Jump to content

Microsoft skrotar Windows Live OneCare


Recommended Posts

Microsoft ser annorlunda på avvecklingen av Windows Live OneCare: den är en följd av det kommande ”Morro”:

19 november 2008, Nyhet

Microsoft lanserar gratis säkerhetsmjukvara för privatanvändare

Under det andra halvåret 2009 släpper Microsoft en ny säkerhetsmjukvara för privatanvändare som skyddar mot virus, spionprogram, rootkit och trojaner. Mjukvaran blir gratis och ska inte innehålla extra icke-säkerhetsrelaterade funktioner som tynger ner datorns prestanda.

Den nya mjukvaran som går under arbetsnamnet ”Morro” blir tillgänglig för alla privatanvändare som har Windows XP, Windows Vista och kommande Windows 7. Mjukvaran blir gratis och kommer tillsammans med den inbyggda säkerheten och integritetsfunktionerna i Windows och Internet Explorer att erbjuda en stabil säkerhetslösning som skyddar mot majoriteten av säkerhetshoten.

– Våra kunder vill ha heltäckande säkerhet som skyddar mot existerande och nya hot. ”Morro” är baserat i grunden på samma skydd som vi erbjuder företag. Däremot kommer vi inte att lägga till funktioner som inte är säkerhetsrelaterade som oftast är fallet i konsumentinriktade säkerhetsprodukter. Det innebär att ”Morro” inte kommer att sega ner datorn i onödan utan bara utnyttja de resurser som behövs för att hålla datorn så säker som möjligt, säger Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef för Windows konsument på Microsoft AB.

Som en följd av ”Morro” kommer Microsoft att lägga ner försäljningen av Windows Live OneCare, en mjukvara som inte säljs i Sverige.

Källa: http://www.microsoft.com/sverige/pr/articl..._antivirus.mspx

Link to comment
Share on other sites

Vi kan ju vänta med att sörja tills Morro släpps ut ur buren. ::) (Är det bara jag som associerar det namnet med Mårran? :D)

Nja, "morro" är väl norsk slang för glad, glatt:

Det er altid morro og høre deg på radio jeg ønsket meg en sang av deg på lokal ... Du får önska den på norsk radio, så den blir spelad där, eller hur!

Och nu om användarna kommer att bli glada, det återstår att se...

Link to comment
Share on other sites

Malou:

Och den verkar återuppstå igen  Grin

Live OneCare fasas ut ersätts av Morro

Någon gång under juni 2009 kommer Microsofts säkerhetstjänst Live OneCare att gå i graven. Den ersätts så småningom av en liknande men något förenklad produkt som går under kodnamnet Morro. Den ska vara helt gratis och lanseras under andra halvan av 2009. Morro kommer att kräva minimalt med resurser så att den ska kunna köras på enklare datorer med begränsad bandbredd. För att klara detta har Microsoft skippat en del icke säkerhetsrelaterade finesser som finns i Windows Live OneCare, så till exempel skrivardelning. Den nya säkerhetsprodukten kommer att kunna laddas ner som ett fristående program och är anpassad för Windows XP, Windows Vista och Windows 7.

Källa: Eweek.com

Link to comment
Share on other sites

Förhoppningsvis blir Morro något helt annat än Windows Live OneCare. Åtminstone borde det fungera (också i en infekterad dator). ;)

Det posotiva med satsningen är att Microsoft pressar konkurrenterna att leverera gratis anitivirusprogram (virus får här representera allt slags skadlig kod) som är lättdrivna. Man får hoppas att Microsoft själva tar lärdom av detta, och får ordning på resurstjuven Windows Defender. (Som jämförelse kan nämnas att SuperAntiSpyware Pro (med realtidsskydd) använder ca ½ mb ram!). I bästa fall ersätter Morro även Windows Defender. Comodo har för övrigt redan visat att det går att erbjuda ett heltäckande skydd som är både gratis och lättdrivet. :)

Det negativa med satsningen är folk, särskilt användare av Windows XP, installerar Morro och känner sig nöjda och trygga, istället för att se över den totala datorsäkerheten. (Det finns nog många som anser att datorsäkerhet = antivirus och inget annat!) Särskilt det preventiva skyddet är bedrövligt i XP: brandväggen är undermålig, och något HIPS (Host Intrusion Prevention System) finns överhuvud inte. (Vista och W7 har UAC.) Detektivt skydd (som är beroende av definitioner) är ju alltid bristfälligt.

Blir intressant att se om Microsoft väljer att inkludera Morro i Windows 7!

Intressant artikel: Detection vs Prevention: Your first line of Defense

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...