Gå till innehåll

ChristerE

Medlem
  • Innehållsantal

    322
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    10

Inlägg postade av ChristerE

  1. 5 timmar sedan, Cecilia sade:

    Du följer inte den här tråden och inte den som Mikael länkade till och det är anledningen till att du inte har fått något mejl när någon har svarat. Du behöver ändra dina inställningar för när du ska följa trådar och få mejl och det gör du på sidan https://www.alltomwindows.se/notifications/options/ under rubriken Generellt.

    @Gunnar Qvist ser att du börjat följa den här tråden, så jag skriver i den också och hänvisar till mitt inlägg i din ursprungliga om Word. Se Mikaels länk tidigare idag.

    (Så går det ju alltid att besöka forumet då och då för att kolla nya inlägg.)

    • Like 1
  2. On 2024-05-05 at 09:58, Gunnar Qvist sade:

    Har ett problem med word, om jag skriver ett dokument och sparar det. Så sparas det i anteckningar, ...

    Jag kollade med gamla dokument som jag skrivit protokoll o dyl. allting har ändrats till anteckningar, ...

    Det där är ett missförstånd, Word sparar på samma sätt som det gjorts tidigare och inget har heller ändrats i äldre dokument. Det är associationen i Windows, för dubbelklick på filnamnen, som av någon anledning blivit ändrad till att Anteckningar ska användas för att öppna dokumenten.

    Det du ser i Anteckningar är innehållet i Wordfilerna, det innehåll som förutom den faktiska texten också innehåller all formatering som Word använder. Om man t ex försöker öppna en Excel-fil med Word (alltså inifrån Word, inte med dubbelklick) så går det inte, Word känner inte igen filformatet. Anteckningar är ett "enkelt program", utan formateringsinformation i filerna, och öppnar alla möjliga filformat utan att protestera. Något jag använder då och då för att se vad som finns i filer med olika filformat.

    En trolig förklaring (alternativ 1) och en lösning har redan presenterats av Mikael, men en förståelse av program och filformat kanske tillför något också.

    Tar med en till guide om associationer (förutom Mikaels information). Den utgår från Adobe Reader och pdf-filer, men motsvarande gäller för andra filtyper. Hoppa över metod 1 som är för just pdf-filer (hittade i hastigheten ingen mer generell och lämplig guide).
    Välja Adobe Reader som Standardprogram för PDF-filer. | lindasdatorskola.se

    • Like 1
  3. 20 timmar sedan, ChristerE sade:

    Fungerade direkt med min ordinarie mobil, Motorola Edge 30 Pro, men inte med en Motorola Moto G84.

    När jag testade senare så fungerade det med möss och tangentbord, m m, också i Moto G84. Märkligt men någon förklaring finns det förstås. Kanske fungerade det redan tidigare eller var det glapp eller smuts så mobilen inte kände av att USB-dockan har OTG-stöd (som den rimligtvis har fast jag inte hittat någon information om det).

    Mobilerna "svarar" olika vid anslutning av inmatningsenheterna. I Edge 30 Pro plingar det vid anslutning av de tangentbord jag testat med, det gör det inte i Moto G84. Det finns separata inställningar för volym, för media, samtal, alarm, m m, men inget av dem var nerdraget/avstängt. Men vid anslutning av ett USB-minne så visar båda mobilerna en ikon i överkanten på skärmarna (i alla fall nu när det fungerar i båda mobilerna).

    Vad jag minns, och förutsätter, så testade jag tidigare med både möss, tangentbord och USB-minnen i båda mobilerna, så jag borde inte ha missat att det kan fungera i båda. Kvittar vad orsaken var, nu fungerar det i alla fall. 😀

  4. 34 minuter sedan, Mikael63 sade:

    Har du aktiverat "utvecklarläget"?

    Tack för tips men det där handlar om mobilen som slav till en dator, och för det behövs inget OTG.
    I båda mina mobiler visas några alternativ när de ansluts till en dator, där ett av dem är filöverföring. Minns inte att jag ändrat någon inställning för att få det så.

  5. Har hittills inte använt OTG men har nu testat med mobiler, tangentbord, möss och lagringsenheter som jag har. Så undrade jag redan då i april över ett påstående men det blev inte av att jag återkom då, så jag börjar med det.

    On 2024-04-20 at 16:28, X-Men sade:

    För att din telefon skall kunna läsa från USB-minnet krävs att den har stöd för funktionen. Eventuellt behöver du en adapter som ser till att kommunikationen mellan telefon och USB-minne kan ske. En sådan adapter kallas för "OTG", On The Go".

    Ta först reda på om din telefon verkligen stöder funktionen med USB-minne via USB-C - anslutningen. Om inte, då kan du testa med en adapter som stöder OTG.

    On 2024-04-21 at 19:44, X-Men sade:

    Jag kan således bekräfta att en adapter som stöder OTG skiljer sig från en som inte har detta stöd.

    Jag är helt med på att det finns adaptrar som stöder OTG och de som inte gör det. Men jag undrar om en OTG-adapter kan ersätta saknat OTG-stöd i mobilen, som jag tolkar att det först citerade inlägget anger, i andra stycket. Adaptrar som endast anpassar mellan olika stora kontakter har inget OTG-stöd, för att de ska ha det så är stiften något annorlunda kopplade. För X-Mens adapter från nördic anges OTG, men det gör det inte för den från 24.

    Oavsett vad det ovan citerade var avsett att förklara angående OTG-stöd så tar jag med diverse information från ett par webbplatser. (Sidan från Kjell är flera år gammal så därav kommentaren om fortfarande ovanlig.)

    "I dagsläget används dock ofta en adapter för inkoppling till USB-C. Det beror på att USB-C-kontakten fortfarande är ovanlig i tillbehör. Adaptern är endast en omkoppling så att tillbehöret passar rent fysiskt."
    "USB-OTG (USB On The Go) gör det möjligt att koppla traditionella datortillbehör till mobiler och surfplattor som har USB-OTG-stöd."
    "Det intressanta är vad som händer om en mus kopplas till en mobil. Utan USB-OTG-stöd i mobilen går det inte, eftersom båda enheterna normalt sett är slavar."
    "Med stöd för USB-OTG i mobilen är det däremot möjligt att koppla en mus till den. Då kan nämligen mobilen, som normalt sett är en slav, vara värd för musen."

    Hur funkar det? - USB-tillbehör till mobilen | Kjell.com

    Här en annan sida med bra information, citerar något av det men det finns mer läsvärt där.
    "For the OTG gadget to become a USB host, a "micro-A" type of plug is required, where the ID pin is grounded. The gadget detects the grounded pin, and configures itself as USB host."
    "make sure your device has USB otg support included."

    android - Do all OTG cables (MicroUSB-USB) have the same compatibility? - Super User


    För att ansluta till mobilerna använde jag den USB-docka som jag har, Deltaco USBC-1266, och testade både trådlösa och trådade tangentbord och möss, och lagringsenheter (alla med Typ-A). Fungerade direkt med min ordinarie mobil, Motorola Edge 30 Pro, men inte med en Motorola Moto G84. I det jag hittar om den senare anges att den hanterar OTG, har kollat i inställningarna men hittar inget om att det först måste aktiveras.

    Har någon tips om detta så är det välkommet, men det är Edge 30 Pro som är den ordinarie mobilen och i den fungerar det som förväntat. Så när tangentbordet på skärmen känns klumpigt att använda så är det nu enkelt att ansluta ett externt tangentbord, i alla fall hemma.
     

  6. On 2024-05-03 at 01:13, ChristerE sade:

    Väljer jag att aktivera "Spara automatiskt" öppnas en ruta där jag behöver logga in till OneDrive, som jag inte använder och inte har loggat in till, är alltså inte konstant inloggad där. Det verkar vara där det automatiskt sparas, i alla fall som det ser ut att fungera i mitt Word.

    Kommenterade OneDrive i ett tidigare inlägg och OneDrive ser ut att ha med saken att göra, som jag antar finns med i bilden (medvetet eller omedvetet).

    Här några länkar till information jag hittat, om "Spara automatiskt".
    Vad är Spara automatiskt? - Microsoft Support
    Hur aktiverar jag spara automatiskt? - Microsoft Support
    Aktivera Spara automatiskt - Microsoft Support

    I någon av texterna anges att den avser både 365-abonnemang och några köpta versioner, i en annan nämns inte köpta versioner. Men där finns i alla fall information om "Spara automatisk" i samband med OneDrive, och även SharePoint. Och också information om hur "Spara som" och "Spara en kopia" fungerar i de olika situationerna, och att automatiken beror på hur filer öppnas. Sparas kopior, oavsett hur ("som"/"kopia"), så kan det vara en orsak till de datum och klockslag som det blev.

     

    On 2024-05-01 at 20:21, kiwi01 sade:

    För en tid sedan infördes som krav att jag måste logga in på mitt Microsoft-konto för att kunna spara dokumentet. Det är bara finna sig i det, irriterande dock att jag var tvungen att logga in för varje dokument. Nu får jag inte tillsägelsen längre så jag antar att jag inte blir utloggad.

    Du formulerade dig som att det inte skulle gå att göra något åt, "bara finna sig i" (tvingad av Microsoft, en förutfattad mening?). Därav "förhastat eller något ogenomtänkt" i mitt svar, en rimlig ståndpunkt kan jag tycka.
     

    On 2024-05-05 at 18:19, kiwi01 sade:

    Att jag faktiskt har redogjort för just konkreta händelser/problem och ställt konkreta frågor bortser du från. 

    Läste noga, trodde jag, för att se om det fanns någon fråga innan jag skrev om det, men missade då att det fanns en sådan. Först därefter kommentaren om beskrivningar och frågor, som ett allmänt tips om den "kombinationen" (beskrivningar och sen frågor). Kommentaren utesluter inte att det fanns beskrivningar i inläggen.

  7. On 2024-05-03 at 10:42, kiwi01 sade:

    Du är en sån besservisser som alltid tror sig veta bäst. Ditt inlägg tillför inget av värde.

    Är min första mening inkluderad i din åsikt, eller var det endast försöken till förklaringar baserade på den information du gav (inte nödvändigt att besvara)? Den givna informationen var inte mycket att utgå från så därav i alla fall några "ledtrådar" till att hitta och förstå hur det fungerar med inloggningar.

    Givetvis okej att göra omdömen och framföra kritik, även negativ sådan, av program och hårdvara, m m. Men är det hjälp man är ute efter är det bra med några konkreta beskrivningar av fenomen, beteenden och händelser och sen ställa relevanta frågor.

    Verkar i alla fall som ett avmarkerat "Spara automatiskt" har löst problemet. Men har svårt att tro att Microsoft aktiverat detta i Word, det hade du rimligtvis gjort själv. Så därav början på mitt inlägg och sen några kommentarer kring behov av inloggningar.

  8. On 2024-04-28 at 13:16, Mikael63 sade:

    Sitter inte med Windowsdatorn nu (för att själv kolla) men kan det vara så att de olika valen i början endast påverkar efterföljande dialoger? (Vad som ev. är förifyllt med port osv.)

    Konfigurerar man manuellt så varken går det att välja eller visas portar, m m, efter att man valt "Microsoft 365" eller "Exchange". Så också för automatisk konfiguration. Man får förstås ange e-postlåda (med e-postadressen) och lösenord, och val om cachelagrat Exchange-läge, för hur långt tillbaka i tid e-post ska synkas till datorn för hantering offline.
     

    On 2024-04-28 at 15:27, X-Men sade:

    Vad jag vet är skillnaden att Exchange är ämnat för företag och inkluderar inte Office 365. Exchange kan ett företag hantera som de önskar.
    Office 365 i sig använder Exchangeserver för e-posthanteringen och har ingen egen Echangeserver som användaren kan hantera. Exchangeservern finns i molnet hos Microsoft för privatanvändaren av Office 365.

    https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/forum/all/microsoft-365-personal-vs-business-basic-vs/661004c9-c1f4-48ed-a0d4-010f0ac3286a

    Hänger inte riktigt med där - "Exchange ... inkluderar inte Office 365", stämmer förstås men vad skulle det förklara? E-postlådor kan man få via en del 365-abonnemang, leverantörer av e-postlådor har servrar/system för att hantera dem och Microsoft använder sin egen Exchange server. Så kan företag skaffa och använda Exchange server för hantering av e-postlådor och kalendrar, m m, i sina verksamheter. Användare av e-postlådor via 365-abonnemang kan förstås inte hantera Exchange-servrarna där lådorna finns liksom man inte kan hantera e-postservrar hos andra leverantörer (förutom att använda dem då, och göra diverse inställningar för hur man accessar lådorna). Kan ju låta självklart men en kommentar efter hur jag tolkade en mening i inlägget, eller misstolkade. 😀

    Office 365, numera Microsoft 365, ser jag alltså som en abonnemangsform. Abonnemang kan innehålla bl a appar/program och e-postlådor och det i olika kombinationer i de olika abonnemangen. Illustreras av tabellen i länken ovan.

    image.jpeg.715502dfcd9ff0f24f5583e940a212c9.jpeg

    I marknadsföring används benämningar för tjänster/abonnemang, som t ex Exchange Online (Plan 1), och har sitt bruk i det sammanhanget medan jag "tänker teknik", t ex Exchange server, och hur det ena och det andra fungerar och hänger ihop.

    I de beskrivna förutsättningarna (första inlägget) anger kontoinformationen "Microsoft Exchange" oavsett om "Microsoft 365" eller "Exchange" väljs, så vad är egentligen skillnaden. Som jag skrev tidigare så ser jag ingen skillnad i Outlook efter installationer med de olika alternativen. Hanteringen av e-postlådan fungerar lika oavsett vad som har valts (fast har kanske missat något). Det borde heller inte spela någon roll ifall Outlook installerats baserat på ett 365-abonnemang eller om licensen är ett engångsköp.

    Oavsett vilket av de tre beskrivna alternativen som använts så får jag fram samma information (se hur längre ned i inlägget).
    Servernamn: outlook.office365.com MAPI
    Anslutningsläge, version 15.20.7519.31

     
    Har googlat en hel del och hittat endast ett konkret tips. Det avser mobila enheter men skulle väl lika gärna kunna avse Outlook i Windows, men jag ser som sagt ingen skillnad mellan de tre alternativen (se första inlägget). Tipset är förstås logiskt, och det bör ju inte bli problem när man följer det, men förklarar inte vad "funktionen" för de två varianterna är, jämför med t ex POP och IMAP som hanterar e-posten på olika sätt.
    "You may be prompted for an email server type. Select Office 365 if your email is hosted on Microsoft Office 365. Select Exchange if your company email is hosted on your companies private Exchange Server."
    How To Setup Exchange Or Office 365 Email On A Mobile Device. - Byte Solutions

    På samma sida, som då avser mobila enheter, anges följande, men det är inget jag behövt ange i Outlook i Windows (inte ens för manuell konfiguration) och har heller inte i efterhand hittat t ex vilken port som används.
    "Additional information may be needed for manual configuration. For Office 365 the defaults are:
    Exchange Server: outlook.office365.com
    Security Type: elect SSL/TLS or make sure the Use secure connection (SSL) checkbox is checked.
    Port: 443 or 993"


    Har i alla fall lärt mig något av detta sökande, hur man tar reda på vilken version av Exchange server man blir ansluten till (se resultat tidigare i inlägget).
    Ta reda på vilken version av Microsoft Exchange Server mitt konto ansluter till - Microsoft Support

     

  9. On 2024-05-01 at 20:21, kiwi01 sade:

    För en tid sedan infördes som krav att jag måste logga in på mitt Microsoft-konto för att kunna spara dokumentet. Det är bara finna sig i det, irriterande dock att jag var tvungen att logga in för varje dokument. Nu får jag inte tillsägelsen längre så jag antar att jag inte blir utloggad.

    Påståendet tycker jag är förhastat eller något ogenomtänkt. För diverse funktioner/konton behövs att man loggar in / är inloggad, och det är rimligtvis inget som plötsligt tillkommer utan det finns med "från början".

    För att kunna skriva och uppdatera i Word baserat på ett 365-abonnemang behöver Word (Office-paketet) vara inloggad till tillhörande Microsoftkonto minst en gång per månad, annars går det endast att läsa befintliga dokument. Problemet beskrivet här i tråden har rimligtvis inte med det att göra, utan om inställningen "Spara automatiskt" som knappast blivit aktiverad med automatik.

    Väljer jag att aktivera "Spara automatiskt" öppnas en ruta där jag behöver logga in till OneDrive, som jag inte använder och inte har loggat in till, är alltså inte konstant inloggad där. Det verkar vara där det automatiskt sparas, i alla fall som det ser ut att fungera i mitt Word.

    Det jag vill med detta är alltså att man behöver ha koll på diverse inställningar/inloggningar för att förstå varför något beter sig som det gör. Och i det här fallet verkar funktionen "Spara automatiskt" ha med saken att göra.

    Så undrar jag hur relevant informationen som mbgtmari länkar till är, om "Spara som" och "Spara kopia", de instruktionerna anges avse användning av iPad och iPhone. Kanske fungerar det lite annorlunda där mot i en dator med Windows, eller inte.
     

  10. 8 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Att du ChristerE och vi andra trådskapare får meddelandet Vilket svar var mest hjälpsamt? är en funktion som är till för att uppmana dem som fått sitt problem löst att markera lösningsmeddelandet. (En del gör inte det.) Att meddelandet även kommer till en tråd där inget problem finns - man kan ju t ex bara vilja veta andras erfarenheter av något - gör ingenting, tycker jag. 

    Jo, jag förstår uppmaningen och inget konstigt med den. Men när det inte fanns något inlägg att markera, inte just då i alla fall, så fick jag för mig att uppmaningen kunde "släckas" men i stället försvann hela tråden. Övrigt om det finns redan beskrivet här i tråden.
     

  11. 3 timmar sedan, Mikael63 sade:

    Man får bekräfta först:

    Märkligt om jag skulle klickat OK utan att ha märkt det, gjordes i alla fall inte avsiktligt, men visst - misstag görs. Men jag gillar sådana kontrollfunktioner, som kan väljas bort för en del funktioner. Men hellre ett extra klick än att riskera onödiga misstag.

    Så står det Modereringsåtgärder, tror jag läste Moderatoråtgärder (då i natten). Tyckte det var en konstig benämning för någon åtgärd i samband med "markera som lösning" som jag tänkte att det hörde ihop med. Kunde ju inte kolla sen för då var tråden redan försvunnen. 😀


    TILLÄGG
    Det var nog så att jag kopplade "Modereringsåtgärder" och "Ta bort" till det gröna fältet med information om "markera som lösning", och tänkte att det är vad man "tar bort", och faktiskt klickade OK. Det var inte dags att märka något inlägg som lösning då, skulle bara skriva ett till inlägg. Får skylla på den sena timmen.  😁

    Hade det stått "Ta bort tråden" så hade det varit tydligare vad som skulle hända.

    • Like 1
  12. 9 timmar sedan, Cecilia sade:

    ... så jag har nu återställt den.

    Tack @Cecilia, antog att det borde gå att göra.

    4 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Du har nog råkat klicka på Modereringsåtgärder, där det enda alternativet är Ta bort.

    Så gick det rimligtvis till, men jag kan inte påminna mig om att jag såg alternativet "Ta bort". Antar att ett klick på "Modereringsåtgärder" direkt raderar, det utan någon kontrollfråga. Se också kommentarer i första inlägget.

    2 timmar sedan, Mikael63 sade:

    Det har väl varit uppe till diskussion tidigare, att kanske förhindra att man (själv) kan ta bort sin egen tråd OM någon annan svarat?

    Så borde det vara - att det inte ska gå, hade inte en tanke på att det skulle gå att radera sin egen tråd, oavsett om någon svarat eller inte.

    Har inte skrivit så många egna trådar, det har kommit mejl ibland om lösning men känner inte igen att det kommit i tråden.

    Så här såg det ut.
    image.png.0fe7c2417844db0c8f1780ebceede2f4.png

     

    Återkommer till den raderade och återställda tråden vid senare tillfälle.

     

  13. Skulle svara i en tråd som var min egen, men först i tråden visades en fråga om något inlägg innehöll en lösning, vilket inte fanns - än (endast två inlägg efter det inledande). Fanns också en kommentar om "Moderatoråtgärd" vilket jag tänkte kanske var att "släcka frågan" om något inlägg innehöll en lösning, men då jag valde detta så RADERADES TRÅDEN. Men jag är ju ingen moderator,  hur gick detta till? Det fanns  ingen information om att tråden skulle raderas.

    Den försvunna tråden:
    https://www.alltomwindows.se/topic/35428-microsoft-365-vs-exchange-i-outlook/

    Kunde ha skickat PM till någon moderator om detta, om tråden kan väckas till liv igen, men beskriver denna märkliga händelse publikt.

  14. Vad är skillnaden mellan Microsoft 365 och Exchange vid konfigurering av konton i Outlook?

    image.jpeg.993a792cfb10834968d93dad3b0c9af7.jpeg

     

    E-postlådan (-adressen) ingår i ett Microsoft Business Basic-abonnemang och Outlook tillhör ett Microsoft 365 Personal-abonnemang.

    Oavsett om Outlook får lägga till kontot automatiskt eller om jag konfigurerar manuellt med "Microsoft 365" eller "Exchange" så blir det "Microsoft Exchange" som resultat.

    image.jpeg.d287aa98e99e53dcfe8990456f60d64e.jpeg

     

    Se länkarna och bilderna för att bättre förstå vad jag avser, men det är de ovan beskrivna alternativen det handlar om.

    Ser ingen skillnad på resultaten efter de tre olika alternativen, och jag har googlat som en galning men inte lyckats hitta någon beskrivning av skillnaden mellan alternativen Microsoft 365 och Exchange.

    Lägga till ett nytt e-postkonto i Outlook - Microsoft Support
    Supportartikel: Inställning av email i Microsoft Outlook 2016 - Simply.com

     

  15. On 2024-04-20 at 16:02, coltnavy sade:

    Har en USB-c sticka med bilder, sätter jag stickan i min Android telefon så händer ingenting.

    Med förståelse för hur teknik fungerar blir det lite lättare att räkna ut vad som behövs för att få det ena och det andra att fungera.

    Kjell skriver om OTG (liksom X-Men i tidigare inlägg), och om värd och slav. USB-A och USB-B är avsedda att anslutas till värdar respektive till slavar. USB-C används för både värd och slav (lika i båda ändar av en kabel) men t ex en mobiltelefon behöver ha USB-OTG-stöd för att kunna vara värd för ett USB-minne.

    I artikeln, första länken, står det "Adaptern är endast en omkoppling så att tillbehöret passar rent fysiskt". För adaptrar kan det anges att de har OTG-stöd, men det skulle i så fall endast betyda anpassning mellan A- och B-kontakter (värd/slav), och olika storlekar på kontakterna. Men det stämmer i så fall inte med X-Mens information om behovet av en adapter som stöder OTG om telefonen inte stöder OTG. Det finns kanske sådana adaptrar också, eller så har jag missförstått något.

    Hur funkar det? - USB-tillbehör till mobilen | Kjell.com

    Tar också med den här länken.
    Hur funkar det? - USB | Kjell.com

     

  16. On 2024-04-18 at 12:02, Håkan Fall sade:

    Det mystiska valet "Kan inte logga in" och "Fortsätt" som jag förväntas välja i den lilla rutan förstår jag inte. Men där ligger antagligen en lösning. Kanske kan någon som använder den här funktionen förklara hur det funkar.

    Har ingen uttömmande förklaring men det jag kan förklara är att "Kan inte logga in" rimligtvis i stället borde ha översatts till "Logga inte in" (från på engelska "Don't sign in"). Se bilden i följande artikel, aka.ms/sso-info.

    Hittade den sidan i samband med annat och kom då att tänkta på den här tråden också.

    Vet inte vad följande artikel kan förklara men tar med den också, ifall andra i forumet får någon ledtråd genom den.
    Undvik kontofällan i Windows 10 | lindasdatorskola.se

     

    • Like 2
  17. 5 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Jag har svårt att tro att Firefox skulle vara boven.

    Håller med, tror inte att varken Firefox eller någon annan webbläsare är problemet.

    E-post kan vara lite krångligt, och speciellt vid felsökning är det bra att ha en förståelse för de olika tekniker som används. Hämta med POP eller hantera direkt på e-postservern med IMAP. Eller använda webbmejl som lite kan jämföras med ett e-postprogram och IMAP, fast det finns med webbmejl ingen synkning för lokal kopia av e-posten, man måste vara online för att hantera e-posten.

    Används inget annat än webbmejl så tycker jag det här problemet inte borde uppkomma, det är ett gränssnitt direkt mot den faktiska e-postlådan. Används IMAP (i ett e-postprogram) så finns där synkning som ska göra att innehållet ska bli lika på flera använda enheter (inklusive när man använder webbmejl direkt mot e-postlådan). Krånglar något med synkningen så kan det antagligen uppstå de fenomen som beskrivs. Används POP (i ett e-postprogram) så brukar inställningen vanligtvis bli att e-posten hämtas och samtidigt raderas från e-postservern. Blandar man tekniker på flera enheter så kan man bli förvånad över att något försvunnit från en enhet eller vid användning av webbmejl, om en annan är inställd för att hämta med POP. Men det borde då inte bli som problemet som beskrivs här i tråden. Och något som kan krångla till det än mer är ifall "spara på servern" är inställt vid användning av POP.

    Kompletterar med detta, till det @mbgtmari länkade till i sitt tidigare inlägg (om det nu inte bara blev en upprepning 😁).
     

  18. 5 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Nej Cecilia uppmana inte Håkan Fall att citera ett inlägg i stället för att skriva namnet på personen vars inlägg han svarar på ! En tråd blir kortare och mer lättläst om det bara skrivits ett namn.

    Det här hör väl bättre hemma i en egen tråd, men nu behöver det kommenteras här direkt. Lite dumt bara att det riskerar att förvirra en av forumets senaste nytillskott.

    Tycker inte alls att det blir mer lättläst på det föreslagna sättet. Det finns då t ex ingen referens ("tidslinje") till var i tråden texten någon svarat på finns. Med forumets sätt att citera så är det ju också lätt att se ett svar vs det som besvaras.
     

    5 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Det är jättejobbigt att läsa trådar där någon inte bara svarar på inlägget precis ovanför utan också tryckt på Citera så hela inlägget syns en gång till.

    Svara utan att citera alls kan man göra när det är tydligt att svaret avser inlägget före, eller att svaret/kommentaren inte syftar på något specifikt tidigare i tråden. Händer väl inte så ofta men ibland hinner någon annans inlägg komma mellan och man undrar vad ett svar, en kommentar, syftar på.

    När man citerar så bör man givetvis ta med endast det från ett inlägg som svaret/kommentaren avser. Och vill man inte se ett längre citat så är det ju enkelt att "fälla ihop" det.
     

    4 timmar sedan, mbgtmari sade:

    Cecilia är visserligen en kunnig person men glöm hennes tips om Citera! Det var inte bra.

    NEEEEEEJ! Glöm INTE Cecilias tips, inte någon här i forumet!
     

    • Like 1
  19. 5 timmar sedan, Dag Erlandsson sade:

    Men vid en kanalsökning så är 0 kanaler funna?

    Kanalsökning avser mottagning via antennuttaget, i TV'ns egen mottagare eller i en "digital-box" (Telia-box). Precis som Philips svarade:
    "TV:n kan endast söka efter kanaler om dem kommer från en vanlig antennkabel in i väggen, via en box kopplad via HDMI, ett kort inkopplat i sidan av TV:n eller en satellit."
    (Som Mikael frågade om i sitt första inlägg.)

    5 timmar sedan, Dag Erlandsson sade:

    Visst kan jag införskaffa en HDMI kontakt/sladd

    Används för t ex en separat "digital-mottagare", men en sådan verkar du inte ha, enligt ett senare inlägg.

    Kan lägga till att en del "boxar" kan ha anslutningar både till antennuttag och till nätverk. Det första för en "vanlig TV-mottagare" i boxen och det senare för "streaming".

  20. 13 timmar sedan, X-Men sade:

    Det är först när man använder funktionerna "Strömsparläge" eller "Viloläge" i Windows som internminnen kan behålla en del information, ...

    Bra inlägg och information, men "Viloläge" stänger av datorn helt (förutom den lilla ström som behövs för att startknappen ska fungera).

    En liten sammanställning av tidigare information i tråden.

    Fast boot - i BIOS
    "Med Fast boot aktiverat startar bios bara de nödvändigaste komponenterna för att sedan kicka igång operativsystemet."
    Så kommer du igång med bios - PCforAlla

    Snabb start (Fast Startup) - en inställning Windows
    "När du klickar på Stäng av i Windows 10 stängs Windows inte alls av helt. I stället sparas en del av datorns tillstånd så att den kan starta snabbare."
    Okända knepet som stänger av datorn på riktigt - PCforAlla
    (Här sparas inga öppna program eller öppna dokument.)

    Strömsparläge - i Windows
    "Men om du lämnar datorn oanvänd en stund går den normalt in i vad som kallas strömsparläge. Alla öppna program sparas i minnet och datorn stängs nästan av, bortsett från att minnet och några andra viktiga komponenter hålls i gång."
    Strömsparläge eller viloläge – så väljer du rätt - PCforAlla

    Viloläge - i Windows
    "Strömsparläge ska inte förväxlas med viloläge. Detta fungerar likartat, men allting sparas i stället till hårddisken och datorn stängs av helt – den drar ingen ström."
    Strömsparläge eller viloläge – så väljer du rätt - PCforAlla
    (Även med Viloläge så sparas öppna program och öppna dokument, fast på hårddisken i stället för i internminnet.)


    Tråden avser i grunden UEFI/BIOS men efter att "Fast boot" sammankopplades med Windows så kan det väl vara relevant att reda ut detta.
     

     

    • Like 1
  21. 1 timme sedan, Flyfisherman sade:

    För det första bör man inte (min egen rekommendation) ha Fast boot aktktiverat i BIOS > Boot meny > Fast Boot Enabled
    Andemeningen till detta är att det visserligen gör att Windows startar upp snabbare, men sen har det absolut ingen betydelse.

    Tror det blev lite sammanblandning här, "Fast Boot" i UEFI/BIOS och "Snabb start" ("Fast Startup") i Windows. Med "Fast Boot" hoppas en del möjligheter över i UEFI/BIOS medan "Snabb start" läser in från hårddisken det Windows sparade där från den senaste avstängningen, för att Windows ska starta lite snabbare.

    Förutom nackdelar med "Snabb start" som beskrivs i artiklarna så kan det bli problem vid återställning från imagefiler gjorda av partitioner och diskar.

    [NUC] Using Fast Boot in Visual BIOS | Official Support | ASUS Global
    How to enable or disable Fast Boot in UEFI/BIOS in Windows 11/10 (thewindowsclub.com)

    Ser jag inte fel i hastigheten så blandas begreppen ihop i den här artikel.
    Fast Boot in BIOS: Pros and Cons Explained (linkedin.com)

    Här beskrivs endast BIOS, ingen sammanblandning med "Snabb start" i Windows.
    How to Enable or Disable Secure Boot and Fast Boot in BIOS (linkedin.com)

    (Länkar till de "första bästa" artiklar jag fick träff på vid googling.)

     

    1 timme sedan, Flyfisherman sade:

    Alla UEFI inställningar som är av betydelse ska helst utföras från BIOS-setup meny, men i vissa fall på särskilda datorer finns inte detta alternativ och då är man tvingad att gå in i Windows meny som du beskriver.

    Här uppfattar jag att Vinterfiskaren beskriver ett sätt att komma in i UEFI/BIOS om man t ex inte hinner med när datorn startas. Man gör det inifrån Windows, men det blir en omstart av datorn som tar en till UEFI/BIOS. Om det också finns möjligheter att göra inställningar i UEFI/BIOS direkt från Windows vet jag inte.
     

  22. 30 minuter sedan, Vinterfiskaren sade:

    Diskhanteraren i Windows 7 visar att lagringskapaciteten är 894 GB för denna Kingston A400 SSD 960 GB.

    För den som inte redan känner till varför så handlar det om Gibibytes (GiB) vs Gigabyte (GB), men det slarvas med informationsenheterna och Gigabyte används ofta i båda fallen.

    Gibibyte – Wikipedia
    Gigabyte – Wikipedia
    Konvertera Gibibytes till Gigabyte (GiB → GB) (convertlive.com)

     

    • Like 1
×
×
  • Skapa nytt...