Jump to content

Fråga om elkablar


CGD

Recommended Posts

Jag har två 40 Watts lampor kopplade via en dimmer till ett vanligt eluttag och en 40 Watts lampa också kopplade till ett vanligt vägguttag via en dimmer.

De har hängt där ett bra tag, flera år, men idag skall jag göra om kopplingarna. Den med en lampa var det inget konstigt med men den andra var märklig. Kablarna var svarta och kladdiga på insidan. Inte den tjockare vita utan de två strömförande kablarna. Den delen som var skalad var helt svart ock kladdig  och när jag klippte upp kablarna längre bort så var det likadant där dock i något mindre grad. Så jag klippte upp och skalade kabeln i andra änden, cirka två meter bort, och där var det fortfarande lika dant. Ledarna som ju normalt är blanka och kopparröda, det är ju koppartråd, är matt svarta och lätt kladdiga.

Vad är detta och hur kan det uppstå?

 

Mer noggrann beskrivning av hur det var kopplat och hur det är tänkt att fortsätta vara kopplat i framtiden.

Det är två lampor tidigare 40 Watts glödlampor men nu på senare tid två 18 Watts halogenlampor. Det är två kronlampor som hänger i fönstret. Det två lamporna är bägge dragna till en kontakt för taklampor. Denna kontakt sitter i en motsvarande honkontakt och därifrån går en vanlig lampkabel ner till en vanlig stickkontakt som i sin tur är kopplad till en dimmer som sitter i vägguttaget.

Jag får ju intrycket att ledarna i kabeln blivit så varma att plasten smält och då kladdat ner ledarna. Jag vill ju mycket ogärna att det leder till en brand med allt vad det kan innebära.

Den andra, singellampan, använder ju samma kabel och har som den dubbla tidigare haft en 40 Watts lampa och nu en 18 Watts halogenlampa. Däremot är den lampan kopplad direkt till en stickkontakt som sitter i dimmer.

Det var kanske lite mycket hit och dit i beskrivningen men jag hoppas ni kan få en bild av vad jag menar.

 

Link to comment
Share on other sites

Om jag har förstått rätt angående kabelkladd/missfärgning av tråden

Så tror jag att det kan bero på att du har fått in fukt i kabeln

Det är det enda vettiga tanken. Kopparn blir ju ganska svart under längre tid med fukt och isolerad hölje

Frågan är bara på vilket sätt fukten har hamnat där och när??

Link to comment
Share on other sites

Har kladdiga kabeln gått i rör så är det inget konstigt alls om det blir lite kondens nu på vintern, fuktig luft som kyls ner ger vatten. Hade nere en lampa här hemma för några dagar sedan och där var mycket vatten i plaströren som går till lampan.

Att en kabel blir kladdig beror på att mjukgörare i plasten i kabelisoleringen vandrar ut på ytan av plasten vilket kan ske både i kablar och i annan plast. Är det kladdigt bara närmast halogenlamporna eller är det även kladdigt långt ifrån lamporna?

Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte på fukt. Kabeln är ju dragen i mitt vardagsrum inne i min lägenhet. Visserligen hänger lamporna i fönstret, men kabeln är ju dragen utefter gardinstången fram till väggen. Där uppe har jag de två lampkontakterna. Därefter går kabeln utefter en vägghörna ner till vägguttaget. Anledningen till att jag en gång i tiden gjorde så med lampkontakter var för att jag byter lamporna som hänger i fönstret lite efter vilken tid det är på året.

Den andra lampan som hänger i köket och är kabeln dragen på samma sätt fast direkt ner till vägguttaget.

Det här är ju lampor som är tända hela natten och kan även vara tända när ingen är hemma så det jag mest tänkte på är om det är något elfel så att det finns en risk att det börjar brinna.

Link to comment
Share on other sites

Har själv lampor hängande i fönster som du ,och är tända dygnet runt så här års.

Det ska inte vara några problem.Men om du låter lamporna vara tända ett helt dygn

Så kan du känna på kabeln med handen om den är varm. Är den det då skulle jag

Byta hela kabeln.För den lilla effekten på lamporna ska inte kabeln avge något värme

Om kabeln är rak det vill säga, Om kabeln går i en slinga flera varv så kan den bli

Lite varm, men inte så mycket med den lilla effekten iallafall

Link to comment
Share on other sites

Ja, det är helt vanlig lampkabel jag har använt. Jag behövde köpa några kontakter och tog då med kablarna till elfirman. De hade inte en aning om om vad som kan ha hänt.

Så jag tycker vi lägger ner det hela eftersom jag tror ingen har  något svar.

Jag har ju nu gjort om så att strömmen först passerar ett tidur och sedan en dimmer innan den kommer fram till lamporna.  Hittills har det fungerat som förväntat men jag måste ju ändra tiden efter hand som årstiderna ändrar sig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...