia uppmana inte Håkan Fall att citera ett inlägg i stället för att skriva namnet på personen vars inlägg han svarar på ! En tråd blir kortare och mer lättläst om det bara skrivits ett namn.

    Det här hör väl bättre hemma i en egen tråd, men nu behöver det kommenteras här direkt. Lite dumt bara att det riskerar att förvirra en av forumets senaste nytillskott.

    Tycker inte alls att det blir mer lättläst på det föreslagna sättet. Det finns då t ex ingen referens ("tidslinje") till var i tråden texten någon svarat på finns. Med forumets sätt att citera så är det ju också lätt att se ett svar vs det som besvaras.
     

    5 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Det är jättejobbigt att läsa trådar där någon inte bara svarar på inlägget precis ovanför utan också tryckt på Citera så hela inlägget syns en gång till.

    Svara utan att citera alls kan man göra när det är tydligt att svaret avser inlägget före, eller att svaret/kommentaren inte syftar på något specifikt tidigare i tråden. Händer väl inte så ofta men ibland hinner någon annans inlägg komma mellan och man undrar vad ett svar, en kommentar, syftar på.

    När man citerar så bör man givetvis ta med endast det från ett inlägg som svaret/kommentaren avser. Och vill man inte se ett längre citat så är det ju enkelt att "fälla ihop" det.
     

    4 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Cecilia är visserligen en kunnig person men glöm hennes tips om Citera! Det var inte bra.

    NEEEEEEJ! Glöm INTE Cecilias tips, inte någon här i forumet!
     

    • Like 1
  6. 5 timmar sedan, Dag Erlandsson sade:

    Men vid en kanalsökning så är 0 kanaler funna?

    Kanalsökning avser mottagning via antennuttaget, i TV'ns egen mottagare eller i en "digital-box" (Telia-box). Precis som Philips svarade:
    "TV:n kan endast söka efter kanaler om dem kommer från en vanlig antennkabel in i väggen, via en box kopplad via HDMI, ett kort inkopplat i sidan av TV:n eller en satellit."
    (Som Mikael frågade om i sitt första inlägg.)

    5 timmar sedan, Dag Erlandsson sade:

    Visst kan jag införskaffa en HDMI kontakt/sladd

    Används för t ex en separat "digital-mottagare", men en sådan verkar du inte ha, enligt ett senare inlägg.

    Kan lägga till att en del "boxar" kan ha anslutningar både till antennuttag och till nätverk. Det första för en "vanlig TV-mottagare" i boxen och det senare för "streaming".

  7. 13 timmar sedan, X-Men sade:

    Det är först när man använder funktionerna "Strömsparläge" eller "Viloläge" i Windows som internminnen kan behålla en del information, ...

    Bra inlägg och information, men "Viloläge" stänger av datorn helt (förutom den lilla ström som behövs för att startknappen ska fungera).

    En liten sammanställning av tidigare information i tråden.

    Fast boot - i BIOS
    "Med Fast boot aktiverat startar bios bara de nödvändigaste komponenterna för att sedan kicka igång operativsystemet."
    Så kommer du igång med bios - PCforAlla

    Snabb start (Fast Startup) - en inställning Windows
    "När du klickar på Stäng av i Windows 10 stängs Windows inte alls av helt. I stället sparas en del av datorns tillstånd så att den kan starta snabbare."
    Okända knepet som stänger av datorn på riktigt - PCforAlla
    (Här sparas inga öppna program eller öppna dokument.)

    Strömsparläge - i Windows
    "Men om du lämnar datorn oanvänd en stund går den normalt in i vad som kallas strömsparläge. Alla öppna program sparas i minnet och datorn stängs nästan av, bortsett från att minnet och några andra viktiga komponenter hålls i gång."
    Strömsparläge eller viloläge – så väljer du rätt - PCforAlla

    Viloläge - i Windows
    "Strömsparläge ska inte förväxlas med viloläge. Detta fungerar likartat, men allting sparas i stället till hårddisken och datorn stängs av helt – den drar ingen ström."
    Strömsparläge eller viloläge – så väljer du rätt - PCforAlla
    (Även med Viloläge så sparas öppna program och öppna dokument, fast på hårddisken i stället för i internminnet.)


    Tråden avser i grunden UEFI/BIOS men efter att "Fast boot" sammankopplades med Windows så kan det väl vara relevant att reda ut detta.
     

     

    • Like 1
  8. 1 timme sedan, Flyfisherman sade:

    För det första bör man inte (min egen rekommendation) ha Fast boot aktktiverat i BIOS > Boot meny > Fast Boot Enabled
    Andemeningen till detta är att det visserligen gör att Windows startar upp snabbare, men sen har det absolut ingen betydelse.

    Tror det blev lite sammanblandning här, "Fast Boot" i UEFI/BIOS och "Snabb start" ("Fast Startup") i Windows. Med "Fast Boot" hoppas en del möjligheter över i UEFI/BIOS medan "Snabb start" läser in från hårddisken det Windows sparade där från den senaste avstängningen, för att Windows ska starta lite snabbare.

    Förutom nackdelar med "Snabb start" som beskrivs i artiklarna så kan det bli problem vid återställning från imagefiler gjorda av partitioner och diskar.

    [NUC] Using Fast Boot in Visual BIOS | Official Support | ASUS Global
    How to enable or disable Fast Boot in UEFI/BIOS in Windows 11/10 (thewindowsclub.com)

    Ser jag inte fel i hastigheten så blandas begreppen ihop i den här artikel.
    Fast Boot in BIOS: Pros and Cons Explained (linkedin.com)

    Här beskrivs endast BIOS, ingen sammanblandning med "Snabb start" i Windows.
    How to Enable or Disable Secure Boot and Fast Boot in BIOS (linkedin.com)

    (Länkar till de "första bästa" artiklar jag fick träff på vid googling.)

     

    1 timme sedan, Flyfisherman sade:

    Alla UEFI inställningar som är av betydelse ska helst utföras från BIOS-setup meny, men i vissa fall på särskilda datorer finns inte detta alternativ och då är man tvingad att gå in i Windows meny som du beskriver.

    Här uppfattar jag att Vinterfiskaren beskriver ett sätt att komma in i UEFI/BIOS om man t ex inte hinner med när datorn startas. Man gör det inifrån Windows, men det blir en omstart av datorn som tar en till UEFI/BIOS. Om det också finns möjligheter att göra inställningar i UEFI/BIOS direkt från Windows vet jag inte.
     

  9. 30 minuter sedan, Vinterfiskaren sade:

    Diskhanteraren i Windows 7 visar att lagringskapaciteten är 894 GB för denna Kingston A400 SSD 960 GB.

    För den som inte redan känner till varför så handlar det om Gibibytes (GiB) vs Gigabyte (GB), men det slarvas med informationsenheterna och Gigabyte används ofta i båda fallen.

    Gibibyte – Wikipedia
    Gigabyte – Wikipedia
    Konvertera Gibibytes till Gigabyte (GiB → GB) (convertlive.com)

     

    • Like 1
  10. 12 timmar sedan, Mikael63 sade:

    Min tanke var att man sitter vid W7-datorn och arbetar med foton (eller vad som nu görs) och behöver man kolla nåt på nätet fjärrstyr man annan dator för det.

    Missade där, vilken som var tänkt att styra, och att styras. Men spelar det någon större roll, tanken är att minimera uppkoppling mot nätet av W7-datorn, och det kan ju göras oavsett vem som är server och vem som fungerar som klient. Är skyddet det viktiga så fungerar väl "mitt missförstånd" också rätt bra, för enstaka tillfällen. Och finns "kraft så det räcker" går det ju också att jobba i W7-datorn fjärrstyrt från den ordinarie datorn. Några tankar i alla fall.

    Ska någon dator fjärrstyras via internet så kan det vara enklare med TeamViewer och en del andra program, man slipper konfigurera routern för den fjärrstyrda datorn med "port forwarding". Men inom ett lokalt nätverk så finns inte det problemet, för RDP. Och man kan ordna så att ingen dator är uppkopplad till nätet vid överföring mellan W7-datorn och annan dator (se mitt förra inlägg).
     

  11. 3 timmar sedan, Mikael63 sade:

    ... kanske du skulle kunna installera en fjärrstyrningsmjukvara  ...

    Tycker Windows inbyggda fjärrstyrning borde fungera (RDP - Remote Desktop Connection). Tror det ska fungera även med olika OS i datorerna. Pro-version behövs för datorn som ska fjärrstyras och det är ju Windows 7 Pro. Kopiera och klistra in filer fungerar mellan datorerna, och datumstämplarna blir på samma sätt som om t ex ett USB-minne skulle användas.

    How to Use Remote Desktop in Windows 7: Step-by-Step Guide (wikihow.com)
    how-to-enable-remote-desktop-windows7.pdf (ulm.edu)

    Använder själv RDP ibland, för några datorer (Windows 10 och 11), men i mitt fall handlar det då om att hantera dem från ett tangentbord och med bildskärmarna på "huvuddatorn", den i laptopen och ett par till. Detta för att slippa flytta mig mellan datorerna, nu kan de placeras en bit bort (också de laptops och med skärmarna nedfällda). Plus att det fungerar så smidigt att kopiera filer mellan dem. Ett alternativ i mitt fall skulle vara att använda en KVM-switch men då behöver man växla mellan datorerna (och ha kablar till KVM-switchen). Nu kan jag lägga datorernas skärmar på "huvuddatorns" olika skärmar och enkelt "byta dator" bara genom att flytta musen mellan skärmarna. Eller mellan de fjärrstyrda datorerna i olika fönster på samma (stora) skärm.

    Det här fungerar också helt lokalt, ingen dator behöver vara ansluten mot nätet, när man vill undvika en uppkoppling (router utan WAN-anslutning).
     

  12. 4 timmar sedan, Lasse Törnqvist sade:

    Anledningen är att jag har flera hus hemma som jag hyr ut och vill att varje hus har sitt eget wifi och inte kommer åt nåt annat.

    2 timmar sedan, X-Men sade:

    Det finns router som kan fixa flera olika nätverk. Synology har en som klarar tre olika nätverk med individuella SSID.

    För trådlösa routrar med gästnätverk (WiFi) så är det för att isolera trådlösa nätverk från varandra. Men är det givet att det blir olika nätverk bara för att SSID är individuella, fast vad skulle anledningen annars vara.

    Använder man flera accesspunkter blir det inte separata nätverk bara för att de har olika SSID (eller tar jag helt fel).

    För routern från Synology anges "Upp till fem separata nätverk och 15 Wi-Fi-SSID:er", vilket väl måste innebära att den också kan routa mellan de olika nätverken. Men det anges endast 4 RJ-45-portar (under specifikationer). Fast nätverken kanske kan separeras utan att routning mellan nätverken medges.

    image.png.18fc1c4b1a5a12960f6ff2e402541151.png

    Under Funktioner och sen Kontorsnätverk står det:
    "Oavsett om du driver eget företag eller bara har en installation för en välutrustad studio eller ett labb hemma, kan du isolera dina servrar och enheter för att förhindra störningar eller säkerhetsproblem om ditt nätverk är värd för externa resurser eller om kollegor på annan plats ofta får åtkomst till det."

    Servrar vill man väl ofta ansluta med kabel, och finns då endast 4 LAN-portar så blir det ju inte 5 separata nätverk, men det står ju inte heller att det är 5 separata nätverk via kabel.

    https://www.synology.com/sv-se/products/RT6600ax#features

    Nu är det här ju ingen dålig router, men tar med de här kommentarerna ifall de tillför något i tråden.


    Ett annat sätt att lösa det hela är ifall använd operatör tilldelar flera publika IP-adresser. I så fall kan lika många trådlösa routrar placeras i de olika husen som operatören tilldelar antal publika IP-adresser. Med flera publika IP-adresser ansluts först en switch till där bredbandet kommer in, som sen WAN-portarna i routrarna ansluts till. En fråga för den lösningen är om det fungerar att dra kablar till de olika husen, annars behövs radiolänkar ordnas för varje hus.
     

  13. 6 timmar sedan, Per-Ola Jakobsson sade:

    Jag kör Windows 11 home 23H2. När jag fick datorn levererad hade den Bitlocker aktiverat och detta aktiverades även på de extradiskar jag satte i. 

    Efter ett tag fick jag den primära disken bytt och nu är det inte Bitlocker på den men väl på extradiskarna.

    Jag vill få bort Bitlocker helt och hållet men har inte hittat någon lösning. Man kan ju slå på och slå av Bitlocker  i inställningar men det verkar bara påverka den primära disken.

    Har inget klart svar men ett antagande är att en återställningsnyckel kan behövas. I alla fall nu efter bytet av den primära disken (med Windows på).

    Hittade följande som kanske kan vara till någon hjälp (första bästa träff).
    HP-datorer – Använda BitLocker och hitta återställningsnyckeln (Windows 11, 10) | HP® Support

    Länk i föregående artikel.
    BitLocker recovery overview - Windows Security | Microsoft Learn

     

  14. 2 timmar sedan, Mikael63 sade:

    För att datorn (W10) ska kunna kommunicera med vissa enheter behöver en fast ip-adress sättas i datorn. Detta fungerar ett tag, kommunikationen upprätthålls. Efter en längre stund bryts kontakten och datorn låter meddela, via ipconfig: Autoconfiguration IPv4 Adress

    Varför sker detta och hur åtgärdar man?

    Är det en fast IP-adress som är satt direkt i datorn, eller är det en reserverad IP-adress i DHCP-servern? Det senare kallas inte sällan också för en fast IP-adress, vilket det på sätt och vis är men "fast" på ett annat sätt.

    Om det senare gäller så kan det vara så att datorn av någon anledning inte får svar från DHCP-servern när det är dags att förnya IP-adressen. Och så sätts en autokonfigurerad adress i stället, som då börjar på 169.254.
     

    • Like 1
  15. On 2024-03-13 at 11:24, shysstkille sade:

    ..., tänkte på funktionen vpn, använder man den bara när man typ ska "ladda" ner något från nätet eller bör man ha en sådan även vid "vanligt" användande så som betala räkningar, streama och dylikt?

    VPN kan användas av olika anledningar, förstår man hur det fungerar så kan VPN sen användas där man ser att man har nytta av det. Här en beskrivning från Kjell "En VPN-tunnel är en krypterad anslutning mellan två punkter på ett öppet nätverk (vanligtvis internet)".
    Hur funkar det? - VPN | Kjell.com

    Med en VPN-tjänst för t ex privat bruk kan man skydda sig för att bli avlyssnad på ett öppet trådlöst nätverk på flygplatser och i kaféer, m m, som Thirteen skriver om. Eller så kan man få det att se ut som att man är uppkopplad i Sverige fast man befinner sig på andra sidan jorden. Men mellan den server man använder för VPN och slutmålen för det man gör på nätet så skyddar inte VPN.

    Använder anslutningen HTTPS så är trafiken skyddad mellan sin egen enhet (dator, mobil, surfplatta) och de webbplatser man besöker. Men ett oskyddat trådlöst nätverk på något fik, m m, är ändå en säkerhetsrisk.

    För ett företag med kontor på flera ställen kan de använda VPN mellan alla kontoren och då blir det som att alla sitter i samma nätverk även om anslutningarna använder det öppna internet. Men något att tänka på för företag med anställda som jobbar hemifrån, eller befinner sig på andra platser utanför företagets lokaler, är om de tillåter teknik som använder "Split tunneling". I så fall kan inkräktare få tillgång till företagsnätverket genom den anställdes dator.
     

    22 timmar sedan, IT doktorn sade:

    VPN är inte av ondo för användaren. Kör själv VPN och konfigurerat så att jag slipper all reklam, cockis här och där på dom flesta sidor.

    Vinsten blir att jag kommer in på sidorna direkt jag vill läsa utan att klicka bort massa skräp. Vid en analys då och då lämnar jag inte ett spår av mig.

    VPN=Reklamfritt😁

    Det här har jag inte lyckats förstå. Webbplatsen får fel information om var man befinner sig, men vad med VPN blockerar cookies?

  16. 1 timme sedan, _.M sade:

    Asså, inte en hel diskettstation. Jobbigt att bära på, jag vill ha något som ger den taktila känslan av att mata in en disk och trycka på knappen för att mata ut.

    Med en extern så blir det nog bara krångligt att ta bort något men behålla så mycket av den att en diskett kan matas in för att få den taktila känslan. Men kabeln kan ju kapas i alla fall. 😁

    USB Diskettstation / Floppydisk - Elgiganten

  17. 11 timmar sedan, Dimos sade:

    När jag försöker klicka på vissa celler i excel kommer fram ett irriterande "kryss / figur" (se bilaga) som gör att jag inte kan klicka på cellen.
    Hur får jag bort denna figur permanent?

    Det handlar väl inte om att "få bort" figuren, utan om vad den är till för och förstås hur cellerna kan markeras. Kanske tolkar jag fel men jag tycker det ser ut som att där finns en bild som markerats, som det går att vrida och att flytta på. Är cellen så liten så det är svårt att med musmarkören hitta ett ställe där den kan markeras så borde det gå att markera en cell intill och sen flytta markeringen med piltangenterna.

    Kanske inte en förklaring och en lösning, men i alla fall en tanke.
     

  18. On 2023-01-22 at 21:26, X-Men sade:

    30. Genom att välja "Remove requirement for an online Microsoft account" vid skapandet av USB-mediat går det att välja "Jag har inte internet" och därmed kunna skapa ett lokalt konto direkt.

    Det finns lite olika tips att hitta på nätet om hur man direkt skapar ett lokalt konto i Windows 11. Hittade nyligen ett som jag inte tror jag sett tidigare, hittar inte heller att det redan finns med någonstans här i forumet.

    X-Mens tråd beskriver även annat så det känns okej att ta med tipset här i samband med lokalt konto. Har också använt det så jag har sett att det fungerar, det handlade då om Windows 11 Home.

    "You can work around this restriction by entering the address no@thankyou.com as your Microsoft account."
    Windows 11 setup: Which user account type should you choose? | ZDNET

    Här några andra texter om Windows 11 och lokalt konto, om de intresserar någon.
    Can I run Windows 11 without a Microsoft account? (xda-developers.com)
    How to Create a Local User Account in Windows 11 (makeuseof.com)

     

    • Like 2
  19. Tack för beskrivningar och tips. Tror det kanske fungerar som jag skrev i första inlägget, installationen/uppdateringen behåller databasen om den redan finns från en tidigare installation. Nu är situationen en annan där det inte finns någon befintlig databas vid installationen.

    Lägger ingen mer tid på att fundera på det här utan det blir att ta kontakt med leverantören.
     

    • Like 1
  20. 6 timmar sedan, X-Men sade:

    Erfarenhetsmässigt brukar den specifika SQL-servern till det program som behöver den också ingå i installationspaketet.

    Och så ser det ut att vara för det här programmet, det här installationspaketet. I alla fall att en SQL-server finns med, men att det den här gången blev en annan version.

    6 timmar sedan, X-Men sade:

    Program som använder SQL-server 2005 kommer inte att fungera med nyare versioner av SQL-server om inte programmakaren gjort uppdatering av programmet som tillåter det. 

    Skulle då kunna vara en miss från programmakaren för det här installationspaketet.

    6 timmar sedan, X-Men sade:

    Ytterligare en erfarenhet jag har (från program som jag varit tvungen att ha i arbetet) är att installation av SQL Server, t.ex. 2005, inte kommer att fungera om det finns nyare versioner redan installerade. 

    Den situationen finns inte för de installationer och uppdateringar som gjorts i några datorer som använts, och används, för det här programmet.

    6 timmar sedan, X-Men sade:

    För att SQL-server 2005 skall fungera måste den installeras före nyare versioner då nyare versioner skriver in instruktioner i SQL Server 2005 som 2005 kan använda för att adressera till nyare.

    Installationsfilen/-paketet jag har installerar både programmet och databasen. Så att "trixa" på det sättet är inget som jag ger mig på.

    6 timmar sedan, X-Men sade:

    Gå igenom installationspaketet för det program du använder och se om SQL Server finns med.

    Det är väl det som det gör, SQL Server finns med, eller menar du något annat än det jag tycker mig ha beskrivit om "installationspaketet"?


    Tidigare installationer och uppgraderingar har fungerat utan problem. Installationen "flöt på", den här gången liksom tidigare, så jag noterade inte så noga vad som hände under processen. Men kollade förstås om förvalda alternativ borde ändras innan jag klickade vidare. 

    Är jag osäker på om en avinstallation lämnar spår av föregående installation kan jag återställa datorn med en backup. Då kan jag göra en installation igen och vara mer uppmärksam på förloppet. Och hittar jag ingen lösning så är det ju bara att kontakta leverantören av programmet. 


    TILLÄGG:
    Fastnade i exemplen och förklaringarna och svarade på dem. Men installationen gick alltså bra och programmet går att starta, problemet är att det inte går att göra restore till databasen från en backupfil från befintligt program/databas.
     

  21. 16 timmar sedan, X-Men sade:

    Har du provat att installera SQL Server 2005 (inte Expressversionen) i nya datorn? 

    Nej, har inte provat det. Har ingen större erfarenhet av databaser mer än att använda redan installerade sådana. Eller som nu, följa en guide för att installera en databas, som i det här fallet hör ihop med ett program som sen använder databasen. Det är en lokal databas för endast en "klient", inte någon serverversion som flera ska kunna nå.

    Programmet installerades (första gången) för över tio år sedan i en föreningsdator, och det innan jag blev ansvarig för programmet. Guiden från då anger SQL Server 2005 Express, som väl är fri att använda och som leverantören av programmet använder sig av. Programmet är köpt och kräver en licens för att fungera.

    Artikeln du länkar till var en av dem jag fick träff på när jag själv googlade lite. Tänker att övriga versioner av SQL Server kostar pengar och funderade därför inte över att prova någon annan version. Dessutom ska väl då själva programmet konfigureras för att fungera ihop med databasen, vilket också kräver en del kunskap.

    Tidigare installation i ny dator har fungerat liksom uppdatering av programmet. Det var nu det sket sig och jag ser då en nyare version av SQL Server i "Program och funktioner". I programmet anges sjäva programmets version för "Database version:", där ser man inget om SQL Server.

    Programmet är ett register över flera 100-tal olika nycklar (med flera numrerade exemplar för varje nyckel) och med funktioner för ut- och inlämning, och utskrift av kvittenser. Är väl inte intressant för problemet men någon kanske undrar.

    Kommer ingen lösning här i tråden så kontaktar jag leverantören av programmet, men kollar här ifall någon kanske har en lösning. Nyckelhanteringen kan skötas i befintlig dator tills det fungerar att flytta databasens innehåll till ny dator, så en lösning på problemet är inte akut.
     

  22. Har installerat ett program på ny dator och innehållet i tillhörande databas kan hämtas från backup från befintlig dator via ett litet program "Backup & Restore" som tillhör "hela paketet". Med restore av en backupfil från den gamla datorn så ska man alltså kunna fortsätta jobba med programmet och databasen i nya datorn.

    Har gjort så tidigare utan problem men nu fungerade det inte. Antar det kan bero på att installationen i nya datorn använde en senare version av databasprogrammet. Får vid restore av en backupfil följande felmeddelande. (Göra en backup från den nya, tomma, databasen fungerar utan problem.)

    image.png.c27a7b0910f67dfa9f4a7bc346ee1ec1.png

    Lite luddigt vad ... location than: "" innebär, har t ex provat att lägga backupfilen i samma mapp där installationen placerade den initiala databasfilen (.mdf) men det fungerade inte heller. Vid restore får man ange i vilken mapp man placerat backupfilen så det är inte där problemet finns.

    Så frågan nu är hur man gör för att få med sig innehållet i databasen från den gamla datorn.
    Går backupfilen att konvertera, eller finns det program som direkt kan hantera databasen från gamla datorn och uppgradera den?


    Det bör handla om MS SQL Server 2005 Express i gamla (befintliga) datorn, men i "Program och funktioner" i Kontrollpanelen står det "Microsoft SQL Server 2005", inget om Express.

    Installationen av själva programmet installerar också databasen, SQL Server. Uppdaterade programmet förra året och efter det var det fortfarande 2005 för databasen. Men det kan bero på att uppdateringen behöll befintlig databas. Nu vid installation i ny dator blev det en nyare version av databasen. Samma exefil används för uppdatering och för ren installation, och vid installationen i nya datorn uppfattade jag det som att installationsprogrammet hämtade databasinstallationen från nätet.

    "Program och funktioner" i Kontrollpanelen:
    Från gamla datorn.
    image.png.164af3d5072d2af23dab71644f2bb6e0.png

    Från nya datorn, där både 2012 och 2017 finns med.
    image.png.fb4c6e447f3925d818799836a54bc704.png

    Har googlat lite men frågar här i forumet så kanske någon redan har kunskap om hur det här kan lösas.

    Gamla datorn har Windows 10, den nya Windows 11, men det borde inte ha med "problemet" att göra, tycker jag.
     

×
×
  • Skapa nytt...