Jump to content

Problem vid reparation av XP


Berane

Recommended Posts

För två år sedan köpte jag en dator från en firma (A), datorn hade satts samman av ett annan firma (B). I köpet ingick också en 3 års hämta-/lämna

service.

För en tid sedan slutade CD/DVD-brännaren att fungera. Jag kontaktade firma B där jag utlovades ett utbyte av brännaren och såg till att de fick datorn. Samtidigt beställde jag ett utbyte av nätaggregatet (till ett Corsair VX 550W/80+) samt byte av diskarna (C-disk till en Samsung Spinpoint 500 GB, D-disk till en 1 TB Samsung Eco-Green).

Nåväl, efter ett par dar jag hämtade datorn och de utbytta delarna. På "Utlämningskvittot" kunde man läsa: "Brännare utbytt. Nätdel och hårddiskar utbytta enligt önskemål. Funktionstestat OK".

När vi sedan kom hem kopplade jag upp datorn. Men, när jag kollade på diskarna kom den första besvikelsen: diskarna var lika stora som tidigare (de var bara "klonade" rakt av!). Efter nån dag fick jag tag i ansvarig person som beklagade detta men sa att det kan gick att ordna per telefon (ca 30 mil emellan). Han lovade skicka en länk till ett program som jag skulle ladda ner och bränna på en CD. OK, jag laddade ner iso-filen till gparted från sourceforge.net och skulle bränna den med ImgBurn när ImgBurn meddelade att den inte hittade någon enhet. ?? Jag kollade "Den här datorn" men såg ingen CD-DVD-enhet. ?? Slängde mig på telefonen till ansvarig på firma B och undrade vad "Funktionstestat OK" stod för. Jo de hade testat med en egen skiva. ?? "Men vänta, jag kan hjälpa dig". Den tänkta "hjälpen" var att reparera min XP-installation (XP Pro SP3). Men det gick inte vägen. Efter ett tag sa han: "Jag behöver din maskin". OK. Jag skickade ner den men efter nån timma fick jag ett telefonsamtal, "Du, det går inte att reparera,vi måste göra en nyinstallation". Jag stod som handfallen: här hade jag för några dar sedan en fullt fungerande dator, skulle utbyte av en CD/DVD-brännare betyda att man måste göra en nyinstallation? Skulle jag nu tvingas att ominstallera alla mina program?

Jag började fundera: vad hade jag tillgång till? Den utbytta C-disken (en Hitachi Deskstar), en färsk inkrementell back-up av C-disken

(mha Acronis 11). Dessutom: backup av vissa filer på Mozy.com samt Diino.net (bl.a. pst.filer-Outlook).

Finns det någon som helst möjlighet att "slippa" göra ominstallationen - i varje fall just nu (det är ju "enklare" om man är något förberedd) - och kunna

börja använda maskinen relativt omgående? Som pensionär sedan flera år arbetar jag rätt så mycket vid datorn: gör fotoböcker, bildspel, skriver noter, skannar familjens bildarkiv (kort och dia), överför analog video till digital mm så jag är i mycket stort behov av den. Ev. kostnader för att "återställa"datorn får naturligtvis firma B stå för + kompensation (kanske en Windows 7-licens?). Tacksam för tips! Sorry for the lengthy post!

Tillägg: Kan det ha någon betydelse att jag har XP SP3 men att vid reparationsförsäket användes min SP2-CD?

Edited by Berane
Link to comment
Share on other sites

Firma B är klåpare...

Man behöver inte ominstallera för att byta cd/dvd...

Det som X firma gjort är antagligen en kopia på den hörsta hårddisken.. då finns resterande utrymme som "Ej Allokerat", samt så kan det också vara så att hårddisken är för stor för xp...

Om du kollar bios, finns disken där då?

Om du högerklickar "Den Här Datorn" -> Hantera -> Diskhantering, vad ser du då?

Link to comment
Share on other sites

Stort tack för ditt inlägg, det stärker min egen bedömning av firman ifråga och du bekräftar min tanke att det inte krävs en ominstallation för att installera en ny CD/DVD-brännare.

När det gäller ditt förslag så har jag tyvärr inte fått hem datorn ännu, jag väntar fortfarande..

Link to comment
Share on other sites

Trist att höra om dummisar. Mitt förslag är att du laddar hem Easeus partitionsverktyg; http://www.partition-tool.com/personal.htm

Den är gratis och fungerar bra, använder den själv. Där kan du se ev inte allokerat utrymme och formattera det mm mm. Det kan ju också vara så att XP inte fixar stora diskar, har inte testat själv. Rekommenderar Win 7 när den kommer och använd då EasyBCD för att välja vilket operativ du vill starta med. Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt inlägg. När det gäller storleken på diskarna så är 1 TB helt OK för XP.

Fick just veta att min PC är på väg från firma B, denna gång med en nyinstallation av XP på 500 GB-disken (Samsung Spinpoint). Eftersom jag är i stort

behov att snabbt komma igång med mina arbeten planerar jag att installera den tidigare C-disken (Hitachi Deskstar 320 GB) och använda 500 GB-disken som en extra disk (behövs när man håller på med video!). Har därför pratat med en firma i närheten. När jag beskrev mitt ärende sa killen: "Den där firman vet inte vad dom gör. Om nu systemet inte hittar CD/DVD:n så sätter man då inte igång och reparerar XP-installationen!". Vidare sa han att det var viktigt att den XP-CD som man använder har samma eller nyare SP-version. I mitt fall så använde jag en SP2-skiva för att "reparera" min SP3-installation. Frågan är om det var så lyckat?

Så nu känner jag mig något lättare till mods, det kommer nog att ordna sig. Det gäller nu att kunna övertyga firma B om att stå för extra-kostnaderna samt kompensera mig för mer än en veckas bortfall, telefonsamtal, hämta och lämna paket mm (jag funderar faktiskt på en Windows 7 - licens!).

Link to comment
Share on other sites

Skillnaden på att reparera med en sp2 istället för sp3 är bara att du får hämta sp3 från Windows update och installera igen.

Om man gör t.ex en sfc /scannow, som kontrollerar systemfilerna efter skadade, ändrade eller saknade filer hämtar en version frå den cd som sitter i spelaren.

Det gäller nu att kunna övertyga firma B om att stå för extra-kostnaderna samt kompensera mig för mer än en veckas bortfall, telefonsamtal, hämta och lämna paket mm (jag funderar faktiskt på en Windows 7 - licens!).

Lycka till B)

Edited by Venoms
Link to comment
Share on other sites

Tack för den förklaringen!

När det gäller att "övertyga" firma B så har jag gjort ett första utkast till ett brev att skickas till VD:n. Eftersom jag inte är någon dataexpert - långt därifrån! - så vore det kanske bra att ha några "uttalanden" från riktiga experter, typ certifierade, vad de anser om tillvägagångssättet. Vad jag förstår så har firman inte gjort ett fackmässigt arbete baserat på gängse praxis och beprövad erfarenhet (eller hur man nu uttrycker det). Talade idag på fm med kommunens konsumentvägledare som gjorde mig uppmärksam på Konsumenttjänstlagen (KtjL) och dess innebörd (torde vara tillämplig i detta fall).

När det gäller själva datorn så anlände den idag och alldeles nyss hämtades den - jämte den tidigare C-disken - av en god vän som älskar att ta sig an den här typen av problem. Det känns tryggt. Leverans utlovad till torsdag.

Tack för "Lycka till"-kommentaren! Den kan behövas!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...