Jump to content

Kryptera dina filer så att bara du kommer åt dem


Recommended Posts

kryptering.jpgI Windows Vista kan du om du kör Windows Vista Business, Enterprise eller Ultimate välja att kryptera vissa filer eller mappar så att bara du kan komma åt dessa. Detta är möjligt tack var något som kallas Encrypting File System. För att kryptera mappar eller filer högerklickar du dessa och väljer Egenskaper och sedan knappen "Avancerat". Kryssa sedan i rutan för "Kryptera innehåll för att skydda data". När du utför detta så krypteras filerna och endast ditt användarkonto kan komma åt filerna.

Mycket viktigt när du krypterar data på detta sätt är att om du tar bort användarkontot eller exempelvis installerar om datorn så kommer du aldrig att kunna komma åt filerna igen. För att kunna komma åt det krytperade datat om något skulle hända med din dator eller ditt användarkonto så kan du säkerhetskopiera det certifikat som används för att dekryptera filerba. Detta gör du genom att starta Användarkonton och där välja "Hantera filkrypteringscertifikat" och välja ”Nästa” två gånger och sedan följa instruktionerna för att säkerhetskopiera certifikatet.

Notera att krypterade filer eller mappar som standard är gröna i Windows Utforskaren för att visa att de är just krypterade.

Detta tips gäller för: Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise samt Windows Vista Ultimate.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...