Jump to content

Omöjligt att formatera om disken?


Sahlen

Recommended Posts

Hej, jag hoppas ni kan hjälpa mig.

Problemet är att min flickvän har fått en begagnad Acer laptop med en crackad version av engelska Windows XP Pro. Nu vill vi göra en total återställning av burken med ett nytt, fräscht system. Dvs en formatering med efterföljande installation av Windows.

Enkelt! trodde jag. I med den cd det stod "Bootable" på. Den startar på skivan, vi valde svenska som språk. Därefter fick vi två val "All data har återställts" och "Avsluta", Jag ville ju få valet "Återställ all data" eller liknande.

Då det första "All data har återställts" var närmast valde vi det. Då kom det upp en stapel som visade hur långt formateringen gått samt lite information om återstående tid m.m.

Bra! då var det så enkelt, trodde jag.

När "formateringen" var klar frågade den efter Windows-skivan. I med den och trycker på OK. Ny stapel, halvvägs frågar den efter CD-2, i med den och det fortsätter fint. När detta var klart frågade den efter systemskivan.

Det fanns ingen CD som var märkt "System" så jag slängde i den som det stod "bootable" på. Datorn accepterade det och fortsatte en stund. Därefter skickade den ut cd:n och meddelade att installationen skulle fortsätta automatiskt. Jaha, trycker OK.

Det är nu det börjar bli konstigt. Datorn startar om, men med det gamla sytemet och med de gamla intällningarna. Det har alltså inte blivit någon skillnad alls.

Skit, frustrationen ökar.

Jag måste ha gjort något fel så jag tänkte göra om allting igen. I med "Bootable"-skivan igen. I stället för att låta mig välja språk m.m går den direkt på något som visar en stapel där det står "Kopierar". När den är klar startar datorn om. Och inte på något nytt, svenskt XP utan på det gamla crackade engelska XP Pro.

För att ytterligare öka frustrationen bestämde sig Windows för att det inte gick att starta på det gamla systemet efter en Windows Update.

Det jag letar efter är ett val eller program på någon av skivorna som låter mig välja att formatera om hårddisken. Datorn kan bara starta på på den som det står "Bootable" på, inte någon av Windows-skivorna. De verkar inte innehålla något "startbart" system.

BIOS är inställt på att starta med CD/DVD-enheten först.

Tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Ta och ladda ner en annan bootdisc med formaterings verktyg eller bara "fdisk" på, boota med den och ta bort alla partioner eller formatera de som finns på hd´n innan, sen testar du igen med samma bootdisc som från början och fortsätter som vanligt som du gjorde första gången så får vi se om det går bättre.

"systemdisken" som du nämde som skulle in sist och som du inte kunde hitta kan vara en disk för drivrutiner speciella för acerhårdvaran tex inbyggda modem, energihantering osv, dessa brukar gå att ladda ner från tillvärkaren och instalera efteråt om det behövs.

Link to comment
Share on other sites

Hej

Acer burkar har något som heter erecovery. se manualen

eller manualen här:

http://global.acer.com/support/download.htm

Eftersom någon då kört på en pirat så måste nog disken rensas.

Hursomhelst så finns det med säkerhet en ghost partition

som man kommer åt via erecovery alternativt då så återställer man denna mha skivorna.

Gjorde precis det här för ett par veckor sedan på en Acer burk och det står precis i manualen hur man gör.

8)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...